Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Ете фино решение кучињата да се истрчаат на раат, а кога ги шеташ низ населено место, за поголемите корпа на муцка и обавезно сите на ланец.
Епа ради ваквите размислувања твои,јас моето го шетав со маска и ланец во парк,и од тука се пушти едно смрдливо ретриверче(демек мирни кучиња сакаат деца кур се тресе),среќа што смрдливецот се повлече и имав време да ја тргнам маската од моето.

Случка во парк,шетаат пит со маска и се пушта еден наводно добро дресиран лабрадор и го напаѓа му го кине увото,се разбира лабрадорот е мирен а питот е бесен и затоа беше на маска и настрада.Среќа дечкото се созема и не го пушти питот,овој пат без маска.На моето куче да му се случеше тоа,уште ќе беше у парк и ќе ги распараше сите демек мирни кучиња.

За маска да,ама ако нема скитници и ако тоа важи за сите кучиња(всушност важи за сите ама им мрчат само на сопствениците со посилни кучиња)

Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
Епа ради ваквите размислувања твои,јас моето го шетав со маска и ланец во парк,и од тука се пушти едно смрдливо ретриверче(демек мирни кучиња сакаат деца кур се тресе),среќа што смрдливецот се повлече и имав време да ја тргнам маската од моето.

Случка во парк,шетаат пит со маска и се пушта еден наводно добро дресиран лабрадор и го напаѓа му го кине увото,се разбира лабрадорот е мирен а питот е бесен и затоа беше на маска и настрада.Среќа дечкото се созема и не го пушти питот,овој пат без маска.На моето куче да му се случеше тоа,уште ќе беше у парк и ќе ги распараше сите демек мирни кучиња.

За маска да,ама ако нема скитници и ако тоа важи за сите кучиња(всушност важи за сите ама им мрчат само на сопствениците со посилни кучиња)
Ти знаеш дека тоа е одговорност на сопственикот, колку и како си го има дресирано кучето.Имам 2 ретривери, да сакаат деца, сакаат да играат. Ретриверот ти е на трето место во светот по агреснивност. Сум видел и јас ретривер што се крвнички настроени кон секој што ќе им се доближи. Пошто се разбира, луѓето зимаат кучиња посебно тие што се поскапи, само заради ги парат и да земат пари од тоа.Без дресура, без вакцинација. Заврзани на дрво или во бокс ставени.

И мене ми се тресе куров и јајцата со се него од луѓе како тебе.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Ти знаеш дека тоа е одговорност на сопственикот, колку и како си го има дресирано кучето.Имам 2 ретривери, да сакаат деца, сакаат да играат. Ретриверот ти е на трето место во светот по агреснивност. Сум видел и јас ретривер што се крвнички настроени кон секој што ќе им се доближи. Пошто се разбира, луѓето зимаат кучиња посебно тие што се поскапи, само заради ги парат и да земат пари од тоа.Без дресура, без вакцинација. Заврзани на дрво или во бокс ставени.

И мене ми се тресе куров и јајцата со се него од луѓе како тебе.
Како што ти си видел ретривер ја сум видел пит крвнички настроен.Еве ќе снимам да видиш како мали деца влегуваат кај мене во двор слободно и си играат со моето куче.

Разберете дека питовите не се агресивни према луѓе,не се креирани за тоа.Агресивноста на стафордот,питот се према други кучиња,ако не се социјализирани.

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
Добро ако за тебе не е нормално да се чува Пит во урбана средина, може јас нејќам да чувам мало пудличе, пекинезерче, пинч или што и да било такво...може сакам големо силно куче....аман веќе прекинете со предрасудите, ниедно куче не напаѓа од чиста мира

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Човек ако не го социјализираш ќе напаѓа други луѓе вие за куче зборите. Ај бе не зезајте, пинчовине какви невидени провокатори се тоа е чудо едно. Забораив да пишам една случка. Кога го шетав хаскито мое (да напоменам, со маска и метален ланец како трактор да влечам:pipi:) низ парк, едни маж и жена шетаа еден пинч. Моево куче беше издресирано да оди само напред и да не стапува во контакт со други кучиња, значи други кучиња не приметуваше околу него. Овој пинчов кога го виде, абе му се стрча накај него, залаја, закочи, го испровоцира и одма се повлече кај „мајка му и татко му“ демек невино и исплашено. Чудо еј, после со таа кучката се расправав не можев да и докажам што направи тоа нивното.

Ама има разлика од куче нејадено ќотек ко мало и разгалено и куче кое од првиот месец е учено на манири. Само џабе објаснувам.
--- надополнето: Oct 15, 2011 2:35 PM ---
Добро ако за тебе не е нормално да се чува Пит во урбана средина, може јас нејќам да чувам мало пудличе, пекинезерче, пинч или што и да било такво...може сакам големо силно куче....аман веќе прекинете со предрасудите, ниедно куче не напаѓа од чиста мира
Токму ова.

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
Ете фино решение кучињата да се истрчаат на раат, а кога ги шеташ низ населено место, за поголемите корпа на муцка и обавезно сите на ланец.
море не само за поголемите.. и за помалите... пошо помалите повеќе гужви праат да бидеме реални :D
тоа за посебни паркови мислам дека не е нешто шо бара кој знае колку инвестирање фрлање пари.. доволно е само една ограда.. и ништо повеќе..
ја мислам дека треба до градоначалниците да се достават такви идеи..
еве ние во велес планираме со градоначалникот да поразговараме за едно делче од паркот да се ослободи и да биде стрикно за кучиња ... ионака сега паркот се реновира..

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.156
Поени од реакции
34.693
Не се работи за тоа кој какви кучиња сака да чува. А воспитувањето и дресурата на кучињата е само дел од приказната. Кога ќе се стави се друго на страна, нападите куче-човек кои завршуваат лошо се скоро секогаш од питбул (или поретко некое од другите таканаречени раси за напад, ротвајлери итн)

За ланците и маските, постоечкиот закон и важи и треба и да се применува за сите кучиња. А ако било кое куче со маска е нападнато од друго куче, сопственикот го има секое законско (би рекол и морално) право да му ја симне маската за да може да се одбрани.

Никој од сопствениците на питбул и сродните раси (стафорд, бандог, аргентинското...) не ми одговори на ова:
За сопствениците.

Читам на нетов дека практично невозможно е за питбул да ја совлада bark and hold техниката.
Вистина или не? Може некој да го сними својот питбул или да линка од нет?

што е иначе bark and hold, видете тука:
Оваа техника е иначе дел од било која дресура за куче за службена намена и се однесува најмногу на кучето да се контролира во стресни ситуации.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Оваа техника е иначе дел од било која дресура за куче за службена намена и се однесува најмногу на кучето да се контролира во стресни ситуации.
Зошто ми е таа техника за стресни ситуации моето куче не е ниту цајкан ниту војник, па ниту пак добар чувар и нема стресни ситуации за него.

Ете така се прави агресивно куче со таа дресура на видео што ја гледаш, мислам агресивност кон луѓе.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.156
Поени од реакции
34.693
Зошто ми е таа техника за стресни ситуации моето куче не не ниту цајкан ниту војник, па ниту пак добар чувар и нема стресни ситуации за него.
Не поентата дали ти треба, туку дали расата има доволно самоконтрола за да ја совлада техниката.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не поентата дали ти треба, туку дали расата има доволно самоконтрола за да ја совлада техниката.
А го гледаше видеото за кучето питбул кој што имаше спасено цела зграда на луѓе разбудувајќи ги доцна во ноќтта и спасувајќи ги од пожар?
И сега куче со толкава интелегенција да не можи една обична никаква едноставна дресура каква што е на видеото што мислиш ти?

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443

Човек ако не го социјализираш ќе напаѓа други луѓе вие за куче зборите. Ај бе не зезајте, пинчовине какви невидени провокатори се тоа е чудо едно. Забораив да пишам една случка. Кога го шетав хаскито мое (да напоменам, со маска и метален ланец како трактор да влечам:pipi:) низ парк, едни маж и жена шетаа еден пинч. Моево куче беше издресирано да оди само напред и да не стапува во контакт со други кучиња, значи други кучиња не приметуваше околу него. Овој пинчов кога го виде, абе му се стрча накај него, залаја, закочи, го испровоцира и одма се повлече кај „мајка му и татко му“ демек невино и исплашено. Чудо еј, после со таа кучката се расправав не можев да и докажам што направи тоа нивното.

Ама има разлика од куче нејадено ќотек ко мало и разгалено и куче кое од првиот месец е учено на манири. Само џабе објаснувам.
море не само за поголемите.. и за помалите... пошо помалите повеќе гужви праат да бидеме реални :D
тоа за посебни паркови мислам дека не е нешто шо бара кој знае колку инвестирање фрлање пари.. доволно е само една ограда.. и ништо повеќе..
ја мислам дека треба до градоначалниците да се достават такви идеи..
еве ние во велес планираме со градоначалникот да поразговараме за едно делче од паркот да се ослободи и да биде стрикно за кучиња ... ионака сега паркот се реновира..
Прво да се изјаснам за сите, сакам кучиња, досега не сум чувал но чим имам двор ќе биде нешто од стил на Шарпланинец, значи големо силно куче.

@ Димитри, на мое куче со корпа ако се сасне друго такво големо без корпа (отпаѓаат пинчови, пекинезери и пудли кои јас можам да ги разбркам и кои само лајат) ќе му ја симнам корпата и ич не ми чуе. Не би дозволил моето да е гризнато а јас да гледам од страна а сопственикот многу веројатно ќе попие шамар (освен ако не е батка од 150 кила и да знам дека ќе ме растури).

@ Ilumious , моја другарка има нешто ко поголем пинч (не е пинч ама ко поголем брат му е ) и обавезно им лае на поголеми кучиња посебно на тие што личат на големо Хаски и се многу мирољубиви. Ова лае ли лае а големово го гледа и се чуди што му е на малово :D.

@ Nymphadora, значи идејата со посебен парк за кучиња и не е така лоша и стварно еден ограден доволно широк простор е доволен.

И ако сите добро ве сфатив, најчесто за однесувањето на кучето е КРИВ сопственикот и сите сопственивци имате консензус дека СИТЕ кучиња треба да имаат корпа.

Тогаш е решението лесно само не ми е јасно зашто не се спроведува, кој ја кочи работата и дали има смисол на еден пинч или пудла да му ставаш корпа за шетање?

Убава дискусија и нека продолжи вака културно и цивилизирано, може дојдеме до некој консензус :).

Kajgana Shop

На врв Bottom