Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
Јас да појаснам, духовната логика е категорија кога целата нормална логика зборува против тебе, и ти со еден ингениозен пресврт на мислата се повикуваш на духовната логика за да ја одбраниш бесмислата...
Башка тоа, се повикувам на историјата. Која е многу полесно да се провери, него било кој бог.
--- надополнето: Oct 14, 2011 5:10 PM ---
Ливче, со в. Немој да ги срамиш Битолчаните. ;) Веројатно и лично те познавам.

Не работам во завод за статистика, тоа беш слободна проценка. А овој народ, 2000 години живеел во мака. Не знам што не ти е јасно тука. И му дојде преку глава да живее во мака, преживувањето да го нарекува живеење...
Па зар бугарскиот пасош, Ставрогине, е нашиот спас?
О, Боже!!!!! (се извинувам за ова Боже, ама морав да го вметам во изненадувањето од самата помисла).

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Секој човек кој пред својот интерес го става интересот на имагинарно множесто со кој дели заедничка историја мене ми личи на човек со духовна логика. (духовна логика е дисциплина иновирана од нашиот ценет форумџија МИКИ1 кој никој жив или мртов философ, ниту пак свети Петар не би можел да ја објасни за повеќе оди на подфорум религија)
Размислувањево ти е во најмала рака идиотско.
Ова ме потсеќа на раните 90-ти кога секој си го прчеше и две пари не даваше за интересите за заедницата му ја затвориле фабриката на комшијата, ме боли курот јас сум си државно.
Човекот мора, едноставно мора да верува во нешто поголемо од него во спротивно тој е обичен педер,буљаш и деген.

Еве ти ситуација видиш мајка и дете(ова го давам ко пример може да бидат и двајца батки кои незнаат да пливаат) во секој момент ќе бидат проголтани од ајкула/вртлог/фериброд што ќе направиш ти ќе си седиш или без размислување ќе им помогнеш па макар тоа значело и сигурна смрт?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Абе Ставро, нека бркаат работа во странство, што сакаат нека прават. Него овие што остануваат ќе направат идни проблеми, и не додека се живи, туку кога ќе умрат, оди па смени им државјанство.
А дека може обратна ситуација, тешко, знаеш, на научила судбината до сега, дури смешно е да кажеме дека ние ,,ќе им покажеме на нив убаво,,....

Тие 10-15 проценти, никој не ги осудува! Оние кои навистина немаат друг излез. Не сакам да ме ставаш во таква категорија, зошто тоа никогаш го немам кажано. Тоа што јас до смрт ќе седам и ќе умирам тука, тоа е мој личен проблем.
Но, мене ме болат овие кои од курнас го прават тоа. Лакоми луѓе. Непромислени. Себични.
Прочитај внимателно, лесно се решава проблемот со двојното државјанство. Подобро запрашајте се зошто до сега не е донесен закон за забрана на имање двојно државјанство. Очигледно дека на владата во Македонија и одговара да постои можноста за вадење на Бг пасош, кој служи како издувен вентил, и кој на некој начин го намалува социјалниот притисок во Македонија.

Само, кој да мисли, да се тупа човек в гради на форум е полесно...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
Прочитај внимателно, лесно се решава проблемот со двојното државјанство. Подобро запрашајте се зошто до сега не е донесен закон за забрана на имање двојно државјанство. Очигледно дека на владата во Македонија и одговара да постои можноста за вадење на Бг пасош, кој служи како издувен вентил, и кој на некој начин го намалува социјалниот притисок во Македонија.

Само, кој да мисли, да се тупа в гради на форум е полесно...
Да, точно, и мислам дека е тоа огромен пропуст на Владата, исто како што мислам дека не се кадарни во скоро време да го решат проблемот.
Жалосно што некој чека баш тие проблемот да му го решат.
Јас ќе бидам задоволна само име да зачуваат, за се друго, од нив не бидува. Ни од нив, ни од предходните.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723

Само, кој да мисли, да се тупа човек в гради на форум е полесно...
ХАХаххахахахаа дообааар забрана за двојно државјанство = буна , не ради македонците туку ради албанците со такво нешо к*р што ќе праат фалсификати на пописите :) така да не е ради напатените 20-30 илјади македонци со бг пасош

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Па зар бугарскиот пасош, Ставрогине, е нашиот спас?
За некого е. Во моментов, во Австралиа може да се замине со Бугарски пасош без виза. Не може да се работи таму, но може да се оди и да се работи на црно. Со Македонскиот пасош не може ниту да се оди без милион тракатанци (гаранции, М1, М2). Најниска сатница во Австралиа е 10 долари на сат. 10 сати работа, 100 долари. Еден месец, оклолу 2500 долари. Три месеци 7500 долари. Нека одат 1500 долари на патот, тоа се 6000 долари за три месеци, доколку таму има роднина каде што може да спие. За три месеци црнчење во Македонија ќе заработи 500 евра.

Па сега, видете...
--- надополнето: Oct 14, 2011 5:21 PM ---
ХАХаххахахахаа дообааар забрана за двојно државјанство = буна , не ради македонците туку ради албанците со такво нешо к*р што ќе праат фалсификати на пописите :) така да не е ради напатените 20-30 илјади македонци со бг пасош
А ха, на владата и фуфка да донесе про Македонски закон, а ви овде ги осудувате Македонците кои земаат Бугарски пасош?

Не знам дали да се смеам или да плачам...

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Абе Ставро, нека бркаат работа во странство, што сакаат нека прават. Него овие што остануваат ќе направат идни проблеми, и не додека се живи, туку кога ќе умрат, оди па смени им државјанство.
А дека може обратна ситуација, тешко, знаеш, на научила судбината до сега, дури смешно е да кажеме дека ние ,,ќе им покажеме на нив убаво,,....

Тие 10-15 проценти, никој не ги осудува! Оние кои навистина немаат друг излез. Не сакам да ме ставаш во таква категорија, зошто тоа никогаш го немам кажано. Тоа што јас до смрт ќе седам и ќе умирам тука, тоа е мој личен проблем.
Но, мене ме болат овие кои од курнас го прават тоа. Лакоми луѓе. Непромислени. Себични.
Има некоја дефинирана граница кога треба да почниме ги осудуваме тие што зеле бугарски пасоши?

Пример1. Ако некој од Новаци има застава 101 и извади пасош да купи опел астра караван дали тоа значи дека тој го извал за курназење, претпоставка дека истиот не го користи за работа туку за да се фали на малата од провинција дека купил половно авто.

Ако пак почни истата опел астра караван да ја користи за носење пиперки капија на пазарче во Прилеп, и притоа со тоа ја храни својата фамилија, дали тоа е доволно, односно таа е магичната граница кога тој од предавник се метаморфозира во обичен Македонец кој извал пасош со намена?

Пример 2.

Ако некој има дедо со борачка пензија кој ја јади државата со 80.000 месечно и истиот го храни својот внук или небитно има примања кој би му ги задоволиле неговите потреби месечни, и притоа вади пасош бугарски, оди во Имачка и заработува некоја сума, со парите има намера да оди во Грција на одмор (упс дупли грев) и да си купи 3 Д телевизор дали истиот би бил предавник или не?

Мислам јас сум збунет која е границата која ти ја поставуваш

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
За некого е. Во моментов, во Австралиа може да се замине со Бугарски пасош без виза. Не може да се работи таму, но може да се оди и да се работи на црно. Со Македонскиот пасош не може ниту да се оди без милион тракатанци (гаранции, М1, М2). Најниска сатница во Австралиа е 10 долари на сат. 10 сати работа, 100 долари. Еден месец, оклолу 2500 долари. Три месеци 7500 долари. Нека одат 1500 долари на патот, тоа се 6000 долари за три месеци, доколку таму има роднина каде што може да спие. За три месеци црнчење во Македонија ќе заработи 500 евра.

Па сега, видете...

Аха, така ли било.
И јас на црно заработев многу бе за 2 месеци, и тоа во нивната најголема криза, ама на црно. Нели зборуваме за легално работење курци палци?
Па за нелегално кај сакаш иди низ Европа со македонски пасош...
Немој сега те молам, ова бугарчињава се одлетаа за Австралија?
Од овие 140 000, 10 дали отишле натаму.
Тоа е веќе смешно.

Јас мислев за легално правиме муабет, не за нелегално.

А Македонската Влада уште мнооооогу долго нема да си донесува сама одлуки. Само некој чукнат би помислил дека они одлучуваат.... јас ги одобрувам само затоа што сеуште го бранат името, едно 100 пати го кажав тоа.
Кога ќе потфрлат и тука (единствено добро што го прават) јас откажувам лојалност.
--- надополнето: Oct 14, 2011 5:25 PM ---
Има некоја дефинирана граница кога треба да почниме ги осудуваме тие што зеле бугарски пасоши?

Пример1. Ако некој од Новаци има застава 101 и извади пасош да купи опел астра караван дали тоа значи дека тој го извал за курназење, претпоставка дека истиот не го користи за работа туку за да се фали на малата од провинција дека купил половно авто.

Ако пак почни истата опел астра караван да ја користи за носење пиперки капија на пазарче во Прилеп, и притоа со тоа ја храни својата фамилија, дали тоа е доволно, односно таа е магичната граница кога тој од предавник се метаморфозира во обичен Македонец кој извал пасош со намена?

Пример 2.

Ако некој има дедо со борачка пензија кој ја јади државата со 80.000 месечно и истиот го храни својот внук или небитно има примања кој би му ги задоволиле неговите потреби месечни, и притоа вади пасош бугарски, оди во Имачка и заработува некоја сума, со парите има намера да оди во Грција на одмор (упс дупли грев) и да си купи 3 Д телевизор дали истиот би бил предавник или не?

Мислам јас сум збунет која е границата која ти ја поставуваш
Не се прави со сила будала.
Јасна е, о јасна, границата.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723

Па сега, видете...

А ха, на владата и фуфка да донесе про Македонски закон, а ви овде ги осудувате Македонците кои земаат Бугарски пасош?

Не знам дали да се смеам или да плачам...
а што ако на владата и фуфка несмеам да ги осудувам пробугарските македонци ? де бе брат де и владата јас ја осудувам и тоа многу ама шо фајде од тоа да ја вртиме темата кон владата сега ?
инаку мораш у австралија да идеш а ? па цела европа ја имаш на располагање ти австралија си ја запнал , како и да е во ред реков ја ако им е неопходно или ако се неспособни за тука нека вадат бугарски пасоши и у австралија нека работат шо да им праам :) (само да напоменам работи кој што тука ни на сон не би ги работеле ама океј)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Со Бугарскиот пасош, во Австралија може легално да се оди, на црно да се работи. Во Европа може легално да се оди, легално да се работи.

Со Македонскиот пасош, во Австралија не може да се оди без виза, не може да се работи. Во Европа легално може да се оди, не може да се работи.

Не се фаќај за неважните работи како пијан за плот. Ја споменав Австралија, затоа што таа е помалку погодена од светската криза, и генерално, таму може подобро да се заработи...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Највеќе што мразам е неосновано етикетирање. Еве пак ќе го повторам Тоукатер (извини младичу) се‘ е ствар на перцепција. А јас лично со тоа немам ама баш никаков проблем.

Едит: Ах, многу сте пишале, ми отишла страната :icon_lol:
Indeed...:)
Многу малку има надвор од перцепцијата, за што сведочи следниов пост...

Прво, јас работам во Македонија, и на крај памет не ми паѓа да одам странство. Второ, од кај знајш колку пари земам годишно? Еве ти пример, работам со недвижнини. Купувам стара куќа, ја реновирам и ја продавам. Ми се случува месечно да извадам 10.000 евра. Чисти. Сигурен си дека ќе извадиш двапати по толку за 2 години црнчење во странство? Ти таа цифра за 2 години ако ја вратиш назад, треба да си пресреќен.

Јебига... или јас сум глуп, или има нешто што можам да го видам... а ти не го гледаш.

Е тука те чекав... Јас викам многу му се тие 6000 денари за повраќаниците што ги трпат. Треба уште помалку да заработуваат за да им текне дека сите в град неможиме да успејме... и дека некој треба да се врати в село.

Па за 6.000 денари не одам да работам воопшто. 3 прасиња да израниш во 1 година повеќе пари ќе заработиш отколку некој да ти трие сол над глава 8 часа во денот, 5 дена во неделата. Ама треба да живееш во село, нешто што за македонската малограѓанштина е испод ниво. А то шо ќе чистиш штали во странство, тогаш ако.

Дури вака размислувате ќе си го продавате достоинството за бугарско лифче... Ако тебе ти е полесно да се снајдиш во странство, терај си го бизнисот. Така нека ти биди. Само од носот неможиш да видиш подалеку ако не ги отвориш очите.
Куќа,материјал,работна рака....или во превод почетен капитал...како ќе го материјализираш?
И за одење на село треба некаков почетен капитал, земја, имот...левитацијата се уште не ги има решено стамбените прашања, ниту во Непал или Тибет а не пак во Македонија...
Многупати слушани битолски чаршиски муабети “абе земи напрај од нешто ништо ебаго“...:D
„Купи куќа и реновирај ја бе...ќе живејш ко госпо“....:pos:

Е сега околу перцепцијата, какво е тоа достоинство, што воопшто значи тоа?
Дали мислиш дека случајното раѓање на територијата на некоја држава автоматски треба да биде причина за гордост или нешто друго, мистериозно е во прашање!?

In religion and politics people's beliefs and convictions are in almost every case gotten at second-hand, and without examination, from authorities who have not themselves examined the questions at issue but have taken them at second-hand from other non-examiners, whose opinions about them were not worth a brass farthing.
(Mark Twain)
;)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
а што ако на владата и фуфка несмеам да ги осудувам пробугарските македонци ? де бе брат де и владата јас ја осудувам и тоа многу ама шо фајде од тоа да ја вртиме темата кон владата сега ?
инаку мораш у австралија да идеш а ? па цела европа ја имаш на располагање ти австралија си ја запнал , како и да е во ред реков ја ако им е неопходно или ако се неспособни за тука нека вадат бугарски пасоши и у австралија нека работат шо да им праам :) (само да напоменам работи кој што тука ни на сон не би ги работеле ама океј)
Не ти сум брат. Ако не разбра на прво, нема да разбереш ниту на второ, така да џабе ќе се повторувам...

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Кога ќе дојде крајот на месецот и ќе видиш дека немаш пари да платиш сметки и кирија, патриотизмот некако бледнее.
Се кладам дека во таквите моменти на крајот од месецот, не ти се поминува на плоштад, ниту испод триумфалната порта за да се потсетиш на кошаркарскиот триумф и колку навистина обединети бевме во тој историски момент. Исто така, додека размислуваш за тоа дал си ги обезбедил потрбните документи за бг пасош и дал ке стигнеш на време за интервјуто, баш те боли за тоа каква програма на капки и распрснување има фонтаната на плоштад. Или дали водоскоците во Вардар користат чиста изворска вода или гомна. Дали Скопје личи на старо, колку му се широки улиците, дали ќе можеш правилно да го извозиш новиот кружен ток. Баш ќе ти чуе за јарболите со знамиња и у кој дел на Скопје бил забоден првиот.

Или, можеби тоа беше друга тема?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Размислувањево ти е во најмала рака идиотско.
Ова ме потсеќа на раните 90-ти кога секој си го прчеше и две пари не даваше за интересите за заеднициата му ја затвориле фабриката на комшијата, ме боли курот јас сум си државно.
Човекот мора, едноставно мора да верува во нешто поголемо од него во спротивно тој е обичен педер,буљаш и деген.

Еве ти ситуација видиш мајка и дете(ова го давам ко пример може да бидат и двајца батки кои незнаат да пливаат) во секој момент ќе бидат проголтани од ајкула/вртлог/фериброд што ќе направиш ти ќе си седиш или без размислување ќе им помогнеш па макар тоа значело и сигурна смрт?
Компарацијава вришти :vozbud:, не ми се дискутира воопшто.

Не знам тебе како ти се наредени приоритетите во животот но мене ми се вака

Јас
Моето потесно семејство
Луѓето со кој сум во секојдневно опкружување. (колеги, соседи, познаници, форумџи)
Луѓето од целиот свет
Животните

Се ова се обидувам да го донесам во некоја синергија.

Во мојот светоглед државата не е искачена на некој пиедестал, за твое изненадување ти имаш предност пред државата.

Уште полицемерно е кога некој се обидува да ја глорифицира нацијата, притоа да гази врз главите на своите сонародници.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Не ти сум брат. Ако не разбра на прво, нема да разбереш ниту на второ, така да џабе ќе се повторувам...
види го се налути добро не си ми брат не ни сакам да ми бидеш али само ако не те мрзи да ми објасниш (стварно ме интересира) како неможе да се работи во европа со мак пасош ? па нели и така на црно работа е муабетот ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom