Бугарски пасош - Да или не?

• Креатор на темата Креатор на темата DANI_M
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Бла бла бла, неписменост на килограм, повелете!

Ај полека, земи воздух, вдиши длабоко, и да почнеме.

Мислам дека за да цитираш некого, прво треба да го прочиташ последното мислење на темата, ако веќе те мрзи да ги прочиташ сите.
Според тоа, тие луѓе живеат во Италија преку 15 години, околу 19 мислам, и затоа веќе 3 години имаат државјанство, И СЕКОГАШ се декларираат како МАКЕДОНЦИ.
Италијаните не бараат да се откажеш од МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ за да добиеш нивен пасош. БУГАРИТЕ ТОА ГО БАРААТ! И тоа не само од твојот личен нацинален идентитет, туку изјавуваш дека дедо баба, мама тато, сите ти се БУГАРИ.
Дали ја правиш ОСНОВНАТА разлика?
Меѓу имање државјанство во земја во која си македонец, и имање државјанство во земја која не те признава како таков?

Немој ти да ми кажуваш за што и како јас сум работела, напатена мрзлива душо. Такви вредни, ама невработени, јас ги нарекувам во 90% крајно мрзливи и лигави, патетики во движење кои патат по бившиот систем, оти можеле да спијат и пари да зимаат.

И да, имам чесни родители кои чесно заработуваат и чесно имаат и чесно ми даваат тоа што имаат.
Не се сите безрбетници во земјава.

И моите роднини во Шведска се шведски државјани со македонска националност, за разлика од бугарофилчињава кои се одродени македонци. Моите роднини не се швеѓани, туку Македонци кои живеат во Шведска и такви се декларираат.

Ајде оди залечи ти некој леле-што-ме-снајде-морам-да-работам комплекс.
Нема леб без мотика.... јебига.
--- надополнето: Oct 12, 2011 12:34 PM ---

Не зезај, па и јас се дружам со народот, ама народот не им дава пасоши туку политичката стратегија, која моментално е асимилаторска кон нас.
Ако утре престанат со асимилирање на македонски народ, што би имала против нивната политика?

Ти изгледа денес не си ги зела апчињата или пак време ти е за на преглед. Толку да си неписмена за да зборуваш вакви глупости не ми се верува. Прво кажуваш приказни како твоите пријатели заминале и нашле работа во Италија со МК пасош, на крајот излегува дека тие заминале за времето на Југославија:tapp:...какви малоумни приказни...Роднините биле швеѓани а се декларираат како македонци(најверојатно само на Facebook), а македонците со бугарско државјанство биле однародени... дебилизам до бескрај...
Епа од вакви идиотски размислувања, од типот на македонците со бугарско државјанство се бугари, македонците со муслиманска вероисповест се албанци, македонците од Леринско, Костурско, Пожарско се грци (иако самите велат дека се македонци), се ништиме сами меѓусебе.
И побарај си лек за твојата искомплексираност оти не ти е за арно...

П.С. Морав да слезам на твоето ниво за да ме разбериш.:tapp:

Ти изгледа денес не си ги зела апчињата или пак време ти е за на преглед. Толку да си неписмена за да зборуваш вакви глупости не ми се верува. Прво кажуваш приказни како твоите пријатели заминале и нашле работа во Италија со МК пасош, на крајот излегува дека тие заминале за времето на Југославија:tapp:...какви малоумни приказни...Роднините биле швеѓани а се декларираат како македонци(најверојатно само на Facebook), а македонците со бугарско државјанство биле однародени... дебилизам до бескрај...
Епа од вакви идиотски размислувања, од типот на македонците со бугарско државјанство се бугари, македонците со муслиманска вероисповест се албанци, македонците од Леринско, Костурско, Пожарско се грци (иако самите велат дека се македонци), се ништиме сами меѓусебе.
И побарај си лек за твојата искомплексираност оти не ти е за арно...

П.С. Морав да слезам на твоето ниво за да ме разбериш.:tapp:

Со тебе ова ми е последен пост во дискусијава.
Човек кој не знае да чита, не ми е на ниво да му реплицирам и да проширувам дискусија.

1991 Македонија станува независна држава, и реков мислам дека е таа година, но знам дека е брзо по осамостојувањето.
Макар и со југословенски пасош да отишле, што правиме по распадот на СФРЈ? Со каков останале? Со неважечки?

Роднините во Шведска се државјани на Шведска, Македонци.
Исто како што многу Албанци се државјани на Република Македонија, но се Албанци.
Исто како што многу Срби се државјани на Р.М. па се Срби...
исто и со сите останати.
Шведска, Италија, и останата ЕУ и вон ЕУ ... не бараат декларирање на нешто друго, можеш да бидеш Македонец и да имаш нивно државјанство.
САМО ГРЧКО И БУГАРСКО ДРЖАВЈАНСТВО НЕ МОЖЕШ ДА ИМАШ АКО СЕ ДЕКЛАРИРАШ КАКО МАКЕДОНЕЦ!

Ајде поздрав, оди запиши 1 одделение, да ми те научат да читаш.

Зошто грчко не,еве ја планирам Бугарско да вадам не знам за грчко дали даваат без промена на име.

Со тебе ова ми е последен пост во дискусијава.
Човек кој не знае да чита, не ми е на ниво да му реплицирам и да проширувам дискусија.

1991 Македонија станува независна држава, и реков мислам дека е таа година, но знам дека е брзо по осамостојувањето.
Макар и со југословенски пасош да отишле, што правиме по распадот на СФРЈ? Со каков останале? Со неважечки?

Роднините во Шведска се државјани на Шведска, Македонци.
Исто како што многу Албанци се државјани на Република Македонија, но се Албанци.
Исто како што многу Срби се државјани на Р.М. па се Срби...
исто и со сите останати.
Шведска, Италија, и останата ЕУ и вон ЕУ ... не бараат декларирање на нешто друго, можеш да бидеш Македонец и да имаш нивно државјанство.
САМО ГРЧКО И БУГАРСКО ДРЖАВЈАНСТВО НЕ МОЖЕШ ДА ИМАШ АКО СЕ ДЕКЛАРИРАШ КАКО МАКЕДОНЕЦ!

Ајде поздрав, оди запиши 1 одделение, да ми те научат да читаш.

Ваквиот одговор одговара на твојата ментална несозреаност и интелектуална неписменост.:tapp:

.

Македонија беше ДРЖАВА и пред 1991 и погоди што-тогаш имавме како граѓани и македонци повеќе права!!

Сега вработуваме Рамковно па некој седи дома и прима плата а друг по контејнери за да преживее лажни патриоти амнестираат воени злочинци(против меѓународно право) па па ние СМЕ ГЛУП НАРОД!!

Да таква е вистината така да ирелевантно е веќе дали некој/а ќе земе бугарски пасош или не-тоа е ирелевантно ние македонија самите ја ништиме.

[quote="PurplePuma, post: 4474464"[/quote]

Само една мала дигресија.Твоите предци во кои толку се колнеш, побрзо би одбрале смрт отколку да ја сменат верата, а не како тебе.
Лицемерие, anyone?

Епа тоа и го посочив претходно. Ако ја негира и критикува толку верата, ако традициите биле бул**ит, ако луѓето кои негуваат традиција и вера се прости и назадни...со тоа си го гази потеклото и претците кои се бореле за нас. Ако не го прифаќа како нешто добро, како дел од живеењето, барем треба да го почитува. Во спротивно, бесцелни се повиците од типот за што се бореа нашите претци.

он топик, сите тие држави дуваат во една гајда. Ако бугарите не не признаваат, како се однесува ЕУ?
Во извештајот за Македонија повторно нема „македонски“
Во извештајот на Европската Комисија и годинава е изоставена придавката „македонски“. Директорката на Директоратот за проширување на ЕУ Александра кас Гранје која е во Скопје не потврди експлицитно дека тоа се случило под притисок од Грција но навести дека придавката „македонски“ и во следните извештаи од Брисел нема да ја има.

сејм сх**т. Тогаш треба да си седиме сите домче и да не вадиме никаков пасош, ни свенски, ни француски...било чиј пасош по таа логика излегува дека е предавнички. Не ми се омилени бугарската, грчката и сите соседни претензии, но не можам туку така да ги судам луѓето кои се одлучиле на ваков чекор.

Само една мала дигресија.Твоите предци во кои толку се колнеш, побрзо би одбрале смрт отколку да ја сменат верата, а не како тебе.
Лицемерие, anyone?

Ај прочитај погоре.
Јас не плукам по нивното христијанство, јас се гордеам со крстот на Водно, со секој зачуван манастир како дел од македонштината.

Но, македонците христијани, се бореле против исламот, никој не дошол да ги поучи дека има опција - атеист.
И бирале - од двете зла, помалото...
--- надополнето: Oct 12, 2011 5:30 PM ---
Епа тоа и го посочив претходно. Ако ја негира и критикува толку верата, ако традициите биле бул**ит, ако луѓето кои негуваат традиција и вера се прости и назадни...со тоа си го гази потеклото и претците кои се бореле за нас. Ако не го прифаќа како нешто добро, како дел од живеењето, барем треба да го почитува. Во спротивно, бесцелни се повиците од типот за што се бореа нашите претци.

Традициите се менуваат. Посебно лошите.
Што не значи дека треба да плукнеме по оние кои сме ги имале.
Постоеле и ќе ги почитуваме, но светот оди напред.[/quote][/quote]

Македонија беше ДРЖАВА и пред 1991 и погоди што-тогаш имавме како граѓани и македонци повеќе права!!

Мала исправка, не беше :). Беше дел од СФРЈ како една република. Ниту имало референдум за припојување кон СФРЈ ниту имавме право да излеземе ако не ни се свиѓа. Односно на некој начин со државен удар не пикнаа внатре :).

Македонија стана независна последните 20 год а што сеа не не бива е друга проблематика :).

Мала исправка, не беше :). Беше дел од СФРЈ како една република. Ниту имало референдум за припојување кон СФРЈ ниту имавме право да излеземе ако не ни се свиѓа. Односно на некој начин со државен удар не пикнаа внатре :).

Македонија стана независна последните 20 год а што сеа не не бива е друга проблематика :).

Кој ве пикна каде со каков државен удар?!

НРМ стана независен меѓународен субјект во склоп на сојуз (федерација) со други 5 исти субјекти во четересеитретата (Авној) а тоа беше ратификувано на првото заседание на Асном во 1944 како израз на вољата на народо изразена преку неговите народни претставници во тој момент. А имало и избори четересеипетата...
Во југословенскиот устав секоја република имала право на отцепување со референдум кое право и било искористено подоцна при сецесијата...

На факс не ве учат вакви работи!?

Ај прочитај погоре.
Јас не плукам по нивното христијанство, јас се гордеам со крстот на Водно, со секој зачуван манастир како дел од македонштината.

Но, македонците христијани, се бореле против исламот, никој не дошол да ги поучи дека има опција - атеист.
И бирале - од двете зла, помалото...
--- надополнето: Oct 12, 2011 5:30 PM ---

Традициите се менуваат. Посебно лошите.
Што не значи дека треба да плукнеме по оние кои сме ги имале.
Постоеле и ќе ги почитуваме, но светот оди напред.
[/quote][/quote]

А што е со македонците муслимани? Нивната екипа нешто не ти се допаѓа? Манифестот од Крушево го памтиш како одеше?
Уште едно директно прашање, ако може одговор без вртење.
Дали побрзо човек треба да умре или да земе бг пасош за да преживее?

Епа неможеме сите да најдеме гарантни писма, 90% народ е заминат на суво, на среќа. Пошо овдека и онака си во кал, побетер неможе.

Не се усреќив со нов автомобил, барем со стар нема да ми биде криво што ќе лупам по дупки. Во тетово и со тенк да излезеш ќе ти се откачи гасеница. Не се сите градови скопје па да имаат нови патишта!

Како можеше Македонците да издржат притисок од ослободување на злосторниците од вејце, карпалак и случајот мавровски работници а албанците неможеле да се попишат...кому мачкате очи?

Македонците го издржаа притисокот?????????Ако аљбанците ако не излезат на сила 25%-30%знаеш ли што ќе се случи?

[/quote]

А што е со македонците муслимани? Нивната екипа нешто не ти се допаѓа? Манифестот од Крушево го памтиш како одеше?
Уште едно директно прашање, ако може одговор без вртење.
Дали побрзо човек треба да умре или да земе бг пасош за да преживее?[/quote]

Премногу навлагаме офтопик. Се што ја подразбира македонштината мене ми е драго. Муслиман, христијанин, атеист, будист и остало... драго ми е. Турска чаршија ми е драга. Амамот драг ми е. Сите тие оставија белег на нашиот народ, не гледам зошто да ги бришам од мојата историја, од историјата на мојот народ. Не гледам зошто да не ги почитувам.
Јас лично сум атеист, како што секој македонец или било кој може да биде што сака. Но не плукам по македонското, какво и да е. Нека ти биде тоа јасно.

На твоето прашање не постои одговор, зошто никој не умрел за бугарски пасош, или без бугарски пасош.
--- надополнето: Oct 12, 2011 11:13 PM ---
Македонците го издржаа притисокот?????????Ако аљбанците ако не излезат на сила 25%-30%знаеш ли што ќе се случи?

Полека, полека.
Никого не оправдувам што работи против македонска кауза, макар татко ми бил.
Ти изгледа мислиш дека зборуваш со некој што во партија гледа како на Биро за вработување (поздрав до еден мој пријател што ова ќе го прочита ;) ).
Мене македонштината ми е поважна од мојата лична среќа.
Не сакам да зборувам за мојот приватен живот тука, но направив огромна жртва во име на тоа.
Многу поголема од што можеш да замислиш.
Ако сама себе сум се ускратила од нешто презначајно за мене, зошто мислиш дека сум заборавила на било кој ужасен и одвратен чин према мојот народ и татковина?

Не сум психолог, ама како да гледам симптоми на поделена личност.Си верглаш она што ти одговара, не е битно што се побиваш со одговорите и што забораваш што си напишала пред неколку страни.Плус тоа, атеист во демо-христијанска партија, yeah right.

Не сум психолог, ама како да гледам симптоми на поделена личност.Си верглаш она што ти одговара, не е битно што се побиваш со одговорите и што забораваш што си напишала пред неколку страни.Плус тоа, атеист во демо-христијанска партија, yeah right.

Ај што сум напишала контрадикторно, многу ме интересира.

Еве ти паралела.

Атеист сум - ама не ги гаѓам верниците со јајца на Велигден.
Националист сум - ама не ги гаѓам бугарофилите со јајца кога ќе сфатам дека се бугарофили.

Понатаму.
Атеист сум - ама ги почитувам христијанските и муслиманските белези оставени на ова тло. Тие во голема мера ја градат нашата историја и креираат нашата судбина.
Националист сум - ама немам проблем да живеам било кого од било која националност.

Понатаму.
Припаѓам на десничарска идеологија, но не оправдувам се и не верувам во се. Тоа по дефиниција значи дека размислувам, апстрахирам важно од неважно, разликувам правилно од неправилно... и на крајот имам свој карактер, не сум по калап правена.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom