Бугарски пасош - Да или не?

• Креатор на темата Креатор на темата DANI_M
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Престани со тие градежни работници.
Сите ли се градежни работници во оваа земја?

Инаку, од твојот линк, цитирам:
За престој во шенгенската зона подолг од 90 дена, поради вработување, студирање или поради подолг приватен престој, потребно е државјаните на Република Македонија да аплицираат за долгорочна виза или за дозвола за престој, во најблиската амбасада или конзуларно претставништво на земјата во која патуваат.

Огромното мнозинство на луѓе во РМ нема просеци од 9,80, факсови кои се признаваат на запад и незнам уште какви работи кои би ги задоволиле амбициите на патријотите за “непредавнички“ начин да заминат и работат некаде.
Реалноста на животот е таква.
Градежници,занаети,работници по фабрики,угостителство...тоа се главните сектори каде рајата оди да работи.

Не ја сфаќаш реченицата? Аман бре...а испити полагаш ццц...:(
Треба тука, пред одењето во дотичната земја да аплицираш за работа кај рандом градежна компанија со еден тон документи и бирократски процедури, гарантни писма и висења по амбасади со можност арбитрарно да се биде одбиен во секој момент.
Значи, да ти појаснам, од овде можеш да аплицираш само, не од таму. Или мислиш дека постои германски конзулат во....Дизелдорф...:icon_lol:

Ако ти е тешко да разбереш што пишав, воопшто не ми ни реплицирај. Да не идеме надвор од темата, не ме интересираат избрканите Грци, но Македонците беа бркани само затоа што беа Македонци, кој се пиша нешто друго, си остана. Поентата ми е што и тогаш некој избрал да биде тоа што стварно е, и по цена да изгуби сe.

Како бе изгубија ама ИМАШЕ КОЈ да ги прими да не гладуваат како оние од Сирија, па Југославија Прими над 50% а остатокот од бегалците беа со договор пратени де по Чехословачка,полска,Бугарија СССР-пак имало кој да ги прими и сега тие истите најмногу плукаат на таа југославија која ги вдоми ама ај.

Да не идеме надвор од темата, не ме интересираат избрканите Грци, но Македонците беа бркани само затоа што беа Македонци, кој се пиша нешто друго, си остана

Грешка и тие пиеја рицино за изговорен збор на Македонски.
Наведната глава сабја не сече-ти Ги НЕМА.

Огромното мнозинство на луѓе во РМ нема просеци од 9,80, факсови кои се признаваат на запад и незнам уште какви работи кои би ги задоволиле амбициите на патријотите за “непредавнички“ начин да заминат и работат некаде.
Реалноста на животот е таква.
Градежници,занаети,работници по фабрики,угостителство...тоа се главните сектори каде рајата оди да работи.

Не ја сфаќаш реченицата? Аман бре...а испити полагаш ццц...:(
Треба тука, пред одењето во дотичната земја да аплицираш за работа кај рандом градежна компанија со еден тон документи и бирократски процедури, гарантни писма и висења по амбасади со можност арбитрарно да се биде одбиен во секој момент.
Значи, да ти појаснам, од овде можеш да аплицираш само, не од таму. Или мислиш дека постои германски конзулат во....Дизелдорф...:icon_lol:

Мхм а како аплицираш?
Ајде те молам, ти барем верувам дека знаеш како оди тоа.
Наоѓаш оглас за работа (од било кој тип!) и поднесуваш CV. Те прифаќаат, и притоа испраќаат соодветна документација која ќе си ја приложиш во амбасада.
И зошто би те одбиле? Од ќеиф? Не баш.

Не, не се сите со 9.80 просек, ама не се сите баш толку неписмени.
И повеќето од рајата со бугарски пасош не е човек кој нема основна егзистенција, тоа да одиш и некој друг да лажеш.
И џабе го спомнуваш мојот штаб, не ти успева. Не можеш да ме навредиш, мислам, јас се гордеам со тоа, а не се срамам.
Тие што се срамат се оние лажните, полажни и од македонските бугарчиња.
--- надополнето: Oct 12, 2011 1:39 PM ---
Како бе изгубија ама ИМАШЕ КОЈ да ги прими да не гладуваат како оние од Сирија, па Југославија Прими над 50% а остатокот од бегалците беа со договор пратени де по Чехословачка,полска,Бугарија СССР-пак имало кој да ги прими и сега тие истите најмногу плукаат на таа југославија која ги вдоми ама ај.

Грешка и тие пиеја рицино за изговорен збор на Македонски.
Наведната глава сабја не сече-ти Ги НЕМА.

А каде ги испрати?
Одговори ми на друга тема некаде низ Историја, овде е офтопик ;)

А каде ги испрати?

Еве ги тука се имаат изградено куќи имат коли нов живот-што сакаат повеќе мислам од напалм и тепање до мирен живот има разлика.

И џабе го спомнуваш мојот штаб, не ти успева. Не можеш да ме навредиш, мислам, јас се гордеам со тоа, а не се срамам.

"Штабната" финта најчесто успева:)

Мхм а како аплицираш?
Ајде те молам, ти барем верувам дека знаеш како оди тоа.
Наоѓаш оглас за работа (од било кој тип!) и поднесуваш CV. Те прифаќаат, и притоа испраќаат соодветна документација која ќе си ја приложиш во амбасада.
И зошто би те одбиле? Од ќеиф? Не баш.

Не, не се сите со 9.80 просек, ама не се сите баш толку неписмени.
И повеќето од рајата со бугарски пасош не е човек кој нема основна егзистенција, тоа да одиш и некој друг да лажеш.
Тие што се срамат се оние лажните, полажни и од македонските бугарчиња.
--- надополнето: Oct 12, 2011 1:39 PM ---

А каде ги испрати?
Одговори ми на друга тема некаде низ Историја, овде е офтопик ;)

Живееме во различни реалности.
Да, одговорните во соодветните преставништва на дотична земја имаат арбитрарно право да одбијат било кого и било кога.
Градежен работник или келнерка или механичар ќе праќаат CV ?! На кому бре,имаш ли ти абер како се регрутира работна сила во некои сектори?
хаххахааа хахаххахааааа:vozbud:

сега сфаќам на кого му реплицирам...уживај си,ќе порасниш и ти еден ден...:)

Живееме во различни реалности.
Да, одговорните во соодветните преставништва на дотична земја имаат арбитрарно право да одбијат било кого и било кога.
Градежен работник или келнерка или механичар ќе праќаат CV ?! На кому бре,имаш ли ти абер како се регрутира работна сила во некои сектори?
хаххахааа хахаххахааааа:vozbud:

сега сфаќам на кого му реплицирам...уживај си,ќе порасниш и ти еден ден...:)

А јас прашав дали сите во оваа земја се градежни работници, келнери, садоперачи, и останати слични дејности?
Немој те молам.
Гледам ова бугарофиливе, се необразован кадар се, се на раб на егзистенција се..... остај.
--- надополнето: Oct 12, 2011 1:49 PM ---
Еве ги тука се имаат изградено куќи имат коли нов живот-што сакаат повеќе мислам од напалм и тепање до мирен живот има разлика.

"Штабната" финта најчесто успева:)

Ај важи, за првиот пост. Прашај некој од нив, дали чуле за Сремски фронт. Чисто, што ќе ти кажат.
Пред неколку месеци носев дедо на моја најдобра другарка, егеец, да си посети родно место.
Жена му, ја запознал додека бегале од грците, зошто не сакале да бидат грци, сакале да останат тоа што се - македонци. Тој бил ранет, таа 2 дена на раце го влечкала низ шуми. Имаат пребегано во Полска, долги години, 1991 се враќаат во Македонија.

Штабски финти не ме интересираат, јас не се поистоветувам со полтрони кои знаат само плакати да лепат и да се дерат да живее ВМРО/СДСМ/РАНДОМ.

Не бладајте бре луѓе, со македонски пасош во сегашнава криза во која што е ЕУ, нема, ама НЕМА, теоретски шанси да добиеш работна дозвола.Дури и ако аплицираш со факултет 10.00 просек, треба работодавецот да докаже дека неможе да вработи никој од неговата држава, прво, па после од ЕУ и на крај си ти.А може едноставно државата после тоа да не ти даде работна дозвола, чисто од хир.
Е со бг пасош...работите се поинакви.

А јас прашав дали сите во оваа земја се градежни работници, келнери, садоперачи, и останати слични дејности?
Немој те молам.
Гледам ова бугарофиливе, се необразован кадар се, се на раб на егзистенција се..... остај.
.
Дали имаш информации кои македонски факултети се признаени низ светот? Баш ме интересира како луѓето со факултет (илјадници невработени) излегле од Македонија.
За ова ли гинеа бре нашите предци.
.
прашање е кој гинел и за што, ..Интересно, тогаш дали не би требало заради почит кон тие претци, да се почитува православната христијанска вера и верниците, која претците кои гинеле за нас ја почитувале и биле дел од неа, биле верници. Ќе одам офтопик, но заради повремени вметнувања на вакви реченици полни со идеали,...имено
На околу 200 м источно од Роженскиот манастир е црквата Св Свети Кирил и Методиј, изградена во 1914 година од страна на Јане Сандански. Таму се наоѓа и неговиот гроб.
По неколку дена од Битола заминав во Ресен, по повод осветувањето на црквата. Оттука отидов во Охрид. И во двата града формиравме комитети. Се вратив преку Ресен, туку не се сеќавам точно дали формиравме комитет и во Ресен... Во Охрид во Комитетот влегоа учителите Александар Чакаров (сега учител во Новоселци), Лев Огненов (главен учител). Откако наминав и во Сруга, се вратив назад во Битола. По пат не придружуваа Алексо Панов Прилепчанчето и Григорев - Попев, прилепчанец. Се сретнавме во Ресен при посветувањето на црквата. Воопшто идејата се пресретнуваше добро во потесен круг
Даме Груев-Спомени
Втора работа е каде се школувале и работеле истите тие претци кои се бореле за Македонија...
Ова со претците (и она со егејските македонци) е вон контекст и е тема за историски подфоруми.

Дури и ако аплицираш со факултет 10.00 просек, треба работодавецот да докаже дека неможе да вработи никој од неговата држава, прво, па после од ЕУ и на крај си ти.

Точно за многу ЕУ држави, но не за сите. Има и такви каде ова правило не постои или е укинато, најчесто оние кои имаат потреба од работна сила.

Дали имаш информации кои македонски факултети се признаени низ светот? Баш ме интересира како луѓето со факултет (илјадници невработени) излегле од Македонија.
прашање е кој гинел и за што, ..Интересно, тогаш дали не би требало заради почит кон тие претци, да се почитува православната христијанска вера и верниците, која претците кои гинеле за нас ја почитувале и биле дел од неа, биле верници. Ќе одам офтопик, но заради повремени вметнувања на вакви реченици полни со идеали,...имено

Втора работа е каде се школувале и работеле истите тие претци кои се бореле за Македонија...
Ова со претците (и она со егејските македонци) е вон контекст и е тема за историски подфоруми.

Искрено немам информации кои можам да ги понудам во поглед на тоа што е потребно за да се верифицира дипломата на УКИМ во странство, иако имам некои (непотврдени) информации дека Болоња сега го овозможува тоа (потенцирам непотврдени информации).

Инаку, тоа што лично јас сум атеист не значи дека сметам оти целиот македонски народ е глуп и слеп. Си има и традиционални луѓе тука, јас немам ништо против нив, тие имаат против што јас не сум традиционална.
Јас иако сум атеист не одам да јадам бубрези на Велигден пред црква.
Дефинитивно го почитувам христијанството како традиција во македонската историја.
И со тоа се надоврзувам на предходното мислење на Мики1976, целиме кон свет без нации и без религии.
Да, но не по цена први да пропаднат македонската нација и македонската црква.
Јас сум атеист, па кога србин ми објаснува дека не постои македонска црква, јас ја бранам.
Јас немам многу свети работи, ама ако знам што е свето за мене, тоа мора да е македонскиот народ и земја.

Искрено немам информации кои можам да ги понудам во поглед на тоа што е потребно за да се верифицира дипломата на УКИМ во странство, иако имам некои (непотврдени) информации дека Болоња сега го овозможува тоа (потенцирам непотврдени информации).

Инаку, тоа што лично јас сум атеист не значи дека сметам оти целиот македонски народ е глуп и слеп. Си има и традиционални луѓе тука, јас немам ништо против нив, тие имаат против што јас не сум традиционална.
Јас иако сум атеист не одам да јадам бубрези на Велигден пред црква.
Дефинитивно го почитувам христијанството како традиција во македонската историја.
И со тоа се надоврзувам на предходното мислење на Мики1976, целиме кон свет без нации и без религии.
Да, но не по цена први да пропаднат македонската нација и македонската црква.
Јас сум атеист, па кога србин ми објаснува дека не постои македонска црква, јас ја бранам.
Јас немам многу свети работи, ама ако знам што е свето за мене, тоа мора да е македонскиот народ и земја.

Во ВМРО си, а си атеист?! Кажи им го јавно на сите твои колеги во штабот, па да видиш реакција.
За болдираното и за све напишано погоре мислам дека си многу неискусна и збунета личност.Како тинејџер некој, кој поминува во првите фази на политичко и духовно созревање.
Edit: На вистински атеист го боли таквото за МПЦ, СПЦ, ИВЗ и остали акроними.

Во ВМРО си, а си атеист?! Кажи им го јавно на сите твои колеги во штабот, па да видиш реакција.
За болдираното и за све напишано погоре мислам дека си многу неискусна и збунета личност.Како тинејџер некој, кој поминува во првите фази на политичко и духовно созревање.
Edit: На вистински атеист го боли таквото за МПЦ, СПЦ, ИВЗ и остали акроними.

Во штаб знаат дека сум атеист, не грижи се. Во пристапницата ми стои атеист.
Не дека не се бунеа. Ама јас не одам да лижам некому гз.

Вистинските атеисти единствено не веруваат богови, колку што знам јас. Се останато, не спаѓа во атеизам.
Мене ме боли таквото за МПЦ, но кога некој го напаѓа тоа М ме боли, ПЦ е неважно.

Во штаб знаат дека сум атеист, не грижи се. Во пристапницата ми стои атеист.
Не дека не се бунеа. Ама јас не одам да лижам некому гз.

Вистинските атеисти единствено не веруваат богови, колку што знам јас. Се останато, не спаѓа во атеизам.
Мене ме боли таквото за МПЦ, но кога некој го напаѓа тоа М ме боли, ПЦ е неважно.

Незнам што да речам, или имаш дебели врски, или си екстремно секси.Трето нема. :icon_lol:

Незнам што да речам, или имаш дебели врски, или си екстремно секси.Трето нема. :icon_lol:

Да имав дебели врски, немаше да дремам на форум, ќе пиев некаде коктелче. Ама немам, и благодарение на тоа што немам, мојот мозок е принуден да функционира.
Не сум многу секси, биди сигурен.

Трето има - не лижам никому гз, затоа немам материјални придобивки. Многу јасно де.

Ај важи, за првиот пост. Прашај некој од нив, дали чуле за Сремски фронт. Чисто, што ќе ти кажат.

.

Знам доволно за сремски фронт историчар имам у поблиско семејство,значи тогашна КПЈ и КПМ се определиле за антифашистичка борба против ОКУПАТОРОТ т.е Бугарските,албанските и германските единици и во текот на војната се издава наредба и се ИЗВРШУВА по волја на НАРОДОТ-секој нормален Македонец,хрват,србин знаел дека ќе мора да се бори низ цела територија на тогашното бившо СХС(каде Македонците не беа признаени) Се изборивме,бидна таа и првпат бевме признати како народ со право на јазик,култура и.т.н

Сремски фронт.....антифашистичката војна предводена од тогашна КПЈ/КПМ и југословенските народи НЕ Е БЕЗ ПРИДОБИВКИ!!!

Вечна нека им е слава на Борците!!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom