Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
К

Кнез Мишкин

Гостин
Гледам сте навлегле во дискусија, нема да ви се мешам.
Мене искрено ме испровоцира анкетата, во што верувате? во Бог или во наука? :tapp:
Еден куп научници, што од минатото што од денешно време, биле и се привржаници кон Бога. Значи ако сум атеист, не верувам во Бог, туку во наука? Во каква наука, која наука е против Бога? Дали биологијата која ја проучува еволуцијата, или пак физиката и хемијата кои ги проучуваат универзумот и материјата? Против Бог според мене единствено се свртува човекот, но не и науката. Би рекол дека Бог и науката можат да бидат совршен спој, можат да егзистираат заедно и меѓусебно да се надополнуваат.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
П.С Да се одбере рандом група од 10 атеисти и 10 верници, што мислите која група би имала поголем IQ? Не тврдам ништо само прашувам.
Би имале веројатно ист просечен IQ. Прво 10 е смешно мал статистички примерок, второ, некој од најинтелигентните луѓе во историјата се декларирале верници.

Лошо е поставено прашањето. Неинтелигентноста се врзува со религиозен фанатизам, не со верата како феномен сама по себе. И атеистичкиот фанатизам не е далеку. За да одредиш колку е едне верник интелигентен, прашај го за неговиот Бог. Каков е тој, во што верува, на што се надева...

Н

нихилист

Гостин
Хомосексуалци имало always. Има разни примери низ историјата. Со тоа се побива една од глупите тези дека тоа е модерна болест, испревртен ум и сл. Побарај gay gene и ќе видиш дека мајка природа те прави таков каков што си. Хомосексуалноста не ја поттикнува ништо. Некои можеби тие нагони кон припадници од истиот пол ги потиснуваат заради притисокот од општата популација. Сепак да се биде хомосексуалец е тешко бидејќи ретко кој ги прифаќа, особено во Македонија. Само едно не ми е јасно, дали кога и АКО им се стави во глава на сите дека хомосексуалците немаат избор и дека тоа им е во гените сепак ќе ги осудуваат како сега?
Има еден интересен и доста познат internet meme кој мене лично многу ми се допаѓа.

Тoј гласи: Captain Obvious strikes again!

Разбираш, падобранецу?

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Би имале веројатно ист просечен IQ. Прво 10 е смешно мал статистички примерок, второ, некој од најинтелигентните луѓе во историјата се декларирале верници.

Лошо е поставено прашањето. Неинтелигентноста се врзува со религиозен фанатизам, не со верата како феномен сама по себе. И атеистичкиот фанатизам не е далеку. За да одредиш колку е едне верник интелигентен, прашај го за неговиот Бог. Каков е тој, во што верува, на што се надева...
Да точно е дека 10 е мал статистички примерок. И да имало интелигентни луѓе кои се декларирале како верници. Поголемиот процент од научниците ( кои се доста интелигентни ) се атеисти. Незнам колкав беше процентот, но гледај го Religulous ќе ја наведат егзактната бројка. Не ви кажува тоа нешто?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ок извини повторно ќе го поставам прашањето. Не ТИ кажува тоа нешто?
Не. Што тебе ти кажува?

Гледам дека не си многу упатен во тоа кој во што верува на форумов, но ти се дискутира малку. Еве вака. Не постои нужна врска помеѓу исправноста на една хипотеза со коефициентот на интелегенција на тие кои што веруваат или не веруваат во таа хипотеза. Ајде размисли малку за ова...

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Има еден интересен и доста познат internet meme кој мене лично многу ми се допаѓа.

Тoј гласи: Captain Obvious strikes again!

Разбираш, падобранецу?
Очигледно ти не разбираш што значи тоа. Ти наведе дека не се знае што ја поттикнува хомосексуалноста кај луѓето. Јас ти наведов дека има gay gene со што се докажува дека е предодредено да се биде хомосексуалец. Едноставно и јасно. Мојата цел на темава е само дискусија, ништо повеќе. Затоа don't take it personal and don't insult.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Na nekoi luge (na poveketo) navistina im treba Bog za nekako da bidat pomoralni isto kako sto pazat da ne zakasnat na rabota oti sledi sankcija taka i za ova!

Н

нихилист

Гостин
Очигледно ти не разбираш што значи тоа. Ти наведе дека не се знае што ја поттикнува хомосексуалноста кај луѓето. Јас ти наведов дека има gay gene со што се докажува дека е предодредено да се биде хомосексуалец. Едноставно и јасно. Мојата цел на темава е само дискусија, ништо повеќе. Затоа don't take it personal and don't insult.
Се сопна на зборчено? Никаде не тврдев дека хомосексуалците не се генетски преодредени, и не, уште не се знае со сигурност зошто хомосексуалците се хомосексуалци, иако денес имаме добра претстава и воглавно знаеме дека тоа не е нивен избор.

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Не. Што тебе ти кажува?

Гледам дека не си многу упатен со тоа кој во што верува на форумов, но ти се дискутира малку. Еве вака. Не постои нужна врска помеѓу исправноста на една хипотеза со коефициентот на интелегенција на тие кои што веруваат или не веруваат во таа хипотеза. Ајде размисли малку за ова...
Ќе беше едноставно ако таа хипотеза е некоја си равенка или било која работа која ти влијае малку на животот, а не пр. да ти набива чувство на вина кога ќе имаш секс пред брак. И да постои разлика во мозокот кај религиозни луѓе и останатите. Гледај го Religulous 2008. Во еден дел од филмот ќе го докажат ова што го реков.
--- надополнето: Oct 12, 2011 11:26 AM ---
Се сопна на зборчено? Никаде не тврдев дека хомосексуалците не се генетски преодредени, и не, уште не се знае со сигурност зошто хомосексуалците се хомосексуалци, иако денес имаме добра претстава и воглавно знаеме дека тоа не е нивен избор.
Да точно е дека не тврдеше дека не се генетски преодредени, но рече дека нема доказ и дека не се знае зошто кога всушност има доказ и се знае зошто. И што беше поентата со зборчето? Случајно да не е погрешно?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ќе беше едноставно ако таа хипотеза е некоја си равенка или било која работа која ти влијае малку на животот, а не пр. да ти набива чувство на вина кога ќе имаш секс пред брак. И да постои разлика во мозокот кај религиозни луѓе и останатите. Гледај го Religulous 2008. Во еден дел од филмот ќе го докажат ова што го реков.
Јас немам чувство на вина кога имам секс пред брак. Ако ги гледам сите филмчиња и клипчиња на интернет што некој овде на форумов ги препорачува, ќе свршам работа.

Ако имаш некоја хипотеза, а очигледни имаш, дај изнеси ја па ќе ја продискутираме. Вака со нафрлени прашања од типот Што тоа ви кажува, базирани на сомнителни препоставки, и со совети за гледање на филмчиња со сомнителен квалитет, тешко оди дискусијата...

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Јас немам чувство на вина кога имам секс пред брак. Ако ги гледам сите филмчиња и клипчиња на интернет што некој овде на форумов ги препорачува, ќе свршам работа.

Ако имаш некоја хипотеза, а очигледни имаш, дај изнеси ја па ќе ја продискутираме. Вака со нафрлени прашања од типот Што тоа ви кажува, базирани на сомнителни препоставки, и со совети за гледање на филмчиња со сомнителен квалитет, тешко оди дискусијата...
Типот не го тврди тоа во филмот туку научниците, а тој само го пренесува на големото платно. Гледај го барем за хумористичниот дел.
--- надополнето: Oct 12, 2011 11:37 AM ---
...со сигурност. Ги испушти овие два збора. ;)
Ти благодарам што ме потсети. Нареден пат нема да заборавам.

Kajgana Shop

На врв Bottom