Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
N

Nessa Alcarin

Гостин
Па у ствари тие самите го доведоа Исламот да биде синоним за тероризам. Самите терористи (читај радикални муслимани) изјавуваат дека го прават тоа во име на Алах. А кога истите тие ќе добијат подршка од останантите муслимани макар и морално оправдување за сето тоа, тогаш не останувва ништо помалку од блага еквиваленција на исламот со тероризмот.

За жал ретко сретнував по некој срамежлив збор за осуда на тероризмот кој е поврзан со исламистичките групи од страна на самите исламски земји и верници ширум светот. Секоја чест на исклучоците ама...
Па сеуште не сум запознаена толку добро сo Исламот. Се надевам дека нашите македонски Муслимани (ако зборуваме територијално, поради природата на форумот, и бидејќи најчесто тие ни одговараат), не се согласуваат со т.е морално ги подржуваат ваквите „верници“. Може некој да го демантира или подржи моето мислење, но гледам дека останавме само „христијаните“ на оваа тема :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Teocutter,od sesrce ti blagodaram za ponudata. Vistinata za mojata religija mene odlicno mi e poznata. Jas imam mnogu dokazi za toa. Otvori tema za nastanokot na Kur'anot a.sh,za pocetocite na Islamot a i za tvojata sumeri religija so zadovolstvo ke pisuvam. Zapoznat sum i so niv i poveke odkolku sto mislis.
Slobodno otvori tema,ke pisuvame i ke navedeme i arhumenti,ke zboruvame kolku seto toa od dvete strani e vistina ili se samo pretpostavki. Koja vistina ima temel a koja e izgradena samo vrz odnova na nekoi drevni pronajdoci i od toa kreirana istorija povtorno vrz denes postoeckite religii.
Сумерската митологија доаѓа прва и први ја запишале, пред некои 6.000+ години со првото писмо за кое се знае дека се употребувало.
Подоцна на блискиот исток, со уметноста позната како копи-пејст и со малку адаптации, заслуга на Мојсеј, свештеникот Атонов, се појавува јудаизмот а подоцна од него настануваат христијанството и исламот.

Primer veruvanjeto vo "reinkarnacija" i vo postoenjeto na sedumte nivoa na svesnosta,sedumte denziteti,sedumte leveli na coveckiot duh.... toa e izvadeno od ucenjeto na Islamot te. od ucenjeto na Islamot dojdeni se do idejata samo sto ja izvitoperile vo odredeni raboti.
Darvinizmot e isto taka ideja od Kur'anot samo sto e obratna situacijata. Spored Kur'anot moznosta e deka majmunot nastanal od covek a ne covekot od majmun.
Pa taka denes ke izmislat Sumeri religija i ke ja izgradat vrz denes postoeckite samo sto ke izvitoperat odredeni raboti i ke ja napravat prifatliva za onie koi ne mozat ili ne sakaat da prifatat Bog.
Тоа се само теории кои сеуште не се доволно истражени и не се знае одговорот.
Како тоа реинкарнацијата доаѓа од исламот !? :eek:
Дали имало временски машини во средновековен Бадгад или Басра (можеби во вид на летечки килими) со кои некој муслиман се вратил во времето на постанокот на будизмот околу 1300 години пред патот да го одведе Мухамеда од Мека према Медина...

Сумерската религија не е измислена денес, си постоела пред 4-6.000 години, била со почеток,врв и крај (како и сите други религии) и сега не постои ниту некој верува во Енки.
Но затоа веруваат во дериватите на божанствата од нивниот пантеон...:)

Taka da... mozes da im kazes na hristijanite,mozebi,deka mnogu raboti se povrzani so egipetskite bozestva,naidov i na takov text i sporedbi.No Islamot e cist od takvi budalestini i veruvanja vo bogocovek,vo bog tatko ili bog sin ili neznam sto sto coveckiot razum nemoze da prifati.
Исламот е само адаптирана верзија на христијанството и јудеизмот кои пак се адаптации на сумерските митови, египетската книга на мртви и Акенатоновиот еден единствен Бог, прв кој дошол на таква идеја во историјата...твојот Бог и богот на еврејте се само различни имиња за Атон, единствениот Бог на Мојсеја и Арона...

PS: Ako vam vi se potrebni tolku dokazi za verodostojnosta na insan kakov sto bese Mojsie i Isus i Muhammed (mir neka e nad site),koj e David Icke ( i slicni na nego)da mu se veruva na se' sto ke kaze bez da se proceslaat negovite tvrdenja ?
Нема потреба за утврдување на веродостојноста на ниеден од “пророците“ и “месиите“ бидејќи ги има многу, иљадници и иљадници по цел свет, самите се побиваат себеси бидејќи ако Бог им ја донел Објавата и Вистината....ќе им ја дадел ексклузивно нив а не на десетици иљади...и тоа различни вистини, некако сомнително погодни за одредена класа во соодветниот период...:icon_lol:

Исламот преживеал бидејќи му требал на Абасидскиот калиф за сосема “земски“ цели, како што христијанството преживеало бидејќи му требало на царот римски Константин...

Uste nesto. Ne velam ne. Mozebi i Sumerite dobile objava. Allah dz.s veli deka nema narod na kogo ne mu e praten Bozji pratenik i objava. Vo sprotivno nema da odgovaraat za bilo kakva postapka. Isto Allah dz.s vo Kur'anot veli deka nema da gi obvrzi i da go povika na odgovornost onoj do kogo ne stignala objava.
До Абориџините не стигнала никаква Објава.
Дали тие се чеда на шејтанот и ќе горат во џенемот?!

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Па у ствари тие самите го доведоа Исламот да биде синоним за тероризам. Самите терористи (читај радикални муслимани) изјавуваат дека го прават тоа во име на Алах. А кога истите тие ќе добијат подршка од останантите муслимани макар и морално оправдување за сето тоа, тогаш не останувва ништо помалку од блага еквиваленција на исламот со тероризмот.

За жал ретко сретнував по некој срамежлив збор за осуда на тероризмот кој е поврзан со исламистичките групи од страна на самите исламски земји и верници ширум светот. Секоја чест на исклучоците ама...
Miki... od tvoeto dosegasno iskustvo i sredbi so Muslimani,mozes li od eden edinstven Musliman da mi kazes deka ti zboruval za vojna,za prisilbi,za bombi... Ako gi isklucis mediumite od glavata,od kade drugo mesto znaes i si doznal za islamot kako sinonim za terorizam.

Islamot kako sinonim za terorizam doagja od 11/9 za koj slucaj i pticite na grankite doznaa deka toa ne go izvrsija Muslimani. Toa bese scenario samo da se stekne toj gnev i da vi se vsadi takov chip vo glavata ! Koj pred 11/9 znaese za Al-Kaeda ?
Ne sto sekoj Musliman koj ke go prasa go osuduva terorizmot,takvo nesto kaj Muslimanite ne postoi. Se sto znaete za islamot znaete od Televiziite,se sto znaete za Dzihadot znaete od televiziite,za zal,planot im uspea. Slucajot so kulite bliznacki Muslimanite go izvedoa,ili Mozebi so Zeleznickata vo Madrid ? Ako vo ovie lazirani raboti veruvate onaka kako sto vi serviraa mediumite,dogas navistina za zalenje ste.

V

Vollstandig

Гостин
Абе има разлика од религиозен фанатизам, без разлика за која религија се работи, до човек со религија Ислам да речеме. Јас имам еден пријател муслиман, кој пие алкохол, свинско не јади никогаш поради што и сам знае дека мрсно е месото, чат пат ќе клања в џамија, празници слави, мрази тероризам убивање национализам и останати глупави детски измислици, женаму никогаш не носи покривка над неа, туку се облекува стандард нормално ниту провокативно ниту премногу затворено, живее нормален живот, син му е правен сунтет итн итн итн.

Да го претставиме ова со христијанин е исто вака: Жена му се облекува како што е модата, во недела или за празник ќе оди чат пат во црква ќе запали свеќа онака, од адет или било што, за здравје што викат хриситјаните син му ќе го крсти, за велигден ќе слави и тоа е тоа.

Значи кај 70 % луѓето, религијата е само традиција, а не некое радикално верување. Сите што ја прифатиле религијата како начин на живот и премногу веруваат во тоа, затапуваат 102 %. И психички и физички и морално и етички и опшествено и се останато. Отпадници од опшеството испаѓаат и стануваат следбеници на некое учење.

Значи пак, многу арно не е арно, така да човек нека биди религиозен нека верува онака нека ја има религијата како традиција не ми смета ич тоа, било христијанство ислам будизам, али до толку радикализам, е да ти се плукнам во паметот.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Сумерската митологија доаѓа прва и први ја запишале, пред некои 6.000+ години со првото писмо за кое се знае дека се употребувало.
Подоцна на блискиот исток, со уметноста позната како копи-пејст и со малку адаптации, заслуга на Мојсеј, свештеникот Атонов, се појавува јудаизмот а подоцна од него настануваат христијанството и исламот.
Povelete,da zboruvame,iznesete dokazi deka denesnite religii se kopii na Sumeri Religiite ili tie se duri denes izmisleni.

Тоа се само теории кои сеуште не се доволно истражени и не се знае одговорот.
Како тоа реинкарнацијата доаѓа од исламот !? :eek:
Дали имало временски машини во средновековен Бадгад или Басра (можеби во вид на летечки килими) со кои некој муслиман се вратил во времето на постанокот на будизмот околу 1300 години пред патот да го одведе Мухамеда од Мека према Медина...

Сумерската религија не е измислена денес, си постоела пред 4-6.000 години, била со почеток,врв и крај (како и сите други религии) и сега не постои ниту некој верува во Енки.
Но затоа веруваат во дериватите на божанствата од нивниот пантеон...
Ne se samo teorii,stom tolku luge veruvaat vo toa,ne e poveke teorija,toa za nekogo postana religija i veruvanje.
Islamot ne zboruva za Reinkarnacija kakva sto denes ja poznavame,no zboruva za reinkarnacija na covekovata svest i razvojot na covekot od samoto negovo sozdavanje.
I da... Sumeriskata religija postoela pred 4-6.000 godini i za toa normalno ne treba dokaz,kazal nekoj kvazi istrazuvac. Ne sakame da veruvame vo raboti za koi od generacija na generacija se pametat i licnosti za koi sigurni sme deka postoele i sekoj znae za nivnite dela i zivot a veruvame eve vo sto.
Исламот е само адаптирана верзија на христијанството и јудеизмот кои пак се адаптации на сумерските митови, египетската книга на мртви и Акенатоновиот еден единствен Бог, прв кој дошол на таква идеја во историјата...твојот Бог и богот на еврејте се само различни имиња за Атон, единствениот Бог на Мојсеја и Арона...
Taka i Sumeriskite religii se adaptacija na nekoj prethodni itn itn.... Bog e samo eden,mojot Bog e i tvoj Bog i secij Bog i sumeriski Bog.

Нема потреба за утврдување на веродостојноста на ниеден од “пророците“ и “месиите“ бидејќи ги има многу, иљадници и иљадници по цел свет, самите се побиваат себеси бидејќи ако Бог им ја донел Објавата и Вистината....ќе им ја дадел ексклузивно нив а не на десетици иљади...и тоа различни вистини, некако сомнително погодни за одредена класа во соодветниот период...:icon_lol:

Исламот преживеал бидејќи му требал на Абасидскиот калиф за сосема “земски“ цели, како што христијанството преживеало бидејќи му требало на царот римски Константин...
Objavata za sekoj Prorok ili Mesija bila ista. Taa e menuvana od strana na lugeto koi sakale da zavladeat so svetot. Denes na Kur'anot ne mozat da go promenat,no uspeaa da ja promenat taa religija samo vo necii glavi,prestavuvajki ja vakva ili onakva.Koga bi mozele i koga ne bi bila zastitena Objavata Kur'an od samiot Sozdatel i nea bi ja promenile,no bidejki e posledna,nema da moze da se promeni. I zaradi toa za sekoj narod praten im e Bozji pratenik,no ne i na sekoj od niv Objava.
Islamot ne mu treba poedinecno na sekogo,za Islamot potreba ima sekoj eden Musliman. Pravdata i Pravednite vladari go zacuvaa Islamot. Aramija i covek koj saka da vladee naj malku bi sakal da vladee spored toj zakon,bidejki spored toj zakon bi trebalo da bide edno so sekoj insan.

До Абориџините не стигнала никаква Објава.
Дали тие се чеда на шејтанот и ќе горат во џенемот?!
Dali stignala ili ne,toa ne znam. No znam deka Allah dz.s vo Kur'anot rekol deka nema da povika na odgovornost luge do koi ne stignala objava.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.211
Поени од реакции
12.203
Dali stignala ili ne,toa ne znam. No znam deka Allah dz.s vo Kur'anot rekol deka nema da povika na odgovornost luge do koi ne stignala objava.
Штета што не сме во шумите на Амазон,каде што се обожува пенисот и вулвата!
Кој не знае,ќе се спаси...
Ќе ве замолам, ако може, да не праќате емисари за да го шират исламот низ земјата, само за да бидат другите исто така неправедно судени! :mad:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Sonceto nema potreba od dokazuvanje,Heptagram. Nikoj od ocite na lugeto nemoze da ja sokrie soncevata svetlina i toplina.

Prakajte vie,Jahovini svedoci,od dom vo dom neka odat i neka nudat.... Tie istite,kolku sto se Hristijani tolku se i Evrei.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.211
Поени од реакции
12.203
Sonceto nema potreba od dokazuvanje,Heptagram. Nikoj od ocite na lugeto nemoze da ja sokrie soncevata svetlina i toplina.

Prakajte vie,Jahovini svedoci,od dom vo dom neka odat i neka nudat.... Tie istite,kolku sto se Hristijani tolku se i Evrei.
Сонцето ако е твојот Бог, дарител на живот и оној што зема живот, ист бог обожуваме...а на тој Бог, пратеник никако не е Мухамед ниту пак Исус ниту Илија :)
Друг е пратеник ако Сонцето е бог... не ги мешај египетските мистерии со вашите каливи преписи...
И ова што го реков за вас, важи за сите што шират знаење за некаков си краен Суд!

G

galaxy

Гостин
Се согласувам дека за ситуацијата со лошата репутација на Исламот се одговорни еврејските американски медиуми и повеќе децениската политика на САД.
Но, оваа ситуација се одразува и врз самите Муслимани кои уште повеќе се милитаризираат сакајќи да ја 'одбранат' честа, што е причината за оваа наивност кај нивните авторитети е прашање за дискусија.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Еве и јас нешто да потпрашам:

1. Каков е вашиот став кон Јован Крстител?

2. Што е финтава со овие нашиве пратенички Албанки кои не носат шамии? (Патем наложено ли ви е тоа во Куранот?)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Miki... od tvoeto dosegasno iskustvo i sredbi so Muslimani,mozes li od eden edinstven Musliman da mi kazes deka ti zboruval za vojna,za prisilbi,za bombi... Ako gi isklucis mediumite od glavata,od kade drugo mesto znaes i si doznal za islamot kako sinonim za terorizam.

Islamot kako sinonim za terorizam doagja od 11/9 za koj slucaj i pticite na grankite doznaa deka toa ne go izvrsija Muslimani. Toa bese scenario samo da se stekne toj gnev i da vi se vsadi takov chip vo glavata ! Koj pred 11/9 znaese za Al-Kaeda ?
Ne sto sekoj Musliman koj ke go prasa go osuduva terorizmot,takvo nesto kaj Muslimanite ne postoi. Se sto znaete za islamot znaete od Televiziite,se sto znaete za Dzihadot znaete od televiziite,za zal,planot im uspea. Slucajot so kulite bliznacki Muslimanite go izvedoa,ili Mozebi so Zeleznickata vo Madrid ? Ako vo ovie lazirani raboti veruvate onaka kako sto vi serviraa mediumite,dogas navistina za zalenje ste.
Abe prijatel, jas go kazav ona sto mnogumina go mislat. Ne sum sretnal licno musliman koj otvoreno zboruva za vojna sem vasite od DPA i DUI na televizija, i onie sto mi se prijateli (muslimani) ne razgovaraat na taa tema. No, moite rodnini imaat mnogu loso iskustvo (nekoi od niv ne mozat veke da go raskazat iskustvoto - pogodi zasto) od 2001 godina so takvite prijateli muslimani. No toa kje go smetame deka ne e moe licno iskustvo, pa nema da go zememe kako relevantno.

Sluckata so karikaturata na "prorokot" Muhamed vo Danska, za malku ne napravi 3ta svetska vojna. Zarem edn akarikatura e tolku "vredna" da trgnete vo vasio djihad????

Monti Pajton snimija cel film so parodija za Isus, ima eden kup dokumentarci i filmovi koi go ismejuvaat hristijanskiot bog i mesija, pa tie ne trgnaa vo unistuvanje na istite koi toa go napravija, ZA RAZLIKA OD VAS NELI?

Samo lud covek ili potocno kazano religiozen fanatik dlaboko lobotomiran, moze da misli deka 11 septemvri e scenario na samite Amerikanci.

Eve ti odgovori mi, go opravduvas li 11 septemvri, gi opravduvas li gnasnite zlodela na "vasite" vo 2001 godina. Go opravduvas li slucajot so Mavrovskite rabotnici?

Ja opravduvas li trgovijata so organi na srpski i romski "jadnici" od vasite "brakja" Kosovari, vo koi se kolnete?

Za zal iskustvoto pokazuva, deka e mnogu tesko razbiranjeto pomegju lugje od dve religii, a posebno ako ednata od niv e islamot.
Zatoa mora da isceznat religiite, na celo so islamot, za da svetot zivee poubavo.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Еве и јас нешто да потпрашам:

1. Каков е вашиот став кон Јован Крстител?

2. Што е финтава со овие нашиве пратенички Албанки кои не носат шамии? (Патем наложено ли ви е тоа во Куранот?)
1,)jovan krstitel vo islamot e spomnat kako jahja bozji verovesnik sin na zekerija(zaharie) koj dobil sin na dlaboka starost , on bil dobrocinitel poslusen sin kon svoite rodtieli vo kuran kerim spomnat e vo sura merjem12-15.

2); sto mislis ti stoe fintata , zarem ke gi priislis da nosat samii ... toa e isto i kako kaj hristijankite nalozeno e da ja pokroivaat glavata no odat gologlavi.. istoto i za oviee,, i za bilo koi drugii islamot ima jasen stav okolu oblekata na zenata .

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
:vozbud::vozbud:

А, вака не...
Pretpostavuvam deka se najde od "sprotivnata" strana vo citatot.

Jas moze samo da se izvinam na site koi go smetaat "citatot" za navredliv.

Dodaden e kako "umetnicki" dojam, za zaklucokot deka tokmu od 11 septemvri pocnala ekvivalencijata islam = terorizam.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Pretpostavuvam deka se najde od "sprotivnata" strana vo citatot.

Jas moze samo da se izvinam na site koi go smetaat "citatot" za navredliv.

Dodaden e kako "umetnicki" dojam, za zaklucokot deka tokmu od 11 septemvri pocnala ekvivalencijata islam = terorizam.
Се најдов помеѓу лудите во цитатот. Но не е ова тема за 11 Септември, на друго место ќе продискутираме...

:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom