Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Мене ме заболе курот за тебе,ако не ти одговара не оди толку е лесно !
Не може малцинство да му диктира на мнозинство и тоа е факт,значи ако од твоето друштво од 10 души пушат 7 или 6 тие треба да станат и да искочат надвор за на останатите вас 3ца да не ви смрди облеката и да не ве боли глава,епа подобро вие 3ца да си искочите отколку другите 7 души да излезат. Толку е просто и едноставно.
Хохохо колку ми е мерак кога ве гледам како надвор мрзнете.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Братче ако ти не мрзнеш надвор тогаш зошто се буниш?
Заради нездравата навика на пушачите не треба да трпат непушачите.Ти како пушач треба да имаш совест дека штом некој не пуши тоа не му е убаво и му смета.
Исто како кога ќе имаш сипаници или било која друга заразна болест и седиш дома само поради твојата совест која не ти дозволува да се дружиш со здрави луѓе и да ги заразиш и нив.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
А дали на тој другар или другарка не му е жал поради тоа што мене ме боли главата од чадот и кога ќе си појдам дома трујам на цигари?
на прашање се одговара со одговор не со друго прашање

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Братче ако ти не мрзнеш надвор тогаш зошто се буниш?
Заради нездравата навика на пушачите не треба да трпат непушачите.Ти како пушач треба да имаш совест дека штом некој не пуши тоа не му е убаво и му смета.
Исто како кога ќе имаш сипаници или било која друга заразна болест и седиш дома само поради твојата совест која не ти дозволува да се дружиш со здрави луѓе и да ги заразиш и нив.
Значи ако не ти е убаво јникој не те тера да бидеш во моја близина,ако нешто јас што го правам не ти одговара и мислиш дека не е здраво за тебе слободно можеш да си излезеш,не можеш мене да ме тераш јас да излегувам надвор пошто тебе нешто ти смета. Така стојат работите

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
За кафиќ, најоправдана е забраната.
За кафана, не е оправдана.
И за мене е обратно.

Не треба да се пуши кај што се јади.

А таму каде што се оди да пиеш кафе и алкохол, нормално би било да е дозволено цигари.

BTW. За мене е супер забранава за пушење.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Значи ако не ти е убаво јникој не те тера да бидеш во моја близина,ако нешто јас што го правам не ти одговара и мислиш дека не е здраво за тебе слободно можеш да си излезеш,не можеш мене да ме тераш јас да излегувам надвор пошто тебе нешто ти смета. Така стојат работите
Значи ти немаш толеранција и обзири кон тие што не се истомисленици со тебе т.е непушачи.
За болдот:јас не можам во никој случај, но сега засега законот може, така да suck it.

Член од
6 декември 2010
Мислења
238
Поени од реакции
158
Законот е донесен само и само ради пунење на буџетот, си најдоа уште едно нешто за кое ќе можат да ти мавнат казна, и само тоа е битното у случајов. Нема никаква врска со тоа дали им сметало на непушачите, па еве владата за нив се грижела бла, бла. Зошто тогаш дава пари на тутунарине, зошто ги субвенционираат, а овде демек се грижат за здравјето.А на вас што ви смета пушењето у кафиЌ, кафана, слободно дома останете си, пошто тоа се места каде идат луѓе да се опуштат и забављаат троа,тие треба да се баш места каде ќе е дозволено малку повеќе. Ок е забрана за пушење по канцеларии, кај јавнава администрација и сл., но по кафаниве е смешно, па идеш кафе да пиеш, како без цигара?(n)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Значи ти немаш толеранција и обзири кон тие што не се истомисленици со тебе т.е непушачи.
За болдот:јас не можам во никој случај, но сега засега законот може, така да suck it.
Ни тој не може :) и мене ми смета кога корнеш не бањат. или кога си гнетел лук и кромид па не те бркам,јас си одам што подалеку од тебе истото треба и ти да го правиш

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Ни тој не може :) и мене ми смета кога корнеш не бањат. или кога си гнетел лук и кромид па не те бркам,јас си одам што подалеку од тебе истото треба и ти да го правиш
Уште еднаш ќе ти речам тоа е работа на култура на еден човек.Јас никогаш не би си дозволил да излезам ароматизиран на пот или кромид, а верувам исто и ти.Секој човек треба да има свест.
Ако можеш да бидеш културен кога ќе појдеш на болница да запалиш цигара на тераса а не внатре, сигурно можеш да го направиш тоа и во кафич.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Уште еднаш ќе ти речам тоа е работа на култура на еден човек.Јас никогаш не би си дозволил да излезам ароматизиран на пот или кромид, а верувам исто и ти.Секој човек треба да има свест.
Ако можеш да бидеш културен кога ќе појдеш на болница да запалиш цигара на тераса а не внатре, сигурно можеш да го направиш тоа и во кафич.
брат болница со кафич немој да мешаш зашто се сосема различни поими. океј ја сум пушач и занам дека смрдат цигарите и дека некои луѓе навистина неможат да поднесат. и мене ми се има десено кога е много задимено да ме печат очи и да искочам надвор на воздух за да дишам малку чист воздухо. законов го оправудавм до некаде ама не во целост. со самата забрана за пушење ние пушачите сме приморани да искочиме надвор и да пушиме цигара е сеа ти замисли се на наше место пример од сабајле си отишол на работа уз спат да пуеш едно кафе у некој кафич и замисли колку глупа ситуација пиеш кафе внатре палиш цигара надвор. на некој начин се шеташ цело време па што не ие не иде навистина. во овој случај нека биде дозволено пушење во одредени простории каде што ке има саглам вентилација без разлика дали е кафич кафана ресторан чајџилница или слично. верувај ми ако има добра вентилација ни ти ни ја нема да осетиме многу чад од цигари. у право ли сум?

Член од
25 август 2009
Мислења
2.078
Поени од реакции
1.243
пушач сум и ми одговара овој закон ради тоа што сега кога се враќам од излевање косата и облеката не ми мирисаат на цигари. Незнам за вас но воопшто не ми пречи, напротив...дури почнувам и се помалце да пушам и така...

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Абе непушачи, зарем сериозно мислите дека некој во државава се грижи за вашето здравје?! Не ќе да сте до толку наивни. Во спротивно, до сега ни коли по улици ќе се возеа, ни автобуси, сите фабрики затворени, и секако за темава, немаше цигари да се продаваат, а уште помалце да се субвенционираат тутунарите. Така да, бидејќи е јасно зошто е донесен овој закон, дегутатно е да го браните.
Да се разбереме, не викам јас да се пуши секаде, ама муабетите мрзнете, ви се ситам бла бла...

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
брат болница со кафич немој да мешаш зашто се сосема различни поими. океј ја сум пушач и занам дека смрдат цигарите и дека некои луѓе навистина неможат да поднесат. и мене ми се има десено кога е много задимено да ме печат очи и да искочам надвор на воздух за да дишам малку чист воздухо. законов го оправудавм до некаде ама не во целост. со самата забрана за пушење ние пушачите сме приморани да искочиме надвор и да пушиме цигара е сеа ти замисли се на наше место пример од сабајле си отишол на работа уз спат да пуеш едно кафе у некој кафич и замисли колку глупа ситуација пиеш кафе внатре палиш цигара надвор. на некој начин се шеташ цело време па што не ие не иде навистина. во овој случај нека биде дозволено пушење во одредени простории каде што ке има саглам вентилација без разлика дали е кафич кафана ресторан чајџилница или слично. верувај ми ако има добра вентилација ни ти ни ја нема да осетиме многу чад од цигари. у право ли сум?
Потполно си во право, но некој место да размисли темелно само препишува закони без врска.
Можно е и да се подели локалот на место за пушачи и непушачи но сепак повторно да биде со вентилација.Не знам во која држава точно во ЕУ имам читано дека на пример до 50м2 ти одлучуваш каков ќе биде локалот, а над одредена број на метри квадратни мораш да имаш определен простор и за пушачи и за непушачи.
А за чадот и сам си призна :).

Kajgana Shop

На врв Bottom