Apokalipto
Tredici
- Член од
- 4 март 2007
- Мислења
- 15.576
- Поени од реакции
- 2.585
nickdf
Смири се... и не сме слепи да лупаш толкав фонт.
Смири се... и не сме слепи да лупаш толкав фонт.
едит: ако се успее и работи како шо треба планирам на кола да го ставам и баш да ја тестирам потрошувачкатаbump
темава ја прочитав од почеток до сам крај. во велес има еден типац шо нуди вакви системи за електролиза дрн дрн дрн и си зима пари човеков од тоа. конкретно јас го прашав за мојава кола (ѕуго скала 55ка ака 101 ) ми вика 150 евра. е сеа ја расчепкав по интернетов гледам дека процесот на електролиза не е ништо сложен да се направи само ми треба некој денар да ги набавам деловите и да го склопам. е сеа од вас барам мала помош и упатств во тоа што сакам да го направам.
оној генераторот секаде прочитав дека се прави од нерѓосувачки челик. знам дека алуминиумот е нерѓосувачки челик па би сакал да пробам од алуминиум да го направам.
на клипов гледам како ги врзал плочките и ко што разбрав иде плус па неутрална па минус па неутрална и пак плус неутрална минус неутрална. ако грешем во врска со ова поправете ме.
колкави да ги направам плочите не ми е јасно - 10 х 10 цм, 5 х 5 цм? колкаво количество водород би се ослободувало? прочитав во некоја од странициве дека при процесор се постигнува голема температура околу 200 или 300 степена само не ми е јасно што се загрева толку? вероватно не водата.
друго на клипов не гледам каде се ослободува водородот а каде кислородов.
на сликава ко шо гледам има 3 чепа во кои влагаат цревата.. кое за што е и како понатака?
ај мали упатства ве молам
Јас направив од алуминиум мокра келија, истото мислење како тебе го имав, ама не се расчитав малку повеќе за алуминиумот и направив грешка. Алуминиумот оксидира и создава ист ефект како и бакарот. Бакарот на пример прави плав слој по својата површина и со тоа ја намалува спроводливоста што значи ја намалува електролизата т.е количината на одвојување на водород и кислород. Исто и алуминиумот. Прави многу ѓубре, четврт метал по спроводливост на ел. струја е (значи е доста добар спроводник), но при електролиза создава слој кој ја намалува спроводливоста и одвојувањето.bump
оној генераторот секаде прочитав дека се прави од нерѓосувачки челик. знам дека алуминиумот е нерѓосувачки челик па би сакал да пробам од алуминиум да го направам.
може да рокне ако повлече цревото каде што испушта хидроген уствари. инаку јас импровизирав со жица дома само да видам дали ке успее и ми успеа... 2 жиџи ги намотав на една пластика брцнав у вода на акомулатор + и - и си работеше нормално е сеа многу малце меури правеше, незнам зашо е тоа така али претпоставувам дека е ради жицата. кога би нашол некој нерѓосувачки метал ефектот би бил далеку поголем а ова со солта искрено уште не сваќам зашо се става. генераторот работи и без сол :\ која функција ја има тука солта?Јас направив од алуминиум мокра келија, истото мислење како тебе го имав, ама не се расчитав малку повеќе за алуминиумот и направив грешка. Алуминиумот оксидира и создава ист ефект како и бакарот. Бакарот на пример прави плав слој по својата површина и со тоа ја намалува спроводливоста што значи ја намалува електролизата т.е количината на одвојување на водород и кислород. Исто и алуминиумот. Прави многу ѓубре, четврт метал по спроводливост на ел. струја е (значи е доста добар спроводник), но при електролиза создава слој кој ја намалува спроводливоста и одвојувањето.
Така да не одговара алуминиумот.
Исто треба да пазиш и на електролитот ( сода бикарбона или стручно содиум бикарбонат, а има и други), да не ставиш премногу, па да ти влече многу струја и да ти грее.
На клиповите постираше мокри келии, а онаа на сликата со трите чепови е сува келија. Мокрите се наоѓаат внатре во течност а сувите содржат во себе течност, и затоа така се наречени. Сувите се по ефикасни и поупотребувани.
Поназад низ страниве на темава ке најдеш број од фирмите кои продават нерѓосувачки челик, и електролит.
Исто и јас планирам во скоро време да направам сува келија и да ја вградам.
Искрено јас на никој не му верувам нити на оние кои велат дека им се намалила потрошувачката нити на оние кои велат дека ова е играчка.
Само знам дека ова чудо може јако да рокне ако не си доволно претпазлив, бидејки јас го осетив рокањето, не толку јако, отприлика како петарда кога пука, така да од искуство се се учи.