Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Ентропија-систењмот се распаѓа,вредностите се губат нема веќе луѓе кои се борат за Greater Good.

Паралелно со овој процес доаѓа и шлагот а тоа е медиумската лоботомија така да кога ќе видиш реално ти и немаш некој избор-едноставно е Татковината-таму си растел,првпат проодел таму живееш платата е мала не можеш во ЕУ да работиш без бугарски пасош и.т.н , а парите заеби брат парите се за да се трошат.

Е сега имаме две македонии оваа античката и другата која тврди дека сме словени-јас не знам зошто воопшто ја чепкаа властите историјата.
офффффф д топик историја ако сакаш да збориш за историја тука ако сакаш да збориш за темава и неможам да не ти одоговорам ама читај го ѓеоргија пулевски ако мислиш дека груевски ни ја измисли историјата....

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Нема леб во оваа држава. Само странство му е спасот за работа и пари.

Член од
27 септември 2011
Мислења
185
Поени од реакции
96
Lele,mojata najomilena tema,imam pisuvano mnogu pati,ama sekogas sakam da se iskazam na ovaa tema.
Se iznacitav se i seshto na forumov,sekoj so svoja prikaska,za toa dali e stranstvo ubavo ili ne,dali e Mk poubavo ili ne.
jas ke trgnam samiot od sebe
Zenet familijaren covek so kerka 3 godisna
Po profesija sum elektronicar(poranesen dobitnik na tri bronzeni plaketi na saem za inovacii MAKINOVA vo Skopje,Drzaven prvak za elektronika na Makedonija vo 2001)
MOjata plata vo Makedonija bese 11,000 denari,zenami ima fakultet za socijalna rabota i politika,8 godini bez rabota vo MK
Samo jas znam kako edvaj se prezivuvashe so taja plata
Nekoj spomna deka ako si sposoben i rabotliv ke najdes rabota dobro platena vo Mk,bez partiski knihski.
ne sum clen na nituedna partija,nitu sum odel na glasanje nekogash vo zivotot.Se baraja elektricari za vo SOKOMAK-Bitola.Od 120 prijaveni kandidati odbaraj samo 10 dushi,vo koi bev i jas,Site testiranja bea super,koga posle 3 mesecno sedenje doma,dobivme povik da zapocnime so rabota(tie 3 meseci bev bez rabota,se pozajmivme pari od prijateli i rodnini,so nadez deka so novata rabota ke se oddolzime sekade.
PRVIOT RABOTEN DEN DOBIVAM OTKAZ!!!!,Zatoa shto bratmi( familijaren covek,ziveese nastrana od nas posebna familija) vejke bese vraboten tamu kako obicen rabotnik,i NE SMEELO DA IMA PO DVAJCA LJUGE ZAPOSLENO OD ISTA FAMILIJA,znaci ne gledaja deka nekoj ima iskustvo,kvalitet,i slicno.Da ne zboruvam z aodredeni ljuge sho ne znaat shto e kabel,zica,baterija a ostanaja da rabotat tamu,zatoa shto imaaat JAKI DEBELI VRSKI i zemaat preku 30,000 denari
Zaboraviv nekako na ova,ama narednava sluchka za na vek mi gi otvori ocite.
REK-Bitola imashe oglas za elektronicari,na koi normalno s eprijaviv.Zaedno so mene konkuriraja ljuge shto rabotele cel zivot kako kelneri,taksisti,shalabajzer.Jas nosam eden kup preporaki,diplomi,priznanija i sl.KOga komisijata gi vide site tie moi raboti,mi gi rasfrli na masa so obrazlozenie,deka dovolno e samo svidetelstvo za sredno za da occeni komisijata dali sum sposoben ili ne???,No edna namurtena debela gospojga tivko mi rece:Decko,baraj si nekoj od partija za da te pikni,dzabe ti e se ova shto imash koga ne si clen na partija.
Togash svativ deka zivotot za mene i mojata familija ke bidi nadvor od Mk.
Toa vreme nemav ni 50 denari vo dzeb,ne mozev da si dozvolam za kerkami da ja povozam na kolicinja,sladoled da mu kupam,ili kompircinja.a zenami visoko obrazovana licnost bese primorana da odi da raboti kako cistachka i sadoperka so 3 dena slobodni vo mesecot sa samo 6000 denari
Zaminav za Swedska,tuka sme skoro 1 godina i preubavo mi e :))
Na intervju za rabota sefot me prasuva,shto znam da rabotam,a ne od koja partija sum,koi ljuge se moite,bratmi kaj raboti i slicno.Normalno,iznenadeni od moeto iksustvo znaenje,se cudeja kako mozi vo MK da ima takvi korumpirani ljuge,kako mozelo jas da neam rabota za mojata struka.
Rabotata e bez stres,vikend sme slobodni,praznici se pocituvaat,odmor imash zagarantiran 25 RABOTNI DENA(ne vklucuvajki sabota nedela,praznik)plateno i plus dobivash odredena suma za nadomestok za odmorot,Ako imash prekuvremeni sati ti se preracunvaat vo slobodni denovi,RAJ :))
So mojata plata si ziveem super,pazarime sekoja nedela sho ni dusha saka,kerkami e prezadovolna deka mozime da si kupuvume igrachki,da odime na setanje po ostrovite,da kupuvame alishta,kukli i ostanato.Izrazot na nejzinoto srekno lice mene me pravi najsreken na svet.
Da ne zboruvam sega za toa kakov kvalitet na zivot ima,od socijalno,zdravsteno,osiguruvanje se i sehto funkcionira besprekorno.
Te cenat kako rabotnik,te cenat kako covek,so toa samiot dobivash uhste povejke motiv za rabota,koga znaes deka za vikend ke odish so kolata na nekoe ezerce,ke odish na shopping,deka na leto si birash kade shto sakash da odish na odmor na more,deka bas mi e gajle koj bil na vlast,bez straf deka ke mi zavisi rabotata ako se smeni vlasta i slicno.
Normalno,nedostigaat prijatelite,drustva,drugari stari,ali i tie da imaat sansa za stranstvo nikoj nema da sedi MK,sekoj gleda zivotot da si go naredi za poubavo,i na kraj kraeva ene kaj e MK za 4 sati sum tamu avionski,vidi se so site i aj nazad,
N e za dzabe Swedska vo TOP 3 zemjite za najubav zivot vo svetot
Ima mnogu drugu raboti da kazuvam,ali vo naredna prilika
А бе брат ти си ДРЖАВЕН ПРВАК ЗА ЕЛЕКТРОНИКА,па си се снашол толку добро(за што многу ми е мило).Но дали така добро би се снашле оние што плачат од оваа држава а имаат средно или основно?Или ќе работат работа што тука никат не би ја работеле и би се стискале ко бакшиш за да им остане нешто кога ќе се вратат.И колкумина би имале шанси за виза за Шведска,држава која е на врв во квалитет на живеење.
И запад не рај(посебно во последно време) па и Македонија не е дно.Сепак многу зависи што образование имаш,јазик,вештини,дали имаш луѓе таму да те уклопат,едно чудо фактори кои одлучуваат дали ќе се каеш или ко тебе ќе се фалеш:)
Te cenat kako rabotnik,te cenat kako covek,so toa samiot dobivash uhste povejke motiv za rabota-Ова е многу точно и многу важно.Кај нас треба да се смени менталитетот(енергијата) за да тргнат работите на подобро.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Одете сите во странство.Таму тече мед и млеко,татковината оставете ја на нашите братучеди.Тие со големо задоволство ќе ја спојат со косово и албанија.

Член од
17 јануари 2011
Мислења
15
Поени од реакции
22
Одете сите во странство.Таму тече мед и млеко,татковината оставете ја на нашите братучеди.Тие со големо задоволство ќе ја спојат со косово и албанија.
Drugarche,sekoj sho zaminal vo stranstvo,imal maka vo Makedonija,nikoj ne zaminal onaka od keif
Koga ke imash familija,a nema da mozish na detenceto ni najosnovnite raboti da mu gi kupish,koga nema da imash nikakva potkrepa od majka ili tatko,koga deteto ke te prasa zoshto nemash 50 denari v dzeb,zoshto nemash rabota,togash ke vidam dali nekoj ke sedi MK ili ke fajka dzade

A za ova sho spomna so ALbanija i slicno,edno ke ti kazam samo
Bratuced moj zagina vo vojnata,drugar mi teshko ranet,so trista bolesti od taja vojna,znaesh sho raboti sega?na tezga za 5000 denari mesecno,a zivotot go zrtvuval za MK,na koj nacin taja mu se oddolzuva?
Koga tatkovinata ne te postova tebe,jasno e neli?
--- надополнето: Oct 5, 2011 9:29 PM ---
Јас излегов од Македонија многу пати во животот.
Видиш, брзо сакам да си дојдам дома.
Своја на своето.
Normalno,sekoj covek si e poseben za sebe.
--- надополнето: Oct 5, 2011 9:35 PM ---
А бе брат ти си ДРЖАВЕН ПРВАК ЗА ЕЛЕКТРОНИКА,па си се снашол толку добро(за што многу ми е мило).Но дали така добро би се снашле оние што плачат од оваа држава а имаат средно или основно?Или ќе работат работа што тука никат не би ја работеле и би се стискале ко бакшиш за да им остане нешто кога ќе се вратат.И колкумина би имале шанси за виза за Шведска,држава која е на врв во квалитет на живеење.
И запад не рај(посебно во последно време) па и Македонија не е дно.Сепак многу зависи што образование имаш,јазик,вештини,дали имаш луѓе таму да те уклопат,едно чудо фактори кои одлучуваат дали ќе се каеш или ко тебе ќе се фалеш:)
Te cenat kako rabotnik,te cenat kako covek,so toa samiot dobivash uhste povejke motiv za rabota-Ова е многу точно и многу важно.Кај нас треба да се смени менталитетот(енергијата) за да тргнат работите на подобро.
HA,me potseti na eden slucaj,bas letovo koga letav od Skopje do Swedska
Maz zena i dve deca patuvaja so mene zaedno,od Skopje,onaka coekot doteran galanten :) na pogled izgledashe kako nekoj dobro situiran,sho ima jaka rabota,biznis,slusam kako se fali samo kazuva kako setal segde ova ona....
Posle eden mesec,od rabota odam jas so vozot za Stockholm,koga ete ti go prijatelot izvalkan umoren,sabajleto kaj 07h dzogira skali,hodnici,WC..koga mu se pribliziv da mu recam kako si prijatele,me vide abe ko mu ja duvna,HUSEIN BOLT nemoese da go stigni..Mnogu se i takvite sho se falat ama koga ke gi vidish ke svatish deka e maska

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Drugarche,sekoj sho zaminal vo stranstvo,imal maka vo Makedonija,nikoj ne zaminal onaka od keif
Koga ke imash familija,a nema da mozish na detenceto ni najosnovnite raboti da mu gi kupish,koga nema da imash nikakva potkrepa od majka ili tatko,koga deteto ke te prasa zoshto nemash 50 denari v dzeb,zoshto nemash rabota,togash ke vidam dali nekoj ke sedi MK ili ke fajka dzade

A za ova sho spomna so ALbanija i slicno,edno ke ti kazam samo
Bratuced moj zagina vo vojnata,drugar mi teshko ranet,so trista bolesti od taja vojna,znaesh sho raboti sega?na tezga za 5000 denari mesecno,a zivotot go zrtvuval za MK,na koj nacin taja mu se oddolzuva?
Koga tatkovinata ne te postova tebe,jasno e neli?
--- надополнето: Oct 5, 2011 9:29 PM ---

Во Македонија имаш многу опции за работа ако сакаш да работиш:
келнер,бербер,хигиеничар,таксист,земјоделец,рефернент,менаџер,директор,трговец поединец,доо,дооел........или тука не работи ме тоа што ќе го работи ме во странство
Образованието и искуството ли е во прашање.Па кој штотуку матурирал или дипломирал без ден искуство нашол добра работа.Мора малку повеќе да се испотиш за да најдеш добра работа.Нов бунар копај,ама стариот не го затрупувај.
Па не е СОЦИЈАЛИЗАМ за татковината да се грижи за граѓаните и сите да бидат задоволни.
У КАПИТАЛИЗАМ друже татковината не се грижи за граѓаните,граѓаните се грижат за неа.

Член од
1 февруари 2010
Мислења
120
Поени од реакции
41
Значи и просечен живот во Македонија ...епа ок е ако е просечен , но шо правиме ако е подпросечен ??? Добро би било коа би имало работа за сите во државава, но реалноста е поинаква ... Така да ги поддржавам сите оние кои одат на страна да си спечалат за живеачка ... Би сакала цел живот да живеам во Македонија , но ако немам за пристоен живот ојдов ја у бели свет :)

A

Antigona

Гостин
Денес за време на ручекот правев муабет со еден од пилотите (човек во години од Катар) и он ми вика „ти си од Македонија, така “ и му одговарам „ДА„ и он на тоа додава „ Македонија е прекрасна земја, еднаш бевме со пријатели на 3 дена таму, народот е многу гостопримлив„

Јао човече се зачудив како тоа он има добро мислење за Македонија, а јас не си ја сакам државата

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Денес за време на ручекот правев муабет со еден од пилотите (човек во години од Катар) и он ми вика „ти си од Македонија, така “ и му одговарам „ДА„ и он на тоа додава „ Македонија е прекрасна земја, еднаш бевме со пријатели на 3 дена таму, народот е многу гостопримлив„

Јао човече се зачудив како тоа он има добро мислење за Македонија, а јас не си ја сакам државата
А зашто ти не си ја сакаш државата?

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
738
Поени од реакции
660
Пред да се одлучам би фрлал коцки:D
Сигурно ќе ми се падне дубара!!!

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Бидејќи скоро за се треба врски за во било која установа и било што да му притреба на човек :(
Не е точно,не е до толку црно ,не е ни розово далеку е од тоа.. ние уште учиме што е држава , зашто само 20 години сме независни..20 години се смешна бројка за една држава

Kajgana Shop

На врв Bottom