Дали коефициентот на интелегенција на младите опаѓа?

S

smexy

Гостин
Едно време по афтоматизам се имаше почит кон постарите... колку имам трчано по цигари, кифли за да ме земат навечер да играм криенка со големите. Оди сега натерај маалско дете да ти купи било што од продавница и да ти врати точно кусур. Барем кај мене тоа повеќе го нема.
Никој не треба да биде подложен на горделивоста на некој постар.Едно е да помогнеш на некој изнемоштен, чисто од лична култура.
Друго е да робуваш поради твојата возраст.
Порано, постарите во мое маало, ова непишано улично правило си го врзаа во крпче па затоа и пробаа да не малтретираат.Се разбира им се собиравме повеќе и јадеа ќотек.
Сега кога сум на нивно место, ниеднаш не сум ни помислил да вршам опресија на помали од мене.
Не зависам од нивната почит.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Никој не треба да биде подложен на горделивоста на некој постар.Едно е да помогнеш на некој изнемоштен, чисто од лична култура.
Друго е да робуваш поради твојата возраст.
Порано, постарите во мое маало, ова непишано улично правило си го врзаа во крпче па затоа и пробаа да не малтретираат.Се разбира им се собиравме повеќе и јадеа ќотек.
Сега кога сум на нивно место, ниеднаш не сум ни помислил да вршам опресија на помали од мене.
Не зависам од нивната почит.
Пер... прајме муабет за 6 годишни деца шо немат ништо попаметно од топкање со топката цел божји ден, 7 дена во неделата, сите сончеви денови во годината. Ко можам јас да го трпам, да не му ја сечам топката ко ќе падни во двор кај мене, можи и тој да оди до продавница посекако нема ништо попаметно за праење. Така? Ама ко ќе ти речи, и сладолед за одењето, а уште не си докажал шо треба да земи од продавница...

Децата што одат на училиште, се башка категорија... си имаат доволно обврски, одење на продавница за комшија, не е една од нив.

Член од
24 јуни 2011
Мислења
224
Поени од реакции
159
Душо, те разбирам. Тоа е јасно дека има разлика со годините. Ама гледај, ние барем приметуваме какви сме биле ние и другите околу нас на тие години. И разликата е очигледна. Сум правел муабети со помали од мене, кои сега се средно, и незнаат основни работи, кои на пример мојата генерација ги знаела дури и порано од таа возраст. Сеа ќе речете дека не е така али всушност и многу е така. Секако дека има исклучоци, нормално е. Ама процентот на "глупа" младина е секако поголема во ова време. Причините погоре ги спомнаа другите и не е интересно да се повторувам.
Ти зошто збориш како да имаш 40-50 години, па сега имаш еден голем багаж искуство, и ко старец мудрец, ги седиш пред себе децата т.е младите, и им раскажуваш ЕЕЕХ, КАКО БИЛО У НАШЕ ВРЕМЕ.
Никако да разбирам деца кои солат памет на деца.
Нека се појави некој навистина постар член, на кој ќе му личи да критикува, а зашто? Зашто сигурна сум, дека освен критики тој е способен да нуди и решенија на проблемите. Мене искрено, ми е смачено од луѓе кои што цело време укажуваат на негативните појави во општеството, без да нудат никави солуции за истите.

п.с ти си уште мал бе малиииии :P

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Ти зошто збориш како да имаш 40-50 години, па сега имаш еден голем багаж искуство, и ко старец мудрец, ги седиш пред себе децата т.е младите, и им раскажуваш ЕЕЕХ, КАКО БИЛО У НАШЕ ВРЕМЕ.
Нека се појави некој навистина постар член, на кој ќе му личи да критикува, а зашто? Зашто сигурна сум, дека освен критики тој е способен да нуди и решенија на проблемите. Мене искрено, ми е смачено од луѓе кои што цело време укажуваат на негативните појави во општеството, без да нудат никави солуции за истите.

Па што ако си постара ти, коа дечко ти викаше дека е коњ и магаре.

S

smexy

Гостин
Пер... прајме муабет за 6 годишни деца шо немат ништо попаметно од топкање со топката цел божји ден, 7 дена во неделата, сите сончеви денови во годината. Ко можам јас да го трпам, да не му ја сечам топката ко ќе падни во двор кај мене, можи и тој да оди до продавница посекако нема ништо попаметно за праење. Така? Ама ко ќе ти речи, и сладолед за одењето, а уште не си докажал шо треба да земи од продавница...

Децата што одат на училиште, се башка категорија... си имаат доволно обврски, одење на продавница за комшија, не е една од нив.
Чисто од култура да го пратиш до продавница е едно.
Јас зборев за фаци шо ти ја зимаат топката на игралиште и треба да ги молиш цел ден да ти ја дадат, те бркаат од улица, ластици ти маваат.
Накратко, зборам за вистинско малтретирање чисто оти тие се поголеми.
Инаку зборам за постари на возраст 16-20 кога ја сум имал 6-9 години.

S

smexy

Гостин

А помладите не се способни да критикуваат?
Зошто?Затоа што старите искусиле повеќе?
Можеби е така, но денес, со помош на нет и триста слични тракатанци помладата генерација има спознаено многу повеќе од постарата за пократок временски период, апропо ова, помладата може да споредува системи, проблеми и слично и за нив да говори и да ги критикува.
Можеби и подобро од постарата генерација.

Член од
24 јуни 2011
Мислења
224
Поени од реакции
159
А помладите не се способни да критикуваат?
Зошто?Затоа што старите искусиле повеќе?
Можеби е така, но денес, со помош на нет и триста слични тракатанци помладата генерација има спознаено многу повеќе од постарата за пократок временски период, апропо ова, помладата може да споредува системи, проблеми и слично и за нив да говори и да ги критикува.
Можеби и подобро од постарата генерација.
Се разбира дека може, но, зборовите на човекот кој што зборува од пракса, се поубедливи и побрзо допираат до луѓето, од оние зборови на луѓето кои што зборуваат само од теорија.

S

smexy

Гостин
Се разбира дека може, но, зборовите на човекот кој што зборува од пракса, се поубедливи и побрзо допираат до луѓето, од оние зборови на луѓето кои што зборуваат само од теорија.
Значи сепак се работи за тоа како е перцепиран говорникот од страна на публиката тоест она што го спомнав и претходно. Возрасна дискриминација.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Ако ја земеме индивидуално интелигенцијата на младите, не верувам дека опаѓа но нити дека расте. И сега и во минатото имале младите можност да се информираат, но само дел од нив успеале да не се дезинформираат. Така да, споредбено мислам дека е иста и во минатото како и сега.
Меѓутоа ако го земеме во предвид колективниот ум - младите се идиоти.

Член од
24 јуни 2011
Мислења
224
Поени од реакции
159
Значи сепак се работи за тоа како е перцепиран говорникот од страна на публиката тоест она што го спомнав и претходно. Возрасна дискриминација.
Не е само до перцепцијата. Сметам дека обидот за да им најдеш одговор на прашањата, треба да ти одземе поголем дел од животот, него тенденцијата за критикување на нештата, и во таа борба за кристализирање на сопствениот концепт за животот и појавите, ако сакаш да ја добиеш битката, не ти одговара да се занимаваш со критики, туку со обиди за изнаоѓање решенија. А решенијата ќе се изнајдат со помош - и на теоријата, и на праксата. Е тек тогаш, си слободен да критикуваш ако сметаш дека треба.

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
Незнам јас како било порано ама знам дека кога бев во основно од генерација ми беа скоро сите глупави, а за тоа беа главно криви наставниците.
Значи имавме еден наставник по математика што за кај него да не научиш мора да бидеш со ептен ниско IQ , а пола од децата не знаеа да решат задача со прост бином на квадрат ( оние што не се решаваат туку за пример се даваат , колку да научиш) и не можеа да научат дека ако помножиш + со - се добива минус.
Англиски праша неколку деца како се вика : Јаболкото е на масата - и не знаеа. ( да и тоа го има во 8мо одд, не претерувам)
Сега не знам баш какви се, ама со 90 посто од тие на моја возраст неможам асален муабет да направам.
Се се сведува на пиштење за глупости, лигавење, зборење за хороскоп или за тоа што си гледале на кафе и такви глупости
А за сите што викате дека знаеле на компјутер - пола од тие што секој ден висат на фб и се прават паметни пишувајки по форуми незнаат да направат една презентација на power point.
А и повеќето за пример ги зимаат пеачките како Риана, Селена, Мајли, Џастин, а знам и неколку на кои идол им е Карлеуша.....
Секоја чест на исклучоците со кои ми е мерак да се дружам.
Сега не дека се правам паментна и не викам дека сите се такви, ама во моја околина повеќето се, па сега или јас само на такви наидувам или незнам

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.733
Поени од реакции
13.480
За постари помлади не знам но ак вака...
Се осеќа застапеноста на глупоста е се позастапена и позастапена. А тоа е продукт од несфаќањето на поговоркава: What is happiness? The feeling that power is growing, that resistance is overcome." - Ниче.
Децата се само слика на родителите. Најчестата грешка за продукт на дете кое се однесува глупо е токму од родителот кој не ја сфатил правата смисла на среќата. Ако премногу нудиш среќа (ао си способен за тоа), детето ќе биде се повеќе заситено и ќе ги изживее некои работи кои треба подоцна да ги испроба. Затоа треба експериментирање но не во случај на дете да му ги дадеме сите парчиња и тоа да ја склапа слагалицата на животот., туку да му ги дадеме вистинските делови во еден миг понапред, да пробува по малку. И кога ќе направи нешто погрешно со умисла, да го подзачистиме по прашливото газе. Само малку.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.175
Поени од реакции
25.962
Доста интересна тема и доста интересни мислења прочитав. Можеби не е баш точно дека интелигенцијата опаѓа, повеќе мислам дека способностите на младите се намалуваат, поради технологијата. Нашите татковци на пример имале основни познавања и од водоинсталатерство и од монтерство и од мешање малтер и цементирање по дома и од електричарство (или како и да е). Како што на нив им е чудно како не знаеме сијалица да смениме а они ''чепкале'' по цели инсталации така на нивните прадедовци не им било јасно како овие не знаат коњи да јаваат, како што нас нема да ни биде јасно зошто нашите внуци не можат да возат кола ако не е автоматик или со ЏиПиЕс навигација, кога ние сме возеле и без серво, сме залутувале по пат и пак сме се наоѓале. Едноставно мислам дека се намалува онаа интелегенција што се однесува на снаодливоста и способностите. Затоа што интелигенцијата покрај тоа што си има педигре во генетиката и во образованието, нејзе ја хранат и предизвиците што животот ти ги сервира за ти да се снајдеш. Ако на пример сега ти се дупне гума дур возиш у сред вукојебина, само го вадиш мобилниот ѕвониш и ситуацијата ќе ти ја средат. Ако пред 30 години ти се дупнала гума во истата вукојебина и знаеш дека живо пиле нема да прелета, сакал нејќел, вадиш дизалицата па ќе пробаш да ја смениш, нешто ќе заебеш, ќе опцуеш па ќе пробаш пак, пак нема да ти успее ама во процедурата ќе сфатиш-аха маме му ебам значи сум требал тоа таму да го ставам, па да го извадам тоа па да заштрафам. Односно си го напнуваш мозокот, го тераш да мисли да се снајде, да се извлече од ситуацијата, во превод-надградба. А зошто да се замараш (да си паметен) и да губиш време кога луѓето фино лепо измислиле мобилен и лап топ и со едно ЕНТЕР стискање решено е се. Така да не сум сигурен интелигенцијата може не се губи но полниот нејзин потенцијал не е искористен, или пак едноставно е пренасочен во изработка на нови супермобилни, суперкомпјутери или други модерни дрндрајќи односно онаму каде што е потребно за развиток на денешницата наместо кон тоа да се разбираш кој број на арматура треба да се стави на колкава количина бетон а не си градежен инжинер. Во секој случај дали интелигенцијата се намалува не сум сигурен, ама мислам дека ''паразитизмот'' дефинитивно се зголемува.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Доста интересна тема и доста интересни мислења прочитав. Можеби не е баш точно дека интелигенцијата опаѓа, повеќе мислам дека способностите на младите се намалуваат, поради технологијата. Нашите татковци на пример имале основни познавања и од водоинсталатерство и од монтерство и од мешање малтер и цементирање по дома и од електричарство (или како и да е). Како што на нив им е чудно како не знаеме сијалица да смениме а они ''чепкале'' по цели инсталации така на нивните прадедовци не им било јасно како овие не знаат коњи да јаваат, како што нас нема да ни биде јасно зошто нашите внуци не можат да возат кола ако не е автоматик или со ЏиПиЕс навигација, кога ние сме возеле и без серво, сме залутувале по пат и пак сме се наоѓале. Едноставно мислам дека се намалува онаа интелегенција што се однесува на снаодливоста и способностите. Затоа што интелигенцијата покрај тоа што си има педигре во генетиката и во образованието, нејзе ја хранат и предизвиците што животот ти ги сервира за ти да се снајдеш. Ако на пример сега ти се дупне гума дур возиш у сред вукојебина, само го вадиш мобилниот ѕвониш и ситуацијата ќе ти ја средат. Ако пред 30 години ти се дупнала гума во истата вукојебина и знаеш дека живо пиле нема да прелета, сакал нејќел, вадиш дизалицата па ќе пробаш да ја смениш, нешто ќе заебеш, ќе опцуеш па ќе пробаш пак, пак нема да ти успее ама во процедурата ќе сфатиш-аха маме му ебам значи сум требал тоа таму да го ставам, па да го извадам тоа па да заштрафам. Односно си го напнуваш мозокот, го тераш да мисли да се снајде, да се извлече од ситуацијата, во превод-надградба. А зошто да се замараш (да си паметен) и да губиш време кога луѓето фино лепо измислиле мобилен и лап топ и со едно ЕНТЕР стискање решено е се. Така да не сум сигурен интелигенцијата може не се губи но полниот нејзин потенцијал не е искористен, или пак едноставно е пренасочен во изработка на нови супермобилни, суперкомпјутери или други модерни дрндрајќи односно онаму каде што е потребно за развиток на денешницата наместо кон тоа да се разбираш кој број на арматура треба да се стави на колкава количина бетон а не си градежен инжинер. Во секој случај дали интелигенцијата се намалува не сум сигурен, ама мислам дека ''паразитизмот'' дефинитивно се зголемува.
Тоа е тоа.
Само чисто за да им докажам и на другиве што пишуваа дека нивната генерација е златна и они во нивно време биле прекрасни.
Човечкиот мозок се намалува последните 20 000 години, сите што пишавте на темава сте дел од тоа затупување. Значи не, проблемот не е во младите денеска туку во тоа сусаро што го пиша.

Затоа ве молам не ми докажувајте дека статијава што подоле ќе ја залепам е точна со тоа што уште ќе бидете убедени дека вие сте златните деца...

После ова нема што да се дискутира, ама слободно терајте си...амин чеда мои

Клик тука

Kajgana Shop

На врв Bottom