Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
T

Tetro

Гостин
^ This is why we can't have nice things.
Односно поради вакви како вас двајца целосно ни ја начукаа забраната. Дај преку ПП одлучете се каде сакате да се пуши и јавно побарајте го тоа заеднички :icon_lol:
Не поради нас, туку поради јаќите "стандарди" кои ги имаат поставено и поради непридржување кон одредникот за тоа кои услови треба да ги исполнува еден објект за да добие лиценца за за ноќен бар...
Имено, секој кафиќ кој преку ден служи за кафе пиење, навечер се трансформира во ноќен бар (зборувам за секое населено место, не само за во Скопје-центар).

И колку и да има инспекции, секогаш ќе има локали каде пушењето не е забрането.
Не знам, очигледно ти си замислуваш нешто друго за кафиќ јас нешто друго.
Се разбравме, дефинитивно. :)

Инаку, пушач сум и имам кликнато:
Законот е дискриминирачки!......

S

Sheldon Cooper

Гостин
а зошто мора да пушите?????? си се уништувате и себеси и околината па уште и се буните!

Член од
27 јули 2011
Мислења
216
Поени од реакции
94
а зошто мора да пушите?????? си се уништувате и себеси и околината па уште и се буните!
Затоа што ни се пуши, а и ако на нас пушачите не ни смета тоа што си се уништуваме мислам дека тоа не треба да им смета на непушачите

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Пак ли темава? ај да се помириме сите. ни го начукаа ни опнаа забрана за пушење - кај се поштува се поштува кај не се поштува не се поштува. у последно време не искачам многу и многу така да нема да иам голем проблем со забраната шо ја мавнаа. ајде непушачи навалете во дискотеки се е чисто и мириса на парфеми :)

п.с до сите непушачи едно прашање ама искрено сакам да ми одговорите. кога сте во друштво и ке видите некој другар или др угарка искача надвор у сред зима да пуши цигара нели ве фаќа жал? ама барам искрен одговор.

у уште едно прашање... у кафич/дискотека/кафана дозволена е онаа и џои електронскана цигара?

S

Sheldon Cooper

Гостин
Затоа што ни се пуши, а и ако на нас пушачите не ни смета тоа што си се уништуваме мислам дека тоа не треба да им смета на непушачите
not a good answer :D не сериозно, кога тогаш ќе мора да ги оставите бидејќи во спротивно ќе си закачите рак на бели дробови (скраја да е)

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Кафичите се за пиење кафе.
Цигари по дома можете да си пушите никој не ви брани.

Уште една работа сите се жалиме дека Македонија е сиромашна земја?
Па што тогаш се курчите и плаќате 80 денари за едно еспресо?
Што не си направите во термос и седнете негде на лезет во природа покрај Вардар или во парк на клупа?

Кафичите треба да служат за договарање на некоја бизнис зделка или кога сакаме да видиме некој стар пријател, стварно не ми е јасно во кој филм е влезена оваа наша младина секој втор ден "на кафе".

Во Македонија на секој 1 што вистински работи, тројца се бадијалџат, двајца не работат, а двајца одмараат, и после се чудиме зошто странските инвеститори не заобиколуваат и зошто не нарекуваат "кафана нација".

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
оние кои наводно се „залагаат“ за почитување на некаков си закон против пушењето и им го налагаат на сите останати држави и државички објаснете ми зошто на секој чекор КАЈ НИВ можете да сретнете автомати за цигари ???
со самото тоа тие не само што го прекршуваат законот- туку и прават уште еден прекршок додатно- од таквите автомати купуваат цигари и малолетни лица .
само пенушкиве наши жалосно е што им прифаќаат се’ и сешто:mad:
станавме држава со најмногу забрани

Член од
27 јули 2011
Мислења
216
Поени од реакции
94
not a good answer :D не сериозно, кога тогаш ќе мора да ги оставите бидејќи во спротивно ќе си закачите рак на бели дробови (скраја да е)
Пушам веќе долго време и не ми е ништо, а да ги оставам не доаѓа во предвид

~Bunny

Magic wand...
Член од
13 септември 2010
Мислења
902
Поени од реакции
1.266
Значи ве разбирам и вас кои кафето ви е 100 пати послатко со цигара,ама па и тоа што ние непушачите се гушиме во чад од цигари не е во ред.Ми смета чадот од цигарите и ми солзат очите од истиот.Па сега кога ќе дојде и зимава...Зтворена просторија цигара за цигара, чад димница:cautious: И нормално дома кога ќе си дојдеш се осеќаш ко пепељара!

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.170
Поени од реакции
34.713
@аллександар: Дап, електронските цигари не се противзаконски, по мене би требало и да ги субвенционира државата.

Односно поради вакви како вас двајца целосно ни ја начукаа забраната. Дај преку ПП одлучете се каде сакате да се пуши и јавно побарајте го тоа заеднички :icon_lol:
Ова би било добро решение.... ако живеевме во (за нас утопистичка) држава/заедница на разбрани, образовани и културни луѓе.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Пак ли темава? ај да се помириме сите. ни го начукаа ни опнаа забрана за пушење - кај се поштува се поштува кај не се поштува не се поштува. у последно време не искачам многу и многу така да нема да иам голем проблем со забраната шо ја мавнаа. ајде непушачи навалете во дискотеки се е чисто и мириса на парфеми :)

п.с до сите непушачи едно прашање ама искрено сакам да ми одговорите. кога сте во друштво и ке видите некој другар или др угарка искача надвор у сред зима да пуши цигара нели ве фаќа жал? ама барам искрен одговор.

у уште едно прашање... у кафич/дискотека/кафана дозволена е онаа и џои електронскана цигара?
А дали на тој другар или другарка не му е жал поради тоа што мене ме боли главата од чадот и кога ќе си појдам дома трујам на цигари?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
А дали на тој другар или другарка не му е жал поради тоа што мене ме боли главата од чадот и кога ќе си појдам дома трујам на цигари?
Седи си дома,нити ке труеш на цигари нити ке те боли глава.
Како и да е кафичиве,дискотекиве се 80 % празни народот стои пред истите.
Или па се пуши на велико во истите,сума сумарум феил закон.не им проаѓа баш најдобро.
--- надополнето: Oct 9, 2011 1:17 PM ---
Забраната ја начукаа до јајца ради оној на кој што дркаат одредени овци овде на форумов,де кажи го како се викаше она лигавоно од вмро ................ Влатко де оној со косицата

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Седи си дома,нити ке труеш на цигари нити ке те боли глава.
Како и да е кафичиве,дискотекиве се 80 % празни народот стои пред истите.
Или па се пуши на велико во истите,сума сумарум феил закон.не им проаѓа баш најдобро.
--- надополнето: Oct 9, 2011 1:17 PM ---
А зошто јас да седам дома, кога може пушачот?
Законот е меч со две острици во било кој случај едната страна е дискриминирана.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
А зошто јас да седам дома, кога може пушачот?
Законот е меч со две острици во било кој случај едната страна е дискриминирана.
Мене ме заболе курот за тебе,ако не ти одговара не оди толку е лесно !
Не може малцинство да му диктира на мнозинство и тоа е факт,значи ако од твоето друштво од 10 души пушат 7 или 6 тие треба да станат и да искочат надвор за на останатите вас 3ца да не ви смрди облеката и да не ве боли глава,епа подобро вие 3ца да си искочите отколку другите 7 души да излезат. Толку е просто и едноставно.

Kajgana Shop

На врв Bottom