Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
B

Black Guard

Гостин
Која е онаа на александар,лавовите и шмизлите сосе сета фантазија или онаа реалната?

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Секако доколку имам шанса би си отишол надвор од државава.Се додека тука се гледа на партиска книшка и врски а не се применува потенцијалот,креативноста,знаењето и можностите на човекот ке тапкаме во место.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Уште еден пример за нашата мила мајка Македонија. Не знам дали сте го гледале или не, триесет и неколку годишен невработен господин, кој како што помнам, е завршил факултет по Информатика. Бил во Италија неколку години и се вратил во Македонија за да се вработи. Веќе неколку години не може да најде работа, живее во една соба со својот лаптоп, масичка и кревет во една соба. Ја имаше хакирано интернет страницата на едно од министерствата во знак на протест затоа што не се почитува учениот кадар доволно во Македонија. И после ова што може една млада личност да ја задржи во Македонија?.
жити мајкати кој е тој бе ? информатичар .. програмер што неможе да најде работа тука ? со работно искуство со се а ? што лажеш лажеш еве братми сега заврши за 1 месец макс најде работа малце пракса одеше сега ете плата зима се стандардно , нит партиски нит врски ни ништо бе сине ај кажи ми ти мене како тој 35 годишен неможел да најде ?? или може чекај некој да му понуди хахахаха ?
--- надополнето: Oct 1, 2011 2:29 PM ---
Која е онаа на александар,лавовите и шмизлите сосе сета фантазија или онаа реалната?
ај ај избриши си го сам мислиењево мешаш баби и жаби

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Сестра ми има 27години магистер по психологија. 6 Години тука бара работа, работеше во Меѓаши, таму се политизирани луѓе.Каде и да бара работа, и бараат партиска книшка. Со нејзииното знаење, и искуство што го стекна во Виена , кога ја учеше 3 - и 4та година. неможе да најде асална работа.Па накај 2010 година аплицираше за Канада, и сега е таму има работа, има стан,и да нормално има ностлагија за тука, ама за жива глава не се враќа. Јас следното лето идам исто во Канада, со моите.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Сестра ми има 27години магистер по психологија. 6 Години тука бара работа, работеше во Меѓаши, таму се политизирани луѓе.Каде и да бара работа, и бараат партиска книшка. Со нејзииното знаење, и искуство што го стекна во Виена , кога ја учеше 3 - и 4та година. неможе да најде асална работа.Па накај 2010 година аплицираше за Канада, и сега е таму има работа, има стан,и да нормално има ностлагија за тука, ама за жива глава не се враќа. Јас следното лето идам исто во Канада, со моите.
јас некако сум многу убеден дека не се потрудила доволно , знам дека е тешко за работа наоѓање у мк ама мислам дека ако се потруди јако дека стварно може ...ама ете се повеке и повеке сонуваат за странство ........па не се ни они криви да те дупи тука некој у здрав мозок и тоа не е на арно ќе му дојде на човек преку све ....

Член од
2 октомври 2011
Мислења
8
Поени од реакции
3
Парите, не планирам да оправам држава јас ( и така не можам ништо да направам, мојот глас не се важи овде). Во странство барем ке ја имам привилегијата да не се замарам со политика (што не е случај овде бидејки сите зборуваат за политика, сакал нејкел ќе слушаш).
lesno e da se kaze ama tesko e da se napravi
--- надополнето: Oct 2, 2011 7:36 AM ---
lesno se kazuva stranstvo ama da se izdrzi sam vo tugina dolg period ne e lesno.
--- надополнето: Oct 2, 2011 7:38 AM ---
ka
kanada vetenata drzava. mnogu daleku od makedonija razlicen mentalitet koj otisol ne se vratil vo mk/ pocnuvaat nov zivot se nadevam sreken.

A

Antigona

Гостин
lesno e da se kaze ama tesko e da se napravi
--- надополнето: Oct 2, 2011 7:36 AM ---
lesno se kazuva stranstvo ama da se izdrzi sam vo tugina dolg period ne e lesno.
.
Кога се сака, се се може.
Размислував дали да споделам нешто со вас и ете се решив јавно да напишам.

Пред скоро месец дена во Абу Даби пристигна еден македонец ( не смеам јавно да го пишам неговото име и презиме )
Тој истиот македонец се беше помирил со судбината дека во Македонија е тешко да се најде соодветна работа и затоа пред неколку години се откажал од барање работа и времето го поминувал седејки дома и играјки онлајн игри. И така еден ден креаторот на една од тие игри му понудил на македонецот пари под договор македонецов да биде онјан во играта 7 саати секој ден и така од месец на месец му плаќал пари на македонецот.

И еден ден оној креаторот го прашал на македонецот дали сака да дојде во Абу Даби и да продолжи да продолжи да работи таму и притоа тој арапот од Абу Даби ( син на некојси шеик) му обезбедил виза и авио билет на македонецот.

Е сега овој нашиов македонец пред скоро месец дена пристигна во Абу Даби и што да види и од пиле млеко, го ставиле во хотел со 7 ѕвезди ( нај нај луксузно), му обезбедиле се и сега неколку месеци ке живее тука и за тоа време треба да размисли дали сака да остане во Абу Даби на работа или сака да се врати во Македонија.

Значи оној арапот за благодарност што нашиот редовно играл некоја си онјалн игра чиј креатор бил арап, затоа го повикал и тотално му плаќа за секој трошок за живеење и секакви потреби.

Искрено, не знам што ке одлучи нашиов, дали ќе прифати да остане тука или ке се врати во Македонија , но поентава на мојот пост е дека никогаш не знаеш какви шанси ке ти пружи животот.

Член од
2 октомври 2011
Мислења
1
Поени од реакции
3
Ne e se vo parite. Toa e plitko razmisluvanje. Tocno deka bez pari nema egzistencija. No koga bi imal dovolno za eden prosecen zivot nikogas ne bi izlegol od zemjata. Ziveam veke 19 god vo Holandija i pak ne sum bogat. No da ostanev vo MK ke nemav ni za leb. Politicarite se dolzni na gragjanite da im obezbedat dobar zivot. No se razbira ako deca ti gladuvaat ke odis tamu kadesto ke mozes da gi izhranis. i kadesto ke imaat prosperitet ponataka vo nivniot zivot.
--- надополнето: Oct 2, 2011 10:19 PM ---
Ова неможам да разберам зашто е вака. Едноставно никаков мотив да работат нешто што е надвор од шема. Со кого и да сум разговарал вика ваму имам сигурна работа во Македонија е ризично.
Rizicno e zatoa sto vo Makedonija nema zakon. Postoi samovolie. INDBus Spanska firma otvori fabrika za pravenje na avtobusi vo Skopje. Objektot na fabrikata bese Makedonec (torbes). Za vreme od 2 godini nasiov uspea stotici iljadi evra da mu proneveri. Na krajot na proslata godina Spanecot go stopira celo proizvodstvo vo MK i sega se tuzat so nasiov Gospodin. I vika vo idnina ako treba parite ke gi frlam vo Makedonija ne investiram. I sekoja firma koga investira vo MK prvo prasuva vo nivna ambasada dali e rizicno da se investira vo MK i tie mu davaat pozitiven ili negativen odgovor. Ete toa im se ima sluceno na mnogu stranski firmi. Ada ne zborime za lugjeto sto ostanale bez rabota.

Член од
1 октомври 2011
Мислења
3
Поени од реакции
4
од MethMkd
жити мајкати кој е тој бе ? информатичар .. програмер што неможе да најде работа тука ? со работно искуство со се а ? што лажеш лажеш еве братми сега заврши за 1 месец макс најде работа малце пракса одеше сега ете плата зима се стандардно , нит партиски нит врски ни ништо бе сине ај кажи ми ти мене како тој 35 годишен неможел да најде ?? или може чекај некој да му понуди хахахаха ?
Od mene
Абе види нешто, како прво да ми извиниш, не си ми татко, паѓаш на многу ниско ниво што си дозволуваш да зборуваш со мене, за мене веќе ми оставаш впечаток дека си многу прост човек, што никогаш во животот не би седнал ни на кафе. И 40 години да имаш, а не верувам, пошто не би се замарал со форуми, или пак си 40, а си немаш попаметна работа, отколку да спориш со некој млад како мене. Тоа што јас сум го доживеал, ти уште 100 години да си жив нема да го доживееш, и кога не си ти чул за информатичарот, што треба да ти кажам јас? Оди гледај си сапуници, турски, шпански итн. Човекот беше на секоја телевизија, на сите вести, ама што знам јас, можеби грешам. Ако си толку голем или патриот, или си си цело време во Македонија, повеќе треба да знаеш од мене, јас сето ова го видов на zulu.mk, на тоа следам македонски телевизии цело време, ама ете, уште еднаш си ја докажувате љубовта спрема Македонија, а воедно и вашата култура. Како што веќе спомнав, ве има премногу такви како тебе во оваа златна држава, затоа не можеме, и нема да можеме никогаш да успееме. НИКОГАШ! Честитки господине! Продолжете така, може и ќе добиете златен медал за однесувањето и културата, ама само од фудбалските хулигани..
--- надополнето: Oct 2, 2011 10:43 PM ---
ЧентоМак, многу работи изнакажа. Браво за тебе, ама само 5% во оваа држава се снашле со работа на начинот како тебе. Мило ми е за тебе. Не паламудам, ја зборувам вистината. Па не мора да се мама и тато, до пред некоја година е лепел плакати за некоја партија, на пример сега е ВМРО, па сега некако му обезбедиле работа. Доаѓаат кај мене на врата пред овие избори и ми даваат флаери, од СДСМ ми даваат кафе и наполитанка. ХАХА, па јас мало дете ли сум бре? Што е ова, што мислат тие? После тоа ми доаѓаат ВМРО, ајде тие беа малку покултурни, ми дадоа флаери, ми објаснија дел од програмата и си заминаа, но во целина сакам да кажам дека тие што беа дојдени на мојата врата и од двете партии, се *уропушачи за партиите, и им е било ветено нешто ако победат... или пак грешам? Не ми држи предавања, доволно имам на факултет ;) . Поздрав

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Тоа што тука ни на сон не би помислиле да го работите,кога ќе отидете во странство со многу голема желба го работите оти не ве гледаат роднините и пријателите и секако таму поплатено е да бидеш чистач,перач..........и кога ќе дојдете дома се праите ко да сте милионери,а ако таму живеете бетер од тука

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
од MethMkd

--- надополнето: Oct 2, 2011 10:43 PM ---
ЧентоМак, многу работи изнакажа. Браво за тебе, ама само 5% во оваа држава се снашле со работа на начинот како тебе. Мило ми е за тебе. Не паламудам, ја зборувам вистината. Па не мора да се мама и тато, до пред некоја година е лепел плакати за некоја партија, на пример сега е ВМРО, па сега некако му обезбедиле работа. Доаѓаат кај мене на врата пред овие избори и ми даваат флаери, од СДСМ ми даваат кафе и наполитанка. ХАХА, па јас мало дете ли сум бре? Што е ова, што мислат тие? После тоа ми доаѓаат ВМРО, ајде тие беа малку покултурни, ми дадоа флаери, ми објаснија дел од програмата и си заминаа, но во целина сакам да кажам дека тие што беа дојдени на мојата врата и од двете партии, се *уропушачи за партиите, и им е било ветено нешто ако победат... или пак грешам? Не ми држи предавања, доволно имам на факултет ;) . Поздрав
шо те нападнав бе чил види види се возбуди , си дискутираме пошо јас сите програмери , информатичари шо ги знам се вработени(а знам доста) е сеа феноменов не ми е јасен. момакот бил толку добар и ја хакнал страната е сеа хакнување незнам кај му користи он може знаел да хакнува а незнаел нешто корисно , за хакери нема работа немаме ние ЦИА па да ни требаат такви момци како и да е доколку знаел да програмира он гарантирам дека можел да најде работа како многуте момци што ги познавам меѓу кој е и брат ми , а друго тоа што си доживувал што си ми пишал неможам да сфатам која е поентата вотевр . Друго мојата љубов кон нацијата и државата македонска е нешто небитно за муабетов со програмери и патем речено имам 18 години и баш ми е криво што сум ти оставил впечаток дека сум многу прост човек , ти па некако мене ми оставаш впечаток на самобендисан човек ( особина која најмногу ја мразам)

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006

И сеа шо сакаш да кажеш

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723

И сеа шо сакаш да кажеш
сака дечкото нешто ама не разбира дека треба тоа да го расправа во потфорумот историја , а не тука

Kajgana Shop

На врв Bottom