Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
....а од друга страна целата таа работа дека има некој човек на небото и гледа све што правиш , ако направиш нешто лошо ќе те фрли да трпиш екстремни болки за цела вечност а од друга страна е милостлив и простува.......некако не ми проаѓа . Исто така и институциите врзани со тој човек на небото што сечеле милиони глави во името на милостливиот Исус Христос....и милионите други злосторства поврзани со тоа.
Па токму Исус вели дека само тој е патот и вистината, и ако не го прифатиш за спасител ќе завршиш во пеколот.
Ти велиш дека веруваш во пораките на Исус, а не веруваш во.....пораките на Исус?!:confused:

N

Nessa Alcarin

Гостин
Бидејќи пораките во стилот на "Не им прави на другите тоа што неќеш да ти го прават на тебе" се од фундаментално значење , а од друга страна целата таа работа дека има некој човек на небото и гледа све што правиш , ако направиш нешто лошо ќе те фрли да трпиш екстремни болки за цела вечност а од друга страна е милостлив и простува.......некако не ми проаѓа . Исто така и институциите врзани со тој човек на небото што сечеле милиони глави во името на милостливиот Исус Христос....и милионите други злосторства поврзани со тоа.
Чекај не сме на иста бранова должина. Мислам дека напиша дека веруваш во тоа што го пишува Библијата и Исус, зошто тогаш се сомневаш (читај делот после од друга страна... во твојот пост)
Мене само ме интересираше како заклучи дека баш Библијата е четивото по кое ќе се водиш, бидејќи на светот постојат многу повеќе четива кои нудат многу помоќни и пофундаментални изјави.

Член од
27 април 2011
Мислења
2.314
Поени од реакции
3.126
Па токму Исус вели дека само тој е патот и вистината, и ако не го прифатиш за спасител ќе завршиш во пеколот.
Ти велиш дека веруваш во пораките на Исус, а не веруваш во.....пораките на Исус?!:confused:
Веќе кажав кои пораки се добри да се водиш по нив ... во тие што имаат фундаментално значење а не во тие пораки во стилот којшто ти го кажуваш , пошто сам кажав во тие ствари не верувам.

Чекај не сме на иста бранова должина. Мислам дека напиша дека веруваш во тоа што го пишува Библијата и Исус, зошто тогаш се сомневаш (читај делот после од друга страна... во твојот пост)
Мене само ме интересираше како заклучи дека баш Библијата е четивото по кое ќе се водиш, бидејќи на светот постојат многу повеќе четива кои нудат многу помоќни и пофундаментални изјави.
Лошо се изразив со тоа "верувам" ...сакав да кажам дека некои од тие пораки се фундаментални и добри да се водиш по нив ....а инаку знам дека постојат милиони други четива кои нудат многу помоќни пораки ....само што темава е поврзана со верата нели ?

N

Nessa Alcarin

Гостин
Веќе кажав кои пораки се добри да се водиш по нив ... во тие што имаат фундаментално значење а не во тие пораки во стилот којшто ти го кажуваш , пошто сам кажав во тие ствари не верувам.

Лошо се изразив со тоа "верувам" ...сакав да кажам дека некои од тие пораки се фундаментални и добри да се водиш по нив ....а инаку знам дека постојат милиони други четива кои нудат многу помоќни пораки ....само што темава е поврзана со верата нели ?
Еве само еден пример, па ако сакаш ќе дискутираме
http://www.quran.org.uk/articles/ieb_quran_10commandments.htm

Зошто според ова не веруваш во Алах и во Куранот, туку си избрал Бог и Библија, колку што можеш да видиш исто тврдат.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199

Значи, ти си атеист на кој му се допаѓаат етичките пораки од Библијата...

Реков да ти помогнам, бидејќи гледам како црн ѓавол се мачиш да се дефинираш...

Член од
27 април 2011
Мислења
2.314
Поени од реакции
3.126
Еве само еден пример, па ако сакаш ќе дискутираме
http://www.quran.org.uk/articles/ieb_quran_10commandments.htm

Зошто според ова не веруваш во Алах и во Куранот, туку си избрал Бог и Библија, колку што можеш да видиш исто тврдат.
Ти реков дека тоа "верувам" беше само лошо изразување....мислев дека темава е само за христијанството ....ако не е тогаш моето мислење важи и за другите вери секако ...бидејќи тие пораки се колку толку слични во секоја вера. Така да за последен пат не верувам туку ми се допаѓаат.;)

Значи, ти си атеист на кој му се допаѓаат етичките пораки од Библијата...

Реков да ти помогнам, бидејќи гледам како црн ѓавол се мачиш да се дефинираш...
Па не баш али блиску си (y)

N

Nessa Alcarin

Гостин
Ти реков дека тоа "верувам" беше само лошо изразување....мислев дека темава е само за христијанството ....ако не е тогаш моето мислење важи и за другите вери секако ...бидејќи тие пораки се колку толку слични во секоја вера. Така да за последен пат не верувам туку ми се допаѓаат.;)

Па не баш али блиску си (y)
Ок ајде ќе те примиме во нашите кругови :D Само да знаеш овде колку има атеисти толку и има различни мислења

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Само процедурална забелешка. Темава не се поврзува со верата, баш напротив со неверувањето.

А за пораките од Исус, не се ни баш нови во тоа време ниту оригинални. Copy-paste, ти текнуе?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Твојата цел е?
Ништо посебно, вистината како за почеток...па после ќе видиме.
--- надополнето: Sep 29, 2011 11:04 PM ---
Автобус се вели...
Да ставев на спортска пари ќе напраев :)
Ама ти како и обично се задржуваш на стилот, а не на суштината ;)
Која патем ја немало...........нели?
--- надополнето: Sep 29, 2011 11:09 PM ---
Аха. И магарето лета ама ниско. А сто стапа по туѓ грб не болат. Јал не јал три и пол...

Види, мислам дека со ништо не можеш да придонесеш во дискусијава. Оф топик си цело време пошто немаш никаков фокус, повремено ќе напишеш атеист/атеизам колку да не залажеш дека збориме за нешто конкретно, па ќе си продолжиш со своите бладања за апстрактни работи. Имаш теми во филозофија и религија еден куп... тука сме на тема атеизам и искрено не не интересираат обоени енергии и слични чуда.
Кој те праша тебе?
Портпарол на форумов да не си?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Јас мислев ние атеистите сме без морал, сега сум збунет :)
Моралот и така е илузија, не се секирај.
--- надополнето: Sep 29, 2011 11:31 PM ---
Bodi е легенда... Само малце се изиритирав, зошто ја следев одличната дискусијата на Hepta и Атеист, и одеднаш се појави Bodi... Ми го скрши филмот, ама тоа е ...
И до кај стигна дискусијата? :)
Нели не веруваше во богови?
Што те заинтригираа толку канализираните информации
од Алистер?

Kajgana Shop

На врв Bottom