Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
A

Antigona

Гостин
тоа се обидувам да им го обаснам, фала ти :cuc:, а најјак е делот коа ќе дојдат мерцедеси, не ти знам какви не џипови, кабриолети , а уствари да ти биде дека сите се изнајмени за нивниот престој во родниот крај:tapp:, не викам дека нема такви кои не заработиле само парите не се се во животот
Па добро е што немаме сите исто мислење. Што би било ако сите сакаме да ја напуштиме државата? Кој ке остане да живее во Мк? :)

Decoturf

Базинга
Член од
30 октомври 2010
Мислења
504
Поени од реакции
74
Па добро е што немаме сите исто мислење. Што би било ако сите сакаме да ја напуштиме државата? Кој ке остане да живее во Мк? :)
и ти си во право, навистина имам почит спрема интелектуалците, не оние што берат јаболки во италија, и мило ми е ако некој од нив се пронајде кај и да е...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Ама и ако излезеш од Мк немаш гаранција дека ќе успееш повеќе. .
Бат не знам за сите, знам за оние кои ги познавам. Не доаѓаат со мерцедеси, но доаѓаат со пари (и со кола за која е потребно гориво и трошоци во износ од неколку наши плати) за најмалку 2-3 пристојни (без домати во гепек) одмори. На фб им ги читам статусите...од Франција отишле на Флорида, од Бризбејн отишле низ половина Азија. Обични работници, електричари...нека е и кампување во обичен камп, ние тоа тука не можеме ниту до Охрид, камоли...Купиле нова куќа, да,...можеби и се фалат, но факт е дека купиле. Ние сеуште живееме во домовите на нашите родители. Зборам секако за обични луѓе, не за транзициони манипуланти или вработени во фирми со енормни примања.
Можеби некои од нив не успеале...некои, овде повеќето не успеваат дури и со наследен имот. Можда им е тешко за стари крај, но не живеат само за храна и лична хигиена.

Б

Бат Елохим

Гостин
Бат не знам за сите, знам за оние кои ги познавам. Не доаѓаат со мерцедеси, но доаѓаат со пари (и со кола за која е потребно гориво и трошоци во износ од неколку наши плати) за најмалку 2-3 пристојни (без домати во гепек) одмори. На фб им ги читам статусите...од Франција отишле на Флорида, од Бризбејн отишле низ половина Азија. Обични работници, електричари...нека е и кампување во обичен камп, ние тоа тука не можеме ниту до Охрид, камоли...Купиле нова куќа, да,...можеби и се фалат, но факт е дека купиле. Ние сеуште живееме во домовите на нашите родители. Зборам секако за обични луѓе, не за транзициони манипуланти или вработени во фирми со енормни примања.
Можеби некои од нив не успеале...некои, овде повеќето не успеваат дури и со наследен имот. Можда им е тешко за стари крај, но не живеат само за храна и лична хигиена.
Ама ти збориш за луѓе што отишле пред години и години. Сега не е веќе така. Моја другарка се вратија од Америка, една друга од Нов Зеланд, имам роднини што веќе неколку години се на два ума дали да се враќаат од Австралија. Секако таму стандардот е повисок, па на нас ни изгледа ко кузнае шо да имаат, ама за таму не е нешто нај нај.
Во Англија пример, да платиш градинка за дете сега, не ти се исплаќа, а да живееш таму со една плата нема.
Можеби во времето пред 10-15 години коа се идеше поинаку беше. Сега не те сакаат тебе кога има еден куп Полјаци, Чеси, Словаци, Романци, Бугари за кои немаат законски пречки да ги вработат а ринтаат за помалку пари од домашните...
Да беше така лесно, место тука да китевме на форумов, после визната либ. од Норвешка ќе ти пишував или ти од Шведска. Ама не е така едноставно...

AntiSpamMaster

Find Beautiful Girls from your town for night
Член од
18 август 2011
Мислења
112
Поени од реакции
83
Јас одбирам да заминам од државава и повеќе никад да не стапнам на ова тло ама ќе се почека јоште некоја година па после.

Член од
14 септември 2011
Мислења
577
Поени од реакции
179
Ако ми е се загарантирано во странство може да одам..а вака да одам како мува без глава па таму да барам работа де таму де ваму не...Македонија си е Македонија...дома си е дома...поубаво од дома нема...:)

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Ако ми е се загарантирано во странство може да одам..а вака да одам како мува без глава па таму да барам работа де таму де ваму не...Македонија си е Македонија...дома си е дома...поубаво од дома нема...:)
многу си видел ти дали нема поубаво

P

PewDiePie

Гостин
Па добро љонкарите нормално би отишле што им е гајле за Македонија,јас лично не би.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
никогаш не би живеел на друго место. нигде не е како дома , а можам да приметам дека 70% од мојве врсници во инднина не се гледаат у македонија мн лошо размислување па не е до толку црно у државава наша бе

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Па добро љонкарите нормално би отишле што им е гајле за Македонија,јас лично не би.
ти научен си да си живееш со прасето дома една черга да ве дели, и убо ти е. не си видел подобро па да знајш.

P

PewDiePie

Гостин
ти научен си да си живееш со прасето дома една черга да ве дели, и убо ти е. не си видел подобро па да знајш.
Си се пронајдоа љонкарите :D

Абе мене како ми е убаво ќе си живеам тебе ич сеченото туле да не те боли. А тоа дека не сум видел поубаво се лажеш,повеќе би рекол ти си заостанат и дека живееш во некое затуцано село,па имаш сон еден ден да се преселиш во Скопје или пак надвор од државава. Што е до мене слободно сите може да си најдете поубаво место за живеење,од такви паразити никоја држава не видела корист.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Си се пронајдоа љонкарите :D

Абе мене како ми е убаво ќе си живеам тебе ич сеченото туле да не те боли. А тоа дека не сум видел поубаво се лажеш,повеќе би рекол ти си заостанат и дека живееш во некое затуцано село,па имаш сон еден ден да се преселиш во Скопје или пак надвор од државава. Што е до мене слободно сите може да си најдете поубаво место за живеење,од такви паразити никоја држава не видела корист.
Oди сеа ископај ја нивата кромид

Член од
27 септември 2011
Мислења
185
Поени од реакции
96
Како бе тоа во Македонија се умирало од глад кога кај секој втор на ФБ има албум Грција 2011, Хрватска 2011 итн.
:pos:Добро кажано.За глад умираме а сите што ги знам имаат пристап на интернет,грчка полна од наши,кафаните полни...чудна работа за леб да се немало за другово да се имало.
--- надополнето: Oct 1, 2011 9:40 AM ---
Oди сеа ископај ја нивата кромид
А бе ама на запад нема рамковен,таму гзот ќе ти знае од работа,нема као кај нас ајде по рамковен зимај плата а дреми кај татко ти у дуќан:D

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
А бе ама на запад нема рамковен,таму гзот ќе ти знае од работа,нема као кај нас ајде по рамковен зимај плата а дреми кај татко ти у дуќан:D
Е нема! Арам да им се на сите шо ни го цицаат буџетот така, по лекови

Kajgana Shop

На врв Bottom