Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Наброј 7 причини...
7 причини за што?
- Зошто сум јас атеист?
- Зошто не се исти причините?
- Зошто верник има причина да е верник?

П.С. Претходно одговори ми зошто ти имаш такво мислење

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
7 причини за што?
- Зошто сум јас атеист?
- Зошто не се исти причините?
- Зошто верник има причина да е верник?

П.С. Претходно одговори ми зошто ти имаш такво мислење
Јас немам мислење, јас само прашав... Седум причини зошто некој станува атеист... сите изнакажаа се и сешто и многу различно...
Ако прашаш верник зошто станал верник, зарем нема да се најде иста причина од малиот милион прични, која ќе е иста со причината на оној што станал атеист?
И ти даде полу одговор со овие твои прашања...
Не се исти причините велиш... За кој не се исти, за различни личности или за верник-атеист релација? И ако не се исти за било која индивидуа, зарем не може за некој причините што за еден издејствувале тој да биде атеист, а пак за некој друг да биде верник?

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
СатанИСТИ,атеИСТИ и остали секташи.Да секташи пошто напињате со таа ваша пропаганда поише и од Јеховини сведоци.И дај многу замарате олабавете малку,верувам во бога и си имам свој причини за тоa немораш да ми набројуваш и да переш мозок.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
СатанИСТИ,атеИСТИ и остали секташи.Да секташи пошто напињате со таа ваша пропаганда поише и од Јеховини сведоци.И дај многу замарате олабавете малку,верувам во бога и си имам свој причини за тоa немораш да ми набројуваш и да переш мозок.
Тебе ти е одамна опран и нема више кој да ти го пере. Затоа не напињај. Верувај си во што сакаш, твое право

G

galaxy

Гостин
Јас не можам да кажам седум причини, ќе кажам две.
Реалист и рационалист сум.
Бидејќи не знам за виша сила која бара моја посветеност.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Кој знае и ти во кој бог веруваш :)
Само да не е некој фудбалски фраер од зелените полјани на Пан :)
--- надополнето: Sep 27, 2011 7:47 PM ---
Јас не можам да кажам седум причини, ќе кажам две.
Реалист и рационалист сум.
Бидејќи не знам за виша сила која бара моја посветеност.
Си пробал LSD? За да ја потврдиш твојата реалност? Или опиум?
Реалност ти се твоите сетила? 5 сетила, бомбардирани со терабајти инфо, колку му бега на мозокот од таа влезна информација?
И колку реалност добиваш ти со селективно прибирање низ тој мал фрагмент од информација?
Колку те слуша умот при таа обработка?

Тоа рационално и реално секогаш ми биле премногу фалени состојби кога се зборува за петте сетила (+ - некое не го бидува).
Но нормално на реалните броеви им ги додадовме имагинарните за да си решиме обични равенки од наизменична струја :)
На рационалните, ирационалните... некој ќе каже тоа е се договор за да се разбираме.
Е па разберете се со богот :) Половина равенка не дава резултат...

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Ако не веруваш во бог нема ни што да се замараш со него.А не по 200 теми да пишувате господ ова,Исус она.Дали веруваш во Господ или науката?Што треба да значи ова.Дека ако сум христијанин,муслиман,евреј треба да живеам како амишите ?Па 90% од најголемите умови на сите времиња биле религиозни луѓе.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Ако не веруваш во бог нема ни што да се замараш со него.А не по 200 теми да пишувате господ ова,Исус она.Дали веруваш во Господ или науката?Што треба да значи ова.Дека ако сум христијанин,муслиман,евреј треба да живеам како амишите ?Па 90% од најголемите умови на сите времиња биле религиозни луѓе.
Ако ти се заканам дека ќе ти ја запалам фамилијата а ти ќе си ги изедеш очите и тоа ќе ти биде последно нешто видено, и ти ќе велиш дека си религиозен, иако ете би бил ти најголемиот ум во универзумот.
П.С. Ти треба поттик да ти текне кој на кого се заканувал? :)
И јас не верувам ни во наука ни во богови ;)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас немам мислење, јас само прашав... Седум причини зошто некој станува атеист... сите изнакажаа се и сешто и многу различно...
Ако прашаш верник зошто станал верник, зарем нема да се најде иста причина од малиот милион прични, која ќе е иста со причината на оној што станал атеист?
И ти даде полу одговор со овие твои прашања...
Не се исти причините велиш... За кој не се исти, за различни личности или за верник-атеист релација? И ако не се исти за било која индивидуа, зарем не може за некој причините што за еден издејствувале тој да биде атеист, а пак за некој друг да биде верник?
Види вака пријател. Пред се Атеист не се станува со некаква одлука или волја. Сите се раѓаме како атеисти. Верник се станува, а атеист се останува.
Зошто го велам тоа? Никому верувањето во бог (кој и да е тој) не му е „Фабрички“ вградено. Новороденче нема спознание за бог и што е тоа бог. Значи е што? -Атеист
Е сега, атеизам имаш ваков и онаков и шо знам ти каков. Кој до каде ќе стаса, е индивидуална работа.
Атеизмот е неприфаќање на догмите (верските). Не е ни верување, ни идеологија, ни знаење веќе ако сакаш.
Па сега ти направи паралела со теизмот. Што има слично?
--- надополнето: Sep 27, 2011 7:56 PM ---
Јас со господ не се замарам, туку со глупостите што ти и твојата фела овде таканаречени и самопрогласени верници дрндате по форумов. А всушност сте само навивачи на ФК ватикан или ФК Константинопол.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Види вака пријател. Пред се Атеист не се станува со некаква одлука или волја. Сите се раѓаме како атеисти. Верник се станува, а атеист се останува.
Зошто го велам тоа? Никому верувањето во бог (кој и да е тој) не му е „Фабрички“ вградено. Новороденче нема спознание за бог и што е тоа бог. Значи е што? -Атеист
Е сега, атеизам имаш ваков и онаков и шо знам ти каков. Кој до каде ќе стаса, е индивидуална работа.
Атеизмот е неприфаќање на догмите (верските). Не е ни верување, ни идеологија, ни знаење веќе ако сакаш.
Па сега ти направи паралела со теизмот. Што има слично?
На колку раѓања ти се сеќаваш па го тврдиш ова толку сигурно во врска со боговите? Учењето додека си бил тинејџер ти се причини за да станеш атеист? Реалноста која ја добиваш од сетилата и умот ? Не ти е возможно дека може човек да се раѓа повторно после смрт? И зошто не ти е возможно? Не си видел? Не се сеќаваш?
Науката и нејзиното тврдење дека ете можеби не се сеќаваме на раѓањето? Дали науката ќе потврди со сигурност едногласно (без да додаде сега за сега) дека смртта е крај или пак дека нема богови?
Само индивидуалци истрчуваат со такви изјави секогаш ставајќи ја верата и науката една спрема друга...

П.С. Јас сум изгледа и против атеистите но и против верниците... Потребно е спознавање... не би знаел ова да го кажам во кратки црти :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Зарем не се исти причините за да се стане атеист со оние на верник? :)
Јас за атеисти ги сметам само оние кои ја разбираат оваа порака од Библијата...

На Ангелот на Лаодикијската црква напиши му : така зборува Амин, сведок верен и вистинит, почетокот на стварањето Божје. Ги знам твоите дела, знам дека не си ниту ладен ниту жежок. О да беше ладен или жежок! Вака, бидувајќи млак, ќе те повратам од мојата уста...

;)

Вистинските атеисти се оние кои жестоко го почуствувале религиозниот повик, но одбиле да го жртвуваат разумот...

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Јас со господ не се замарам, туку со глупостите што ти и твојата фела овде таканаречени и самопрогласени верници дрндате по форумов. А всушност сте само навивачи на ФК ватикан или ФК Константинопол.[/quote]

Не мешај црква и религија,не треба да бидеш атеист за да ги мразиш педофилите од Ватикан и "бизнисмениве" од МПЦ.

Ако ти се заканам дека ќе ти ја запалам фамилијата а ти ќе си ги изедеш очите и тоа ќе ти биде последно нешто видено, и ти ќе велиш дека си религиозен, иако ете би бил ти најголемиот ум во универзумот.
П.С. Ти треба поттик да ти текне кој на кого се заканувал? :)
И јас не верувам ни во наука ни во богови ;)
Ако ти имаш вакви методи на придобивање луѓе кон твоето т.н движење,јас немам.Всушност имам другари и муслимани и атеисти и непријатно ми е да дискутирам со нив и да се расправам кое верување е подобро.Но и ептен се нервирам кога некој се обидува да ми продава ум

G

galaxy

Гостин
Кој знае и ти во кој бог веруваш :)
Само да не е некој фудбалски фраер од зелените полјани на Пан :)
--- надополнето: Sep 27, 2011 7:47 PM ---

Си пробал LSD? За да ја потврдиш твојата реалност? Или опиум?
Реалност ти се твоите сетила? 5 сетила, бомбардирани со терабајти инфо, колку му бега на мозокот од таа влезна информација?
И колку реалност добиваш ти со селективно прибирање низ тој мал фрагмент од информација?
Колку те слуша умот при таа обработка?

Тоа рационално и реално секогаш ми биле премногу фалени состојби кога се зборува за петте сетила (+ - некое не го бидува).
Но нормално на реалните броеви им ги додадовме имагинарните за да си решиме обични равенки од наизменична струја :)
На рационалните, ирационалните... некој ќе каже тоа е се договор за да се разбираме. /
Е па разберете се со богот :) Половина равенка не дава резултат...
Сакаш да кажеш дека лсд и опиум ќе ми помигнат во сознавањето на 'реалноста'?

За другите работи пишувано е милион пати.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Ако ти имаш вакви методи на придобивање луѓе кон твоето т.н движење,јас немам.Всушност имам другари и муслимани и атеисти и непријатно ми е да дискутирам со нив и да се расправам кое верување е подобро.Но и ептен се нервирам кога некој се обидува да ми продава ум
Ептен се јас движам... насекаде... внимавај кај вратата сум :)
НО ние не расправаме кое верување е подобро... ние разговараме за нашите ставови... а ти ако мислиш да се нервираш, а имаш доволно години да може да пиеш пиво во некој паб, мислам дека треба да заминеш и да одмориш...
--- надополнето: Sep 27, 2011 8:11 PM ---
Сакаш да кажеш дека лсд и опиум ќе ми помигнат во сознавањето на 'реалноста'?

За другите работи пишувано е милион пати.
Не... дрогите никому не помогнале... Тие се страшен и прељубнички бог на човековата душа :) Но доволен доказ за да ти покажат како умот е бедна алатка, а разумот и неговата база глупост.

С

сашенко

Гостин
Ај како тоа атеистите имаат испрани мозоци? Кој ни ги пере мозоците нас? Која му е целта? Од вас црквата има корист и самиот го знаеш тоа.Кој е тој кој би имал корист од луѓе кои едноставно dont give a fuck за религии и богови? Ниту имаме организиација, ниту се собираме некаде, ниту пари даваме за нешто :).Едноставно не веруваме во такви работи, не ни се свиѓаат и не ги правиме.Никој не би можел да заработи од нас преку тоа или да има било каква друга корист.Зошто тогаш мислиш дека некој ни ги испрал мозоците? И поради што го направил тоа? Целава работа поради која се отвораат сите овие теми на кајгана и се прави муабетов е пошто ни е интересно.Исто како тебе што ти е интеренсно кога помали деца ке зафркаваш за финти кои веќе си ги научил (пошто веќе си го поминал тоа и си пораснал).Не дека ситуацијава е баш таква ама чуството е исто.И причината верувам е таа..

Kajgana Shop

На врв Bottom