Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
N

Nessa Alcarin

Гостин
Јас имам прашање само кон една ситуација: Бебе родено во нехристијанска фамилија (нели по основ, бебињата не се грешни само ако се крстени), значи само што се родило, некрстено, почнува судниот ден и тоа проследено со покољ, оган и страдање. Ќе го пуштат низ вратата или ќе остане надвор неговата „душа“?

Член од
20 септември 2011
Мислења
41
Поени од реакции
17
Јас имам прашање само кон една ситуација: Бебе родено во нехристијанска фамилија (нели по основ, бебињата не се грешни само ако се крстени), значи само што се родило, некрстено, почнува судниот ден и тоа проследено со покољ, оган и страдање. Ќе го пуштат низ вратата или ќе остане надвор неговата „душа“?
bebinjata ne se gresni, nemozat da bidat gresni. krstuvanjeto ne ne cisti od grevovite tuku toa e cin so koj go prifakame isus za nas spasitel, garant.... prifakame deka toj platil so svojata krv za nasite grevovi i ne otkupil. ako mozeme da ostaneme bezgresni togas i ne mora da se krstime...

N

Nessa Alcarin

Гостин
Јас мислам дека крштевањето е да го исчисти бебото од гревот на родителите (чинот на правењето на бебето) Барем така ми имаат кажано.

П.С Абе пости денес некој, ми кажаа „мноооогу“ тежок празник бил, ама не знаеа да ми кажат кој и зошто треба да се пости.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јас мислам дека крштевањето е да го исчисти бебото од гревот на родителите (чинот на правењето на бебето) Барем така ми имаат кажано.

П.С Абе пости денес некој, ми кажаа „мноооогу“ тежок празник бил, ама не знаеа да ми кажат кој и зошто треба да се пости.
ТОа е ако детето е вонбрачно и родителите ја прекршиле 6 тата (не прави прељуба) ми се чини беше, божја заповед:pos:

п.с Ако ти кажале пости, ќути и не прашуј, истерај си со лебче и ајварче денеска и уживај - портите на рајот ти се отворени;)

N

Nessa Alcarin

Гостин
И ти па јас да постам... :D Сакав да влезам во конфликт со тие што постат денес ама никој не знаеше да ми објасни зошто постат. Сите ми одговорија мноооогу тежок празник :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
И ти па јас да постам... :D Сакав да влезам во конфликт со тие што постат денес ама никој не знаеше да ми објасни зошто постат. Сите ми одговорија мноооогу тежок празник :)
Не е битна причината зашто се пости, битна е последицата од постот - се подотвараат вратите на рајот:P

Член од
20 септември 2011
Мислења
41
Поени од реакции
17

denes e KRSTOVDEN

Член од
20 септември 2011
Мислења
41
Поени од реакции
17

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не е битна причината зашто се пости, битна е последицата од постот - се подотвараат вратите на рајот:P
...или на пеколот...:D

Исаија 58-4
Ете, вие постите за да се препирате и за да се карате и за да ги биете бедните со тупаницата. Не постете веќе како денес, и ќе ви се чуе гласот во висината!

N

Nessa Alcarin

Гостин
А зошто се празнува Крстов ден, и уште повеќе зошто денес е тежок пост? Нели само смртта на Исус е тежок ден?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Исаија 58-4
Ете, вие постите за да се препирате и за да се карате и за да ги биете бедните со тупаницата. Не постете веќе како денес, и ќе ви се чуе гласот во висината!
Е да и то шо викаш :D

Член од
20 септември 2011
Мислења
41
Поени од реакции
17

Исаија 58-4
postot ne podrazbira samo ne jadenje mrsno. ako ne jademe mrsnop toa e dobro za zdravjeto no postot vo verska smisla e nesto drugo. imeno postot pokraj ne jadenje mrsno podrazbira i cisti misli, pokajanie,... ednostavno toa se denovi koga traba da se posvetime poveke na boga, da gi nasocime mislite kon boga a ne kon telesnite uzivanja....
--- надополнето: Sep 27, 2011 1:57 PM ---
А зошто се празнува Крстов ден, и уште повеќе зошто денес е тежок пост? Нели само смртта на Исус е тежок ден?
raspnuvanjeto na isus (ne smrtta) e najtezok den no ima i drugi denovi koi se ,,teski,,.
--- надополнето: Sep 27, 2011 2:00 PM ---
Е добро де кој е овој КРСТОВДЕН, сигурно не е на некој КРСТО нели ?
ne e praznikoot krsto kako ime iako neli se praznuva kako imen den na site sto go nosat imeto krsto... krstovden e vo slava na krstot kako simbol na svetoto trojstvo i hristijanstvoto

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom