Јеховини сведоци

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Иако сум атеист (не верувам во бог кој може да мисли), Јеховините Сведоци секогаш ми биле пријатни луѓе за муабет и ги сметам за најблагородни меѓу теистите.
Јас секогаш кога ќе ми дојдат на врата, пијам по едно кафе со нив. Отсекогаш ми било амбиција да преобратам еден Јеховин сведок во загрижен атеист...:)

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
не е баш слично како Амишите туку Адвентистите се слични како Амишите,а што се однесува за јеховини сведоци тие се далеку погрешно протолкување околу библијата;)
Не беше покојниот претседател Борис Трајковски во Адвентистите !?

Инаку тотално не ми е јасно од каде потребата за смислување религии. Зошто не може една да е само и толку. Ако сите се засноваат на Господ како олицетворение на доброто и Ѓаволот како олицетворение на лошото, тогаш зошто е потребата да има повеќе религии кои ќе го толкуваат истото !?
Можам само да констатирам дека религиите се создаваат да се раздели народот, а не да се соедини.

S

Sagan

Гостин
Ми дојдоа на врата пред некое време и ме прашаа што ме правело среќен ? :D ама не ми кажаа дека се јеховини сведоци, ваљда пошо луѓе многу паничат од необјасниви разлози, и ми дадоа некои книги што ги знам :D
Да, обично делат Стражарска кула и Разбуди се, во кои со цитати од Библијата, се нудат решенија за секојдневни проблеми. Проблемот е што си допуштаат своеволно толкување.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Да, обично делат Стражарска кула и Разбуди се, во кои со цитати од Библијата, се нудат решенија за секојдневни проблеми. Проблемот е што си допуштаат своеволно толкување.
Да баш тие две ми ги дадоа. И не ги прочитав цели само првите неколку страни во едната пишуваше како црквата сака да го сокрие вистинското име на Бог, кое нели е Јехова...

S

Sagan

Гостин
Инаку тотално не ми е јасно од каде потребата за смислување религии. Зошто не може една да е само и толку...
Не е тоа посебна религија, туку гранка на Христијанството. Знаеш, и кај нас во Македонија се случува, еден ист закон, тројца различни судии различно да го толкуваат и различно да казнуваат за исто. Не може нешто создадено од човечка рака да се толкува унифицирано, бидејќи од самиот факт дека е човечко, значи дека е индивидуално / пристрасно / тесногледо.

Да биле сите тие книги пишани од раката на едниот господ, немаше да има религии оти сите ќе ја знаеја вистината.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.927
Не беше покојниот претседател Борис Трајковски во Адвентистите !?

Инаку тотално не ми е јасно од каде потребата за смислување религии. Зошто не може една да е само и толку. Ако сите се засноваат на Господ како олицетворение на доброто и Ѓаволот како олицетворение на лошото, тогаш зошто е потребата да има повеќе религии кои ќе го толкуваат истото !?
Можам само да констатирам дека религиите се создаваат да се раздели народот, а не да се соедини.
Покојниот претседател Б.Т. беше Евангелист,а не Адвентист.
И мене не ми е јасно за религиите и дека наместо да соединуват,а се разделуваат но едно знам дека сите религии имаат истиот Бог кое ги обожаваме но со различни имиња за да монасите,свештениците,оџите и др. сакаат да владеат како папите,поглаварите,улемите и сл. како (кај политичарите и кралевите),значи останува едно, а тоа е народот самиот ќе се определи кое е најправилна религија преку изучувања,проучувања и протолкувања од оригинална библија;)

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Имам 3 книги за Јеховини сведоци дома, сега ми текна дека ми стојат во иста фиока со Библијата :D
,,Младите прашуваат делотворните одговараат"
,,Тајната на семејната среќа"
,,Мојата книга со библиски приказни" таа ја имам прочитано, бидејќи е направена како сликовница за помали деца но има интересни приказни.
И не чувствувам како да сум направил некој грев со тоа што ми стојат дома и сум прочитал една од нив.

Во книгите нема ништо страшно, иако самото име така звучи.

И да, не сум јеховин сведок а и не се чувствувам таков.

Малку оф топик.
Еве ви статии за село Колешино, струмичко, село со најмногу вери во Македонија.
http://www.vest.com.mk/?ItemID=911D18C6C4E3F04F97315D34DB351ED6
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1511842234&id=9&prilog=0&setIzdanie=22175

Често одам на Колешински водопади, и на самиот пат има 2-3 ,,цркви" Јеховини сведоци, Адвентисти... Не знам колку може да се нарече тоа цркви бидејќи тоа се обични куќи само напред имаат мермерна плоча на која пишува за која вера се работи.

Член од
27 јули 2011
Мислења
216
Поени од реакции
94
Имам 3 книги за Јеховини сведоци дома, сега ми текна дека ми стојат во иста фиока со Библијата :D
,,Младите прашуваат делотворните одговараат"
,,Тајната на семејната среќа"
,,Мојата книга со библиски приказни" таа ја имам прочитано, бидејќи е направена како сликовница за помали деца но има интересни приказни.
И не чувствувам како да сум направил некој грев со тоа што ми стојат дома и сум прочитал една од нив.

Во книгите нема ништо страшно, иако самото име така звучи.

И да, не сум јеховин сведок а и не се чувствувам таков.

Малку оф топик.
Еве ви статии за село Колешино, струмичко, село со најмногу вери во Македонија.
http://www.vest.com.mk/?ItemID=911D18C6C4E3F04F97315D34DB351ED6
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1511842234&id=9&prilog=0&setIzdanie=22175

Често одам на Колешински водопади, и на самиот пат има 2-3 ,,цркви" Јеховини сведоци, Адвентисти... Не знам колку може да се нарече тоа цркви бидејќи тоа се обични куќи само напред имаат мермерна плоча на која пишува за која вера се работи.
Блазе си ти:rolleyes:

Член од
27 април 2011
Мислења
2.314
Поени од реакции
3.126
Ми звонеле неколку пати кај мене и секогаш им затварам врата пред нос , појма неам зашо можда пошо многу ги реметат у американски филмови :pos:

Член од
27 јули 2011
Мислења
216
Поени од реакции
94
Ми звонеле неколку пати кај мене и секогаш им затварам врата пред нос , појма неам зашо можда пошо многу ги реметат у американски филмови :pos:
И кај мене имаат звонето и ги избркав:pos:

Пропалица

Мртов/а
Член од
25 јуни 2011
Мислења
2.866
Поени од реакции
1.406
Не верувам во Исус а каму ли во богот Јахве!
Едно прашање
Што е тоа Атеист прв пат слушам?

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.639
Поени од реакции
10.237
Порано пред 3-4 години ми доаѓаа дома две стари жени со книги за Јехова.Јас само се однесував добро со нив,ајде ги зедов и книгите.Па после на секои 1-2 месеци доаѓаа пак.Секој пат кога ќе доаѓаа ме неривираа се повеќе ама срам ми беше да ги избркам.Се додека еден ден кога ми дадоа пак книга и само што отидоа тие јас ја искинав среде улица.
После 10-15 минути гледам пак поминуваат пред мојата куќа и ја видоа искинатата книга и веќе не дојдоа.
Се спасив :D

Иначе порано во Тетово имаше некои Јеховини сведоци ама сега во последно време не гледам!

Член од
27 јули 2011
Мислења
216
Поени од реакции
94
Порано пред 3-4 години ми доаѓаа дома две стари жени со книги за Јехова.Јас само се однесував добро со нив,ајде ги зедов и книгите.Па после на секои 1-2 месеци доаѓаа пак.Секој пат кога ќе доаѓаа ме неривираа се повеќе ама срам ми беше да ги избркам.Се додека еден ден кога ми дадоа пак книга и само што отидоа тие јас ја искинав среде улица.
После 10-15 минути гледам пак поминуваат пред мојата куќа и ја видоа искинатата книга и веќе не дојдоа.
Се спасив :D

Иначе порано во Тетово имаше некои Јеховини сведоци ама сега во последно време не гледам!
Ги има уште! Пред некој месец беа кај мене на врата ги отерав во мајчината:)

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.639
Поени од реакции
10.237
Има една тричлена фамилија татко,мајка и син(сега би требало да има 16-17 години).Таткото секогаш е во одело облечен и носи една актовка,понекогаш и со точак го гледав.И синот понекогаш ќе облечеше одело.

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.130
Поени од реакции
795
Да има... Се собираат во „салата на кралството“ на патот накај Гостивар.
Јас редовно кога ги среќавам си поправувам муабет со нив, во принцип станува збор за многу добри луѓе (културни, љубезни, добродушни), кои за жал се заслепени од религијата... Инаку обавезно им ги земам најновите броеви на „Разбуди се“ и „Стражарска Кула“... Им ги обожавам публикациите.

Kajgana Shop

На врв Bottom