Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Интересна работа е што научниците денес зборат едно а утре друго.
А најинтересно е што има пун курац самобендисани фаци кои им веруваат посветено, иако мењаат изјави ко фатен апаш.
Епа скарани се со пророците и затоа немаат една, единствена, апсолутна и неменлива вистина. Нема кој да им напише библија!
Наместо тоа, имаат вистини кој се променливи и ко од фатен апаш, и замисли чудо, баш таквите променливи вистини стојат зад сите технолошки иновациии кој го движат човештвото, вклучувајќи го и компјутерот и интернетот со чија помош сега ги потценувш тие вистини.
Дали некогаш си се запрашал и си размислил дека "Апсолутна и неменлива" вистина не се вклопува во Релативен и променлив универзум? Зошто мислите дека МОРА да постои апсолутна и неменлива вистина?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.446
Епа скарани се со пророците и затоа немаат една, единствена, апсолутна и неменлива вистина. Нема кој да им напише библија!
Наместо тоа, имаат вистини кој се променливи и ко од фатен апаш, и замисли чудо, баш таквите променливи вистини стојат зад сите технолошки иновациии кој го движат човештвото, вклучувајќи го и компјутерот и интернетот со чија помош сега ги потценувш тие вистини.
Дали некогаш си се запрашал и си размислил дека "Апсолутна и неменлива" вистина не се вклопува во Релативен и променлив универзум? Зошто мислите дека МОРА да постои апсолутна и неменлива вистина?
Се надевам дека го согледуваш парадоксот во кој ја стави "науката", како единствена опција за некои.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Се надевам дека го согледуваш парадоксот во кој ја стави "науката", како единствена опција за некои.
Парадокс е да веруваш дека луѓе од пустина пред 3-4000 години му ја дале на светот апсолутната и неменлива вистина за се.
Научните вистини се променливи бидејќи луѓето постојано дознаваат нови нешта за светот околу нив, и ги надградуваат сознанијата или вистините.
На пример "вистината" на Њутн ја променил Ајнштајн, но таа промена не ја негира Њутновата физика, туку ја НАДОПОЛНУВА.
Наса при секое лансирање, ги користи и Њутновите и Ајнштајновите сознанија! Тие се надополнуваат едно со друго а не се исклучуваат.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Јас имам прашање до атеистите, ама само до атеистите, не до верниците или неопределените:

- Хипотетички, дали, доколку според претскажувањата и предвидувањата, во декември 2012 се спуштат Вонземјани на земјата и ни објаснат како всушност настанала земјата и универзумот и тоа се поклопи со концептот на христијанството (за да не се фаќате на ситници исфлрам други религии) со тоа што „народскиот“ начин на објаснување на библијата тие, вонземјаните директно го поврзат со нивото објаснување... ќе останете на својот став посочувајќи дека сè уште не постои Бог туку само некој вонземски живот што го створил сето тоа, или ќе ја прифатите христијанската логика? Секако, елаборирајте зошто тој одговор.

Не ми се верува колку ми е ментално прашање, жими све не пишувам од Бардовци и сериозен сум.
Мене ми е чудно и самото хипотетичко размислување за вонземјани од страна на еден верник.
Ќе да нешто се сменило!

Ситуација... стои една зелена шестокрака лигава сподоба пред тебе... и те убедува.... јас сум створен по слика и прилика на бог.:D

B

Black Guard

Гостин
На пример "вистината" на Њутн ја променил Ајнштајн, но таа промена не ја негира Њутновата физика, туку ја НАДОПОЛНУВА.
Токму така и кај тоа многумина не успеваат да направат дистинкција имено њутновата е нарекувана класична физика каде владеат њутновите закони и модерна физика на чиј хоризонт крајот не и се гледа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Спрема Кун, Ајнштајновата теорија на релативност не е надополнување на Њутновата физика, туку комплетно нова парадигма.

Меѓутоа, треба да се разбере дека науката не дава "слика на светот", затоа што такво нешто не постои. Не постои свет независно од нас, па следствено не може ниту да постои ниту објективна слика за него. Науката е прагматска, таа ни помага да се носиме со нашата претстава за светот. Ништо повеќе, ништо помалку...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Edno prasanje do ateistite....Kako toa se najbrojni na
podforum religija?
Bas me intyeresira kakvi proseratorski odgovori ke dobijam :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.778
Зошто атеистот би требало да биде добар?
Зошто мислам дека е прашањево глупаво?
А зошто да не биде?

Атеистот е човек.
Секој човек има карактер.
Карактерот може да има позитивни и негативни особини.
Кои ќе надвладеат, не е поврзано со религиозните убедувања.

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Зошто мислам дека е прашањево глупаво?
А зошто да не биде?

Атеистот е човек.
Секој човек има карактер.
Карактерот може да има позитивни и негативни особини.
Кои ќе надвладеат, не е поврзано со религиозните убедувања.
Зошто го вметнуваш само карактерот а не и совеста тука?:)

Ок, ви благодарам и тебе и на DBack на одговорите. Следно прашање:

-Дали атеизмот е религија ?

Ако е зошто е, ако не е, зошто не е?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom