Колку „јас“ сум навистина „јас“?

• Креатор на темата Креатор на темата Mama.
  • Време на започнување Време на започнување

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Локација
skopje
Kolku se poznavam sebe si?
Kolku "jas: sum navistina "jas"
Se prisetuvam na site onie migovi od detstvoto, koi kako sto pominuva vremeto, se pomalku gi pametam i sekogash doagam do istiot zaklucok- neverojatno e kolku sum se izmenila...
Shto se sluci so deteto vo mene, koe sekogash znaeshe sto saka? Deteto koe sekogash go praveshe vistinskiot izbor bez da se dvoumi? deteto koe imashe kristalno cista dusha, koe znaeshe bezuslovno da saka, koe so shirum otvoreno srce gi prifakashe neshtata koi go opkruzuvaa...
Deteto koe beshe srekno...
Kako sto odminuva vremeto, site okolu mene mi nametnuvaat sto e dobro, a sto losho. Kade e moeto percepiranje na neshtata, kade e moeto mislenje?
Najcesto mi e zabraneto da go imam!
Kako sto odminuva vremeto mi nametnuvaat od shto da se plasham, a od sto ne...pak ke se zaprasham - me prashuva li nekoj sto mislam jas?
Koja sum jas?
Eden den se budam i ednostavno ne mozam da se prepoznam. Ne se prepoznavam voopshto.
Sto nauciv dodeka rastev?
Deka postojat pravila koi nekoj predhodno gi postavil za mene, deka postoi izbor koj mi e nametnat i ogranicen, deka postoi sistem na vrednosti koj nekoj predhodno go odredil i mi go nametnuva bez moznost da se pobunam, a dokolku se pobunam me etiketiraat kako negativec...
Dali sum samo slep sledbenik na svoite avtoriteti?
Dali sum samo zaspan patnik na patot, koj nekoj drug go izbral kako vistinski za mene?
Dali sum kreacija na domashnoto vospituvanje, ucitelite, opshtestvoto, religijata...?
Dali sum samo marioneta cija uloga vo "predstavata" e veke predhodno opredelena?
Koga nekoj bi mi go postavil prashanjeto "sto te pravi srekna", dali bi odgovorila iskreno ili prvo bi se zaprashala sto se ocekuva od mene da kazam?
Koja sum jas???
Koi ste vie???
Dali koga site bi izbrale po sekoja cena da bidat srekni, bi bile toa sto sega se?
Dali dokolku izbereme da bideme srekni i izbereme da bideme toa sto navistina sme, bi pominale bez posledici?
Kolku e mozno da se bide sreken, vistinski sreken, bez ogranicuvanja?
kolku e mozno da odgovorime na prashanjeto "koj sum jas?", pritoa kazuvajki ja vistinata?

Women psychology ,femini zamini ajde sega odmini...................................

Сметам дека поголемиот дел на своето јас го задржив и покрај многу поминати лоши и добри сутуации во животот само мислам дека станав малку и себична личност како во одраз на другите личности и се затворив помалку во себе и за да комуницирам со секого треба добро за го запознајам односно да имам верба во него, а тоа не беше исто во минатото:)

Тоа е најголемиот проблем во општеството, губењето на индивидуата. Создавање на зомби кој молкум прифаќаат се што ќе им се сервира. Создавање на систем на однесување, гласот на мнозинството, ограничувањата на слободата и изразувањето. Затоа се доаѓа до прашањето Кој сум јас и што сакам.
Систем на вредности, да ама за пред јавност, систем кој важи за комшијата за да може да го осудиш и извреѓаш. Дома ако ја тепаш жена ти, надвор ќе се бориш против семејно насилство. Е во ваков искривен систем живееме. И зарем тој треба да се следи? Ни во лудило.
Точно знам што сакам, што прифаќам, а што презирам. Од вредности и традиции го прифаќам само она што ми се допаѓа, другото го плукам. Гласот на мнозинството кој ги одредува патеките по кој треба да се движиме ми е само комедичен испад, ги разбирам не се моќни да се спротистават ниту имаат капацитет. Прифаќам индивидуален концепт на живеење, во согласност со законите и личните убедувања. Знам што ме прави среќна и цврсто газам по земја за да го добијам. Никој неможе да ми каже што да правам, ниту како да го остварам тоа. За секоја цел има милион начини, со помалку последици. Ограничувањата постоеле и секогаш ќе постајат, но борбата почнува прво во себе си со едноставно прашање : Што сакам во животот.

Тоа е најголемиот проблем во општеството, губењето на индивидуата. Создавање на зомби кој молкум прифаќаат се што ќе им се сервира. Создавање на систем на однесување, гласот на мнозинството, ограничувањата на слободата и изразувањето. Затоа се доаѓа до прашањето Кој сум јас и што сакам.
Систем на вредности, да ама за пред јавност, систем кој важи за комшијата за да може да го осудиш и извреѓаш. Дома ако ја тепаш жена ти, надвор ќе се бориш против семејно насилство. Е во ваков искривен систем живееме. И зарем тој треба да се следи? Ни во лудило.
Точно знам што сакам, што прифаќам, а што презирам. Од вредности и традиции го прифаќам само она што ми се допаѓа, другото го плукам. Гласот на мнозинството кој ги одредува патеките по кој треба да се движиме ми е само комедичен испад, ги разбирам не се моќни да се спротистават ниту имаат капацитет. Прифаќам индивидуален концепт на живеење, во согласност со законите и личните убедувања. Знам што ме прави среќна и цврсто газам по земја за да го добијам. Никој неможе да ми каже што да правам, ниту како да го остварам тоа. За секоја цел има милион начини, со помалку последици. Ограничувањата постоеле и секогаш ќе постајат, но борбата почнува прво во себе си со едноставно прашање : Што сакам во животот.
Oва некако цврсто и уверливо кажано..

Kolku se poznavam sebe si?
Kolku "jas: sum navistina "jas"
Se prisetuvam na site onie migovi od detstvoto, koi kako sto pominuva vremeto, se pomalku gi pametam i sekogash doagam do istiot zaklucok- neverojatno e kolku sum se izmenila...
Shto se sluci so deteto vo mene, koe sekogash znaeshe sto saka? Deteto koe sekogash go praveshe vistinskiot izbor bez da se dvoumi? deteto koe imashe kristalno cista dusha, koe znaeshe bezuslovno da saka, koe so shirum otvoreno srce gi prifakashe neshtata koi go opkruzuvaa...
Deteto koe beshe srekno...
Kako sto odminuva vremeto, site okolu mene mi nametnuvaat sto e dobro, a sto losho. Kade e moeto percepiranje na neshtata, kade e moeto mislenje?
Najcesto mi e zabraneto da go imam!
Kako sto odminuva vremeto mi nametnuvaat od shto da se plasham, a od sto ne...pak ke se zaprasham - me prashuva li nekoj sto mislam jas?
Koja sum jas?
Eden den se budam i ednostavno ne mozam da se prepoznam. Ne se prepoznavam voopshto.
Sto nauciv dodeka rastev?
Deka postojat pravila koi nekoj predhodno gi postavil za mene, deka postoi izbor koj mi e nametnat i ogranicen, deka postoi sistem na vrednosti koj nekoj predhodno go odredil i mi go nametnuva bez moznost da se pobunam, a dokolku se pobunam me etiketiraat kako negativec...
Dali sum samo slep sledbenik na svoite avtoriteti?
Dali sum samo zaspan patnik na patot, koj nekoj drug go izbral kako vistinski za mene?
Dali sum kreacija na domashnoto vospituvanje, ucitelite, opshtestvoto, religijata...?
Dali sum samo marioneta cija uloga vo "predstavata" e veke predhodno opredelena?
Koga nekoj bi mi go postavil prashanjeto "sto te pravi srekna", dali bi odgovorila iskreno ili prvo bi se zaprashala sto se ocekuva od mene da kazam?
Koja sum jas???
Koi ste vie???
Dali koga site bi izbrale po sekoja cena da bidat srekni, bi bile toa sto sega se?
Dali dokolku izbereme da bideme srekni i izbereme da bideme toa sto navistina sme, bi pominale bez posledici?
Kolku e mozno da se bide sreken, vistinski sreken, bez ogranicuvanja?
kolku e mozno da odgovorime na prashanjeto "koj sum jas?", pritoa kazuvajki ja vistinata?
Аххххх...Ако сама не се водиш низ животот тогаш некој друг ќе те води.Слободата најлесно се добива со финансиска независност.Но можеш и да бидеш своја без ништо.Не треба на другите да им кажуваш што сакаш и за тоа да очекуваш одобрение,едноставно на нивните совети викај “Да,така е“ но терај си по свое.Но тоа твое да не биде штетно за тебе или за околината.
За жал животот мора да го адаптираме и изградиме според некој постоечки правила и закони.На секого барем половина од животот му се одвива спрема некој правила и правци.Мора да се јаде,да се работи,да се спие...пожелно е да си успешна и трудољубива,да поседуваш традиционални вредности,за убавите вредности зборам како почит,можеби и религија,но пожелно е и да бидеш и модерна.
Ако за ова прашаш некое друго лице сигурно ќе ти каже работи кој ти не би ги сакала,бидејќи тој си е тој а ти си си ти и само ти можеш да знаеш што сакаш.
Ако штрчиши или се двоиш од општеството тоа ќе те осуди ако имаш негативно влијание,или ќе те популаризира ако си позитивна.Но најверојатно е дека ќе останеш анонимус и ќе си тераш свој живот.Зошто туѓите оценки би биле важни за вас?
И за крај,мора ние да пораснеме и да станеме сериозни,да се одкажеме од омилените работи и навики,да ја заборавиме безгрижноста и детскиот спокој за да може на децата окулу нас,нашите деца,да им дозволиме да уживаат во она во кое ние сме уживале...детсвото...

GLUP

Koga zivees kako sto ti sakas!!Koga uzivas,koga ti e ubavo,i koga pravis raboti sto te ispolnuvaat i sto gi sakas.
Togas ke se pojavi nekoja osoba i ke vi kaze deka si glupav!Deka tvojot nacin na zivot i tvoite principi se ocajni i glupavi.
I togas svakjas deka si ustvari glupav.
Se menuvas...se stremis kon drugi stvari sto na drugite ne im izgledaat glupavo,iako ne se po tvoja volja ali kako i da e znaes deka ne si glupav za okolinata.
Poradi toa sto okolinata te razbira,ahhh da zaboraviv ti sega zivees spored nivnite principi zatoa i te razbira!
Pravis raboti vo koi ne uzivas,ne te ispolnuvaat i ne gi sakas,ali taka sakale drugite,a ti ne sakas da bides glup!
I posle dolgo vreme sednuvas sam i su kafica i razmisluvas za tvojata idnina...hmmm e toa e malce problematicno...
Bideejki nema osoba do tebe sto ke ti kaze sto da pravis ponatamu,a isto taka da ne izgledas i da ne si glupav,ne zaboravaj ti cel zivot zivees spored necii principi i bas onaka kako sto drugi
te poducuvaa za da ne bides glupav,a ne kako sto sakas ti!
I togas svakjas ustvari ti kolku si samo glupav,poradi toa sto si ziveel ocajno bez ljubov,srekja,radost,zadovolstva i tokmu poradi toa sto se pojavi nekoja osoba i ti kaza deka zivees ocajno
a iako ti bese srekjen i imase svoj veke zacrtan son sto ubedlivo i sigurno se stremese i cekorese kon nego poln so srekja,radost,ljubov.....
A toa sto si svatil deka si glupav...nema da te napravi da bides po pameten bas naprotiv!
Ke taguvas po tvoeto minato,ke sakas da go vratis vremeto i da go promenis minatoto za da bides srekjen,no dodeka go pravis toa veke svakjas deka ti pominal vekot
deka veke si istosten,star i slab.
I eve te sega vo postela pred smrt.Nema veke prostor za idnina,vremeto kako sto gledas i samiot ne uspea da go vratis hmm bas steta!
No sto sega? koga ne ti ostanuva idnina,koga znaes deka tvojata idnina e samo crnata zemnja koja ke te goltne bez zdiv i milost,i sam znaes deka ne ti ostanuva nisto poveke od toa da go razlistuvas tvojot zivot,tvoeto minato-tvojot ocaen zivot
bez srekja,radost,zadovolstva i ljubov!
I sto sega???
Svakjas deka si uste poglupav a zosto?
Hmmm pa da sekako dodeka ti sedese i ocajuvase po tvoeto minato i cekase da ti se vrati vremeto,iako znaese deka toa e nevozmozno...tebe ti pomina idninata,ne promeni nisto iako svati deka si glupav!
Ali za toa ti uspea da postignes uste eden plus...bravo za tebe stana uste poglupav!
No se nadevam deka ja nauci lekcijata od ovoj zivot...deka sto i da pravis ako si ti srekjen toa e praviot pat za tebe,a ne onoj sto drugite ke gi pravi srekni dodeka te gledat kako ocajuvas!
Hmmm ako veke go imas ova svateno,i znaes kako da go najdes tvojot pat za da bides srekjen...hmm zosto da ne se obides povtorno?

Ова може да звучи ко Ошо, но, зависи колку се слушаш себе, заеби технологија (и музика) и луѓе некое време и ќе видиш дека имаш многу мисли. Што поише време поминуваш сама со своите мисли, подобро.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom