Трансхуманизам (H+)

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
zagaduvanjeto na planetava e cena chto ja plakame na seopshtiot napredok .,

seushte mislite deka korporativnite moknici ke imaat milost kon ovaa planeta ......kolku do sega tolku i od sega.........do celosno unishtuvanje ili unificiranje., ...i ostvaruvanje na holivudskata pretskazhuvachka filmska vo idnina realnost

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
Мислиш дека сега сме во еквилибриум??

Како утврди дека сме во еквилибриум??

Дали загадувањето на планетата е природен процес согласно човековата природа?
Има премногу срања за да воочиш дека нема еквилибриум,балансот е тука некаде.Sci-fi е сепак унификацијата.Али ако мислиш дека ќе биде тоа утопија (y)

Загадување на планетата е неизбежно нешто после индустрискиот бум итн.
И да има извори на енергија кои нема да ја загадуваат планетава - тоа тешко да се дозволи коа на крајот се е до профитот , мн. ги заболе за загадување на планетава.

B

Black Guard

Гостин
Има премногу срања за да воочиш дека нема еквилибриум,балансот е тука некаде.Sci-fi е сепак унификацијата.Али ако мислиш дека ќе биде тоа утопија (y)
Точно е дека нема еквилибриум што се однесува до унификацијата мислам дека не треба да ја изедначиме со утопија,овде станува збор за процес симбиоза на еден организам со цел-опстанок.

Загадување на планетата е неизбежно нешто после индустрискиот бум итн.
И да има извори на енергија кои нема да ја загадуваат планетава - тоа тешко да се дозволи коа на крајот се е до профитот , мн. ги заболе за загадување на планетава.
Загадувањето на планетата е предизвикано токму од човековата природа но виновникот делумно е вградената вградената желба за профит,зарем ти би прекинал да работиш кога би бил сопственик на ОКТА??

Колку за потсетување тамошните дишат сулфур диоксид и имаме појава на разни заболувања пред се белодробни и сега ќе го спречиш рафинирањето на нафтата која доаѓа од Солун?

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
Загадувањето на планетата е предизвикано токму од човековата природа но виновникот делумно е вградената вградената желба за профит,зарем ти би прекинал да работиш кога би бил сопственик на ОКТА??

Колку за потсетување тамошните дишат сулфур диоксид и имаме појава на разни заболувања пред се белодробни и сега ќе го спречиш рафинирањето на нафтата која доаѓа од Солун?
Не само јас , туку и било кој друг да е газда на ОКТА не би прекинал да работи поради хазардноста што ја трпи населението.
Да речеме да ја затворам рафинеријата , отпуштени работници - егзистенција под знак прашање, стрес ... бла-бла.
Додека парите го вртат светот ,тоа ни преостанува.
Како кога некој пријател на Рокфелер го прашал за профитот на сметка на животите на луѓето.. тој одговорил "Грижи се за себе и своето семејство, зошто да ти е гајле за било кој друг"

B

Black Guard

Гостин
Како кога некој пријател на Рокфелер го прашал за профитот на сметка на животите на луѓето.. тој одговорил "Грижи се за себе и своето семејство, зошто да ти е гајле за било кој друг"
И не само рокфелер туку скоро СИТЕ токму бидејќи семејството како институција е темел на ова општество истото поткрепени со традициите и деловните обичаи,токму затоа треба да се развива колективна свест кај луѓето за општ добробит,грешна е теоријата на капиталистите пазарот е најефикасен алокатор,дискутабилно е и тврдењето дали капитализмот исто така е природен систем.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Зарем денешните морални норми не се дискутабилни,зарем не се различни во други краишта на светот и на крај краеви самиот систем стимулирајќи егоизам создава роботи.

Трансхуманизмот ќе ги унифицира нормите,моралот,ќе ги уништи традициите наметнати од црквата и секако да напоменам Јасно е дека еден ден ќе го достигнеме и тоа ниво на пример наноботите се вбризггуваат и го чистат организмот од токсини и ги поправаат оштетените клетки факт е дека ние на некој начин еволуираме во CY(BORG) и тоа е сосема природно.
Сосема извесна ми е унификацијата на трансхуманизмот на неколку нивоа, но не ми е сосема јасно како и дали унифицираниот морал ќе биде напредок. Претпоставувам трансхуманиот морал ќе произлезе од укинување на сите религии. Јас се`уште верувам во слобода на мислење и делување (невробиолошките студии го проблематизираат ова). Ако таа моја слобода е само илузија и ако таквиот меур од сапуница пукне во трансхуманиот свет, мене, call me old-school romantic or crazy, повеќе ми се допаѓа мојата илузија за слободна волја и несовршентсвото на човечкиот род (физиолошко, интелектуално, итн.) отколку трансхуманата иднина. Колку убав ти се чини таквиот cookie-cutter пејсаж на иднината?

Еве и второ прашање до тебе, дали мислиш дека таквиот конечен атеизам (односно ослободување од вербата во омнипотентен бог) е соврешен крај на религиската пракса? Кои се` спиритуални и морални вредности ќе понуди таквиот хипер унифициран трансхуман свет во својата конечната победа над религијата?

B

Black Guard

Гостин
Сосема извесна ми е унификацијата на трансхуманизмот на неколку нивоа, но не ми е сосема јасно како и дали унифицираниот морал ќе биде напредок
Ќе ти биде појасно-нема да има криминал,измами,силувања и.т.н покрај ова и технолошкиот развој ќе се забрза.

.
Претпоставувам трансхуманиот морал ќе произлезе од укинување на сите религии. Јас се`уште верувам во слобода на мислење и делување (невробиолошките студии го проблематизираат ова).
Не значи укинувањето на религиите по дефолт губење на моралните вредности туку нивна модификација.

Еве и второ прашање до тебе, дали мислиш дека таквиот конечен атеизам (односно ослободување од вербата во омнипотентен бог) е соврешен крај на религиската пракса?
Религијата го кочи општеството еве види ги исламските земји,африка каде деловните обичаи и традициите го кочат поредокот-мора религијата да заврши....нејзиното време помина.
Кои се` спиритуални и морални вредности ќе понуди таквиот хипер унифициран трансхуман свет во својата конечната победа над религијата?
Зарем мислиш дека денешниве вредности ги добивме од религијата???

Ги добивме со воспитување образование и најважна е не само свеста кај единката туку и совеста(во општество со , и секако не станува збор за победа на над религијата туку еволуција на општеството.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ќе ти биде појасно-нема да има криминал,измами,силувања и.т.н покрај ова и технолошкиот развој ќе се забрза
Ова се транстопистички идеали (одлични се разбира). Не ја делам твојата убеденост во нивното целосно остварување. Останува да се види колку од ова ќе се оствари.

Не значи укинувањето на религиите по дефолт губење на моралните вредности туку нивна модификација.
Никаде не реков губење на моралот. Погрешно си ме протолкувал.

Религијата го кочи општеството еве види ги исламските земји,африка каде деловните обичаи и традициите го кочат поредокот-мора религијата да заврши....нејзиното време помина.
Примерите се неспорни. Односот твој кон религијата е местото каде се раздружуваме.

Зарем мислиш дека денешниве вредности ги добивме од религијата???
Не мислам ниту пак некаде го тврдам тоа. Вредностите се конструираат во склоп на една културолошка матрица. Религијата има удел во тоа, но не и ексклузивна улога.

Ги добивме со воспитување образование и најважна е не само свеста кај единката туку и совеста(во општество со , и секако не станува збор за победа на над религијата туку еволуција на општеството.
Тоа е твое мислење. Радикалните ентузијасти на трансхуманизмот зборуваат за конечна победа над религијата. Да се разбереме, јас не цвикам пред научните аргументи, ниту пред иминентната иднина. Се обидувам да оформам информирано мислење за она што доаѓа. А мое право е да имам и став кон таа иднина.

B

Black Guard

Гостин
Ова се транстопистички идеали (одлични се разбира). Не ја делам твојата убеденост во нивното целосно остварување. Останува да се види колку од ова ќе се оствари.
.
Зошто мислиш дека нема да се оствари?

Никаде не реков губење на моралот. Погрешно си ме протолкувал.
Ненамерно беше извини.

Не мислам ниту пак некаде го тврдам тоа. Вредностите се конструираат во склоп на една културолошка матрица. Религијата има удел во тоа, но не и ексклузивна улога
Секако дека има удел религијата но денес моќта на религијата врз популацијата НЕ Е ДОВОЛНА за да спречи конц логори,убиства криминал-што значи дека религијата не ја врши работата па затоа можеби без неа и ќе биде подобро.
.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Зошто мислиш дека нема да се оствари?
Не велам нема, скептичен сум. Има разлика.

Секако дека има удел религијата но денес моќта на религијата врз популацијата НЕ Е ДОВОЛНА за да спречи конц логори,убиства криминал-што значи дека религијата не ја врши работата па затоа можеби без неа и ќе биде подобро.
Јас не верувам дека денес религискиот морал (онака како што е кодифициран во светите книги) е доволен за хармонија во општеството, особено поради фактот што општеството еволуира. Религијата се соочува со предизвици да одговори на таквата општествена еволуција. Пример: хомосексуалноста. Генетиката и невронауките даваат се` поубедливи докази дека хомосексуалноста не е избор. Ако е така, ставот кон хомосексуалноста не може да биде негативен. Знам дека тебе ова се` ти е јасно, се обидувам само да ти ја појаснам мојата позиција.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Еве и второ прашање до тебе, дали мислиш дека таквиот конечен атеизам (односно ослободување од вербата во омнипотентен бог) е соврешен крај на религиската пракса? Кои се` спиритуални и морални вредности ќе понуди таквиот хипер унифициран трансхуман свет во својата конечната победа над религијата?
Трансхуманиот свет е малку потешко да се дефинира, заради природата на темата, и заради огромниот недефиниран простор кој секој може да го исполни со својата фантазија.

Меѓутоа, не е многу тешко да се направи паралела со религијата, во однос на тоа што добиваме, и што губиме.

Ако ја поставиме паралелата сингуаритет-религиски концепт за рајот, работите стануваат едноставни. Есхатолошка одредница на секоја од Аврамските религии е рајот, односно вечниот живот. Победата над смртта е она што ја носи привлечноста на религиите, не нивните морални и спиритуални (кој спиритуални?) учења.

Сингуларитет, исто така како есхатолошка одредница ја има бесмртноста, или во најмала рака едно траење толку долго што личи на бесмртност. Концептот е сличен со религискиот. Нешто започнува некаде (стварањето и изгонот-биг бенгот и технолошката тупавост како антиподи), трае и има разрешница (второто доаѓање и страшниот суд-конечно надвладеаната природа со помош на технологијата и науката како антиподи) во еден момент во иднината.

САМО што, есхатолошката одредница на трансхуманизмот се базира на вистинска надеж, надеж базирана на нешто што всушност функционира, на нуаката и технологијата. Религиската надеж, се базира, па на самата надеж. Се базира на ветувањето дадено во еврејски приказни, модифицирани и препишувани низ историјата.

Јас мислам дека изборот помеѓу двете врсти на надеж не е тежок...

B

Black Guard

Гостин
Не велам нема, скептичен сум. Има разлика.

.
Ме интересира зошто бидејќи еве веќе имаме наноботи кои од 2050 ќе се вбризгуваат во телото и ќе го продолжат животниот век до 140 години,имаме направено и киборг дури и тоа првиот киборг е бактерија И секако веќе ние створивме живот.

Знам дека тебе ова се` ти е јасно, се обидувам само да ти ја појаснам мојата позиција
Благодарам за објаснувањето.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не е прашањето до мене, ама I got one word for you: BUDHISM! ;)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Јас мислам дека изборот помеѓу двете врсти на надеж не е тежок...
Од аспект на потврденост на основните постулати на религијата и оние на трансхуманизмот, сосема си во право.

--- надополнето: Sep 17, 2011 5:33 PM ---
Ме интересира зошто бидејќи еве веќе имаме наноботи кои од 2050 ќе се вбризгуваат во телото и ќе го продолжат животниот век до 140 години,имаме направено и киборг дури и тоа првиот киборг е бактерија И секако веќе ние створивме живот.
Затоа што, за мене, неблагодарно е да се пророкува како ќе биде. Секоја технологија страда од багови и гличови и скептичен сум кон совршена технологија. Ја утињам поентата?

Еве и малку подетален одговор зошто сум скептичен. Новите технологии се пандорина кутија во однос на етички прашања околу (зло)употребата на технологијата, достапноста та технологиите, и изборот на поединецот. Овие научни студии третираат дел од овие прашања.

1. Генетска надградба (genetic enhancement) Кога може/треба да се отпочне со тестирање на луѓе? Оваа студија се осврнува на ваквата дилема.

2. Напливот на испитувања врз трансгенски не-човечки примати. Етичката дебата е од позиција на заштита на правата на животните.

3. Какви се регулаторните модели за клонирање човечки ембриони и каква е етичноста на ваквите модели, особено во контекст на слободниот пазар, професионални стандарди и владини рестрицкции?

4. Nанотехнологијата е проследена со сериозни предизвици. Нсловот на извештајот е Societal Implications of Nanoscience and Nanotechnology, публикуван од National Science Foundation. Го имам во pdf верзија, ако некого интересира.

Perhaps the greatest difficulty in predicting the societal impacts of new technologies has to do with the fact that once the technical and commercial feasibility of an innovation is demonstrated, subsequent developments may be as much in the hands of users as in those of the innovators.

Следниов пасус предупредува за „нано јазот“ меѓу богатите кои ќе ја поседуваат нанотехнологијата и другите. Ваквите предвидувања ме прават скептичен кон транстописката егалитарност по однос на достапност на ресурси.

Another potential consequence that would need to be addressed is the potential increase of inequality in the distribution of wealth that we may call the “nano divide.” Those who participate in the “nano revolution” stand to become very wealthy. Those who do not may find increasingly difficult to afford the technological wonders that it engenders. One near-term example will be in medical care: nanotech-based treatments may be initially expensive, hence accessible only to the very rich.

5. Од аспект на невроетика се проблематизира елементот на општествена принуда во најновите терапевтски процедури врз мозокот кои ја засегаат когницијата, однесувањето и емоциите. Се проблематизираат и терапевтски процедури како невромодулацијата, психофармакологијата и генетските технлогии за надградба на ментални функции.

p.s. „надградба“ како превод на enhancement не ме бендисува баш, ама не ми текнува подобар еквивалент. Ако има соодветен стандардизиран термин, поправете.

--- надополнето: Sep 17, 2011 5:36 PM ---
Не е прашањето до мене, ама I got one word for you: BUDHISM! ;)
Може, друже мој. Јас сум бар увек за интернационално мени. Ама мене поише ми се свиѓа алпипер него карито од Индија. Не дека не користам кари, али поретко.;)

п.с. Не мислев со доскочица да реплицирам, зашто коментарот ти е сериозен. На трансхуманизмот секако поише ќе му легне некоја „обезмастена“ форма на религија. Нешто као 2% будизам.
--- надополнето: Sep 17, 2011 6:10 PM ---

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Всушност ништо од ова не е точно. Наноботите фукнционираат во правец на создавање на по ефикасен извор на енергија. А "животот" од синтетичката ДНА, тоа е генетски софтвер.

Неминовно е еден ден сите да станеме Др. Менхетен. Дали таа "просветленост" е добра или лоша зависи од денешните морални учења и големината на нивното општо прифаќање.

Затоа, само добар човек може да биде добар доктор.

Kajgana Shop

На врв Bottom