Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

S

smexy

Гостин
Не еднаш...
Не еднаш ја имало дискусијава на форумот.
Миљарда пати и теистите over and over како филмска лента ги мотаат истите 5-6 реченици како атеистите се прегруби
со нив, како премногу се директни и што ти не знам.
Можеби поради фактот дека некому му е смачено од сите лаги се обидуваат теистите
да ги протнат на мала врата...со своите мали измами и нивните омилени концепти
на дебатирање и изнесување факти, извртување зборови и вадење од контекст.
Способност која нашироко ја користат во темите на подфорумов.

Ехее 100 теми се отвориле каде што теистите ги бркаат атеистите од подфорумов, демек што барале овие тука, а никако да се наканат да одговорат што
бара некој правник да пише во Хит на Денот, или месар во Самоубиство.

Всушност, колку нивни теории кои имаат факти и insanity-proof аргументи како поткрепа можат теистите да набројат?
И колку од нив се реално некоја поткрепа на големата слика?

Па ако одиме по ова, што барате и вие тука?

N

Nessa Alcarin

Гостин
Ах бе Петре, тебе ако не те изманипулира некој за да не удостоиш со твојот „одговор“, нема кој друг. А и ова не е одговор туку само забелешка за начинот на изразување на некој друг. Елеганцијо, моја.....

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ах бе Петре, тебе ако не те изманипулира некој за да не удостоиш со твојот „одговор“, нема кој друг. А и ова не е одговор туку само забелешка за начинот на изразување на некој друг. Елеганцијо, моја.....
Само ваљај и даље пророчанства, лепото моја...;)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Отварачов на темава труе со агресија кон атеисти, не се издржуе. Али затоа ти си тука да го демантираш -- увек отворен за дијалог, лепршав и позитивен. Као и у постов: све факат до факта, без гнев, луцидно срочени, набилдани до убојита поента и прошарани со онанистички бербат-метафори. Ептен елегантно.
Такви сме ние атеистите, кон сите верници и оние ѓомити неутралите, тоа ни е стилот. Затоа сте тука вие верниците, полни со толеранција, почитување и разбирање и ненавредливи постови, да не просветлите.
--- надополнето: Sep 14, 2011 6:05 AM ---
Само ваљај и даље пророчанства, лепото моја...;)
Јако елоквентна и мудра забелешка.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Такви сме ние атеистите, кон сите верници и оние ѓомити неутралите, тоа ни е стилот. Затоа сте тука вие верниците, полни со толеранција, почитување и разбирање и ненавредливи постови, да не просветлите.
--- надополнето: Sep 14, 2011 6:05 AM ---

Јако елоквентна и мудра забелешка.
Не вие, друже, ти. Коментарот е упатен до тебе и до твојот стил. Билдање величина по пат на асоцијација со некои ербап луѓе не ти проаѓа. Далеку си ти од нивниот стил.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не вие, друже, ти. Коментарот е упатен до тебе и до твојот стил. Билдање величина по пат на асоцијација со некои ербап луѓе не ти проаѓа. Далеку си ти од нивниот стил.
Аха, ок. Значи желбата ти е лично да се препуцаваме. Не знам зошто имаш таква желба но ок.
Колку сум јас далеку од нечив стил, или е лично мој, небитно во моментов. Ете и глупи атеисти (според многумина, а и според отварачов на темава) ќе напишат нешто. А како врв на хипокризијата, човек кој се служи со навреди (за кои и добива бан), величајки го сопственото его, мене ме критикува за непримерна реторика.

More liked?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Аха, ок. Значи желбата ти е лично да се препуцаваме. Не знам зошто имаш таква желба но ок.
Колку сум јас далеку од нечив стил, или е лично мој, небитно во моментов. Ете и глупи атеисти (според многумина, а и според отварачов на темава) ќе напишат нешто. А како врв на хипокризијата, човек кој се служи со навреди (за кои и добива бан), величајки го сопственото его, мене ме критикува за непримерна реторика.

More liked?
Нервоза те фаќа, лепи? И сестра ми да не е курва случајно? Хипокризија, викаш, а? А сакаш малце да постирам од тоа вешот твој посран шо го спомињаш? Па да видиме како и зашто одеднаш ти се пројуначи вака на форумов, па ми се с`сна овака мушки.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јако елоквентно, се гледа пријател кој е нервозниот во случајов. А ако сакаш да пишуваш дел од приватни конверзации овде, слободно пиши. Ако не ги пишеш ти, јас ќе ги пишам. Не е ниту срамно ниту безобразно. Ништо лошо не видов во тоа.
Но еве нека знаат сите. Точно, ти побарав да ми пратиш гаранција за посета на САД. Ти елегантно ме одби и те разбирам, и не ти се лутам.
Сепак имам доволно респект спрема тебе, поради она што го имаше пишувано. Но кога ќе напишеш нешто кое не е вистина, нормално дека ќе одговорам.

Секое добро

П.С. Погледни си го сопствениот речник, да Хипокризија над хипокризиите
Нервоза те фаќа, лепи? И сестра ми да не е курва случајно? Хипокризија, викаш, а? А сакаш малце да постирам од тоа вешот твој посран шо го спомињаш? Па да видиме како и зашто одеднаш ти се пројуначи вака на форумов, па ми се с`сна овака мушки.
Такви зборови кон тебе јас не употребив

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Знаеш, сеедно ми е дали ќе победам дали ќе изгубам некако.
Ама што тука дискутираме
Атеисти против Теисти.
Што прават атеистите?
Атеистите постојано вршат експерименти, испитуваат и набљудуваат природни феномени и со помош на претходно добиени информации тие создаваат поим и слика за она непознатото, она кое религијата се обидува да го мистифицира и да го направи
да изгледа како знаење кое може да биде предадено само на избраните и се обидува да ги дискредитира оние кои бараат логика и смисла во сето тоа како "прости заробеници на левата хемисфера".
Атеистичките ставови и факти постојано се менуваат на база на научни откритија и факти кои поради фактот дека атеистите признаваат грешка се во константна метаморфоза.
Атеистите за разлика од теистите можат да си дозволат грешка затоа што нивните тврдења не се апсолутни и тие не тврдат дека истите се непогрешни за разлика од теистите.
Атеистите со помош на овие ever changing и ever updating откритија успеваат да ги побијат застарените мистични мамбо џамбо глупости кои религиите ги продаваат.

Се разбира теистите секогаш ќе се фаќаат за работи како "лош превод" и двосмисленост во Светите Книги.
Бљувотини кои секојдневно ги побиваме.

Од друга страна теистите ги следат сите најнови научни експерименти, сите истражувања и пробуваат да најдат пропусти грешки и слично.
Теистите со своите напади кон научниот ум се што прават е успорување на развојот на човештвото.
Теистите не се во состојба да извадат комплетно нови факти и докази туку повторно и повторно со мали промени ги вртат истите ветви реченици.
Не може да се менува тој Закон затоа што е речено и пишано дека е апсолутен.
Се разбира треба самиот Бог да се јави и да одржи уште еден завет, а тоа нема да се случи од проста причина затоа што денес сме свесни за менталистичките моќи на религиозните водичи(лажни пророци), и во општество каде се буди критичкиот ум нема да се дозволи уште едно темно доба.
Изедначувањето на атеисти со научници по квантна физика ти е слатко, ама несмасно. Атиестите се луѓе, ти си атеист, а ти не вршиш секојдневно експерименти, идеш у школо и бубаш. Заокружуваш квадратичња за да задоволиш некој буцко да ти стаи поголема оценка, ништо научнички нема тука. Али тоа на страна...

Муабетов ти е како да седиме у биртија у 1765 година и тивко дебатираме на тема христијанство пошто некој може да не чуе и да не обеси. Какви пропусти пробуваат да најдат теистите? Не знам дали си приметил, ама повеќе верниците не се оние коишто тероризираат, атеистите се. Верниците си веруваат и викаат „Leave Britney alone“, а атеистите на тоа викаат не малтретиравте со илјадници години, сега ќе видите вие, одмазда за пра пра пра пра пра пра пра пра пра пра пра пра пра баба ми што ја спалија на клада како вештерка.

Шпанската инквизиција и моќта на Рим којашто ти заедно со другите атеисти што ќе се сложат со тебе ја поиствоетувате со религија е глупост, секогаш била, секогаш ќе биде. Ама тоа е единствената работа за којашто еден атеист може да се фати и да ги малтретира верниците, то ест да гради его врз нив. Тие мораат да се бранат, атеистите напаѓаат, како однапред смислени шаховски потези.
Некогашната моќ на црквата е иста како некогашната моќ на „партијата“ (комунистичката). Не си со владеачката партија, не си ништо, можеш дури и да загинеш. Педесет години подоцна, „патриотите“ ни ги отекуваат мудата со тоа како Комунизмот е срање идеологија, изедначувајќи го личниот интерес на тројца мочковци со идеологија. Го разбирам тоа, треба само да си прост за да го направиш тоа.
Моменталната владеачка гарнитура заради своите десничарски сфаќања е изедначена со Македонија. Оние коишто не се од таа партија, автоматски патриотизмот и македонштината го изедначуваат со портокаловство, од едноставна причина, што се прости, толку е капацитетот.
По истиот систем, атеистите, прости како што се, го изедначуваат теророт на црквата со религија. Џихадот со вербата во Алах. Ама па затоа и верниците како контранапад по истиот прост систем, ги изедначуваат атеистите со наркомани, алкохоличари и расипници, то ест за луѓе коишто немаат морал и принципи, мислејќи дека ако не си верник немаш ниту почитување кон околината.

„Религиите“, то ест организациите продаваат онаму каде што имаат пазар. Ама за тоа не можеш да ги обвиниш тезгарите, можеш да ја обвиниш човечката нарав, да прифати сè кога и е тешко. Лесен за голтање пример а не поврзан со религија, туку со „атеизам“, поточно со наука, placebo лековите, коишто се даваат на луѓе во агонија и речиси сигурна смрт, убедувајќи ги дека е тоа последен крик на медицината. Луѓето често оздравуваат од обични аспирини. Не можеш да ја обвиниш медицината дека лаже, ниту докторот дека го сјебал пациентот, можеш да го „обвиниш“ болниот што не се сомневал во тоа што му даваат да пие. Ама кога човек има зорт, подава рака кон сè. Апчиња - апчиња, молитва - молитва.

нихилист напиша:
Најважното е, постои голема разлика помеѓу верување во религиски догми и одредена недокажана теорија - тоа е темелот на коj се поставени. Недокажаните теории или хипотези се поставени како можно објаснување на веќе постоечки проблем и што се однесува до физиката, секогаш постојат математички формули (а тоа се физичките закони на светот напишани на хартија) кои ги поддржуваат. Религиозното верување од друга страна не стои на разумен темел, објаснување зошто е навистина непотребно нели?
Со оглед на тоа што се реши да ги одделиш работите во науката, тогаш можеш да ги одделиш работите и во религијата, освен ако не ги разбираш, ама тогаш па зошто би коментирал на темата. Сепак, знам дека ги разбираш, ама еве јас ќе го сторам многу брзо и кратко тоа.

Религијата нема потреба да стои на разумен темел бидејќи пред сè се занимава со неразумни нешта. Нешта како емоции, чувства, стравови и радости, принципи и етики, трагање по подобар живот и слично, коишто се нешта што ниту една научна дисциплина не ги разгледува од аспект добар за човекот, туку од чисто набљудувачки, истражувачки... гледа, сфаќа и запишува зошто нешто се случува така и што ќе се случи кога ќе се делува „вака“.

Обидите на религијата да објаснат дека земјата е плоча и стоењето на ставот долги години е повторно дел од големиот црн период на водачите на христијанството, но будистите никогаш немале црн период, на пример.

п.с. ми го изврте муабетот околу антиматетријата, црните дупки и вормхолс, ама да не навлегувам пак во тоа, нема придонес за дискусијата.

PurplePuma напиша:
Затоа, верниците (мислам оние убедените) се проблем. Оние што си веруваат од традиција (мама и тато ме научија) - јака му*а, нит сами знаат нешто, за да направат понатаму проблем. Ама овие како Јоан, Мики1, Чорбаџија и компанија... да, тие се проблематични. И мора да се занимаваме со нив (не со конкретните форумџии, со убедените, одбраните итн) зошто постои опасност да привлечат очајна маса на народ кон себе, а голема маса на народ во заблуда, е нешто што навистина е контрапродуктивно за едно општество
Уф какви зборови изнакажа. :) Велештрумф, ти ли си? :)

Ти си златна токму Мики1. Токму Јоан, само од другата страна. Ти си атеистот што ми е мерак да го заебавам, искрено. Знаеш зошто? Зашто не знаеш да го браниш својот став. Нема да ја убиеш мувата ако мафташ во воздух, ќе ја убиеш ако ја смачкаш на маса со силен удар.

Кажи ми ти сега, зошто би требало твојот став, за хомосексуалноста, за абортусот, за религиите, за политиката да биде оној којшто е исправен. Затоа што си ревносна кога ги искажуваш своите ставови? Секој сељак во денешно време може пред камера да каже што сака и да мисли дека е паметен, не приметувајќи дека личи на „дисот кон Слаткар“.

Поентата е дека е тотална глупост да застанеш и да кажеш „овие луѓе влијаат лошо врз народот со наметнувањето на религијата бидејќи тропаат глупости“ и само три минути после тоа да отидеш на друга тема и да кажеш „Сите што не го оправдуваат Скопје 2014 ќе ги запалиме и ќе им ебеме матер“. Тоа значи три работи, или си луда, или си премногу неинтелигентна ама исфрустрирана и со желба за виртуелна караница (не дебата), или си профитер којшто очекува дека некој ќе ги прочита муабетите од „штабот“ и ќе рече ова е посветен поддржувач, ќе и најдеме работа.

Ама кое и да е од овие, не се разликува по ништо од муабетите на Мики1 на пример. Човекот или е луд (зар да објаснувам), или е многу неинтелигентен да очекува да го профатиме неговиот муабет од типот „Господ рече...“ или е профитер платен од некого да врши религиозна пропаганда.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
--- надополнето: Sep 14, 2011 9:07 AM ---
Јако елоквентно, се гледа пријател кој е нервозниот во случајов. А ако сакаш да пишуваш дел од приватни конверзации овде, слободно пиши. Ако не ги пишеш ти, јас ќе ги пишам. Не е ниту срамно ниту безобразно. Ништо лошо не видов во тоа.
Но еве нека знаат сите. Точно, ти побарав да ми пратиш гаранција за посета на САД. Ти елегантно ме одби и те разбирам, и не ти се лутам.
Сепак имам доволно респект спрема тебе, поради она што го имаше пишувано. Но кога ќе напишеш нешто кое не е вистина, нормално дека ќе одговорам.

Секое добро
Вистинољубивоста блика од постовите твои, јуначе. Биди ми жив и здрав.;)

Н

нихилист

Гостин
Религијата нема потреба да стои на разумен темел бидејќи пред сè се занимава со неразумни нешта. Нешта како емоции, чувства, стравови и радости, принципи и етики, трагање по подобар живот и слично, коишто се нешта што ниту една научна дисциплина не ги разгледува од аспект добар за човекот, туку од чисто набљудувачки, истражувачки... гледа, сфаќа и запишува зошто нешто се случува така и што ќе се случи кога ќе се делува „вака“.

Обидите на религијата да објаснат дека земјата е плоча и стоењето на ставот долги години е повторно дел од големиот црн период на водачите на христијанството, но будистите никогаш немале црн период, на пример.

п.с. ми го изврте муабетот околу антиматетријата, црните дупки и вормхолс, ама да не навлегувам пак во тоа, нема придонес за дискусијата.
Во ред, во мојот непотребно долг пост сакав само да потенцирам дека постои разлика помеѓу научни и религиозни верувања. Поздрав!

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Koa гкеаш дека некој греши, човечки е да му укажеш на тоа, а не да го оставиш да греши, не е тоа замарање :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545

Секое добро

П.С. Погледни си го сопствениот речник, да Хипокризија над хипокризиите

Такви зборови кон тебе јас не употребив
Дечко, за поштење и инегритет ќе си просудат другите. Ајде да не го дрвиме, нема потреба.

Kajgana Shop

На врв Bottom