Pro Gamer

Член од
12 септември 2011
Мислења
129
Поени од реакции
80
Ок, значи денска по ,,маалски,, викаме дека некој е pro ако добро игра. Но вистинското значење на овој ,,поим,, е да си професионалец во игри т.е. да добиваш пари од нив, а малце од нас тоа го праат. :D
Полека, полека, eSportот се зголемува, благодарение на игри како Starcraft2, DotA2, LoL и т.н.
Сигурен сум дека повекето знаат дека победниците од турнирот во DotA2 добија 1:000:000$!! http://dota2.com/tournaments/international/
Плус Diablo3 ќе има опција да се аукционираат итеми со вистински пари!! Значи дека се шо ќе најдеш (освоиш) ќе можеш да го направиш во профит.

Ова ја мењава преспективата на gamer, полека правејки ја во професија. Полека титулата станува и по прифатлива во општеството. Но за тоа во друга тема.
Тешко се успева, но ако успееш можеш да заработуваш бајаѓи пари од играње игри.

TheGeneral

Арогантно копиле
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
583
Интересно, ако неможеш да станеш фудбалер, земи тренири PES и само гази. Руни и компанијата нека кршат нозе, а ти ем си уживаш, ем не кршаш нозе, ем си зимаш парички. Karri dridhet ne uje te ftohte.
Ц ц ц... дека беееме, дека дојдееме... :)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Од кај ја лупна бројкана од милијарда долари?

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
За да станеш про во некоја игра треба да имаш талент за тоа ако немаш и по цел ден да играш џабе ти е...

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Ок, значи денска по ,,маалски,, викаме дека некој е pro ако добро игра. Но вистинското значење на овој ,,поим,, е да си професионалец во игри т.е. да добиваш пари од нив, а малце од нас тоа го праат. :D
Полека, полека, eSportот се зголемува, благодарение на игри како Starcraft2, DotA2, LoL и т.н.
Сигурен сум дека повекето знаат дека победниците од турнирот во DotA2 добија 1:000:000:000$!! http://dota2.com/tournaments/international/
Плус Diablo3 ќе има опција да се аукционираат итеми со вистински пари!! Значи дека се шо ќе најдеш (освоиш) ќе можеш да го направиш во профит.

Ова ја мењава преспективата на gamer, полека правејки ја во професија. Полека титулата станува и по прифатлива во општеството. Но за тоа во друга тема.
Тешко се успева, но ако успееш можеш да заработуваш бајаѓи пари од играње игри.
Е БАШ заради тие игри се зголемува... Браво. А и сумата што ја освоиле... Брееее, па сеа тие можат да го купат светот бе!

Член од
12 септември 2011
Мислења
129
Поени од реакции
80
Од кај ја лупна бројкана од милијарда долари?
Добро малце утнав со нулите :D
Наградата беше еден милион долари, не една милијарда :)

Е БАШ заради тие игри се зголемува... Браво. А и сумата што ја освоиле... Брееее, па сеа тие можат да го купат светот бе!
Знам дека ги утнав нулите :vozbud:
Иначе ги нагласив тие игри, затоа што турнирите за нив cе најголеми, како што се и сумите.
Во Кореа дури има и TV канали каде што даваат нон-стоп SC2.

I

Iblis

Гостин
Моментално најмногу пари за турнири одат на SC2, ама играјаците се баш про, тренираат и по 14 саати дневно, така да многу работа бара и секако талент. Инаку иаку најбрзо стигаат до пари на турнир, истите ги сметаат за несигурни, пари прават од партнерства со stream sites и оние кои имаат тимови од спонзорства.

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Кај нас во Македонија немаме услови за еСпорт,едноставно скапо е сам да си плаќаш све,од опрема до учество за турнири,спиење кај ќе се снајдеш,караници по дома и све тоа. Па зимно време ти изладиле рацете неможеш да кликаш,па дувај.Ко ќе ми текне која будала сум бил...Единствено нешто од гејмингот што ми остана е тоа што од секој град имам добри другари (што сме се запознавале за турнири),прв пат у живот сме се гледале па сме се примале за спиење,и мило ми е што сеуште го одржувам пријателството со нив.

Член од
12 септември 2011
Мислења
129
Поени од реакции
80
Моментално најмногу пари за турнири одат на SC2, ама играјаците се баш про, тренираат и по 14 саати дневно, така да многу работа бара и секако талент. Инаку иаку најбрзо стигаат до пари на турнир, истите ги сметаат за несигурни, пари прават од партнерства со stream sites и оние кои имаат тимови од спонзорства.
Познато е дека тимови од DotA навлекуваат големи спонзорски имиња кон нив,и од тоа се зима пари. Ама овие тимови се на друго ниво, со посебни менаџери, и резерви и што не.

I

Iblis

Гостин
Познато е дека тимови од DotA навлекуваат големи спонзорски имиња кон нив,и од тоа се зима пари. Ама овие тимови се на друго ниво, со посебни менаџери, и резерви и што не.
Да,ама малку зимаат од тоа, бар SC2 про-играчи, 600-700$ месечно зима врвен играч од corporate sponsorship , колку да покрие дел,
Live stream, тренирање(coaching ова заборавив да го споменам) и турнири, ама ова важи само за најдобрите 2% од сите играчи(да не кажам за топ 200 по дивизија). Парички да се направат може, тешко тука во МК, ама до душа и турнирите ретко кога се на едно место. Она што го кажа НеоН е 100% точно, ама таа е, ако стигнеш во топ 200 ке извадиш некоја пара ако не бар познанства ќе направиш.

Член од
12 септември 2011
Мислења
129
Поени од реакции
80
Да,ама малку зимаат од тоа, бар SC2 про-играчи, 600-700$ месечно зима врвен играч од corporate sponsorship , колку да покрие дел,
Live stream, тренирање(coaching ова заборавив да го споменам) и турнири, ама ова важи само за најдобрите 2% од сите играчи(да не кажам за топ 200 по дивизија). Парички да се направат може, тешко тука во МК, ама до душа и турнирите ретко кога се на едно место. Она што го кажа НеоН е 100% точно, ама таа е, ако стигнеш во топ 200 ке извадиш некоја пара ако не бар познанства ќе направиш.
Така е.
Убаво што Blizzard придонесуваат до тоа, зашто најинфлуенцалните (не постои овој збор знам :D) игри се направени од нив, од SC до Warcraft до Diablo (што се надевам уште повеќе ќе придонесе профит). Самиот факт што има TV канали во Кореа кажува доволно за SC2 :)
Ама јас лично сум доста импресиониран со DotA2 турнирот што беше. Еден милион долари се бајаги пари. Тоа се 150:000 евра по човек....ненормално....

I

Iblis

Гостин
Така е.
Убаво што Blizzard придонесуваат до тоа, зашто најинфлуенцалните (не постои овој збор знам :D) игри се направени од нив, од SC до Warcraft до Diablo (што се надевам уште повеќе ќе придонесе профит). Самиот факт што има TV канали во Кореа кажува доволно за SC2 :)
Ама јас лично сум доста импресиониран со DotA2 турнирот што беше. Еден милион долари се бајаги пари. Тоа се 150:000 евра по човек....ненормално....
Да да, ама Valve направија маркетиншки трик со тоа, создадоа галама(buzz). Дали ќе продолжи така, не знам, не знаат ни самите Valve, во секој случај добар почеток.
П.С. Највлијателни.

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Така е.

Тие пари не ги земаат играчите.Позади нив стои цел тим на организација,менаџери едно друго..Ти си мислиш така е тоа..

Член од
12 септември 2011
Мислења
129
Поени од реакции
80
Тие пари не ги земаат играчите.Позади нив стои цел тим на организација,менаџери едно друго..Ти си мислиш така е тоа..
5 играчи се бате. 15 х 5 = 75. А наградата беше 1 милион. Значи ја веке им дадов на менаџерите по 250:000 евра.
Највлијателни.
Фала :D

Kajgana Shop

На врв Bottom