Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
е тоа е тоа што ми требаше ај да земам рутер пак ке ве тромозам некој ден за сетинзите и слични работи :)
Ако си на адсл од Тхоме, искуството ми кажува дека ќе немаш некои поголеми проблеми а за другите оператори незнам.. ама што и да е, ќе биде решено :)

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Ако си на адсл од Тхоме, искуството ми кажува дека ќе немаш некои поголеми проблеми а за другите оператори незнам.. ама што и да е, ќе биде решено :)
Само за кабловскиот малце ...шо ќе треба да клонира MAC адреса ништо друго...За другите оператори е сосема исто со АДСЛ (ги имам пробано One, Neotel, ADSL... а сеа иам кабелски од кејблтел преку рутер е делен и си нема гајле)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.741
Поени од реакции
27.733
opendns корисници?
имате некакви чудни проблеми од типот на неотварање страни како facebook, twitter и мнооооооогу други?

[edit]nvm рестартирав модем и се среди, некој кеш бил.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
На Гугл Хром, кога ќе пробам да пребарувам нешто, пребарува преку гугл.мк, а досега пребарувањата ги вршеше преку гугл.ком.
Како да го наместам да пребарува преку гугл.ком?

Член од
5 август 2007
Мислења
3.587
Поени од реакции
2.617
Aj ve molam za pomosh (nemam kirilica momentalno, izvinete me)...
Znaci imam internet od Cabletel. Pred nekoja nedela si kupiv ruter TP-Link, ama od toj so go kupiv, dojde i mi go namesti, i se si bese vo red. Megutoa, vcera go restartirav rutero (od ona kopceno) i sega mi go dava kako TP-link na wireless, a i nemam internet ni na PC-to. Pretpostavuvam deka treba pak da go konfiguriram...
Dali nekoj ce mozi da mi kazi Step - By - Step kako da go konfiguriram...znam deka e lesno, ko go gledav toj so mi go konfigurirase edna minuta mu trebase ama ko ce ne znajs, ne znajs :/
Aj ve molam ako moziste so e mozno pobrzo kazete :)
Tenkju veri mac :D

Член од
31 јули 2011
Мислења
270
Поени од реакции
237
Znaci imam internet od Cabletel. Pred nekoja nedela si kupiv ruter TP-Link, ama od toj so go kupiv, dojde i mi go namesti, i se si bese vo red. Megutoa, vcera go restartirav rutero (od ona kopceno) i sega mi go dava kako TP-link na wireless, a i nemam internet ni na PC-to. Pretpostavuvam deka treba pak da go konfiguriram...
Dali nekoj ce mozi da mi kazi Step - By - Step kako da go konfiguriram...znam deka e lesno, ko go gledav toj so mi go konfigurirase edna minuta mu trebase ama ko ce ne znajs, ne znajs :/
Ресет преку копчето се користи ако друго не помага. Има опција за рестарт кога влегуваш во рутерот преку мозила или било што. Ако нема интернет ни на лаптоп ни на компјутерот што ти е со кабел порзан тогаш веројатно е изместена мак адресата на рутерот на дифолт. Сега го немам тп-линк ама опциите се исти.
Влези во рутерот има некаде за мак адреса и под неа треба да има копче за клонирање на мак адресата. Или во цмд пиши getmac за да ја видиш и напиши ја ти. Потоа ќе ти пише дека се рестартира сам. Почекај го и би требало да имаш интернет.
Ако нема пак тогаш треба да внесиш статични ип адреси на рутерот. Скоро сите рутери работат на автоматски ама сум имал случај каде мора да се внесат статични.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461

Овој го имаш? Зш и ја имам нет од кејблтел и ја го имам тој рутер :) TL-WR740N му е моделот

Член од
31 август 2008
Мислења
501
Поени од реакции
38
На Гугл Хром, кога ќе пробам да пребарувам нешто, пребарува преку гугл.мк, а досега пребарувањата ги вршеше преку гугл.ком.
Како да го наместам да пребарува преку гугл.ком?
Settings->Basics->под Search оди на Manage Search Engines. Кај Default search options избери си Google.com

PxFxCx

Јужни Фронт
Член од
15 септември 2007
Мислења
452
Поени од реакции
4
Зошто претходната стррана е блокирана? :)

PxFxCx

Јужни Фронт
Член од
15 септември 2007
Мислења
452
Поени од реакции
4
страна 299.. блокирана од министерство за образование - DansGuardian

W

wernstrom

Гостин
Го имав истиот проблем поодамна, но не се сеќавам како го решив. Моментално ова ми стои во третото поле кај google.com
{google:baseURL}search?{google:RLZ}{google:acceptedSuggestion}{google:eek:riginalQueryForSuggestion}{google:searchFieldtrialParameter}{google:instantFieldTrialGroupParameter}sourceid=chrome&ie={inputEncoding}&q=%s
Креирај нов search engine за секој случај.

Член од
31 август 2008
Мислења
501
Поени од реакции
38
Пробав вака, си останува. Реинстал ќе реши проблем?
Џену,не користам Хром,јас сум и верен на лисицата. Брат ми користи хром и за вакви ситници можам да видам што како се прават. :)
Инаку пробај да направиш реинстал,можеби ке помогне. Али направи си бекап еден од профилот/букмаркси да не ти ги снема. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom