М
Мартин`
Гостин
О навистина ? јас ќе им спровнам мини камера кога ќе одам да снимам се и глуипо е да не се слика пфф..Забрането е фотографирање,најстрого
О навистина ? јас ќе им спровнам мини камера кога ќе одам да снимам се и глуипо е да не се слика пфф..Забрането е фотографирање,најстрого
Зоте дај бе првин иди во музејот па после коментирај и не тролај на темава, конкретно за повиканите има засебни нишки, тука го обработуваме музејот како целина конкретно иљо малешевски се борел и со Србите ПА ШТО? проучи го неговиот лик и не замарај.Бидејќи темата е поплаки па ме интерсира дали оваа поллака е на место која ја прочитав испод статијата за музејот на дневник.
Иљо Малешевски присуствал на потпишувањето на Санстефанскиот мировен договор, со кој се креирала Голема Бугарија со целата Македонија во нејзиниот состав, како бугарски претставник. Истиот бил награден од рускиот император за учеството во војната за ослободување на Бугарија (во документот стариот комита бил експлицитно опишан како Бугарин). По 1878 година Дедо Иљо Малешевски се иселил во слободното Кнежество Бугарија, каде добил државна пензија како херој од борбите за национално ослободување, а во 1885 независно од неговата длабока возраст се вклучил на бугарска страна во Српско-бугарската војна. Починал во Ќустендил, Бугарија, на 17 април 1898, и бил погребен со почести. Неговата куќа денес е негов музеј:
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg/mod.php?menu=3700&mod=userpage&page_id=163 * http://www.museumsbg.com/search/IlyoVoivodaHouseM-b.html
И сега ние треба овој да го славиме како наша историја? Ако сум интелегентен со музејот сакаат да не збилижат со бугарија и да ни докажат дека имаме заеничка историја?
Епа тогаш нели се побиваш сам себеси или музејот сам себеси се побива. како тогаш може музејот да се вика музеј на македонска борба? Тоа ми е контрадикторно а внатре историски личности на друга кауза и борци за друга држава. Нели тоа не случајно?Зоте , мене например не ме зближија .
Кустосот беше сосема на ниво , и кога дојдовме до фигурата на Михајлов сосема исправно го прикажа како искључително негативна личност и инструмент на бугарската политика.
Многу подобро би било прво да го посетиш музејот пред да даваш било какви квалификации.
Се согласувам дека најдобро во живо се создава впечатокот.Само ќе ти се створи погрешен впечаток .....подобро игнорирај фотки и види ги експонатите во живо .
Восочните фигури се навистина реалистични како и сценографијата каде се поставени , за мене навистина импресивни беа уметничките прикази на историските настани . Би издвоил неколку ...Битката на Ножот ,Германос Каравангелис дава пари за главата на Лазар Поп Трајков, Битката на Мечкин Камен , Колона на партизани во зима итн.....
Не се согласувам, бидејќи многумина имаат веќе погрешна претстава за тоа што претставува Музејот, а мала промотивна кампања може само да привлече нови и повеќе посетители и ќе претставува бесплатна реклама онгоинг.Не се забранува фотографирање зошто штети, туку зошто се губи автентичноста на градбата, поточно, помалце ќе има заинтересирани да дојдат да видат кога ќе ги видат сликите, вака ќе речат баш да одам да видам како направиле.
Ти беше објаснето, не се обидувај да протураш политичка пропаганда со вакви ефтини инсинуации зошто нема да има следна опомена.Епа тогаш нели се побиваш сам себеси или музејот сам себеси се побива. како тогаш може музејот да се вика музеј на македонска борба? Тоа ми е контрадикторно а внатре историски личности на друга кауза и борци за друга држава. Нели тоа не случајно?
Братот, знам дека не се согласуваш, и јас не се согласувам со ова ама и на ТВ кажаа дека затоа е забрането сликањето, да се зачува автентичноста. А тоа дека сликањето штетело, глупости се тоа.Се согласувам дека најдобро во живо се создава впечатокот.
Не се согласувам, бидејќи многумина имаат веќе погрешна претстава за тоа што претставува Музејот, а мала промотивна кампања може само да привлече нови и повеќе посетители и ќе претставува бесплатна реклама онгоинг.
Има луѓе во други градови, други држави, кои можеби откако би увиделе мал дел од внатрешноста на Музејот, би дошле специјално да го посетат и во живо.
А што се однесува на пример до погрешните претстави за Музејов, земи го на пример Зоте и неговите истомисленици, не биле во Музејот, а прва реакција негативна и лепат некакви идеолошки етикети.
Доколку не беше Јоаким да објасни, дека секоја личност е претставена соодветно на улогата која ја одиграла, добра или лоша, ќе се накотеа редица други кои ќе коментираа лаички.
--- надополнето: Sep 12, 2011 12:26 PM ---
Ти беше објаснето, не се обидувај да протураш политичка пропаганда со вакви ефтини инсинуации зошто нема да има следна опомена.
Многу пристапна цена, тоа е за поздрав.кај ке направите бе фотки, групите се по 7 души, до водичот сте залепени цело време, врие обезбедување доле - ко гробот на александар да го чуваат.
100 денари е карта
како планираш во тие темници да сликаш??? ако успееш постирај, но впечатокот стопати послаб од тој во ѓиво и доста искривенЌе испаднат снимки (видео) за брзо време без гајле + гратис ќе има објаснување од водичот за се ќе видите
Како се побивам сам себеси , ако музејот се вика музеј на македонската борба треба ли да се знае против кого била таа или тој непријател бил имагинарен . И не една сите каузи се прикажани и грко-андартската преку Каравангелис и српско-колонизаторската преку Прелиќ ......Епа тогаш нели се побиваш сам себеси или музејот сам себеси се побива. како тогаш може музејот да се вика музеј на македонска борба? Тоа ми е контрадикторно а внатре историски личности на друга кауза и борци за друга држава. Нели тоа не случајно?
Индивидуално шетање не е дозволено , се оди во групи од по 5-6 заедно со кустос . Пред мојата група имаше туристи од Шведска .Многу пристапна цена, тоа е за поздрав.
Македонцки пер, имаш андроиди, ајфони и останати курци палци кои доволно е да ги држиш у рука, спуштена удолу и да снимаш/сликаш.
Искључете звук на фотачот, шетајте и фотете.
Бтв, дали само во групи може да се влегува или индивидуално може да се шета?
Кој како дава пари, за него...Зоте дај бе првин иди во музејот па после коментирај и не тролај на темава, конкретно за повиканите има засебни нишки, тука го обработуваме музејот како целина конкретно иљо малешевски се борел и со Србите ПА ШТО? проучи го неговиот лик и не замарај.
што е со воие фази што ги поминуваш, пред една година беше прогрчки настроен сега просрбски аман веке ко повекекратна личност си мајката
има фигури и на Колишевски, Ранкович, Фрашери и портрети на руски и австриски цареви - ама нив некако никој не ги спомнува
Оти мислам дека првично муабетот беше музејот да носи име "Музеј на ВМРО и за жртвите од комунизамот".?Музеј Македонска Борба