Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Н

нихилист

Гостин
А толку ли е далеку темата: Прашања за христијанството? Се наоѓа само 3 теми погоре од оваа тема. Еден клик и таму сте :) DBACK вели дека манипулирам со скриена агенда заради тоа што сакам да пишувам он-топик на темите. Кажете ми кој е манипулатор, дали оној кој што пишува он-топик на темите или оној кој што нонстоп изнаоѓа начини како да ја дефокусира дискусиајта со оф-топик муабети и тоа и тоа баш во моментите кога ќе го притиснеш во аргументиран ќорсокак :)
Ако се мора да биде создадено од соодветен креатор, кој го создал господ?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Бог никој не го створил
И си постоел одсекогаш?
Е па и енергријата никој не ја створил
И си постоела одсекогаш!
А вашите богови се створени од луѓето!
Погледне ја историјата!
Ќе видите како луѓето ги создаваат боговите !

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ако се мора да биде создадено од соодветен креатор, кој го создал господ?
Христијаните не веруваат во создаден Господ. Создадениот Бог не е Бог, ниту може да биде. Христијаните веруваат во несоздаден вечен Бог.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.167
Поени од реакции
12.150
Христијаните не веруваат во создаден Господ. Создадениот Бог не е Бог, ниту може да биде. Христијаните веруваат во несоздаден вечен Бог.
Но што знаат христијаните?

Н

нихилист

Гостин
Аха, значи за се е потребен креатор освен за господ. А запази "за сè е потребен креатор". Зарем не се побива реченицава сама по себе?

Или ќе одиш по Келамскиот космолошки аргумент и ќе кажеш дека е потребен е primum movens кој е по дефолт Јахве.

Некако многу ми се бедни овие ментални гимнастики.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ти, Чобрбаџија, го викаш следново:

1. Се' што е интелигентно мора да има интелигентен создател
2. Човекот е интелигентен
Оттаму:
3. Човекот е создаден од интелигентен Создател

За крај, се обиде да ги засилиш своето тврдење со „ЗА СЕТО ТОА Е ПОТРЕБЕН ИНТЕЛИГЕНТЕН СОЗДАТЕЛ“

Прашањето до тебе, лично би било:

Ако за се' интелигентно на овој свет мора да постои Интелигентен Создател, тогаш:

КОЈ ГО СОЗДАЛ ИНТЕЛИГЕНТНИОТ СОЗДАТЕЛ?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ти, Чобрбаџија, го викаш следново:

1. Се' што е интелигентно мора да има интелигентен создател
Цитирај ме каде тоа јас велам дека се' што е интелигентно мора да има интелигентен создател? Јас реков (и 10 пати повторив!) дека интелигентните информации не можат да се создаваат случајно и дека мораат да бидат создадени од интелигентно битие.
Предизвик: Повели цитирај ме за тоа што ме клеветиш!
И сега следи вообичаената (и без исклучок!) штама што следи после секој ваков предизвик до моите клеветници :)
--- надополнето: Sep 11, 2011 8:25 PM ---
Аха, значи за се е потребен креатор освен за господ. А запази "за сè е потребен креатор". Зарем не се побива реченицава сама по себе?
Контрадикторна е да, но тоа не е моја реченица, туку твоја ;)
--- надополнето: Sep 11, 2011 8:28 PM ---
Но што знаат христијаните?
Ништо помалку од она што го знаат и атеистите.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Цитирај ме каде тоа јас велам дека се' што е интелигентно мора да има интелигентен создател? Јас реков (и 10 пати повторив!) дека интелигентните информации не можат да се создаваат случајно и дека мораат да бидат создадени од интелигентно битие.
И сега следи вообичаената (и без исклучок!) штама што следи после секој ваков предизвик до моите клеветници :)
--- надополнето: Sep 11, 2011 8:25 PM ---

Контрадикторна е да, но тоа не е моја реченица, туку твоја ;)
--- надополнето: Sep 11, 2011 8:28 PM ---

Sho kje te citiram koa toa ti e muabetot. Ne uspea 6 saati da se iskobeljash I izvrtis, pa sea nazad na formata, a?

Tvojot argument e cist kako solza: Samo inteligenten kreator kreira izvori na inteligentni informacii.

Koj e kreatorot na tvojot Inteligenten kreator?!? Kje se drznes da odgovoris posle 6-te saatiagonija ili ushte li kje se kriesh ko Chorbadzhi pod kosula?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Sho kje te citiram koa toa ti e muabetot. Ne uspea 6 saati da se iskobeljash I izvrtis, pa sea nazad na formata, a?

Tvojot argument e cist kako solza: Samo inteligenten kreator kreira izvori na inteligentni informacii.

Koj e kreatorot na tvojot Inteligenten kreator?!? Kje se drznes da odgovoris posle 6-te saatiagonija ili ushte li kje se kriesh ko Chorbadzhi pod kosula?
Aко се прашуваме така ќе нема крај... Кој е креаторот на твојот интелигентен креатор, па кој е неговиот, па другиот, па третиот... Се така до бесконечност.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Aко се прашуваме така ќе нема крај... Кој е креаторот на твојот интелигентен креатор, па кој е неговиот, па другиот, па третиот... Се така до бесконечност.
Значи.. по математичката логика и анализа кога нешто се стреми кон бесконечност како решение на изразот добиваме нула...заклучок на сето ова е дека нема никакви креатори, творци, создаватели и слични такви ми ти нешта....

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Значи.. по математичката логика и анализа кога нешто се стреми кон бесконечност како решение на изразот добиваме нула...заклучок на сето ова е дека нема никакви креатори, творци, создаватели и слични такви ми ти нешта....
Па за вас атеистите важи ова, јас не се прашувам кој го створил креаторот, според мене Бог постои од секогаш и засекогаш.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јован 1:1
1 Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог.

Словото е интелегентна информација! А ти како што може да видиме велиш дека интелегентните информации не можат да се создадат случајно! Тогаш кој го создал бог, кој е словото?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.167
Поени од реакции
12.150
Сонце... тој како размислувал... па тебе светот бааги ти бил розев :) Види види... Дури и се споредуваш со другите... Гледај си ја гредата во твоите очи.
Сигурно атеистите знаат повеќе, но ајде да не се лутиш нема да кажеме така :)
Ништо не правиш од христијанското учење, само наизуст зборуваш празни зборови. Ах да беа сите верници ко тебе... Штета што не се...
Смени ги христијанските наочари, стави ги наочарите за реалност...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom