Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Не постои телескоп, ниту каков било друг инструмент што може да регистрира органски молекул во некој друг ѕвезден систем оддалечен илјадници светлосни години од нас.
Она што можеме да го регистрираме се електромагнетни бранови, космички шум, најчесто емитуван од ѕвездите, од пулсарите и сл.
Стотици приемници деноноќно го снимаат небото и го анализираат космичкиот шум надевајќи се дека ќе наидат на некоја интелигентна низа на информации (пример: низа од прости броеви во декаден систем) што на научниците би им било доказ дека тие информации се емитувани од некои интелигентни наши соседи во вселената.
Впрочем тоа го направивме и ние кога го пративме Војаџер 2 надвор од Сончевиот систем со еден куп интелигентни информации во него (златни дискови со дигитална снимка на бебе како плаче, здраво на повеќе јазици, некои популарни песни, слики од нашата планета и сл.)

За теистите тоа е сосема рабирливо, бидејќи тие веруваат дека информациите не настануваат случајно и дека мора некое интелигентно битие да ги креира и емитува.
Но прашањето е зошто атеистите трагаат по истото, ги имаат истите очекувања и истите критериуми? Зошто за нив интелигентната информација би значела интелигентен емитувач, кога согласно нивната вера, информациите можат да се создаваат и случајно?
Не се бара прости броеви во декаден систем, тоа е голема глупост. Се бараат бранови кои се емитувани во редослед кои неможе да биде емитуван од небесно тело т.е. мора да имаат свој кодиран редослед.

Атеистите немаат толку длабок поглед кон случајноста. Според еволуционистите животот не настанал случајно. Живите организми како што ги знаеме ние настанале поради поволната гравитација, златното место во сончевиот систем, создавањето и кружењето на месечината. Ништо не е случајно според науката. Тоа може да го каже само не едуциран атеист (не заслужува ни да биде наречен така) кој од своето гледиште создава религија и вера.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
За сето тоа е потребен интелигентен Создател.
Пошто не ти се виѓава недела попладне, ај со малку поголеми букви:

Чорба, кој Интелигентен Создател го создаде Јахве?
--- надополнето: Sep 11, 2011 2:01 PM ---
Другар, овој болдов овде ти е крајност. Јас не знам како можеш да поврзуваш Атеизам (што е одбивање на теизмот) и верување во случајност. Оваа логика не знам од каде ја вадиш.
Може. Он поврзува и еволуција со атеизам и мисли дека ако ја порекне еволуцијата - го порекнал и атеизмот. Мисли дека ако покаже дека некаде науката греши, дека тоа по автоматизам значи дека Јахве постои, Исус воскреснал, а гулабот е Свети Дух.

Глупа логика. Духовна мора да е.

Аха... и мисли уште дека земјата е 6000 години стара, дека кенгурите скокале од остров на остров до Австралија после потопот, дека лавовите порано паселе трева, дека сите копнени растенија преживеале 150 дена под вода, верува дека Левијатани и Бронтосауруси се шетале по Израел заедно со исус и дека живи мртовци сред бел ден се шетале низ плоштад, ама, ете, никаде не го пишува тоа освен во Библијата. Иначе стварно све ова - жими све!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Јас не знам како можеш да поврзуваш Атеизам (што е одбивање на теизмот) и верување во случајност. Оваа логика не знам од каде ја вадиш.
Тогаш кажи ми, според атеизмот, како настанала првата жива клетка?

п.с. Ги молам останатите атеисти да не ја дефокусираат дискусијата постирајќи шеги, сликички, документарци за еволуцијата (си има посебна тема за тоа) и сл. Ако не знаеш што да напишеш, тукач молчи и читај што имаат другите да кажат. Не мора по секоја цена човек да се прави паметен. Ако ви требаат лајкови пишете ми лична порака и ќе ви кликнам 20 лајка на некои ваши поранешни коментари :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Тогаш кажи ми, според атеизмот, како настанала првата жива клетка?

п.с. Ги молам останатите атеисти да не ја дефокусираат дискусијата постирајќи шеги, сликички, документарци за еволуцијата (си има посебна тема за тоа) и сл. Ако не знаеш што да напишеш, тукач молчи и читај што имаат другите да кажат. Не мора по секоја цена човек да се прави паметен. Ако ви требаат лајкови пишете ми лична порака и ќе ви кликнам 20 лајка на некои ваши поранешни коментари :)
Не туку цвикај. Сите сликички ти се во контекст. Тоа што не ти се свиѓаат е друга работа.

Кон твоето „мислење“:

Го боли курот атеизмот за првата клетка. Атеизмот е тврдење кое гласи „не постои Бог“.

Атеизмот нема врска со биологија, хемија, книжевност или математика. Атеизмот е последица на здраворазумско, рационално размислување. Нема што да го мешаш со клетки, еволуција, абиогенеза и слично.

Него... не ти се прочитува прашањето, а? Ти би да си мелеш само по твое и да не одговараш компромитирачки прашања, а?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Пошто не ти се виѓава недела попладне, ај со малку поголеми букви:
Чорба, кој Интелигентен Создател го создаде Јахве?
Ми се гледа мене добро, но тебе изгледа не ти се гледа насловот на темава: Прашања ДО атеистите

Arta

I AM THE YUMMY PIE!
Член од
26 јуни 2011
Мислења
142
Поени од реакции
49
Ај на македонски жити се :) ..............
Појасни ми малку со повеќе зборови ако сакаш.
Вака ме тураш во недоумица.
vaznoe da se razbirame, drugo e irelevantno..
teorijata na order&chaos so malce zborovi e ednata od teoriite so koja modernite nacunici se trudat da ja dokazat sozdavanjeto na svetotot.znaci od malite nesto ili od obicnite nesta koga ke vlijae nesto drugo ke pocne da se sozdavat pogolemi i pokomplicirani neshta koi se fraktalni za koi ne mozeme ni da pretpostavime ni da znamee sho i kako toa ke se slucuva...dobar primer e butterfly effect, imas na google ili youtube kolku sakas za toa :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ми се гледа мене добро, но тебе изгледа не ти се гледа насловот на темава: Прашања ДО атеистите
Ооооо, колку тажно.... не била вистинската тема... инаку ќе одговоереше, само што ти си ного коректен па не сакаш да прљаш теми.

Абе, лажго еден искалкулиран, како не ти е срам да се шуњаш по темиве. Зарем уште се надеваш на сироти депримирани души на кои ќе заработуваш?

Се обиде да изградиш аргумент на следниов начин.

1. Се' што е интелигентно мора да има интелигентен создател
2. Човекот е интелигентен
Оттаму:
3. Човекот е создаден од интелигентен Создател

За крај, се обиде да ги засилиш своето тврдење со „ЗА СЕТО ТОА Е ПОТРЕБЕН ИНТЕЛИГЕНТЕН СОЗДАТЕЛ“

Пошто се правиш фраер и многу начитан:

КОЈ ГО СОЗДАЛ ИНТЕЛИГЕНТНИОТ СОЗДАТЕЛ?

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
И? Прашање поврзано со атеизмот е „Како настанала првата клетка?“ Wow.:vozbud:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
И? Прашање поврзано со атеизмот е „Како настанала првата клетка?“ Wow.:vozbud:
Ќути... а не му се одговара ко ќе го подбереш. Толку знае - да се покака и да исцвика после. Сигурно има „приватен живот“ у моментов.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
И? Прашање поврзано со атеизмот е „Како настанала првата клетка?“
Да. Што му фали на прашањето? Можните одговори се:
1. Некое интелигентно битие ја создало.
2. Таа сосема случајно се самосоздала со случајно рекомбинирање на хемиските соединенија.

Трета разумна опција не постои. Просто е како два и два. Ти како атеист, што би одбрал, опција 1 или опција 2?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
А кој го создал интелигентното битие? Или сакаш на соодветна тема да го поставам прашањето, ќе го одговориш ли тогаш?
Не е он будала, па да одговори.

Едно е да си материјалистичко копиле со скриена агенда, а сосем друго нешто е да си будала.

Чорба не е будала.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ebati semokta I mudrosta
Koga samo deka mozes uste poloso da napravis
se pravis deka si dobar!?
Ti se pluknam vo gospodot boze
Sto pretis samo so poloso PA SE PRAVDAS DEKA E DOBRO!
Sto rabotat kurvi, klasnite raszliki se od TEBE!
A posteni luge nemaat, rak gi razjaduva deca i mladi luge!
Ebati semokta I mudrosta
Koga samo deka mozes uste poloso da napravis
se pravis deka si dobar!
NE ZNAM ZA TEBE ATEIST SUM
OTI TI NE ME PERCIPIRAS
ME APSTRAHIRAS
SO SVOJATA SEMOK
NE GLEDAS I DIREKTNO
SEKOE ZLO GO PRICINUVAS!
Tvojata sudbina nema zal za nikogo!
Imas licemerni vernici
te slavat smrtnici
a mrtvite te zaboravaat
oti posle smrta sledi vecen zaborav
kako sto e kazano
POST MORTEM NIHIL EST!!!!!!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
А кој го создал интелигентното битие? Или сакаш на соодветна тема да го поставам прашањето, ќе го одговориш ли тогаш?
А толку ли е далеку темата: Прашања за христијанството? Се наоѓа само 3 теми погоре од оваа тема. Еден клик и таму сте :) DBACK вели дека манипулирам со скриена агенда заради тоа што сакам да пишувам он-топик на темите. Кажете ми кој е манипулатор, дали оној кој што пишува он-топик на темите или оној кој што нонстоп изнаоѓа начини како да ја дефокусира дискусиајта со оф-топик муабети и тоа и тоа баш во моментите кога ќе го притиснеш во аргументиран ќорсокак :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ne ja zasluzuvate vistinata
i ne ste dostojni za iskrenost
Pa sepak ke vi kazam se vo lice
makar da ve imam site za neprijateli
kakva vecna makedonija
Vecen e samo Onoj svet