Пример за соживот во Бугарија

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503

ПЕТОК, 09 СЕПТЕМВРИ 2011 11:42

Муслимани и христијани ги засукаа ракавите и заеднички ја реставрираа црквата во селото Камбурово на североисточниот дел од Бугарија пренесува БГНЕС.
Голем дел од парите биле донирани токму од џамијата во селото, бидејќи околу 90% од населението е токму муслиманско. Сепак, како што велат жителите, тоа не е причина селаните меѓусебно да не си помагаат и на Бајрам и на Велигден.
Ова е веќе втор ваков случај во Бугарија. Минатата година интересна беше веста за градежникот Шезај Мусатафа којшто ја реконструираше црквата во селото Пороиште иако е муслиман којшто живее во соседното село Градинка.
Како и да е, посакуваме сите заедници во светот да бидат волку сложни без оглед на религијата, етникумот или бојата на кожата.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Имаше тема за ова,ама сепак,тие се луѓе,така вадат за леб,така хранат фамилија

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ете това е пример за соживот и пример за етнически модел. Уште повеке не е модел,коjто функционира когато БДП било вакво или онакво,както преди години слушнавме по телевизиите.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
За мене е изненада дека тоа било втори ваков случаj. Имам слушано за много такива случаи.

Член од
25 мај 2011
Мислења
321
Поени од реакции
52
Имаше тема за ова,ама сепак,тие се луѓе,така вадат за леб,така хранат фамилија
Не е така на добра волја е. Само на општинските работници кои градоначалникот испрати да помагаат си им плаќа плата од општината, но таа плата и онака оди. И јас бев пријатно изненаден.

Kajgana Shop

На врв Bottom