Општо: Помош околу Linux

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Го имам пробано линукс 11.04 на оваа конфиг пред пола година и добро одеше, се двоумам дали пак него да го ставам или пак минт.
Глеј, си пробал линукс...кој линукс? :D Линукс не значи Убунту + Убунту има повеќе типови на десктоп околини, Убунту - Unity, Кубунту - KDE, Лубунту - LXDE, Xubuntu - XFCE....Најдобри ти се Lubuntu и Xubuntu за твојава конфигурација. Али штом добро ти идел Убунту ондак фурај со него.

И минт има повеќе типови... LXDE mint, Debian, xfce mint итн...

Член од
13 мај 2009
Мислења
687
Поени од реакции
283
Абе забораив да ја допишам верзијата убунту 11.04. Супер беше, ама на едночасовно работење замрзнуваше па мораше да го рестартирам. Па затоа го тргнав линкусот. Сега не знам дали било до верзијата, дали ако ставам пак иста, така ќе прави?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Абе забораив да ја допишам верзијата убунту 11.04. Супер беше, ама на едночасовно работење замрзнуваше па мораше да го рестартирам. Па затоа го тргнав линкусот. Сега не знам дали било до верзијата, дали ако ставам пак иста, така ќе прави?
Да. 11.04 како што реков си бара појаки ресорси. Стави Xubuntu/Lubuntu/Linux mint lxde и немаш гајле :)

Член од
8 септември 2011
Мислења
3.675
Поени од реакции
2.622
во школо имаме едибунти 7.04 така нешто беше :) и сега како да инсталираме игра како на xp на пример кантер или било која

Член од
8 септември 2011
Мислења
3.675
Поени од реакции
2.622
добро а начин да инсралирам Adobe Flash Player дали има и како:)

Г

Грејвдигер

Гостин
добро а начин да инсралирам Adobe Flash Player дали има и како:)
Флеш би требало да има инсталирано, со Firefox отварај ги флеш фајловите.
Инаку нема никакви права како 'ucenik', така да не можеш ништо да инсталираш.

Член од
8 септември 2011
Мислења
3.675
Поени од реакции
2.622
Флеш би требало да има инсталирано, со Firefox отварај ги флеш фајловите.
Инаку нема никакви права како 'ucenik', така да не можеш ништо да инсталираш.
нема инсталирано флеш на firefox а за администерски права не бери гајле ние сите си пуштивме само кажи како да инсталирам флеш

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
http://packages.ubuntu.com/lucid/i386/flashplugin-installer/download

Ќе си се снајдеш ваљда.

a најубаво е да го исформатираш и да лупнеш 10.04, ако ви е со тие малите црни кутии, пошо кој и да го инсталирал 7.04 го заебал, има некои 4-5 брокен packages, и никако неможеш да ги реинсталираш/тргнеш.Ќе форматираш, со откачен кабел за нет, ќе ги туриш сите апдејти ОСВЕН ТИЕ ЗА КЕРНЕЛ, ќе го симнеш тоа за x550 од nComputing страната, ќе го лупнеш, ќе го рестартираш и готово.

Г

Грејвдигер

Гостин
нема инсталирано флеш на firefox а за администерски права не бери гајле ние сите си пуштивме само кажи како да инсталирам флеш
Го имаш во Убунту Софтвер Центарот, или
sudo apt-get install flashplugin-nonfree

Член од
15 јануари 2009
Мислења
92
Поени од реакции
13
Дали некој може да ми каже како да инсталирам iso фаил, односно како да го разпакувам, се работи за игра но никако неможев да ја инсталирам. Инаку имам ubuntu 11.04 и дали може детално чекор по чекор како иде, почетник сум

alex_death

To be or not to be!
Член од
10 октомври 2008
Мислења
583
Поени од реакции
90
Дали некој може да ми каже како да инсталирам iso фаил, односно како да го разпакувам, се работи за игра но никако неможев да ја инсталирам. Инаку имам ubuntu 11.04 и дали може детално чекор по чекор како иде, почетник сум
Инсталирај го furious iso, или некоја друга апликација за отворање на .iso file од software center. :)

Член од
15 јануари 2009
Мислења
92
Поени од реакции
13
Пробав со сите од software center и неможам со никоја програма да завршам работа, ондак фала и на толку од помошта. ке се обидам на некој друг можен начин

alex_death

To be or not to be!
Член од
10 октомври 2008
Мислења
583
Поени од реакции
90
Пробав со сите од software center и неможам со никоја програма да завршам работа, ондак фала и на толку од помошта. ке се обидам на некој друг можен начин
Па кажи дали има проблем и ако има каков проблем е тој што неможе да отвори .iso фајл. Вака незнам што е проблемот, ако има ерор направи скриншат, да видиме што е работата. :D

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
не треба софтвер за монтирање на исо (а и попаметно ти е него да го распакуваш)
http://www.cyberciti.biz/tips/how-to-mount-iso-image-under-linux.html

Kajgana Shop

На врв Bottom