Општо: Помош околу Linux

Член од
20 мај 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
Како да додадам нов корисник (Имам инсталирано УБУНТУ, на VPS) што ќе има само пристап до /home/kajgana_surf1? Го имам фолдерот креиран, само ми треба да знам како да го направам тоа?

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Како да додадам нов корисник (Имам инсталирано УБУНТУ, на VPS) што ќе има само пристап до /home/kajgana_surf1? Го имам фолдерот креиран, само ми треба да знам како да го направам тоа?
Прво ќе го креираш новиот корисник на следниов начин:
Код:
sudo useradd -d /home/testuser -m testuser
sudo passwd testuser
Вака креираниот корисник ќе е owner на /home/testuser директориумот, додека пак, сите на останати директориуми треба да им се забранат rwx пермисиите за group и others (drwx------).

Член од
16 мај 2010
Мислења
56
Поени од реакции
10
Ми треба помош околу подесувањето на pppoe интернет конекција.
Ги прочитав сите мислења на форумов поврзани со ова и ниту еден начин не одговара.
Кога ќе напишам sudo pppoeconf, стигнува до 100% и така останува т.е. не реагира.
Исто, пробав со su - root (или така нешто беше) и во тој случај не ми го прифаќа пасвордот.
Не се разбирам баш многу, па ако ако може малце помош ако има чаре.
Иначе, се работи за најновата верзија на ubuntu, инсталирана преку wubi на компјутер со xp заедно.

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Ми треба помош околу подесувањето на pppoe интернет конекција.
Ги прочитав сите мислења на форумов поврзани со ова и ниту еден начин не одговара.
Кога ќе напишам sudo pppoeconf, стигнува до 100% и така останува т.е. не реагира.
Исто, пробав со su - root (или така нешто беше) и во тој случај не ми го прифаќа пасвордот.
Не се разбирам баш многу, па ако ако може малце помош ако има чаре.
Иначе, се работи за најновата верзија на ubuntu, инсталирана преку wubi на компјутер со xp заедно.
Не ти треба повеќе терминал за да подесиш интернет конекција на Ubuntu, помина тоа време. :)
Горе-десно најди ја иконата за Networking и кликни на Edit Connections. Потоа во DSL табот ја додаваш новата конекција и тоа е тоа...

Член од
16 мај 2010
Мислења
56
Поени од реакции
10
Не ти треба повеќе терминал за да подесиш интернет конекција на Ubuntu, помина тоа време. :)
Горе-десно најди ја иконата за Networking и кликни на Edit Connections. Потоа во DSL табот ја додаваш новата конекција и тоа е тоа...
Да, знам дека не ми треба терминал, ама почнав да барам решение преку терминал зашто не ми успева поврзувањето. Пробав се, ми остана уште да се јавам во Оне или да најдам некој што го користи нивниот нет па да ми ги каже сетинзите.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.222
Поени од реакции
952
Сакам да инсталирам Ubuntu, но не знам кое.
Имам 2 GB Ram, графичка NVidia GeForce FX 5500, процесор Intel Celeron 2.40GHz.

Пред некое време имав инсталирано Ubuntu ама имав (мала) мака со flickering (на 1152х864, refresh rate 75Mhz) иако истото тоа на ХР е супер, односно таму немам проблеми со flicker.

Имам иначе монитор Hyundai ImageQuest q770 17 инчи.
Што значи во превод, да не е некоја многу врвна верзија на Ubuntu :)

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Земи симни 11.04,откако ќе го инсталираш, иди доле кај шо ќе ти биде јузерот, Session=Ubuntu Classic,после System>Administration>Hardware Drivers, и кога ќе ти ги најде, селектирај ги тие рекомендед, и доле десно активејт.После, ќе ти бара рестарт, напрај му.Откако ќе го рестартираш, терминал отвори и пиши у него gksudo-nvidiasettings . Иди тоа второто од лево (.... Display Configuration) имаш после доле десно опции за резолуција, намести си ја твојата ,и колку hz refresh rate.apply>ok.изгаси после тоа нвидиа сетингс, и иди пак во терминал, пиши sudo-nvidiaxconfig . Готово, сега и од следно палење ќе имаш постојана резолуција.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.222
Поени од реакции
952
Vaka:
taa komanda ne mi ja priznava, mi vika command not found.
Koga odam vo Additional drivers (nemam Hardware drivers) opcija, mi ja dava grafickata i vika: This driver is activated but not in use i edinstvena opcija mi e REMOVE.

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Vaka:
taa komanda ne mi ja priznava, mi vika command not found.
Koga odam vo Additional drivers (nemam Hardware drivers) opcija, mi ja dava grafickata i vika: This driver is activated but not in use i edinstvena opcija mi e REMOVE.
Пробај со
Код:
gksu nvidia-settings

Cataclysm

Член од
2 февруари 2009
Мислења
223
Поени од реакции
647
Сакам да инсталирам Ubuntu, но не знам кое.
Имам 2 GB Ram, графичка NVidia GeForce FX 5500, процесор Intel Celeron 2.40GHz.

Пред некое време имав инсталирано Ubuntu ама имав (мала) мака со flickering (на 1152х864, refresh rate 75Mhz) иако истото тоа на ХР е супер, односно таму немам проблеми со flicker.

Имам иначе монитор Hyundai ImageQuest q770 17 инчи.
Што значи во превод, да не е некоја многу врвна верзија на Ubuntu :)
За таа конфигурација не би ти препорачал Ubuntu 11.04. Инсталирај си Linux Mint, има добро GUI за инсталирање на драјверите за nVIDIA картички.

Член од
13 мај 2009
Мислења
687
Поени од реакции
283
Застарена е темата, ама сепак ќе прашам кој Линукс највеќе одговара за Intel Celeron, 2.00GB RAM, графика:Intel Express Chipset Family, integrated ?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Сличен е со Убунту 11.04 ? На иста платформа работат или? Кое е подобро?
LXDE is a free and open source desktop environment for Unix and other POSIX compliant platforms, such as Linux or BSD. The name LXDE stands for "Lightweight X11 Desktop Environment"
Не е ист, не се исти платформи, слични - да.
Убунту 11.04 е Unity, ова е LXDE. Убунтуто е (особено 11.04) е по захтевно по ресорси, LXDE е lightweight и нема да ти го кочи компјутерот (одлично за поспори компјутери ко твојот).
Верувам дека лесно ќе се снајдеш, Linux mint e проверена стабилна дистрибуција. Ако сепак сакаш да останеш во Убунту фамилијата, тогаш одлучи се помеѓу Lubuntu и Xubuntu (од овие 2 препорачувам Xubuntu бидејки Lubuntu сеуште не е официјално “под ист покрив“ со убунту (користи Synaptic место ubuntu download manager)).
Ако нешо не ти е јасно прашаj :D
Ако сакаш ептен лесен линукс моеш да ставиш нешто како Pepermint OS two, Puppy Linux или Slitaz (кој “тежи“ само 30 мегабајти!!). Како и да е не очекувај eye-candy, сепак слаба ти е конфигурацијата.

Член од
13 мај 2009
Мислења
687
Поени од реакции
283
LXDE is a free and open source desktop environment for Unix and other POSIX compliant platforms, such as Linux or BSD. The name LXDE stands for "Lightweight X11 Desktop Environment"
Не е ист, не се исти платформи, слични - да.
Убунту 11.04 е Unity, ова е LXDE. Убунтуто е (особено 11.04) е по захтевно по ресорси, LXDE е lightweight и нема да ти го кочи компјутерот (одлично за поспори компјутери ко твојот).
Верувам дека лесно ќе се снајдеш, Linux mint e проверена стабилна дистрибуција. Ако сепак сакаш да останеш во Убунту фамилијата, тогаш одлучи се помеѓу Lubuntu и Xubuntu (од овие 2 препорачувам Xubuntu бидејки Lubuntu сеуште не е официјално “под ист покрив“ со убунту (користи Synaptic место ubuntu download manager)).
Ако нешо не ти е јасно прашаj :D
Ако сакаш ептен лесен линукс моеш да ставиш нешто како Pepermint OS two, Puppy Linux или Slitaz (кој “тежи“ само 30 мегабајти!!). Како и да е не очекувај eye-candy, сепак слаба ти е конфигурацијата.
Го имам пробано линукс 11.04 на оваа конфиг пред пола година и добро одеше, се двоумам дали пак него да го ставам или пак минт.

Kajgana Shop

На врв Bottom