Н
нихилист
Гостин
Ја прочитав целата "дискусија" ако може така да се нарече, одлична тема но штета што пропаднала. Многумина пробале да дадат одговор на овој проблем но неуспешно, според мене единствен одговор кој има колку-толку логика е одземање на една од особините на Господ како сезнајност, семоќност и неограничена добрина но тоа би било спротивно на христијанските учења.Јас тоа го имам прашано Мики неколку пати, дури и посебна тема му отворив.
http://forum.kajgana.com/threads/Христијанството-и-проблемот-на-злото.48517/
Бега Мики од тоа прашање како рогатиот од крстот...
Проблемот е што ако Бог е вечен, сезнаен и семоќен тогаш искушението е само илузија зошто тој го знае исходот. Впрочем со својата сезнајност го знаел исходот и пред самиот почеток на искушението, пред самото создавање на универзумот итн итн.Pa dobro ova e poznato use antickite ateisti isto razmisluvale ako moze a ne saka e los bog ako saka a ne moze ne e bog i jasno e Bog ne pomaga posto saka da te iskusa ti da pomognes, toa ti e kako na primer ti mi baras pomos a jas mozam da ti pomognam no ne ti pomagam oti sakam da go stavam na iskusenie Trpe za da ti pomogne iako znam deka ni on nema da ti pomogne.