Во Албанија 1,1 милијарда долари странски инвестиции

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Албанија во 2010-та година забележа рекордни директни странски инвестиции од 1.1 милиарда долари , со што земјата е меѓу водечките земји во регионот по странски инвестиции.

Хронолошки:

2006 = 325 милиони $

2007 = 656 M $

2008 = 978 M $

2009= 989 M $

2010 = 1.1 милјарда долари.

За 4 години вкупно 3.7 милиарди долари , за 5 години = 4 милиарди.

Исто така Владата на Бериша инвестираше милиардa долари во инфраструктурата на Албанија , градејќи неколку важни автопатишта и други регионални патишта (тие се фалат дека изградиле 6.000км патишта).

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Vidi vidi , 6.000km patista BRAVO. Neznam samo kade gi gradele zatoa sto sekoj sto minuva niz Albanija raskazuva za hororot so im se slucuva i za zelbata sto pobrzo da se napusti drzavata. Ne sum bil ova od muabeti.
Izvinete za latinica ne sum doma.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Vidi vidi , 6.000km patista BRAVO. Neznam samo kade gi gradele zatoa sto sekoj sto minuva niz Albanija raskazuva za hororot so im se slucuva i za zelbata sto pobrzo da se napusti drzavata. Ne sum bil ova od muabeti.
Уште две години чекај и нема да имаш проблем повише , работите се во тек , за две години ќе биде завршен автопатот Елбасан-Тирана , во тек е изградбата и на обиколницата на Тирана.

sasha4fiercef

Титула по желба
Член од
9 август 2011
Мислења
167
Поени од реакции
64
Ти дефинитивно не си ја посетил па ти праеле рекла казала. Државата си е ко Њу Јорк за Македонија. Можда не е целосно скоцкана али Тирана е сон. Помини па тогаш кажи а не да се држиш кон тоа „албански“ народ живее па ај ќе мачкаме!

А и ти само дома имаш латиница?

Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
Знаете вицевите за албанскиот самолет и подморница?:vozbud:

Абе работат, развива се Албаниа, ама имате ли поима шо значат 6000 км бе хора?:pos:

Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
Нешто помалку од Македонија - Франција, 2 пати повратна. :)
И има ли толко патишта патеки и слично во маленка АЛ?
Мога да се согласа дека за секои албанец Енвер Ходжа беше направил бункер:tapp:, ама 6000:pos:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Во Република Македонија, ЈП МАКЕДОНИЈАПАТ одржува 4.370км патишта, од што 937км магистрални и 3.433км регионални патишта. Од оваа должина 131.5км се автопатишта.
Албанија има 18.000км патна мрежа , не знам колку од нив се национални патишта.
Значи Бериша за 6 години изградил 6.000км патишта ( градски , регионални ...).

До 1945 имале 2800км , до 1990 вкупно 7450км, а за 21 година плус 11.000км

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
И има ли толко патишта патеки и слично во маленка АЛ?
Мога да се согласа дека за секои албанец Енвер Ходжа беше направил бункер:tapp:, ама 6000:pos:
Па, мислам дека не. Ни во Албанија, ни во Македонија ниту во било која држава со таа територија тоа не е можно. ( освен ако секое селско патче е автопат).
Инаку секоја чест за СДИ, мора да признаеме дека благодарение на НАТО, СДИ во оваа држава енормно пораснаа и сега се развиваат со голема брзина.
Токму поради тоа и ние мораме да влеземе во НАТО, но не и во ЕУ, дека сме далеку од нив и треба најпрво ние сами да достигнеме одреден степен на животен стандард, па дури тогаш да размислуваме за прием во ЕУ. Малку се одалечив од темата, ама ова е кажано во контекст на односот НАТО-СДИ.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Муабетот ми е од двајца западно Европеци и двајцата на пат кон Македонија, сакале да го поминат Хрватското приморје и да влезат во Македонија одкај Струга. И двајцата што од предрасуди , што од необележани катастрофални патишта молеле господ да ја поминат Албанија. Јас дури им викав абе не е толко лошо на крај одговор „нека фала друг пат никогаш„ .. Незнам јас не сум бил и не се палете без врска.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Ако нека се инвестира, нека се подопраат за да не влегуваат више ко Хуни преку граница да пљачкаат.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Ако нека се инвестира, нека се подопраат за да не влегуваат више ко Хуни преку граница да пљачкаат.
Тоа нема да се смени, се ќе биде исто само малце помодернизирани ќе бидат :D
--- надополнето: Sep 4, 2011 6:46 PM ---
Муабетот ми е од двајца западно Европеци и двајцата на пат кон Македонија, сакале да го поминат Хрватското приморје и да влезат во Македонија одкај Струга. И двајцата што од предрасуди , што од необележани катастрофални патишта молеле господ да ја поминат Албанија. Јас дури им викав абе не е толко лошо на крај одговор „нека фала друг пат никогаш„ .. Незнам јас не сум бил и не се палете без врска.
Јас бев пред неколку години и може да кажам дека патиштата повеќе наликуваа на гробишта. Од лево и од десно имаше спомен плочи на луѓето што загинале на тоа место, а верувај многу плочи имаше... банкини слабо...

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Абе се фативте за Албанските патишта ко слеп за стап.
Како па нашите поарни да се.
Инаку темата е за СДИ во 2010 во оваа држава.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Ти дефинитивно не си ја посетил па ти праеле рекла казала. Државата си е ко Њу Јорк за Македонија. Можда не е целосно скоцкана али Тирана е сон. Помини па тогаш кажи а не да се држиш кон тоа „албански“ народ живее па ај ќе мачкаме!

А и ти само дома имаш латиница?
Неколку пати во месецот сум Тирана и неможам да сфатам што е толку Тирана сон? Не дека сум Македонец ама Скопје ми е поубав. Тирана само плоштадот е убав, а еве исто и нашиот ќе е.

Друго, за патиштата. Неможете да ја споредувате со Македонија затоа што во Албанија сите големи градови се во една иста котлина со исклучок на Корча. Не е исто Тирана со Валона/Драч/Скадар/Елбасан да ги поврзиш со автопат и Охрид со Гостивар/Струмица со Велес..

Трето да, Албанија нормално е да има повеќе странски инвестиции првично ради излезот на море, а друго поради тоа што е членка на НАТО.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
А кај ќе оделе хрватите после Албанија ? Ако оделе за Битола што ги долекало ? Ако оделе за Скопје , мора да биле презадоволни од Стража наша мила ехеехех.

Која е разликата меѓу Албанија и Македонија ?

Македонија наследи автопатишта , а сепак вкупно имаме само 130км автопатишта.

Сали Бериша за само еден негов мандат изгради автопат во најтешкиот предел на Албанија , со должина од 170км , и вредност на проектот од 1.1 милиарда евра.

И од Титово време , и од Милошевичово време , и во Бранково и Грујово време , Македонија успеала да изгради 130км автопатишта.

Сали Бериша сам , за еден мандат изградил 170км само од Драч до Морина. Па уште колку изградил во други предели од државата , едно 300км автопатишта изградил Бериша сам.

Македонија низ целата држава има 3км тунели ако ги собираш сите (и од турско време , германско , бугарско и српско) . Сали Бериша само во Дурес-Кукес изгради два тунела од по 5.5 , модерни , но комент. - Во тек е изградба на друг тунел со должина од 2.4км , автопатот долг 31км , вредност на проектот 400 милиони долари , ако одиш во Албанија после 2 години ќе влегуваш во овој тунел.

Зошто ме терате да споредувам ?

Kajgana Shop

На врв Bottom