Џојстици, гејмпaди, волани...

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
Оправдано ќе сум отсатен овие денови, због овоа чудо:

Need for speed MW разбијаааааааааааааааааам!
Aj и на ваша глава.
Еј батка можеби е стар пост ама ме интересира такво воланче пошо во нико компјутер уште има на лагер и си мислам да купам такво и кажи ми твоето искуство и импресии и дали има Форс Фидбек како што викаат и нешто слично опции за да знам какви можности има да не купувам без везе што скапо чини и е постар модел????

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
Еј батка можеби е стар пост ама ме интересира такво воланче пошо во нико компјутер уште има на лагер и си мислам да купам такво и кажи ми твоето искуство и импресии и дали има Форс Фидбек како што викаат и нешто слично опции за да знам какви можности има да не купувам без везе што скапо чини и е постар модел????
Колку пари кошта сега? Ако сакаш профи волан, Logitech G25 или G27.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
Колку пари кошта сега? Ако сакаш профи волан, Logitech G25 или G27.
би сакал профи волан и посаглам да купам и видов во нико-компјутер ама ми изгледа некако застарен модел ионака одпакуван и искористен и последна беше јас сакам нова пакувано и да има секакви опции како на пример пореалистично тресење кога возиш како форс фидбек на гејмпадот и др. и да чини 100евра не е проблем и што е разликата G25 и G27???

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
би сакал профи волан и посаглам да купам и видов во нико-компјутер ама ми изгледа некако застарен модел ионака одпакуван и искористен и последна беше јас сакам нова пакувано и да има секакви опции како на пример пореалистично тресење кога возиш како форс фидбек на гејмпадот и др. и да чини 100евра не е проблем и што е разликата G25 и G27???
Јас Г25ката ja земав од Сет Компјутери. Кога ja купив беше 220 евра ако добро се сеќавам.

Разлика нема голема. И двата имаат H-мењач (6 брзини + рикверц). И двата имаат кумплуг. Разликата како што читам сега на нет е ептен мала и не вреди да се плати повеќе за Г27цата. Така да ако можеш да си дозволиш, земај ја Г25ката.

Иначе овие волани се направени за симулации а не за аркадни игри (како Need For Speed и слично). Зборувам за симулации како rFactor, iRacing или нешто како F12010 (и за нецел месец F1 2011), иако F1 е мешавина (arcade-sim).

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Добро бе 200 евра за волан!? Луѓе слушате, има пластични волани за 200 ЕВРА! Убаво те закрпиле.

10 евра за волан не давам. Беспари да ми го даваат не го земам. Епа оти за 5 игри преку сила ќе го користам.
Дури и за самите тркачки игри гејмпадот е многу попрактичен влезен систем.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Добро бе 200 евра за волан!? Луѓе слушате, има пластични волани за 200 ЕВРА! Убаво те закрпиле.

10 евра за волан не давам. Беспари да ми го даваат не го земам. Епа оти за 5 игри преку сила ќе го користам.
Едноставно не те привлекуваат симулации. Ако е играта добра, кој колку пари има ќе си даде за волан.

А логитеч се најдобрите на ова поле (кај нас на балканов, иначе се Fanatec), па затоа и си држат цена. П.с. Не е пластичен, кожен е. : ))

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265

Како што рече Мац, зависи на кого што го привлекува. Јас на пример за мобилен телефон никогаш не би дал повеќе од 100 евра (најскап досега шо имам купено е 4500 ден). А иначе разликата помеѓу гејмпад и волан (особено во игри како ГТ5) е огромна. Кривина од 60 степени, на гејмпадот мораш цело време да стискаш/пушташ ако играш на стрелките , или со аналогот цело време да корегираш. На волан е сосема друга приказна :)

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
Јас Г25ката ja земав од Сет Компјутери. Кога ja купив беше 220 евра ако добро се сеќавам.

Разлика нема голема. И двата имаат H-мењач (6 брзини + рикверц). И двата имаат кумплуг. Разликата како што читам сега на нет е ептен мала и не вреди да се плати повеќе за Г27цата. Така да ако можеш да си дозволиш, земај ја Г25ката.

Иначе овие волани се направени за симулации а не за аркадни игри (како Need For Speed и слично). Зборувам за симулации како rFactor, iRacing или нешто како F12010 (и за нецел месец F1 2011), иако F1 е мешавина (arcade-sim).
не е битно кој од двете само ако има на лагер,но ме замисли тоа што викаш само за симулации а не за аркадни игри тоа нешто малку ме разочара бидејќи сакам воланче поради НФС и Дирт3 и слично и дали ќе фати такви игри или воопшто не фаќа а за симулации јас си имам вистинска реална кола така да не ми треба симулсрање поарно ќе дадам за 30 евра одколку 100 евра за ниакви игри ај ќе размислам малку фала за инфо:):)

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
не е битно кој од двете само ако има на лагер,но ме замисли тоа што викаш само за симулации а не за аркадни игри тоа нешто малку ме разочара бидејќи сакам воланче поради НФС и Дирт3 и слично и дали ќе фати такви игри или воопшто не фаќа а за симулации јас си имам вистинска реална кола така да не ми треба симулсрање поарно ќе дадам за 30 евра одколку 100 евра за ниакви игри ај ќе размислам малку фала за инфо:):)
Види, погрешно ме сфати :).

Не велам дека нема да може да се игра НФС со Г25/Г27 :). Туку не вреди да се дадат толку пари за Г25/Г27 ако играш НФС :) Купи си поевтин волан за такви игри :)

(и btw, симулации на трки тешко дека ќе можеш со твојата кола :cool:)

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Едноставно не те привлекуваат симулации.
Како што рече Мац, зависи на кого што го привлекува.
Нормално дека не ме влечат. Симулациите се некреативни, сиви и досадни. И не се игри.

За класични тркачки игри ко НФС и Дирт и за помалку класични ко Тракманија јас би ти рекол дека и гејмпад е попрактичен од волан. И тоа гејмпад со форма и тригери (слична) како од Xbox360.

Еве на сликава тригери се тие за забрзување и кочење. Јас имам еден поинаков ама со форма слична на овај (и со стапчиња ко на PS).

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
Види, погрешно ме сфати :).

Не велам дека нема да може да се игра НФС со Г25/Г27 :). Туку не вреди да се дадат толку пари за Г25/Г27 ако играш НФС :) Купи си поевтин волан за такви игри :)

(и btw, симулации на трки тешко дека ќе можеш со твојата кола :cool:)
е тоа ме интересира дали ќе може НФС или Дирт (колин меккри) ако може тие воланчиња Г25/Г27 за такви игри тогаш зошто да не, а и не верувам дека е повеќе 100евра и зошто да не купам јас сум профи гејмер а тоа треба квалитетни алати може и ТрасМастер воланче ;)
--- надополнето: Sep 1, 2011 8:01 PM ---
За класични тркачки игри ко НФС и Дирт и за помалку класични ко Тракманија јас би ти рекол дека и гејмпад е попрактичен од волан. И тоа гејмпад со форма и тригери (слична) како од Xbox360.

Еве на сликава тригери се тие за забрзување и кочење. Јас имам еден поинаков ама со форма слична на овај (и со стапчиња ко на PS).
имам јас такви гејмпади ChillStream и Rumblepad 2 ама двата немаат ФорсФидбек односно да се чувсвувам пореално играње како дрмање-тресење и за такви волнчиња барам,а кое ги има такви волани???:(

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
Нормално дека не ме влечат. Симулациите се некреативни, сиви и досадни. И не се игри.
За кого како :). А не знам што очекуваш креативно од нив? Самото име "симулација" кажува дека треба нешто да се симулира, реплицира :) .

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
имам јас такви гејмпади ChillStream и Rumblepad 2 ама двата немаат ФорсФидбек односно да се чувсвувам пореално играње како дрмање-тресење и за такви волнчиња барам,а кое ги има такви волани???:(
Друже терминот force-feedback да не го имаш погрешно разбрано?

FF (Force feedback) ти е давање на отпор, односно ако вртиш во кривина со 150, воланот ќе почне да врти на спротивната страна - отпор. Додека пак тресење и дрмање, тоа ти е rumble feedback, го има и на најчкартниот волан. :)

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
Друже терминот force-feedback да не го имаш погрешно разбрано?

FF (Force feedback) ти е давање на отпор, односно ако вртиш во кривина со 150, воланот ќе почне да врти на спротивната страна - отпор. Додека пак тресење и дрмање, тоа ти е rumble feedback, го има и на најчкартниот волан. :)
да изгледа погрешен термин сум разбрал токму такво како што рече ама на најчкартниот волан го има брадучед ми и го нема таква опција:)

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
како и да е веќе си купив воланче како на сликава

кој знае што ама не е Лоџитек МОМО сепак исти опции има како на МОМО и сум задоволен и се надевам дека нема да ми помине меракот
а ако се работи за женските сигурно ќе ми помине меракот за воланчево:):)

Kajgana Shop

На врв Bottom