Самоубиство!

Н

нихилист

Гостин
Значи човекот, битие кое сеуште не може да ги контролира емоциите, физичките потреби и нагоните одлучува дали животот вреди да се живее или не?
Дали некој тоа математички пресметал колку вреди еден живот?
Дали открил формула која на база на дадени параметри егзактно пресметува колку вредам јас, колку вредиш ти?
Кој е човекот, кој сеуште не ги знае ни сите физички параметри на своето битие, да расправа за метафизичките?

Животот по секоја цена не го измислија Евреите, ова тврдење е исто како и она на Let 3 дека комунистите ја измислија љубовта.
Невалидно е.
Долго пред евреите луѓето,го ценеа и обожуваа животот и параметрите кои го исполнуваат.

За првото не можам да коментирам, од самата причина дека патриотизмот за мене е ментална состојба која треба да се дијагностицира и соодветно лекува во соодветни институции.
Па и животот сам по себе нема некоја инхерентна вредност или смисла. Без разлика дали по ова ќе ги прифатиш гледиштата на егзистенцијализмот (existence precedes essence) или гледиштата на нихилизмот кој смета дека давање своја смисла и цел е самоизмама, и не прави некоја голема разлика. Па од тука јас лично ги разбирам тие што заклучиле дека животот не е вреден за живеење и се самоубиле. Ако подразмислиш малку и ти ќе ги сфатиш, немора да се согласиш но барем ќе ги разбереш.

Од друга страна за некои честа е се. Пример во времето на Римската империја тие што биле фатени во заговор против императорот им се давало шанса, да се самоубијат и нивната фамилија потоа да го задржи поседот или доколку не се самоубијат, да бидат изнесени на суд по што тие и нивното семејство губеле се. Дури и Ервин Ромел, познатиот германски генерал, ковал завера против Хитлер, заверата не успеала и му била дадена шанса да се самоубие и да добие свечен погреб со воени почести или да биде уапсен, понижен осуден и стрелан. Имал избор да избега или да се предаде, но решил да се самоубие.

На крај останува самоубиство од очај, на страна мејнстрим филмовите кои скоро секогаш имаат добар крај, во животот не е секогаш така. Впрочем почест е случајот кога ќе тргне лошо и ќе остане на лошо. Јас со моите 40 и кусур години можам ова со неколку примери да го поткрепам, ако сакаш.

А можеби Евреите не биле тие што го измислиле мотото живот по секоја цена, нема врска, без разлика, живот по секоја цена не е секогаш најдоброто решение. Како и да е, априори отфрлање на самоубиството е инфантилно, зошто ретко кога причините се едноставни.

S

smexy

Гостин
Па и животот сам по себе нема некоја инхерентна вредност или смисла. Без разлика дали по ова ќе ги прифатиш гледиштата на егзистенцијализмот (existence precedes essence) или гледиштата на нихилизмот кој смета дека давање своја смисла и цел е самоизмама, и не прави некоја голема разлика. Па од тука јас лично ги разбирам тие што заклучиле дека животот не е вреден за живеење и се самоубиле. Ако подразмислиш малку и ти ќе ги сфатиш, немора да ги прифатиш но барем ќе ги разбереш.

Од друга страна за некои честа е се. Пример во времето на Римската империја тие што биле фатени во заговор против императорот им се давало шанса, да се самоубијат и нивната фамилија потоа да го задржи поседот или доколку не се самоубијат, да бидат изнесени на суд по што тие и нивното семејство губеле се. Дури и Ервин Ромел, познатиот германски генерал, ковал завера против Хитлер, заверата не успеала и му била дадена шанса да се самоубие и да добие свечен погреб со воени почести или да биде уапсен, понижен осуден и стрелан. Имал избор да избега или да се предаде, но решил да се самоубие.

На крај останува самоубиство од очај, на страна мејнстрим филмовите кои скоро секогаш имаат добар крај, во животот не е секогаш така. Впрочем почест е случајот кога ќе тргне лошо и ќе остане на лошо. Јас со моите 40 и кусур години можам ова со неколку примери да го поткрепам, ако сакаш.

А можеби Евреите не биле тие што го измислиле мотото живот по секоја цена, нема врска, без разлика, живот по секоја цена не е секогаш најдоброто решение.
Тогаш ајде да ги убиваме новороденчињата.
Ајде да ја уништиме целата човечка раса, бидејќи едноставно нели, нема смисла нашето постоење.
Нихилизмот е глупост.
Јас имам време, 60-70 години колку толку.
За тоа време, јас констатно ќе морфирам, ќе учам и ќе напредувам.
Зошто ставаш бензин во колата ако еден ден ќе го потрошиш?
Вие нихилистите сте толку фокусирани на тој еден единствен момент кога умираш што ја занемарувате убавината која ќе пројде низ тие добри 80 години.
Дозволуваш времето да те прегази, да си игра со тебе.
Ако навистина се сметаш за господар на својот живот, тогаш искористи го времето кое го имаш за да направиш некоја мала разлика, нека биде на локално ниво.
Јас искрено сакам мојот живот да значи нешто.
Можеби тоа ќе биде ситница како учење на бездомник со тарабука неколку зафркнати ритмови за да може подобро да ги импресионира луѓето и така да собере денар повеќе или сосем трето.
Сакам да оставам мој белег во снегот, иако снегот ќе се стопи, многумина ќе ги видат стапалките пред пролетта.

На лошо ќе остане ако и само ако ти дозволиш да те прегази времето.

GATHER ye rosebuds while ye may,
Old time is still a-flying :
And this same flower that smiles to-day
To-morrow will be dying.

Не дозволувај сонцето да зајде без притоа да си играш со другарите.

Еве тука ќе се декларирам како дваесетгодишник.
Повелете, како и обично плукајте на мојата возраст но со обзир на тоа дека како хроничен ларингитичар сум имал редовни средби со смртта, се разбира еден куп други причини исто така ми договарале состанок со неа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Значи човекот, битие кое сеуште не може да ги контролира емоциите, физичките потреби и нагоните одлучува дали животот вреди да се живее или не?
Дали некој тоа математички пресметал колку вреди еден живот?
Дали открил формула која на база на дадени параметри егзактно пресметува колку вредам јас, колку вредиш ти?
Кој е човекот, кој сеуште не ги знае ни сите физички параметри на своето битие, да расправа за метафизичките?

Животот по секоја цена не го измислија Евреите, ова тврдење е исто како и она на Let 3 дека комунистите ја измислија љубовта.
Невалидно е.
Долго пред евреите луѓето,го ценеа и обожуваа животот и параметрите кои го исполнуваат.

За првото не можам да коментирам, од самата причина дека патриотизмот за мене е ментална состојба која треба да се дијагностицира и соодветно лекува во соодветни институции.
Значи да, секој човек, така несовршен, има право да одлучи дали ќе живее или не. ШТО ти е тука нејасно?

Каде напишав дека животот по секоја цена го измислија Евреите? Напишав дека тие најдоследно се придржуваат до тоа начело.

Кој патриотизам бе пријател?

Животот е дебело преценет. Ваков бил, онаков бил, што да ти кажувам. Подарок, љубов, светлост, драпај се каде што не те чеша...

Има еден Шпански филозоф, се вика Сантајана. Тој има напишано:

Дека животот е вреден да се живее е најнеопходна препоставка, меѓутоа еднаш неусвоена, најнеможен заклучок...
--- надополнето: Sep 1, 2011 6:46 PM ---
Нихилизмот е глупост.
Бидејќи експлицитно тврдиш дека нихилзмот е глупост, дали можеш да го дефинираш, за да видиме кое тоа учење е таква глупост?

Едитирано: сега видов дека сум напишал животот по секоја цена е измислица на Евреите. Еве се корегирам, тоа е најеврејско начело...

Н

нихилист

Гостин
Тогаш ајде да ги убиваме новороденчињата.
Ајде да ја уништиме целата човечка раса, бидејќи едноставно нели, нема смисла нашето постоење.
Нихилизмот е глупост.
Ова "чим е нихилизам ајде сите да се самоубиеме" е почетничка грешка која многумина ја направиле кога сме дискутирале тема егзистенцијализам/нихилизам и тука обично веќе од старт губам желба за понатамошна дискусија.

Па затоа да сменам тема. Првата причина аут, ајде ќе се задржиме на самоубиство од чест и од очај. Еве Ромел имал избор. Можел или да се соочи со нефер судење или да се самоубие. Доколку решил да не се самоубие (животот е вреден прц мрц) неговото семејство би било посрамотено и би изгубило се, а тој најверојатно би бил стрелан. Тука една дури напиша ако не грешам "нема да се самоубијам, нека ме убијат" или така некако. Од друга страна, можел да се самоубие, да добие херојски погреб со воени почести а неговото семејство да ја добива неговата пензија и да задржи се. Па не би рекол дека овде се работи за кукавичлук, немал некој голем избор. Ист е случајот со луѓето кои се самоубивале во Римско доба за да не бидат понижени и нивните семејства да не останат на улица.

Друго, самоубиство од очај. Еве пример од мојот живот. Јас каде што пораснав имав комшика која како што се сеќавам беше добро ситуиарана, арно ама јас кога бев средно или основно не знам точно избледено ми е сеќавањето, неа мажот и умре, работите и тргнаа надолу па по некое време заврши на улица. 20 години поминаа и ништо не се подобри, дури слушајќи ги оговарањата на другите, повеќе се влошиле. Не ја гледав често. Пред едно 5-6 години се самоуби, видов на вести и ми кажаа "оваа што се уби е Слободанка од кај нас, ти текнува?". Ете еден пример, за разлика од филмовите ретко кога во вистинскиот живот се подобруваат, зависи за кого како. Нејзиното самоубиство го разбирам.

И?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Rasirena glupost e deka onoj koj se samoubil e slabic, picka ili sto obicno davaat gotovi odgovori, informacii bez znaenje za toa. Samoubistvoto e ponekogas vozvisena rabota, da mu kazes ne na seto ona sto gi ponizuva lugeto, moze da bide cin na gadenje ne mozam vise da izdrzam so ovakvi moralni nakazi i intelektualno tupi luge i kvit odbiram nebitie. Zar ne e pogolema slabost da se zivee ponizen i da se istrae vo toa. Neli makedonceto so kuburata e primer deka ne treba da bideme takvi i deka treba makar i po cena na svojot zivot da se odbere smrtta, ja znam ona bolje grob nego rob! A za mazohistite zivotot e sekogas mil!
Ako site samoubici se slabici togas i site slobodoumni ili eve emancipirani zeni se kurvi bez isklucok!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
А што се бара тогаш оправдување?
Од кого?
Ах колку ќе ви одговара една глобална катаклизма, ќе ве ослободи
од маките без да мрднете со прст.
И друго да прашам, дали одредени особи овде на форумов знаат нешто
убаво да напишат. Да споделат некоја радост или слично?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Pa neli celta e da se spoime so Bog?
Najubavo ke se spois so Apsolutnoto edno so Bog koga ke se izgubis voo nego!
Samoubistvoto e eden od nacinite ne mantranje, ako ti e celta da se spois so bog ubij se i ete ti si del od ednoto se gubi individualnosta!
A za ubavoto,cekaj malku (filozofski pozdrav) Mnogu raboti koi nekoi gi smetaat za ubavi se nevkusni za drugi. Znaes ona ,,moze ti prais najdobra kajgana ama ja ne jadam jajca,, taka da toa e toa.
Ni se zivee, no ne pod vakvi uslovi, se gleda deka ne si cital e ne moze samo mantranje...
Sekoj saka da zivee no ne po sekoja cena, znaci ne se raboti deka nebitieto ima prednost po sebe, tuku deka ona sto postoi e poloso od nebitie.

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Абе ај си пробал да се самоубиеш..
Ама после коа жив ќе те извадат од болница..е тоа е тешко.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Pa neli celta e da se spoime so Bog?
Najubavo ke se spois so Apsolutnoto edno so Bog koga ke se izgubis voo nego!
Samoubistvoto e eden od nacinite ne mantranje, ako ti e celta da se spois so bog ubij se i ete ti si del od ednoto se gubi individualnosta!
A za ubavoto,cekaj malku (filozofski pozdrav) Mnogu raboti koi nekoi gi smetaat za ubavi se nevkusni za drugi. Znaes ona ,,moze ti prais najdobra kajgana ama ja ne jadam jajca,, taka da toa e toa.
Ni se zivee, no ne pod vakvi uslovi, se gleda deka ne si cital e ne moze samo mantranje...
Sekoj saka da zivee no ne po sekoja cena, znaci ne se raboti deka nebitieto ima prednost po sebe, tuku deka ona sto postoi e poloso od nebitie.
Што да читам бе?
Што фајде виде ти од тоа?
Најде цел во животот?
Се просветли(на било кој начин)?
Или утона во тињак, па сега со тенкови да те влечат џабе е.
Не иде тоа така друже, не е вистината надвор од тебе.
Приказната за рибата што цел живот го барала океанот.
За мантрањето, појма немаш што е тоа а го спомна.
Со цел да ми докажеш нешто.
А за кој кур кога не еважно на крај?
За кој курац пишуеш на форумов?
Не ти се живее?
;)
Море ти се живее, и не ти се живее....и ти се живее....и не ти се живее, уствари немаш благе везе што сакаш.
Милион различни гласови има во тебе, а ниеден не си Ти.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Што да читам бе?
Што фајде виде ти од тоа?
Најде цел во животот?
Се просветли(на било кој начин)?
Или утона во тињак, па сега со тенкови да те влечат џабе е.
Не иде тоа така друже, не е вистината надвор од тебе.
Приказната за рибата што цел живот го барала океанот.
За мантрањето, појма немаш што е тоа а го спомна.
Со цел да ми докажеш нешто.
А за кој кур кога не еважно на крај?
За кој курац пишуеш на форумов?
Не ти се живее?
;)
Море ти се живее, и не ти се живее....и ти се живее....и не ти се живее, уствари немаш благе везе што сакаш.
Милион различни гласови има во тебе, а ниеден не си Ти.
ja pojma neam od mantranje a ti pojma nemas od logika i pravilno mislenje, no batali me mene ako imas kazi nesto argumenti.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
За сите што некогаш биле блиску до самоубиство имам една порака да им дадам.
Да прашаат или некако да чујат некој што имал искуство со блиска смрт, сообраќајка или слично.
Еве и така на крај не е битно(демек), што ќе кошта да се "поебат" уште 10 мин. oд животот.
--- надополнето: Sep 1, 2011 10:21 PM ---
ja pojma neam od mantranje a ti pojma nemas od logika i pravilno mislenje, no batali me mene ako imas kazi nesto argumenti.
Абе не се прави попаметен од мене.
Што е битно тоа, кога на крај ќе не снема ;)
Еве ти нешто од мојата логика, а аргументи на оваа тема нема да најдеш 1000000 пати да ја свртиш земјинава топка.
Не постојат аргументи во корист на животот.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Ke ne snema i vaka i onaka nego bitno e sega, neli se vo svoe vreme.
Se raboti za toa deka stereotip i predrasuda e deka site samoubici se slabici.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Кога сме кај самоубиството и медитациите....хахаххах Махавира бил легенда. Човекот бил демек аватара(тиртанкара) во џенизмот.
Методата била во тоа да се умре од прегладнување.
Чек да најдам нешто.
For example, in the Jaina tradition death has also been used to strengthen willpower. Mahavira is the only person in the world who allowed if any seeker wished to use death for this purpose. No one else has given such permission. Only Mahavira has said one can use death as a spiritual discipline -- but not the kind of instantaneous death which occurs by taking poison. One can't build his willpower in one instant; it requires a long span of time. Mahavira says, "Go on a fast, and die of hunger."

It takes ninety days for a normal, healthy man to die of hunger. If he is weak in his resolve -- even a little bit -- the desire for food will return the very next day. By the third day he will begin cursing at having created such a nuisance for himself, and will start finding ways to get out of it.

It is very difficult to maintain the desire to stay hungry for ninety days. When Mahavira said, "Stay hungry and die," there was no room for anyone to create any deception, because in ninety days... anyone who has even the slightest lack of will would escape much earlier in the process. So there is no way to deceive.

If Mahavira had given the permission to die by taking poison, drowning in a river, jumping off a mountain, it would have been a matter of instant death. Of course, we all manage to make a resolve good enough for one moment. But a warrior good for showing only a moment's bravery is of no use on the battlefield, because he will become a coward the next moment. He will turn out to be a coward with as much resolve as he was brave a moment ago.

So Mahavira has given permission to commit santhara, causing death to oneself as a spiritual discipline. If anyone wished to put himself through a final test, even if it meant meeting death voluntarily, Mahavira had given permission for it. This is truly very significant and worth giving a thought. Mahavira is the first person on this earth who has authorized that a seeker can follow this discipline. There are a couple of reasons for it.

For one thing, Mahavira was fully assured that no one dies really. Hence he felt there was no need to worry so much about death, and he found no harm in a seeker pursuing this discipline.

Secondly, besides being experienced himself, Mahavira was also confident that if a man were to seek death unwaveringly for fifty, sixty, seventy, eighty, ninety, or a hundred days, the very greatness of that event is bound to transform him.

We all experience a moment or two when the thought of death crosses our mind. There is hardly a person in the world who has not wished to die at least a few times during his life. Of course, that he didn't die is a different matter. The fact is, such moments do come when a man wishes to die. But then he takes a cup of tea and forgets the whole thing. The wife gets fed up with her husband and contemplates hanging herself. Then the husband comes home with tickets for the movie. That's it, the woman drops the whole idea. She finds it too boring.

Once I had an occasion to stay at a place where a Bengali professor and his wife were my next-door neighbors. The very first night of my stay I heard loud noises coming from the other side. There was a terrible fight going on between the husband and wife. I could hear everything through the wall. The husband was threatening to kill himself. I was in a quandary. There was no one else around except me, and things looked rather serious. I wondered whether I should go over and help. Although it was the first night and the couple were total strangers to me, I felt it didn't matter if we knew each other or not. I said to myself, "They are my neighbors; I'll be responsible too if the man dies." Nevertheless, I restrained myself in the hope that when the man would actually walk out to kill himself I would go and stop him.

Then for some time all was quiet. I thought the matter was settled between the two and that both had cooled down. But still I felt I should go out and see what was going on. So I came out. The door next to my room was open and the wife was sitting inside. The fellow had already gone.

I asked her, "Where did your husband go?"
She said, "Don't be worried, he has gone away like this many times before; he'll be back soon."
I said, "But he has gone to kill himself!"
She said, "You need not be worried, he is sure to come back."

And indeed, about fifteen minutes later the husband returned. I was still waiting outside. I said to him, "You have come back?" He was unaware that I knew he had gone to commit suicide.

He said, "Can't you see the clouds have gathered? Looks like it's going to rain. I had not taken an umbrella with me, so I came back." A man wanting to kill himself drops the idea if he is without an umbrella! This is how it is.

We all think of dying many times, but not for the sake of dying really. The idea comes to us because there is some problem in our life. We think of ending our lives because we lack resolution. Just a little trouble, a little difficulty, and one rushes to end it all.
One who wants to meet death because he can't face the problems of life is not a man of will. However, if a man sets out to have a direct, positive experience of death, if he is on his way to know what death is with a positive attitude, if he has no conflict with life, if he is not against life, then even in death this man is searching for life. This is a totally different thing.

There is yet another significant factor involved in this matter. Ordinarily, we cannot determine our birth. Although ultimately we do influence birth, but our determination of it happens through our unconscious state. We never know why we will be born, where we will be born, and for what purpose we will be born. But death, in a way, is something which can be determined by us. Death is a very unusual event in life, it's a very decisive happening.

Nothing can be clearly determined by us as far as birth is concerned -- that is, where to take birth, the purpose of taking birth, the circumstances surrounding the birth, and so on. But about death we can certainly decide how we are going to die, where we are going to die, why we are going to die. We can definitely determine the way we want to die.

So Mahavira had given permission to follow the discipline of death for this reason also, that one who will die applying this method will automatically become the determiner of his next birth as well, because one who has managed to choose his death, who has arranged to die voluntarily, for him nature provides an opportunity to choose his next birth too. This is the other side of it.
If one exits from the gate of life with dignity and grandeur, in full knowledge, then the other gates will become wide open and welcome him with high regard and honor too. So those who wish to determine their next lives should first go through death with their own willingness. This was also the reason why Mahavira gave his permission. So the point is, an ordinary man wanting to commit suicide is not a man of will.
--- надополнето: Sep 1, 2011 10:30 PM ---
Ke ne snema i vaka i onaka nego bitno e sega, neli se vo svoe vreme.
Se raboti za toa deka stereotip i predrasuda e deka site samoubici se slabici.
Што фајде од тоа дека си јак ако те снема.
Пробај употреби логика за промена, не се расфрлај со беспотребни дисквалификации.
--- надополнето: Sep 1, 2011 10:31 PM ---
Отидов јас, поздрав

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Што фајде од тоа дека си јак ако те снема.
Пробај употреби логика за промена, не се расфрлај со беспотребни дисквалификации.

a, fajdeto e sto sega si jak a na 80 g za nisto ne si e toa e fajdeto.
A za vtorovo istoto bi ti go kazal na tebe,Пробај употреби логика за промена, не се расфрлај со беспотребни дисквалификации.

S

smexy

Гостин
Значи да, секој човек, така несовршен, има право да одлучи дали ќе живее или не. ШТО ти е тука нејасно?

Каде напишав дека животот по секоја цена го измислија Евреите? Напишав дека тие најдоследно се придржуваат до тоа начело.

Кој патриотизам бе пријател?

Животот е дебело преценет. Ваков бил, онаков бил, што да ти кажувам. Подарок, љубов, светлост, драпај се каде што не те чеша...

Има еден Шпански филозоф, се вика Сантајана. Тој има напишано:

Дека животот е вреден да се живее е најнеопходна препоставка, меѓутоа еднаш неусвоена, најнеможен заклучок...
Нејасно ми е, исто како што ми е нејасно како може носач на јаглен да се обиде да дискутира субатомска физика.
Смртта е преценета, бидејќи ја ставаш како одговор на се, а всушност не си решил ништо посебно исто како користење на тахион во релативистика кај што ќе му прдне на некому.
Животот не вреди да се живее, и животот нема смисла да се живее се додека самиот ти не му дадеш.
--- надополнето: Sep 2, 2011 1:37 AM ---
Ова "чим е нихилизам ајде сите да се самоубиеме" е почетничка грешка која многумина ја направиле кога сме дискутирале тема егзистенцијализам/нихилизам и тука обично веќе од старт губам желба за понатамошна дискусија.

Па затоа да сменам тема. Првата причина аут, ајде ќе се задржиме на самоубиство од чест и од очај. Еве Ромел имал избор. Можел или да се соочи со нефер судење или да се самоубие. Доколку решил да не се самоубие (животот е вреден прц мрц) неговото семејство би било посрамотено и би изгубило се, а тој најверојатно би бил стрелан. Тука една дури напиша ако не грешам "нема да се самоубијам, нека ме убијат" или така некако. Од друга страна, можел да се самоубие, да добие херојски погреб со воени почести а неговото семејство да ја добива неговата пензија и да задржи се. Па не би рекол дека овде се работи за кукавичлук, немал некој голем избор. Ист е случајот со луѓето кои се самоубивале во Римско доба за да не бидат понижени и нивните семејства да не останат на улица.

Друго, самоубиство од очај. Еве пример од мојот живот. Јас каде што пораснав имав комшика која како што се сеќавам беше добро ситуиарана, арно ама јас кога бев средно или основно не знам точно избледено ми е сеќавањето, неа мажот и умре, работите и тргнаа надолу па по некое време заврши на улица. 20 години поминаа и ништо не се подобри, дури слушајќи ги оговарањата на другите, повеќе се влошиле. Не ја гледав често. Пред едно 5-6 години се самоуби, видов на вести и ми кажаа "оваа што се уби е Слободанка од кај нас, ти текнува?". Ете еден пример, за разлика од филмовите ретко кога во вистинскиот живот се подобруваат, зависи за кого како. Нејзиното самоубиство го разбирам.

И?
А зошто ти како просветлен буден нихилист не ме просветлиш мене како заслепен зошто Не е во ред да се самоубијам ако сум нихилист?
И како воопшто се раѓа нихилизмот во човек?

Ти тврдиш дека човек кој се убива за да го избави семејството од срам и неуглед го прави вистинскиот избор?
А како ќе живеат тие со сознанието дека нивниот сопруг и татко си го разнел мозокот?
Што ако телото го најде седумгодишната ќерка, телото на татко и струполено врз фотелјата, сачмарката од страна и огромна флека од крв и мозок на ѕидот позади?
Зошто не пребега со семејството?
Секогаш ли ќе посегаме по смртта како решение?

А што направи Слободанка за да се опорави по смртта на маж и?
Нема да поставувам конкретни прашања дали направила ова или она, но дали и што направила по неговата смрт?
Познавам деца чиишто татко и мајка се починати па сепак успеале да добијат стипендија на факс, чисто колку да се разбере дека не смее да се дозволи да изгубиш.

За мене, животот е игра.
Или си победник или губитник.
Губитниците обично завршуваат или како сопругот погоре, или во лудница.
И кога веќе велам дека животот е обична игра, јасно е дека јас имам непријатели.
И отсекогаш сум имал многу повеќе непријатели од пријатели.
И кога ќе снемам непријатели, јас ќе најдам други , посилни и ќе се натпреварувам со нив и ќе ги смачкам, или ќе ме смачкаат.
Но поразот ќе ми дозволи да еволуирам во нешто посилно и да се вратам и да ги унишам.
Не сакам да ги понижувам тие што ќе ги победам, всушност се надевам дека ќе научат нешто од поразот, како што и јас се обидувам да ја впијам секоја корисна информација, дали при победа или при пораз.

Kajgana Shop

На врв Bottom