Самоубиство!

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
vidi vaka... svesta e e najgolemoto bogatstvo sto go poseduva ciovekot... tuku kontrolata nad svesta.
mnogu malku luge denes go postignale toa... a sto znaci samiot poim kontrola na svesta?
ke morash da pobarash na sdrugo mesto ili nekoj drug da ti objasni poshto sega nemam vreme da objasnuvam ili utre ke ti pisham objasnuvanje-vetuvam
nie nemame samo nagon za zivot i smrt... celiot nash zivot e propraten so niza nagoni- seksualen nagon, nagon za hrana, majcinski ili roditelski nagon, nagon za dokazuvanje itn.
site ovie nagoni ako ne se kontrolirani kaj edna edinka, togash taa istata ili e zivotno ili e kako sto kaza ti-ludak... znaci neshto ne e vo red...
sega za sega pozdrav utre ke ti objasnam poubavo za ova

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
Ставрогин што е со примерот со животните , немаш одговор , ти паѓа тука логиката за ексклузивитетот на човекот???

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
vidi vaka... svesta e e najgolemoto bogatstvo sto go poseduva ciovekot... tuku kontrolata nad svesta.
mnogu malku luge denes go postignale toa... a sto znaci samiot poim kontrola na svesta?
ke morash da pobarash na sdrugo mesto ili nekoj drug da ti objasni poshto sega nemam vreme da objasnuvam ili utre ke ti pisham objasnuvanje-vetuvam
nie nemame samo nagon za zivot i smrt... celiot nash zivot e propraten so niza nagoni- seksualen nagon, nagon za hrana, majcinski ili roditelski nagon, nagon za dokazuvanje itn.
site ovie nagoni ako ne se kontrolirani kaj edna edinka, togash taa istata ili e zivotno ili e kako sto kaza ti-ludak... znaci neshto ne e vo red...
sega za sega pozdrav utre ke ti objasnam poubavo za ova
Ти мене ќе ми објасниш нешто за ова?

:pos:

Утре а? Одвај чекам...

:D
--- надополнето: Sep 1, 2011 4:16 PM ---
Ставрогин што е со примерот со животните , немаш одговор , ти паѓа тука логиката за ексклузивитетот на човекот???
После твоите логички перформанси во темата за антихристот, изгубив било каква желба да комуницирам со тебе...

No hard feelings...

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
После твоите логички перформанси во темата за антихристот, изгубив било каква желба да комуницирам со тебе...

No hard feelings...
Као мало дете си сеа со одговоров.

Немаш муда

No hard feelings...

• Ми се допаѓа
Reactions: ___
I

indigo child

Гостин

No hard feelings...
Ајде, бидејќи на Манга не сакаш да му одговориш, јас ќе те прашам.
Што е тогаш со животните кои после загубата на својот сопственик паѓаат во „депресија“, не сакаат да јадат, пијат, спијат по цели денови, завиваат одвреме-навреме. Што е со нив? Како ќе го објасниш тоа?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ајде, бидејќи на Манга не сакаш да му одговориш, јас ќе те прашам.
Што е тогаш со животните кои после загубата на својот сопственик паѓаат во „депресија“, не сакаат да јадат, пијат, спијат по цели денови, завиваат одвреме-навреме. Што е со нив? Како ќе го објасниш тоа?
Едноставно, мислам дека не се работи за обид за самоубиство. Животното тоа не го прави свесно бирајќи ја смртта. Во секој случај, тешко е да се коментира ова, затоа што повеќето примери се од типот на рекла казала, или од некои сомнителни документарци...

А и не менува нешто на поентата.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Ти мене ќе ми објасниш нешто за ова?

:pos:

Утре а? Одвај чекам...

:D
--- надополнето: Sep 1, 2011 4:16 PM ---

No hard feelings...
eve da ne se macish da cekash do utere sega vo kratki crti ke ti odgovoram, ako si tolku pameten kako sto kazuvash ke me svatish i ako skratam malku neli, ne se somnevam jas vo tebe...
ako uspeeme da vospostavime kontrola nad nashata svest, so toa ke gi kontrolirame i nagonite, a so toa gi kontrolirame i mislite , a so toa gi kontrolirame, stravot, besot, ljubomorata, zlobata, i site mozni negatibvni cuvstva, a so toa se osloboduvame od pritisocite , a so toa doagame do zaklucok deka nema pricina za samoubistvo, barem ne koga covek e svesen za sebe... zatoa prifati deka tie sto se samoubile ne se luge koi imaat zdrav razum, cista misla, kontrolirana svest...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
eve da ne se macish da cekash do utere sega vo kratki crti ke ti odgovoram, ako si tolku pameten kako sto kazuvash ke me svatish i ako skratam malku neli, ne se somnevam jas vo tebe...
ako uspeeme da vospostavime kontrola nad nashata svest, so toa ke gi kontrolirame i nagonite, a so toa gi kontrolirame i mislite , a so toa gi kontrolirame, stravot, besot, ljubomorata, zlobata, i site mozni negatibvni cuvstva, a so toa se osloboduvame od pritisocite , a so toa doagame do zaklucok deka nema pricina za samoubistvo, barem ne koga covek e svesen za sebe... zatoa prifati deka tie sto se samoubile ne se luge koi imaat zdrav razum, cista misla, kontrolirana svest...
Немој бе.

Пак со овие Ошо мошо срања во боја?

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Подобро сожали се над сопствениот израз и писменост. Мене има кој да ме жали...

;)
se slozuvam deka ima, a se slozuvam i deka treba da ima, eve i jas socuvstvuvam so niv...ali ne e tolku tragicno... ako ne se razbudish mozebi ke bidesh primer za ostanatite, za toa kako ne treba da razmisluvaat

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
se slozuvam deka ima, a se slozuvam i deka treba da ima, eve i jas socuvstvuvam so niv...ali ne e tolku tragicno... ako ne se razbudish mozebi ke bidesh primer za ostanatite, za toa kako ne treba da razmisluvaat
Девојко, единствена причина што можеш да пишуваш на форумот е заради тоа што нема тест на писменост како услов за да се зачлениш. Ајде сега, не досадувај повеќе...

S

smexy

Гостин
Постојат повеќе врсти на самоубиство. Ти зборуваш само за самоубиство од немоќ, односно ситуација кога самоубиецот, преку чинот на самоубиство, признава дека животот го победил.

Пред втората светска војна Унгарија и Кралството СХС имаа потпишано пакт за воена соработка. Кога Германија изврши инвазија врз Кралството СХС преку Унгарија, тогашниот министер за надворешни работи на Унгарија, грофот Телеки ако добро се сеќавам на името, изврши самоубиство, како морален чин. Тоа е самоубиство кое не е извршено од немоќ, напротив тоа е чин на моќ, чин на човек кој ја ценел својата чест повеќе од животот.

Постојат и метафизички самоубиства. Луѓе се убиваат затоа што наоѓаат дека животот не е вреден за живеење. Можеби тие самубиства се плод на најрационален разум, кој не е разбирлив за медиокритетската средина во која живееме? Која си ти да им судиш на тие луѓе?

Живот по секоја цена е измслица на Евреите. Тоа е народ кој секогаш, во секакви услови го одбира животот. Затоа и Библијата најстрого го осудува самоубиството. Но, има нешто морално бедно во виткањето на кичмата и избирањето на животот, секогаш и по секоја цена.

И уште една работа. Ти си женско, и ти самоубиството не го разбираш. Никогаш, ниту една жена не се убила од метафизички или етички причини. Жените се инстинктивни суштества, тие секогаш го одбираат животот, исто како Евреите...
Значи човекот, битие кое сеуште не може да ги контролира емоциите, физичките потреби и нагоните одлучува дали животот вреди да се живее или не?
Дали некој тоа математички пресметал колку вреди еден живот?
Дали открил формула која на база на дадени параметри егзактно пресметува колку вредам јас, колку вредиш ти?
Кој е човекот, кој сеуште не ги знае ни сите физички параметри на своето битие, да расправа за метафизичките?

Животот по секоја цена не го измислија Евреите, ова тврдење е исто како и она на Let 3 дека комунистите ја измислија љубовта.
Невалидно е.
Долго пред евреите луѓето,го ценеа и обожуваа животот и параметрите кои го исполнуваат.

За првото не можам да коментирам, од самата причина дека патриотизмот за мене е ментална состојба која треба да се дијагностицира и соодветно лекува во соодветни институции.

Kajgana Shop

На врв Bottom