The Mad Doc
Алхемичар
- Член од
- 16 март 2009
- Мислења
- 653
- Поени од реакции
- 46
Штом работите ги дефинираш на тој начин Ајнштајн не бил религиозен но тој не бил ниту атеист, бидејќи како што рече агностизамот е оставање на простор за нешто. Во што и си во право.Атеизам и агностицизам се горе-долу исти по прашањето на антропоморфни богови/божества. - Такви нешта НЕ ПОСТОЈАТ.
Агностикот единствено остава простор за нешто сеуште неспознаено, за сила сеуште неидентификувана, и слични несигурности околу природата на универзумот во кој живееме.
Агностикот кој остава простор за постоење на Јахве или Кришна не е агностик. Тој е скептичен теист.
Затоа, ако некој се оквалификува како агностик, тој/таа по автоматизам ги порекнува сите ебани религии на оваа планета.
Богот на Спиноза, иначе e ПРИРОДАТА. Кога Ајнштајн пишува за богот на Спиноза, тој никако не алудира на теистично божество. Срамота е како верниците подло го искористуваат незнаењето на луѓето, па викаат: „абе он верувал во Бог, еве во на Спиноза богот верувал - види!“ Срамота! Ама то ти је, кога човек не прочитал и не научил има да го влечкаат лево десно и + жеден преку вода.
Ако зборуваме за богот на Спиноза, тогаш и и јас самиот сум религиозен. И јас верувам во природата како сила, верувам и во универзумот како едно големо едно од кое сите потекнуваме и на кое сите ќе му се вратиме.
Според мене Спинозизамот неможе да се класифицира како атеистичка филозофија па затоа и го наброив како религиозен.