Ateizam e za ograniceni umovi , Agnostic is the blissСепак повеќе се плашам од светена вода и сребрени крстови......
--- надополнето: Aug 31, 2011 9:14 PM ---
Атеист, најдобро.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ateizam e za ograniceni umovi , Agnostic is the blissСепак повеќе се плашам од светена вода и сребрени крстови......
--- надополнето: Aug 31, 2011 9:14 PM ---
Атеист, најдобро.
dream on.......Ateizam e za ograniceni umovi , Agnostic is the bliss![]()
dream on.......
Агностик ти е најсигурна работа, што има да се замараш.![]()
Ограничем ум може вакво нешто да напише.Ateizam e za ograniceni umovi , Agnostic is the bliss![]()
Тоа според тебеОграничем ум може вакво нешто да напише.
Агностик не е трета опција.
Атеист/теист си според одговорот на прашањето ‘Дали веруваш во Господ?‘. Ако одговориш Да, теист си, се друго, вклучувајќи и не знам, атеист си.
Гностик/агностик е одговор на прашањето ‘Дали знаеш дека постои Господ‘.
Затоа постојат Атеисти агностици, луѓе кои не веруваат во Господ но не знаат дали постои и постојат Атеисти гностици, луѓе кои не веруваат и тврдат дека апсолутна не постои Господ. Истото важи и за теистите.
Патем, ме нема на анкетава, навреден сум.![]()
‘Дали веруваш во Господ‘ е прашање кое се одговара со Да/Не, нема трета опција. Нема ‘можеби‘, нема ‘не знам‘. Или веруваш или не веруваш.Тоа според тебе, дефиницијата си ја правиш во твоја корист , оправдување бла-бла.
Ако ми има смисла мене Агностик теизам тогаш уствари сум Атеист агностик ?‘Дали веруваш во Господ‘ е прашање кое се одговара со Да/Не, нема трета опција. Нема ‘можеби‘, нема ‘не знам‘. Или веруваш или не веруваш.
Модерниот гностицизам (кога е во прашање религијата) е всушност базирање на знаење, не на верување. Затоа агностик/гностик си според прашањето ‘Дали знаеш дека постои Господ‘.
Се работи за 2 различни прашања затоа не можеш да кажеш дека агностик не може да биде атеист или теист.
Види, според мене, сите луѓе на светов се агностици. Не може никој со сигурност да каже дека е сигурен во постоењето на Господ исто како што не може да каже дека е сигурен во непостоењето на Господ. Може некој себеси да се лаже дека е сигурен, но тоа е друг муабет.Ако ми има смисла мене Агностик теизам тогаш уствари сум Атеист агностик ?
Види, според мене, сите луѓе на светов се агностици. Не може никој со сигурност да каже дека е сигурен во постоењето на Господ исто како што не може да каже дека е сигурен во непостоењето на Господ. Може некој себеси да се лаже дека е сигурен, но тоа е друг муабет.
Гностицизмот/Агностицизмот немаат никаква врска со религијата. Со филозофијата да, со религијата не. Религијата се базира на верба, а според верба тиси или атеист или теист. Трето нема и не може да има.
Не може некој да ми каже дека не знае дали верува во Господ.
Така да, погрешно е гностицизмот/агностицизмот да се мешаат со религии.
Се поклопува. Теистите веруваат во некое или некои божества со јасно издефинирани карактеристики, силни и слаби страни (овие последниве помалку у последно време).Прашањето шо ти го поставив е премногу парадоксално за да даде може некој да даде одговор , како и тоа шо претходно пиша дека мора да се даде одговор со Да или Не.
А делам исто мислење со тебе .. и ја мислам дека сите се агностици.
Значи шо мајка бара тука атеизмот ? Никад ми немало смисла нели коа логично сите се агностици ,интересно ќе биде атеистиве на форумов да се изјаснат дали се атеисти гностици или агностици.
Се кладам дека повеќето не ни размислувале за тоа.
На крајот ќе видиш како е мајдфак работава.
Ако се агностици тогаш не се гностици.Ако се и теисти значи се агностик теисти.
А шо праиме со атеист агностици?Која е разликата меѓу нив и агностик теистите?
Не се поклопува ниедна коцка.![]()
Се поклопува. Теистите веруваат во некое или некои божества со јасно издефинирани карактеристики, силни и слаби страни (овие последниве помалку у последно време).
Ако веруваш дека постои вакво некое опишано (над)битие околу кој опис се сложува некоја конгрегација, тогаш си теист, ако не, тогаш си атеист. It's that simple.
+ сите теисти на земјава се Атеисти за сите други божества освен својата свита на богови.
Чекав некој да врати
Да во право си.
Ајде сеа коа почнавме од философското толкување , да тргнеме кон религиското, за јас да верувам дека постои некое божесто-моќ-енергија-господ-надбитие треба да имам некоја дефиниција за да верувам во тоа нели , некое мое видување.
Ако се декларираш како атеист, ондак...
Што подразбираш ти под божество или надбитие ?
Бонус прашање: агностик или гностик?
Атеизамов ми е едно големо НИШТО , ете каде е органиченоста , можат да бидат како коректори , да бараат неправилности во религиите и пак да останат на едно erase.
А тоа со науката нема везе со атеизмот, како што темна материја и темна енергија - според законите на природата се невoзможни да се детектираат и се хипотезирани.Исто као добар дел од дефинициите за Бог.
Значи науката верува во нешто што неможе да го докаже.
Fuckin' EPIC![]()