I
Ivanovska
Гостин
Е што скапи, ич не се скапи. Се ви е на вас скапо. -.- Да не ве тераат кусур да враќате од парите за излез или џепарлакот? -.-
а си помислила колкавав ни е џепарлакот?Е што скапи, ич не се скапи. Се ви е на вас скапо. -.- Да не ве тераат кусур да враќате од парите за излез или џепарлакот? -.-
Па знам по мојот отприлика колку е.а си помислила колкавав ни е џепарлакот?
епа ако твојот е 150-200 денари ондак да.. во право сиПа знам по мојот отприлика колку е.
Подцртаното во цитатот се однесува на градот. Кафулето е можеби „елитно“, но градот не е и не може да биде. Значи, и локациите во тој град не се со толку висока цена како во Скопје.Angels е ок место, цените се пристојни за „елитно“ кафуле... како и да е. Инаку во Штип има кригла точен даб за 50 денара, Stella Artois за 80 во еден одличен паб/кафуле Версај позади трговски. Инаку цените во споредба со Скопје се далеку поефтини, има места кај за 30 денара имаш капучино (и тоа одлично), скопско 0.33 е 40 денара, а башка ти даваат и табла за играње Есенскиот попуст беше во Џез арт клуб, еспресо беше 20 денари, топло чоколадо 30, апла џабе беше.
За јадење, пастрамајлија голема оди од 120 до 150 денари, а богами од тоа јадење не мрдаш цел ден. Обично со тоа се пие вино, греано, чаша е скоро секаде 50 денари.
Во Луна Парк после сендвичарите лево.decki kade se naoga paradizo i kolku e karta \?
Види, не сите имаат над 500 евра месечни примања.Е што скапи, ич не се скапи. Се ви е на вас скапо. -.- Да не ве тераат кусур да враќате од парите за излез или џепарлакот? -.-
Да се начукаш? А ти излегуваш за да се начукаш во кафич? Епа чукај се кога си решил мада тоа е мн глупо, ама немора да се чукаш со џек и чивас за да си поминеш убаво. Уствари немораш воопшто да се чукаш за да си поминеш убаво бидејќи така ќе си поминеш лошо, ама твоја одговорност си е тоа. Иначе 1000 на вечер не е премногу за млад човек, ја трошам од 1000 до 3000 што за сок, што за бензин, што за хамбургерче од мекдоналдс, што за некој концерт, што за частење на другарките (другарите нејќат да прифатат, се прават нешто фраери ) и летнуваат парите. Кога не частам јас помалку трошам. Ама па и ова не е секоја вечер, али 1000 секоја вечер кога излегувам ми лета. Така да да се вратиме на муабетот, 1000 за млад човек не е премногу.Види, не сите имаат над 500 евра месечни примања.
Факт е дека ми е прескапо да идам да се начукам у дисоктека/кафич. Од 1000-3000 треба да носам за да си поминам онака, океј.
А 1000 на вечер ми е премногу.
Само да прашам, ти ги печалиш парите или мама и тато? 1000-3000 не биле многу за едно искачање. Ја со солидна плата па срце ме боли коа ќе пукнам 1500 за искачање со девојка ми у кафана пошо знам колку дена рмбање ми се тие пари.Иначе 1000 на вечер не е премногу за млад човек, ја трошам од 1000 до 3000 што за сок, што за бензин, што за хамбургерче од мекдоналдс, што за некој концерт, што за частење на другарките (другарите нејќат да прифатат, се прават нешто фраери ) и летнуваат парите. Кога не частам јас помалку трошам. Ама па и ова не е секоја вечер, али 1000 секоја вечер кога излегувам ми лета. Така да да се вратиме на муабетот, 1000 за млад човек не е премногу.
Првин кажи кои ти се примањата, па после да ти кажеме како ние би се избориле со тие примања. А пошто примањата си се нели приватна работа и нормално нема да кажеш (таков ни е менталитетот во Мк) тогаш не барај да ти кажеме како би се избориле.Само 10 пати месечно (петок и сабота) по само петстотче такси, 2-3 пива ова она...(не може секој да иде со точак ни пешки, не живееме сите у центар ни до кафичи, ниту во безбедни населби) се 5 илјади, ако излезе и преку недела се 7500. А со две деца...а со проектот трето дете? А камо за мајка и татко да испаднат еднашка у кафанче на пиво, вотка, сок, нели души се и тие...? А тек со пресметките од иљадарка за искачање...џигер.
Баш би сакал некоја пресметка од оние што не им е скапо...како просечни примања ќе се изборат со вакви трошоци. Можи ќе научиме некоја магија.
Не срцка, во голема заблуда си... Остануваат 300 евра за преживување. Ко веќе бројш маж и жена (заедница) тогаш математиката сведи ја на нешто вакво. Секое семејство има барем еден автомобил и две деца. Одземи тука трошоци за автомобил, трошоци за школарина за деца (ако се мали памперси тинтири минтири не ти клавам), трошоци за нешто да подновиш дома еднаш годишно... И ќе ти остани 0 за трошење.Остануваат 300 евра за трошење по твој кеиф. На тебе останува дали ќе си купиш нешто на пример една мајца е 50 евра од најк, адидас е сеа ти ќе купиш повеќе и еве нека останат 150 евра за излегување. Во месецот има 4 недели значи 4 пати излегување по 3000 денари тоа е скоро 200 евра ама ќе се стиснеш малку и ќе потрошиш помалце нели како викаат колку што ти е долга чергата, толку ќе си ги пружиш нозете. И место 200 ќе потрошиш 100 и ете ти 50 евра за уште една мајца од најк адидас пума итн.