Сè за опаѓањето на косата - совети и искуства

Член од
9 ноември 2009
Мислења
326
Поени од реакции
56
Едно прашање за оние кој користат миноксидил 5 % (пилфуд и други ствари). Дали забележале или пак прочитале дека може да допридонесе за појава на влакна или зајакнување на влакната на други делови од телото. Прочитав на некој форум странски прашање од некој корисник па ме уплаши малце, иако одговорите од другите корисници беа дека не може да дојде до таков случај. Според моја логика не е можно да дојде до таков случај со оглед на тоа што миноксидилот не се консумира орално, туку се мачка на темето на главата. Така да ако се мачка на темето на главата само и потоа се измијат рацете не би требало да растат влакна по други делови на телото. И уште едно прашање, навечер колку време пред спиење го нанесувате миноксидилот и дали легнувате на перницата со нанесен миноксидил без проблем.

Член од
10 август 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Веќе година ипол имам проблеми со косата, отсекогаш сум имала тенко влакно и не толку густа коса, но како што кажав веќе подолго време си имам проблеми, косата ми е многу изретчена, влакната ослабени, но немам проблеми со паѓање туку некако не ми се обновува, значи со тек на времето се ретчи а ни за време на бањање ни по чешлање не забележувам да паѓа мн коса мислам нормално минимално како кај секој човек. Користев фитовал шампони, па витамини за коса, па после шампон од еугенперма па мерц таблети (не ги допив до крај ме здомрзе), па од време на време ставав нешо маски од лук глупости демек помагало за косата, едно време ми се подоправи па после ја занемарив и последниве неколку месеци глеам пак станува за нигде, иначе сеа коа видов дека мерц предизвикувале дебелеење нема шанси пак да ги пијам, прочитав од др пост имале проблеми со коса а испаднало дека била тироидната едно др, иначе на почеток коа ми се појави проблемот со косата бев и кај др ваис но не бев до тој степен толку очајна за да фрлам толкава сума на пари пошо не сум без коса туку само мн ми е поретка (Да се надевам дека нема да дојде време да останам и без неа) Не знам што да правам више и ме здомрзе да мислам да пијам таблети да масирам со шампони, а и како што кажав не ми паѓа косата туку не се обновува или мн слабо се обновува, а порано и мн користев лак за коса се мислам дека може и тоа имаше улога. Иначе имам 18 год се мислам што ќе биде со мене за неколку години :/ Знае ли некој добар дерматолог да препорача бидејќи не ми се иде кај било за џабе :/

Член од
3 октомври 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
Имам 23 години и кога бев 15 почна да ми паѓа косата.Бев на лекар и се ми испитаа крв-јака, хормони, се е во ред, од косата ми корнеа влакна и тоа е се во ред епа што му е мајката?Косата ми е многу проретчена, но пред да почне да ми паѓа ненормално користев гел за коса?Има ли некој сличен случај и дали нашол лек во нешто?Претходно имав ептен густа коса дури и ја ретчев, сега ептен ми е ретка.Секој коментар ќе биде од помош, мислам корисен.

Член од
26 јули 2011
Мислења
79
Поени од реакции
45
Ako si koristel mnogu Gel togas definitivno ti e proretcena od gelot,a za zgustuvanje na kosa nezz sto mu e majkata :) mislam deka ima preparati po aptekive ali ne me drzi za zbor ne sum siguren :)

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
познавам другарче што од многу гел му падна косата до последно влакно така да и јас мислам дека е до тоа но немора да значи сепак

B

BrunoFresh

Гостин
Ништо друго не може да е, мора да е од гелот. Ккао што кажа ненормално си клавал гел. Сите клаваме ненормално гел а забораваме дека од тоа можеби еден ден ќе немаме коса. Мое мислење 99% дека е од гелот, но можеби е и некоја генетска особина.

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Побарај по аптеките некои апчиња ги нарекувале мерц за нокти, коса и за сјај на кожата а и ампули за коса ќе си купуваш на секое миење ќе ставаш по една ампула околу 100 денари е една. Тоа е за спречување на опаѓање на коса.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Ова со гелот баш и не ми се верува. Јас ставам гел пола мој живот, па ништо не ми е. Е сега може да е до видот на гелот, ако е некое срање, можно е тој да помага во опаѓањето, кое првично се должи на твоите гени.
Инаку ми се има десено со пена за коса некои чудни корички да ми се појавуваат на скалпот и одма штом ги забележав престанав да користам и се вратив на гел.

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Значи за опаѓање на коса може да има повеќе причини. На другарка почна да и паѓа поради многу брзо изгубени килограми, мене ми се има случено поради менување на клима, може да се случи да дојде до опаѓање на коса после бременост обично на бебињата кога им паѓа првата коса тогаш и нивните мајки се соочуваат со овој проблем, промена на исхрана и секако користење на разни препарати за коса. Како и да е важно е доколку се соочиме со овој проблем да го спречиме навреме после тоа е потешко бидејќи ретко се наоѓа препарат за растење на коса. Исто така имам слушнато дека од недостаток на железо во организмот може да дојде до опаѓање. :)

V

Vollstandig

Гостин
Сите користиме гел, некој повеќе некој помалце a најмалце производителите на гел.
Е сеа, додека дочекаме 3030-та година, кога косата сама ќе се дига нагоре, и тоа само со крвна ерекција, доттогаш останува да користиме лепило кое освен што го уништува влакното не прави да изгледаме ко да свршил некој на коса на нас, што е многу чуден фетиш.

За да се спречи ова чудо, т.е опаѓање коса, препорачувам некои ствари со кои си ја задржав косата:

Пред излегување, ставајте гел, помалце. Косата навлажнете ја, и НИКАКО НА СУВА КОСА. Со самото што ќе ја навлажните косата, (со распрскувач за вода како кај фризерите), полесно се лепи гелот и не е штетен за косата.Значи, сува коса и гел никако. Самоубиство од прв степен.

Далје,ставајте што помалце гел, значи, за еден главуч со глава колку една лубеница, доволно би му било со 3 прста да земе гел, размачкајте го низ раце, и низ цела коса протријте го. Доволно е тоа и ќе зацрвсни колку да ја помините вечерта. Значи, премногу гел, никако.

Кога се враќате, од чаршија (да речеме само за такви пригоди користите гел) убавезно, миење на косата. Ова е рецептот за долго имање на коса на тиквата ваша, која и онака ништо не сфаќа. Значи, пред враќање, ѕврц телефонот “мамо болјерчето пушти го“ и доволни ви се 3-5 литри млака вода да ја измиете. Не мора да се користат шампони доволно е само да падни целиот отров од косата. Избришете ја со крпа убаво, и ќе забележите како вашата коса е многу мека. Тоа е од гелот, кој ако постои на вас, го тенчи влакното и го прави за нигде. Значи, после ставање гел убавезно вадење и не да стои повеќе од 7-8 часови на вас косата со гел.

Користете квалитетни гелови. Гел од 30 денари, користете го да залепете нешто кога немате селотејп. На глава не.
Повторувам, на глава не. Има поубави работи за на глава. Користете гелови од реномирани производители, не значи дека најскапиот е најдобар но секогаш има предност пред кинеските од 20 денари кутија.

Почитувајте ги овие правила и нема да имате проблем никогаш со косата.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
Имам 23 години и кога бев 15 почна да ми паѓа косата.Бев на лекар и се ми испитаа крв-јака, хормони, се е во ред, од косата ми корнеа влакна и тоа е се во ред епа што му е мајката?Косата ми е многу проретчена, но пред да почне да ми паѓа ненормално користев гел за коса?Има ли некој сличен случај и дали нашол лек во нешто?Претходно имав ептен густа коса дури и ја ретчев, сега ептен ми е ретка.Секој коментар ќе биде од помош, мислам корисен.
da ima ist slucaj...eden moj drugar od sredno....isto mu se desavase...mu popaga cela kosa....pocnaa duri i vegite...se ispitaa nisto ne se najde, se bese vo red....i minaa godinite lugeto veke izgubija nadez.....i za cudo
edna drugarka skoro mi rece deka go videla i deka kosata pocnala da mu raste taka samo od sebe

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
da ima ist slucaj...eden moj drugar od sredno....isto mu se desavase...mu popaga cela kosa....pocnaa duri i vegite...se ispitaa nisto ne se najde, se bese vo red....i minaa godinite lugeto veke izgubija nadez.....i za cudo
edna drugarka skoro mi rece deka go videla i deka kosata pocnala da mu raste taka samo od sebe
Во овој случај ми личи дека стресот имал главна улога, а не гелот. :)

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
ми се нема десено ова, порано ставав малце гел ама жолт

Kajgana Shop

На врв Bottom