zocc
911
- Член од
- 9 мај 2011
- Мислења
- 2.912
- Поени од реакции
- 1.678
Добар е, овој е за Dirt jump, мислам кога се појави како нов модел беше околу 1000 ЕУР (мислам). Инаку рамот е екстремно силен. Од Дачо ли е овој??ке ве замолам ако може некој да ми каже колку вреди точаков на старо дека ми го даваат инаку не го купавам за возење ми треба за препродавање
http://thefixbikes.files.wordpress.com/2010/03/2010-p-bikes-009.jpg
![]()
--- надополнето: Aug 13, 2011 7:07 PM ---
Денес 90% од рамките се прават во Тајван и сите светски брендови како и италијанските само ги фарбаат и брендираат кај нив во фабрика. Во тоа сум 100% сигурен, имам разговарано со некои луѓе од тој бизнис како и читано на интернет. Ретки се рамките кои се произведуваат во Италија или било која друга земја (освен споменатата погоре) и имаат астрономски цени.Како одеднаш Италија не прави велосипеди.Само Тајван,Америка и Германија.Па самиот во цитираниот пост погоре велиш дека вилушката е производена во Италија.
А за тоа дека ке ти дојде поевтино точак на делови него цел (склопен), нема врска. Другар ми склопуваше точак и на крај му излезе 1500 ЕУР а истиот склопен испадна 1000 ЕУР. Али јеби га кога човек нема пари одеднаш да ги даде. Единствено да купиш некоја "no name" рамка и да монтираш добри делови.

Не сакам да ти докажувам или наметнам нешто но сметам дека размислуваш малку лошо.Нема логика да само во една земја се прават рамови.Второ мислиш дека на некој германец,на пример фирмата Wheller или Cube им се исплати да прави рамки во Тајван и истите потоа да ги донесе во германија и да ги фарба:Ќе ги фати ѓавол ипол и еден точак ќе треба да продаваат за миниумум 4000 евра.Големите фирми имаат претставништва т.е свои фабрики надвор од своите матични држави поради две причини.Првата е евтината работна сила и далечината на пазарот и заради голем опсег на производство.Не сум упатен многу за фирмата Specialized дали има фабрика во Тајван како што велиш погоре,Да речеме дека би имало.Тоа е така бидејки фабриката Specialized не може да постигне толкаво производство во матичната земја.Мислам тоа е денес вообичаена пракса во целата индустрија како автомобилска,електронска итн.

кај тебе уште еднаш ке ти го постирам линкот :