ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
Dali treba da imas prosek za da mozes koja sakas nasoka da ja izberes...kako sto vidov ima pveke i ne mi e jasno okolu toa :S

многу рано ти текнало да видиш, имаш 3 насоки на правен Правни науки, Политички науки и Новинарство, тоа што го сакаш најмногу тоа го избери

Edno prasanje na forumov ostana bez odgovor, pa posto i mene me interesira ke go povtoram:
"Moze li nekoj da mi gi pise temite za esej za vtor semestar po Ustavno pravo, Informatika i Angliski jazik.
Fala odnapred"
Fala i od mene

многу рано ти текнало да видиш, имаш 3 насоки на правен Правни науки, Политички науки и Новинарство, тоа што го сакаш најмногу тоа го избери
Ne mislev na toa ....znaci veke izbrav pravni studii no potoa ima nasoki mislam megunarodno pravo kazneno na toa mislam

Генерално, ваше мислење, дали е тешко да се извади просек од 8.5 на правен? (ме интересира пошто нели без просек си гола вода ) ... фала однапред...

Каков просек бе?! Кој те лажел само?

Демек после на работа просек на факс ќе ти бараат? Незнам у која земја живеете али у Македонија не се гледа просек (освен ако сакаш да си асистент на Правен). Ти заврши си факс па после покажи се на работа. Тоа е тоа. Просек. Хах. Funny kids this days...

Демек после на работа просек на факс ќе ти бараат? Незнам у која земја живеете али у Македонија не се гледа просек (освен ако сакаш да си асистент на Правен). Ти заврши си факс па после покажи се на работа. Тоа е тоа. Просек. Хах. Funny kids this days...
Kolku samo baraat. Na brat mi kako pripravnik aplicirase vo edna advokatska kancelarija, i prosek i plus ko usen ispit mu praele i mu dale nekoja tuzba da preveduva od makedonski na angliski.
Sanjaj si ti so 6ki deka ke zimas golema plata vo ugledna advokatska kancelarija <3
--- надополнето: Aug 17, 2011 10:43 PM ---
Генерално, ваше мислење, дали е тешко да се извади просек од 8.5 на правен? (ме интересира пошто нели без просек си гола вода ) ... фала однапред...
Иначе мене првииот впечаток ми беше океј, онака колегите беа фини, само овие на студентски прашања беа малку некултурни.. бтв, имаше една многу згодна цура што стоеше на врата на студентски прашања...
А и некако немаше многу згодни колешки, али ќе видимо подетално од 15ти ... :) :D
Jamey, ne e nesto tesko, ama za kogo kako, znaes.
Treba edno 2 dena pred ispit da ne spies i da citas, aktivnost na predavanja i na esej 20che da izvadis.

Nego ja cuv deka ke voveduvale usen ispit od godinava? Is it true?

Со 65 бода во втор круг би влегол ?
Замина возот за правни студии ако не си се запишал во прв рок.
Со 65 бода има шанса да ме примаат во приватна квота?
Има шанса, лани имаше и со помали. Плус како што слушав годинава имало повеќе заинтересираност за информатика така да имаш шанси.
На пример тие што не се примени на државна квота ги префрлаат на кофинансирање или мора да се чека на друг уписен рок?
Да се надоврзам на одговорот-кога ке те префрлат во квотата со кофинансирање треба да потпишеш еден договор дека се согласуваш да плаќаш по 400 евра-така нешто беше.
Иначе мене првииот впечаток ми беше океј, онака колегите беа фини, само овие на студентски прашања беа малку некултурни.. бтв, имаше една многу згодна цура што стоеше на врата на студентски прашања...
А и некако немаше многу згодни колешки, али ќе видимо подетално од 15ти ... :) :D
Просек потешко се чува кај нас. По два поени да изгубиш на колоквиумите и есејот 10 нема да имаш. Ке си видиш како е од Септември :) И јас мислев дека нема многу згодни колешки кога се запишував :P
Згодната на врата сигурно била асистентката по Социологија или Економика :D

Првиот впечаток ми беше лош.Многу арогантни и нервозни луѓе,со намуртени фаци,просто да се уплашиш.
Тешка работа.Еден човек беше дојден од источна Македонија негде и бараше некаква потврда за синот.И никој не сакаше да го услужи.Отиде кај една постара жена на шалтер и таа го направи парче,ама баш буквално.
Му се дереше во фаца,го изнавреѓа и на крај го избрка без никаков срам.А сиротиот човек дошол од 6 саат за да заврши работа.
Не ми се свиѓа тоа што го видов денеска,се надевам дека кога ќе почнам на факултет ќе ми се поправи впечатокот.

п.с Поднесов документи,па ќе видиме што-како.Иначе на Политички студии ќе бидам,ако интересира некого :D
--- надополнето: Aug 16, 2011 11:24 AM ---
Поздрав од Тетка Донка. Голем број на студенти се крстат пред да одат на блиска средба со неа :)

Јас имам 93 и нешто повеќе поени.Влагам во државна квота или?
Поздрав од Тетка Донка. Голем број на студенти се крстат пред да одат на блиска средба со неа :)
Edno prasanje na forumov ostana bez odgovor, pa posto i mene me interesira ke go povtoram:
"Moze li nekoj da mi gi pise temite za esej za vtor semestar po Ustavno pravo, Informatika i Angliski jazik.
Fala odnapred"
Fala i od mene
Друже, Уставно од цела книга ке ти даде 10 или 5 прашања. Не ни кажа никави теми. Ни рече дека ке се поопшти прашања-едно се сеќавам имаше: Судски совет-па пишувај што знаеш :) Англиски: 1. The Court System in England and Wales related to those in Republic of Macedonia и 2.The legal profession in England and Wales to those in Republic of Macedonia . Имаше уште една ама ја оттргна. Од овие две една треба да научиш.
п.с. За информатика не се сеќавам како беа. Утре ке проверам дали имам запишано негде и ако имам ке ти пишам пп ;)

Целосно се сложувам со тебе. Имам правено муабет со постари колеги и викаат дека од цела група само 2-3 имаат висок просек. Бтв која година си?

Kolku samo baraat. Na brat mi kako pripravnik aplicirase vo edna advokatska kancelarija, i prosek i plus ko usen ispit mu praele i mu dale nekoja tuzba da preveduva od makedonski na angliski.
Sanjaj si ti so 6ki deka ke zimas golema plata vo ugledna advokatska kancelarija <3

Сањај дека сум правник <3
--- надополнето: Aug 17, 2011 11:17 PM ---
Целосно се сложувам со тебе. Имам правено муабет со постари колеги и викаат дека од цела група само 2-3 имаат висок просек. Бтв која година си?

Сеа трета ќе сум. Али политички.

--- надополнето: Aug 17, 2011 10:43 PM ---

Jamey, ne e nesto tesko, ama za kogo kako, znaes.
Treba edno 2 dena pred ispit da ne spies i da citas, aktivnost na predavanja i na esej 20che da izvadis.

Nego ja cuv deka ke voveduvale usen ispit od godinava? Is it true?

И јас имам слушнато и искрено јас сум ЗА воведување на усен испит. :) Ќе видиме :)

Со просек под 8.00 неможеш да аплицираш на академија за судии и јавни обвинители со новите закони, а парите се таму (и кај нотар исто).
И те како е важен просекот на правен факултет!

Со просек под 8.00 неможеш да аплицираш на академија за судии и јавни обвинители со новите закони, а парите се таму (и кај нотар исто).
И те како е важен просекот на правен факултет!
Друже, законов не верувам да е уште долго. Со овој закон во академијата ке можат да продолжат само оние од ФОН и Европски кои за испит за кој ние учиме по 400-500 страни они учат по 40-50 плус со дадени прашања....Или пак кај нас ке се намалат критериумите за оценување т.е. ке бидат исти како кај останатите факултети.

Друже, законов не верувам да е уште долго. Со овој закон во академијата ке можат да продолжат само оние од ФОН и Европски кои за испит за кој ние учиме по 400-500 страни они учат по 40-50 плус со дадени прашања....Или пак кај нас ке се намалат критериумите за оценување т.е. ке бидат исти како кај останатите факултети.

Кој знае уште колку ќе трае законот и уште што ли ќе измислат. Силна држава - Учен народ, знаењето е сила, знаењето е моќ.
Јас се чудам само уште што ќе додадат а дека нешто ќе има поволности тешко, мора да има СЕЛЕКЦИЈА кога 99% се запишуваат на факс.
Тешко дека ќе се намалат критериумите за оценување, посебно со ова кредит трансфер системот еден мал кикс на колоквиум, семинарска, есеј и одма една оцена долу.

И јас имам слушнато и искрено јас сум ЗА воведување на усен испит. :) Ќе видиме :)
Мене па не ми се верува. Го немаат веќе професорите тоа време, зафатени се со сопствените бизниси :)
--- надополнето: Aug 18, 2011 12:03 PM ---
Кој знае уште колку ќе трае законот и уште што ли ќе измислат. Силна држава - Учен народ, знаењето е сила, знаењето е моќ.
Јас се чудам само уште што ќе додадат а дека нешто ќе има поволности тешко, мора да има СЕЛЕКЦИЈА кога 99% се запишуваат на факс.
Тешко дека ќе се намалат критериумите за оценување, посебно со ова кредит трансфер системот еден мал кикс на колоквиум, семинарска, есеј и одма една оцена долу.
Јас се молам да не трае уште долго. Целосно се согласувам со тебе. Колку што сум информиран, секаде кај што има ЕКТС предметите се полагаат со 51% а кај нас е 61%. Е сеа не знам дали ова е само кај нас или има и уште некој факултет.

п.с. Која година си?

Од септември сум студент, и значи знам колку е битен просекот за правен бидејќи без просек неможеш адвокат,судија или обвинител да бидеш. Е, заради тоа ми беше прашањето...преку глава од таквите "експерти" како тебе... п.с и иди малце поднаучи англиски па тогаш пишувај, а не само изиграваш безвезе паметен ....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom