Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Од една страна е добро што ги дадоја плажите под концесија, од една лошо(многу јасно).
Ако не ги даеја ќе останеја запустени, сите знајме пред 3 години шо имаше кај што се сека Бафало бич, Куба......
Сеа после Прва Горица вистина се претервит со лежалки, после таја плажа сите други се полни со лежалки и немат кај да се застанит со пешкир.
Некако да ги натерет да го намалат бројот на лежалки барем за 50% ќе бидит супер.:)

Немат шо да ги натерет,во договорот им е напишано 60% максимум од површината на плажата дека можат со лежалки да исполнат.А колку се поштовет закони кај нас во нашава земја на чудата,то е друго.
--- надополнето: Aug 11, 2011 11:06 AM ---
Не, не беше ништо посебно, двете коли тука некаде беа :) Значи не сум јас од тие туристи што плукаат на се и сешто, што кршат, што фрлаат по улици ко да е мој градот. Само ете еднаш кога бев во Охрид ми сметаше тоа што газдарицата чу дека ќе има концерт на Лени и сакаше на веќе платено да ни ја покачи цената на собата. А собата нејзина што ни ја издаде...не знам, таа ако беше за 600 ден што сакаше да ни наплати, гаражата моја на 1000ка ја проценувам :)
Има некои Охриѓани (не велам дека сите се исти, далеку од тоа, не генерализирам) навистина се преценуваат со работите што ги нудат а качуваат цени како што накачил комшијата а не гледа дека комшијата нуди топ услови - кабловска/вифи/клима а тој само една маса никаква. Треба да им се укаже некако на ваквиве што сакаат преку ноќ пара а не инвестираат. Тоа е се, инаку Охрид е многу убаво место, нека не драпаат тие што викаат боље Грција во оние поблискине места, да те изедат комарци на спање.

Без разлика шо сум од Охрид за болдов си скроз во право.Плус фактот дека ни 30% од гостите не им се пријавени...Таквите би ги пуштил да го чистат ѓубрето од плажите.

Офтопик мал: Не е точно ова за Вевчани. Еве јас сум од Скопје, само потекнувам од таму ама не зборам на дијалект, со кола со скопски регистрации доаѓам, не ме знаат од рестораните и ми наплаќаат колку што е за Вевчанци. Сигурно нескафе ладно не е 30 за Вевчанци а за мене да е 50.

Он: Што се однесува до градов, ниту сум од бучните туристи, ниту сум од распрдените. Само ми пречи што некои Охриѓани се навистина пристрасни. Бев за малиот маратон во градов на неколку часа само и со свои очи видов неправилно паркирани две коли - една со скопски таблички, друга со охридски. Погодете која кола ја кренаа?
Многу јасно е тоа чија кола ќе ја кренат,секаде е така,барем кај нас а го има во мал процент и пошироко.И во Дебар полицијата седи цел ден да помине некоја кола од надвор па да ја запре одма,поготово сега странциве ги сотраа со се.
Не е битно тоа,нормално Охриѓани да си имаат предност,збориме за услугиве,а еве и ти си од СК и признаваш дека најмногу ,,вие,, со нивното понашање(дали го имаат не знам) ги натераа на ова.А еве и самите Охриѓани на форумов признаа дека има голем дел такви шо преку ноќ сакаат да се збогатат без никаква услуга.

Колку малку треба
icon_at_textsize.gif

Стотина деца ги брануваат водите на реконструираните базени на спортскиот центар „Атина Бојаџи“ во Охрид, а нивниот број секојдневно се зголемува.

mazen2.jpg

Големиот интерес на родителите кои побрзаа да ги запишат своите деца во Летната пливачка школа само ја потврдува потребата од изградба на спортска инфраструктура во градот, во кој од објективни и субјективни причини долги години нема пливање. Иронично ако се знае дека од тука потекнуваат легендарни пливачки имиња како Атина и Дики Бојаџи, Нико Нестор, Климе Савин, Александар Маленко....

Со модернизацијата на отворените базени градот на маратонското пливање се чини го доби неопходниот импулс, но за тоа да биде преточено во вистинска позитивна енергија не смее да се застане тука. Треба да се исполнат дадените ветувања и да се изгради затворен базен, бидејќи без континуитет во работата со пливачите резултати не можат да се очекуваат. А властите ветија не е еден, туку два, еден општината, еден државата.

bazen3.jpg

Новата генерација пливачи кои со голем елан ја посетуваат Летната школа и плејадата тренерски и пливачки имиња кои се подготвени одново да го вложат сиот свој ентузијазам очекуваат ветеното и да се оствари, затоа што за забележителни спортски успеси потребни се соодветни услови за работа. Се освен тоа е импровизација која не носи резултати, напротив само нови разочарувања.

Г. Момироски​

12.08.2011 08:00​

Прочитана е : 1938 пати​

abe da pravime realno muabet i ohrigjani preteruvaat ponekogas
no aj ke gi vidam sega sezonata e pri kraj vike :)

Автобуси за Битола кога има, дали знае некој точен распоред?

6:00,6:30,8:15,10:00,10:25,12:25,13:10,13:30,15:30,16:30,17:20,17:30,18:00,18:30,19:30
*Галеб - Охрид *Транскоп - Битола *Атом - Кочани *Скорпион - Крушево *Струмица Експрес *Сам Вел - Кавадарци* Пелагонија - Прилеп

Избегавај ги овие последниве зш се сезонски линии и полни патници,тешко да најш место доста луѓе се и со повратни.
Странава подолу не е точна ако гледаш на неа,се изгорев еднаш така.Возниот ред им бил препишан од 1999 година.
http://www.avtobus.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=14849:2011-07-03-19-23-30

Само што се вратив од Охрид. Во рок од шест дена имав 12 или 13 непријатни случки со различни луѓе од Охрид. Таксисти, шанкери, келнери па дури и типот кај шо требаше да бидам сместен, после 3 дена договарање за изнајмување на цел стан, се обиде да ме измами. Дури и рибарите на пристаниште у 3 саат сабајле дофрлаа глупости. Искрено, се лажете ако мислите дека предрасудите за Охриѓани се неосновани. Вечином од Охриѓаните се морони триста на саат и што се мене тиче може да се носат у три лепе пичке материне. Ја моите пари веќе во Охрид не ги оставам.

Па затоа главно и постои туристичка полиција во земјите кои имаат/сакаат/развиваат туризам

The specific functions of Greece Tourist Police are cooperating with local Directorates of Tourism and local authorities in order to deal with various issues on tourism. They also provide information to the foreign visitors, and assist them with issues arising on tourist businesses. It ensures implementation of tourist legislation in all tourist areas, businesses and media, hotels and apartments, rooms to let, ski resorts, archaeological sites and in many more areas. The Force inspects and supervises tourist businesses with the aim to provide better services and protection to the visitors.
У Лисабон пример ако ти наплати таксист више него нормално (а тоа се случува обично од аеродром до хотел пошто аеродромот е тукуречи в град), ќе се јавиш кај нив...си ја работат работата. Ти си турист, муштерија и треба пак да им дојдеш без негативни искуства кои ќе ги шириш кај познатите.

Не знам дали има туристичка полиција Охрид, ако нема би требало да напраат нешто. Ако сакаш туризам и задоволни муштерии, треба да мислиш на туристите, не само на бојлерот и наплата на секое уличе како паркинг. Доста од домаќините се трудат да се издигнат над ова ниво од претходниот век (да си ја вршат работата професионално), но не е реткост да се најдат газди и со сеуште стари предрасуди, а плус се јавуваат вакви проблеми како погоре.

Само што се вратив од Охрид. Во рок од шест дена имав 12 или 13 непријатни случки со различни луѓе од Охрид. Таксисти, шанкери, келнери па дури и типот кај шо требаше да бидам сместен, после 3 дена договарање за изнајмување на цел стан, се обиде да ме измами. Дури и рибарите на пристаниште у 3 саат сабајле дофрлаа глупости. Искрено, се лажете ако мислите дека предрасудите за Охриѓани се неосновани. Вечином од Охриѓаните се морони триста на саат и што се мене тиче може да се носат у три лепе пичке материне. Ја моите пари веќе во Охрид не ги оставам.
1.Признај дека ја преувеличуваш приказнава
2.Се гледаме следната година ;)

1.Признај дека ја преувеличуваш приказнава
2.Се гледаме следната година ;)
1.Не ја преувеличувам, се враќав од куба либре и застанав со луѓето да ги прашам како оди бидејќи ме интересира риболов. Да ти цитирам:
Јас: Добровечер, како оди? Гризе?
Тие: Добро е.
Јас: Ок
Тие: Кај тебе ако не гризе фрли коска. (девојка ми беше со мене)

2.Тешко веројатно.

Не ме сфаќај лично, не те познавам и не сакам да те напаѓам само на основа на тоа шо си од Охрид, ама бачко сограѓаните ти се крш невиден.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom