A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Swifty
  • Време на започнување Време на започнување
Да да и кај мене беше толку ама се оправи..Им се јавив рекоа мали технички проблеми :)
Инаку на спидтест не иде сеа до 19 туку до 10mbps, али добро ваљда навечер ќе крене ко и секад :)
--- надополнето: Aug 16, 2011 3:37 PM ---
Кога сме кај мерењето на реализираниот Интернет сообраќај, да Ви обрнам внимание на една аномалија, која ја забележав деновиве.
Имено, Кејблтел на ЛАН клиентите не им го мери интранетот (реализираниот сообраќај во рамките на нивната локална мрежа). Од пред некое време, односно од 1ви април, кога ги пуштија големите брзини кон бугарските торенти, тој сообраќај исто така не го мерат.
Деновиве забележав дека не се мери и сообраќајот кон youtube.com. Девојка ми, си има направено плеј листи на youtube, кои редовно ги пушта кога доаѓа кај мене. Тоа редовно ми трошеше доста сообраќај во текот на месецот. Овој месец, гледам дека бројачите ми „стагнираат“, па решив да видам зошто е тоа така. По неколкудневно тестирање, сосем случајно видов дека кога пуштам клип на youtube, тој клип ми го стримаат од сервер со име: o-o.preferred.cabtel-skp1.v9.lscache1.c.youtube.com, или нешто слично. Пингам до тој сервер и ја добивам ИП адресата 92.53.32.82. Whois на таа ИП адреса вика дека е на: CableTEL DOOEL Macedonia. Не знам како е ова можно ова? Youtube сервери кај Кејблтел ли има? Како и да е, на ЛАН клиентите овој сообраќај не им се брои. Можеме да гледаме клипови колку сакаме!

Да да и на мене ми ги пушта клипчичата од тој сервер, го пингам и 1ms :D Чудна ствар....
На мене ми го мерат сообраќајот наспрема замунда :)

Сабајлево забележав нешто чудно со download брзината, од 1,2mB/s кои што веќе 2 месеци oд кога ги користам ги добивам константно, скокна на 1,5mB/s, па отидов да зирнам во модемот. И таму лежеше зајакот...

bnwP0.png

Конфиг-от што го добивам од нив поради некоја причина е зголемен на 12288kbps наместо 10240kbps. Благодарам Cabletel. :D

Да ама затоа на мене (ЛАН) ми ја намалија...Додуше ништо не осеќам, ова само на спидтест, а замунда пак си иде со над 3 мега у секунда...И јутуб исто брзо си се отвара
1436726174.png

Да ама затоа на мене (ЛАН) ми ја намалија...Додуше ништо не осеќам, ова само на спидтест, а замунда пак си иде со над 3 мега у секунда...И јутуб исто брзо си се отвара
1436726174.png

Не обрнувај толку внимание на резултатите на Спидтест.... прифаќај ги со резерва.

Леле пингов ме изненадува :D Еве кон каде имам само 41ms :D
2011081712.jpg

Инаку оваа адреса е искочена од пингање на youtube.com преку command prompt....

Ќе треба да видам колку иам пинг на кантер кон амерички некој сервер :)

1436726174.png

Не ти намалиле, брзината на Speedtest варира доста, и во реалност таа брзина е линкот кој доаѓа до теб, не брзината којашто можеш во одредени периоди да ја постигнеш. Преку Замунда, немаш ограничување и тоа треба да ти биде единствен битен тест, заедно со гледањето на онлајн стримови и дилеј во игри (ако играш) овие 3 сегмента се најбитни за одсликување на квалитетот на еден интернет.

Јас сум на 8/80ГБ. И прееска гледам торентов со 1.1 МБ/с тера цело време.. Изгледа имаат 10ка пуштено. :)

Не ти намалиле, брзината на Speedtest варира доста, и во реалност таа брзина е линкот кој доаѓа до теб, не брзината којашто можеш во одредени периоди да ја постигнеш. Преку Замунда, немаш ограничување и тоа треба да ти биде единствен битен тест, заедно со гледањето на онлајн стримови и дилеј во игри (ако играш) овие 3 сегмента се најбитни за одсликување на квалитетот на еден интернет.

Замунда - фантастична брзина од 3 мега у секунда :)
Глеање онлајн филмови/глеање у живо канали (вклучувајќи го зулу.мк) - се отвараат без проблеми и без никакви засецкувања
Дилеј во игри - штотуку играв во америка на еден сервер (едвај најдов non-steam) - пингот ми е околу 80-90...Толку ми беше со претходниот на бугарски сервер и сепак се играше :D

1437124779.png

200/8 и сум задоволен и со брзина и трансвер а да не ги урочам во последно време некако е многу стабилен :P, заборавив да кажам дека сум на модем

Нетов моментално ми симнува со 1.3мб. Се надевам ќе остане вака, и дека нема да се врати на 1.1(default)мб.
Не би било лошо и уште да се крене брзината:D

1437360454.png

:icon_mrgr:
--- надополнето: Aug 17, 2011 5:30 PM ---
Еве и од странција, да не речат пиринг имало тука па нереални резултати :)

1437362921.png

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom