Македонците го измислиле цементот!

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Јас не им се бунам на атеистине дека многу го тупат со докажување на непостоење на Бог и деградација на Исус нити му се бунам некој кој истражува мистерии.
Треба да ги разбереш дека не им е истересно веќе да слушаат за античките Македонци... :tapp:

Само не знам зошто слушаат и читаат доколку не им е интересно... Никој сосила не ги тера да остават коментар доколку немаат што да кажат на вакви теми. Можат слободно да не поштедат од нивните инфантили коментари. И мене ми е преку таквото од хомичи и лезбејки и нивните права и љубови, ама не сум барал од никој да не се отвораат и дискутираат такви теми.

Доколку нешто ме заморува гледам да го избегнувам.

Инаку нормално е таква светска цивилизација каква што била македонската да има оставено на подоцнежните култури некои свои достигнувања.

На едно место прочитав дека едно од најраните споменувања на палачинки (не римски баници) се среќава во некој текст за Македонија. Во околината на Солун, од лица кои говореле таканаречен словенски јазик. На кој не му се допаѓа тоа, да не јаде.:sneaky:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Наредните офтопик мислења ќе бидат не само избришани, туку и членовите банирани.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Па жалосно е што не те интересира, што мислат луќе од таа фела (а треба да те интересира оти тоа е прашање за нив, а не за квази историчари), не се работи овде за татко ми и братми, они се неважни, има други архитекти што се померодавни од нив веројатно. Но како и да е, ова што го кажа е доволен доказ дека те интересира дека е само „македонски“ спомнато во тој извадок од текст што си го пронашол, а дали тоа што е напишано е воопшто така, нели, не е важно, бидејќи веројатно полесно е да се има големо М на „градите“ отколку да се знае што е, зошто е и дали тоа М треба воопшто да стои на „градите“. Како и да е, не ме ни чуди таквиот игнорантен став, бидејќи тоа е олицетворение на денешното наше општо непознавање на фактите, а кое де факто допринесе, и како што гледам сеуште допринесува, за свесна заблуда меѓу рајата.
Големо М на градите... За некои означува Македонија, за други малодушност, меркантилност, малограѓанство, малициозност...

Иако Bratot опомена во врска со офтопик мислења мислам дека треба да ти се даде шанса да кажеш како тоа што татко ти и брат се луѓе од фелата го прави смешен научниот факт дека Македонците први употребувале цементна смеса - археолошко откритие (од страна на луѓе стручни во својата фела) објавено пред неколку месеци (веќе се наоѓа на wikipedia: Early uses
It is uncertain where it was first discovered that a combination of hydrated non-hydraulic lime and a pozzolan produces a hydraulic mixture (see also: Pozzolanic reaction), but concrete made from such mixtures was first used by the Ancient Macedonians[1][2] and three centuries later on a large scale by Roman engineers.[3]).

Па сподели, може татко ти и брат ти или други луѓе знаат нешто повеќе.

Тоа што ќе омаловажуваш нема да те направи померодавен и стручен во очите на другите.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Фала најпрво, што ми акнавте БАН.. ако сакате може уште еднаш, воопшто не ми смета... И второ, ти земи прочитај малку повеќе, од каде тоа Античките Македонци први да користеле бетон? Типов што го напишал тоа на англиски очигледно е некој дунстер и квази-историчар. А ако е Википедија, се ми е јасно. Трето, старите египќани користеле бетон далеку пред римјаните. Нека не те бунат трите големи пирамиди во Ел-Гиза, бидејќи пред да стасаат до совршена пирамида, египќаните се окозиле архитектонски за да го постигнат посакуваниот шлаг на тортата! Де факто дека пирамидите во Ел-Гиза се направени од камени блокови (иако постојат теории каде што се тврди дека всушност не станува збор за камени блокови, клесани на каменолом, туку дека тоа се бетонски маси, кои во калапи се правени онака како што ги гледаме - вршени се испитувања на структурата на самите камени блокови, па оттука се смета дека и песок и кршен камен е носен преку Нил, за да на лице место се прават блоковите), но исто така е факт дека првите пирамиди биле од обични тули кои биле лепени, најпрво со кал, за подоцна со бетон. А за да стигнат до пирамида, е морале мудрите египќани да прават мастаби (прочитај и за нив). За да биде „прикаскава“ уште поинтересна, египќаните, а и римјаните не знаеле што е бетон (е сега за да не ме сфатите погрешно, не знаеле, во смисла за неговите својства, хемиската структура, како да се подобрат неговите својства и сл исл), а онашто го знаеле е дека , да ова е бетон, што знам, конкрит, па ова го користиме како врзиво и сл., па поради тоа и не отишле и понатаму во проучување на истиот. Така да тоа со античките македонци го отфрлам како чиста глупост, ако ништо друго, технологијата за бетон од египет се проширила и во атничка грција, а за волја на вистината и минојците користеле бетон, па оттука и користењето на бетон од страна на античките македонци не е некое откровение, туку причинско последичен однос, на учење на технологија од еден на друг. За волја на вистината, Римјаните биле први што масовно користеле бетон, во смисла не како врзиво меѓу тули, но и како чиста бетонски слој (на пример, Храмот на Јупитер среде Рим, кој инаку подоцна е пренаменет како христијанска црква, има сферичен кров со голем кружен отвор на највисоката негова точка во центарот на кровот).

А ако веќе зборувате за армиран бетон, е тој го измислил француз, а тоа е веќе друга приказна...

И нема потреба да докажувате нешто што веќе го пишува во стручна литература, а уште повеќе на татко ми и брат ми, тие се неважни фигури, ги спомнав чисто симболички (јебеш не знам зашто воопшто и ги спомнав, веројатно во афект - наплив на ирационални емоции), а ако ви годи да ги клавате во уста, слободно, бидејќи тоа и ви доликува, со оглед на фактот дека не сакате да прифатите нешто што веќе одамна е историски потврдено и докажано.

Толку од мене...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Фала најпрво, што ми акнавте БАН.. ако сакате може уште еднаш, воопшто не ми смета... И второ, ти земи прочитај малку повеќе, од каде тоа Античките Македонци први да користеле бетон? Типов што го напишал тоа на англиски очигледно е некој дунстер и квази-историчар.
Dr Angeliki Kottaridi

А ако е Википедија, се ми е јасно. Трето, старите египќани користеле бетон далеку пред римјаните. Нека не те бунат трите големи пирамиди во Ел-Гиза, бидејќи пред да стасаат до совршена пирамида, египќаните се окозиле архитектонски за да го постигнат посакуваниот шлаг на тортата! Де факто дека пирамидите во Ел-Гиза се направени од камени блокови (иако постојат теории каде што се тврди дека всушност не станува збор за камени блокови, клесани на каменолом, туку дека тоа се бетонски маси, кои во калапи се правени онака како што ги гледаме - вршени се испитувања на структурата на самите камени блокови, па оттука се смета дека и песок и кршен камен е носен преку Нил, за да на лице место се прават блоковите), но исто така е факт дека првите пирамиди биле од обични тули кои биле лепени, најпрво со кал, за подоцна со бетон. А за да стигнат до пирамида, е морале мудрите египќани да прават мастаби (прочитај и за нив). За да биде „прикаскава“ уште поинтересна, египќаните, а и римјаните не знаеле што е бетон (е сега за да не ме сфатите погрешно, не знаеле, во смисла за неговите својства, хемиската структура, како да се подобрат неговите својства и сл исл), а онашто го знаеле е дека , да ова е бетон, што знам, конкрит, па ова го користиме како врзиво и сл., па поради тоа и не отишле и понатаму во проучување на истиот. Така да тоа со античките македонци го отфрлам како чиста глупост, ако ништо друго, технологијата за бетон од египет се проширила и во атничка грција, а за волја на вистината и минојците користеле бетон, па оттука и користењето на бетон од страна на античките македонци не е некое откровение, туку причинско последичен однос, на учење на технологија од еден на друг. За волја на вистината, Римјаните биле први што масовно користеле бетон, во смисла не како врзиво меѓу тули, но и како чиста бетонски слој (на пример, Храмот на Јупитер среде Рим, кој инаку подоцна е пренаменет како христијанска црква, има сферичен кров со голем кружен отвор на највисоката негова точка во центарот на кровот).
И позади овие (не)научниве тврдења стои кој извор?

А ако веќе зборувате за армиран бетон, е тој го измислил француз, а тоа е веќе друга приказна...

И нема потреба да докажувате нешто што веќе го пишува во стручна литература, а уште повеќе на татко ми и брат ми, тие се неважни фигури, ги спомнав чисто симболички (јебеш не знам зашто воопшто и ги спомнав, веројатно во афект - наплив на ирационални емоции), а ако ви годи да ги клавате во уста, слободно, бидејќи тоа и ви доликува, со оглед на фактот дека не сакате да прифатите нешто што веќе одамна е историски потврдено и докажано.

Толку од мене...
Овде дискутираме за Историја, а заклучоциве на Д-р Котариги се врз основа на археолошки докази и врз кои се применети сите научни критериуми. Впрочем, имаш видео на првата страна од темава снимено од ББС во кое подетално се објаснува целиот процес.

Што биле твоите дома по струка или дали тебе ти се верувало во ова или не, не е предмет на интерес на темава и нема никакво значење по истата. Затоа, ако имаш нешто во склоп на темава, доколку брат ти и татко ти ги проучувале археолошките докази и утврдиле по сите научни стандарди дека горе спомената Д-р Котариги греши, тогаш можеме да дискутираме во однос на тоа што го пишуваш.

Нема потреба од беспредметни уфрлања на тема и се’ што не е во нејзин контекст ќе биде бришено.

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Фала најпрво, што ми акнавте БАН.. технологијата за бетон од египет се проширила и во атничка грција,..и користењето на бетон од страна на античките македонци не е некое откровение,..Храмот на Јупитер среде Рим,... има сферичен кров...
Не требало да те банираат, секој си има свое мислење, ама неисе....

Да не паднеш во несвест, прво за сферите.
Ако си од архитекти, тогаш треба да знаеш за куќата од Породин - Битола.
Таа е, мислам (ова мислам е точно,не е само така кажано) дека 3-4 пати постара од гробниците во Египет, кои имаат свод сфера, а сепак, Римјаните го измислиле.
затоа, ви треба дообразба.

Бидејќи се сметаш за образован, најди ни оригинал текст од Антиката каде се спомнува Грција, па потоа зборувај дека е антична.
И кои се тие објекти во таа гејлада, кои се направени од цемент , а кои се постари од градбите на територијата на Етничка Македонија?
Или само така кажуваш?

Партенонот? или Ветровната Кула?
Па, тие им се направени од Пелазгите и подоцна Македонците.
Или Театрите?

Да не беше Аце, ќе им влегуваа дрвени шпици во газот, а не да им идеше ладно од мермерот.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Епа бидејќи сакате да читате - повелете:

1. Леонард Котрел - „Исчезнатите Фараони“
2. Х.А. Гроневеген Франкфорт и Бернард Ешмол - „Древниот Свет“
3. Наде Проева - „Historia Antiqua Macedonica“ и „Студии за Античките Македонци“
4. Др. Захи Хавас - „Чудата на Пирамидите: Звукот и Светлината на Ел-Гиза“, „Чудата на Абу Симбел: Звукот и Светлината на Нубија“, „Планини на Фараоните: Нераскажаната приказна на градителите на пирамидите“.
5. Ерик Хобсбаум - За Историјата
6. Д.С. Робертсон: „Грчка и Римска Архитектура“.
7. Саломон Ренак - Аполо (историја на уметност)
8. Френсис Ченг, Марк Јарзомбек и Викрам Пракаш - „Светска историја на архитектурата“
9. Бетон и Армиран бетон - (ја имате во библиотеката на Архитектонски факултет, дебелка книга со бледо-маслинаста и бела корица)
10. Историја на архитектурата - стар век (такоџе).

Мислам дека Ви е доста...
Овде имате се, ко за почеток, не само од каде потекнува бетонот, туку и каков е развојниот пат на технологијата во античкиот свет, и нејзиното пренесување (знаењето) меѓу цивилизациите.

А што се однесува до Италијанецов.. пак грешите, затоа шшто дефинитивно го вадите од контекст.... го прочитав текстот внимателно ама никаде не најдов дека Македонците го измислиле цементот. Мене исто така ми е жал што новинарот (новинарката) од ББЦ катастрофално лошо ја пренела веста (расипан телефон). Еве го целиот текст во целост, а болдирано е онаму каде што лежи „натрапникот“,

„updated at 18:07 BST, Wednesday, 20 April 2011

New claim that Macedonians invented cement

Summary

25 April 2011

Archaeologists have made a fresh discovery of some of the finest treasures in Ancient Greece. In addition, from examining buildings in the area, Dr Angeliki Kottaridi believes cement may have been invented by the Macedonians and not the Romans.

Reporter:
Malcolm Brabant

Greece is hoping the discoveries will attract tourists
Listen

Click to hear the report:

Report

The discoveries were made in a royal complex adjacent to this humble mound, which is Greece's equivalent of the pyramids.

Recent analysis of buildings here has shown that the Macedonians created cement three centuries before the Romans, who were previously credited with the invention.

At a time when Greece is teetering on the brink of bankruptcy, this discovery is extremely fortuitous. The Greeks are hoping that tourists will flock to see a building that is second-only in significance to the Parthenon in Athens.

These are exciting times in Vergina, because Dr. Kottaridi is planning soon to open one of the sealed tombs, in the hope of discovering more treasure belonging to the dynasty of Alexander the Great.

Malcolm Brabant, BBC News, Greece “

Така да „другари“, земете си ги книгиве, најдете ги на нет или по продавници, за тоа странските, ви препорачувам амазон, но не избирајте тврд повез, оти се дупло поскапи, а ако сакате, можам и да ви ги позајмам, не е проблем ќе фотокопираме...

А тоа со Аце, што спомна Радио Милева, верувам дека е дел од хистеријата во државава по антиката и античките јунаци. Бидејќи, не е логично, само по себе, Аце „наш“ да им го „дал“ бетонот на Хелени, или пак дека, како што вели Р. Милева „Партенонот? или Ветровната Кула? па, тие им се направени од Пелазгите и подоцна Македонците. или Театрите?“.

Или на пример ова...

најди ни оригинал текст од Антиката каде се спомнува Грција, па потоа зборувај дека е антична.и кои се тие објекти во таа гејлада, кои се направени од цемент , а кои се постари од градбите на територијата на Етничка Македонија?“ (за ова не знам од каде да почнам. Дали од Микена, дали од пред-хеленскиот период на стара Грција (Елада - како сакате) пред 700 година пр.н.е, дали од Хеленскиот период од 700 година пр.н.е. до 146 година пр.н.е., дали од бронзената доба во МКД, дали од периодот пред Аминта I и по Аминта I, дали за разликите меѓу Античка Македонија и Стара Грција, и сл.)

Ова е трагично и тотално непознавање на историјата. Но не објаснувам зошто како, баравте книги, Ви дадов наслови и автори, читајте.

не очекувајте понатаму да Ви одговарам на Вашите прашања. Не за друго туку ќе треба да Ви ги раскажувам книгите, наместо да ги прочитате сами... тоа е тоа..

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Освен наслови од книги и романи јас не гледам никаква цитирана содржина или скенови од страните на кои се наоѓаат предметите од наш интерес.

Не спомнувајќи дека набројаните книги, сигурно не излегле по публикувањето на ова неодамнешно откритие, туку неколку (десетици) години претходно, што значи дека ќе треба да почекаме нови изданија на оваа тематика.

На пример, Леонард Котрел е роден во 1913 година, горе спомената книга ја напишал пред 40 години.
Д.С. Робертсон: „Грчка и Римска Архитектура“ од 1943 година.
Останатите самите проверети ги.

Мислам дека некој меѓу нас, сериозно треба да се апдејтува.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Римјаните го измислиле и нашироко користиле БЕТОНОТ а не цементот.
Уважениот доктор би требало тоа да го знае ако му е струка историја и археологија.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Освен наслови од книги и романи јас не гледам никаква цитирана содржина или скенови од страните на кои се наоѓаат предметите од наш интерес.

Не спомнувајќи дека набројаните книги, сигурно не излегле по публикувањето на ова неодамнешно откритие, туку неколку (десетици) години претходно, што значи дека ќе треба да почекаме нови изданија на оваа тематика.

На пример, Леонард Котрел е роден во 1913 година, горе спомената книга ја напишал пред 40 години.
Д.С. Робертсон: „Грчка и Римска Архитектура“ од 1943 година.
Останатите самите проверети ги.

Мислам дека некој меѓу нас, сериозно треба да се апдејтува.
па ете сум ти навел и понови изданија, знаејќи дека ќе се буниш оти има и „старци“ меѓу изворите. побарај ги и прочитај ги. а еве како што гледам Лет 3 убава замерка нашол за уважениот доктор.. така да мислам дека во првиот пост што го пишав овде наведов дека француз го измислил армираниот бетон и цементот така? Епа, ете ти доказ дека „докторов“ е или шарлатан или кој знае што пренесуваат тие од ББЦ, а и сепак Грција е во криза, така да добра шанса да се привлечат туристи плус нели? И ба Д веј, не очекувај нешто гротесктно и шокантно да откриеш, што се однесува од тој аспект од историјата, се се знае, до танчина. Само треба човек да се нафати малку, да биде упорен, за да најде она што нам овде во МКД не ни е достапно, па да го прочита.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Извини ама ми се чини дека самиот го отвори прашањето на стручноста вмешувајќи ги татко ти и брат во дискусијава и градежната историја која искрено се сомневам дека си ја прочитал, освен она што ти го дофрлиле “од дома“ за да ти помогнат да склопиш поуверлив пост.

Е сега, со сиот респект за градежната професија, ама историјата е одделна, засебна наука која може да се менува во зависност на откритијата, затоа нема потреба да ми претставуваш општи историски почетоци на градежништвото и елементите кои се стандардно вметнати во книгите на тие смерови.

Немаше потреба од цитирање на сите наведени дела, насловите не ми значат ништо, а ти ништо не докажа со нив, бидејќи и јас ќе ти извадам еден автор со дело кое ништо повеќе не ти открива и да ти речам дека можеш да го прочиташ доколку не ми веруваш.

За да не водиме апстрактна дискусија, за да има некоја тежина нашава дебата, кога се служиш со одредени цитати, автори и сл. убаво би било, да се држиме до форумската култура и да ги прикажеме тие цитати веродостојно и најважно, да имаат допирна точка со темава.

Доколку г.н. книги биле напишани пред половина век, навистина не гледам потреба и причина да ги спомнуваш бидејќи одамна изгубиле на тековност, освен доколку намерата ти беше да не замајуваш и да се глупираш пред сите дека нешто знаеш.

Исто така, не ме интересираат твоите или нечии неаргументирани мислења во однос на стручноста на “докторов“ кој меѓу другото е жена и бидејќи првично ти го оквалификува овој наод како нестручен, целта ми беше да ти укажам дека исто така станува збор за човек од “фелата“, има титула и популарност.
Не навлегувам во оценување бидејќи не сум толку компетентен, но мислам дека нема потреба да се трудиш пристрасно да го минираш овој наод бидејќи не ти е по ќејфот.

И за промена, земи и навистина прочитај нешто.

Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Меддле, не тропај глупости, твоите пирамиди и микена имаат многу фалинки.
најпрво, прашај дома за следново
колку време е потребно за
The durability of limestone
а колку за
The durability of real marble ?

потоа објасни ни за длабоката старост....

а твоите хелени се првпат спомати во 16-17 век ли беше, ама по Ристета.

факт е дека на атињаните им влегувале не само шпици во анусите, и факт е дека потоа ги ладеле чмаровите на мермерни трибини изградени од Аце.
во твојата омилена гејлада, а и никаде, немало стадион, театар од тврда градба, изграден во времето пред Аце.

архитектите, веројатно учеле и историја, а посебно, историја на градбите.
најди ја таа лекција, и врати се.

п.с.
а за книгите на авторите, заборавиле во абстрактот да напоменат дека
Meaning "the Greek language" is from late 14c по Ристета
а Грци од 13 век по Ристета, име дадено од италијанците, и дека дури и во 19 век Пулески вели дека атинските цигани немаат народно име, а се викаат меѓусебно уруми, прашањето е роми или римјани?

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
многу ме нервира кога луѓето не читаат- ти ги болдирав „натрапниците“ на дотичната докторка (жалам за грешката-ненамерна беше), очигледно не си сконтал што таа кажала, па си се фатил за она што најмногу ти се допаѓа - македонија. да е докторкава од „фелата“ и да има титула и попуарност, нема да прави такви грешки како во болдираниот текст. (бидејќи сакаш да истражуваш, прочепкај малку околу глупостите што ги кажала и прочјтај убаво) второ, ако не те интересира туѓо мислење, и литература, онда што си го пишал постов? Што се интересираш за историја? или можеби ти не се интересираш за историја, дотолку повеќе што се интересираш само за некој што константно ќе ти го потврдува фактот што ти си го навел како наводно точен, а ти се допаѓа, па оттука и било неаргументирано. бараше книги, ти дадов книги, е сега од кој дел биле цитатите, книгите биле 40 години стари, - не е врат него е шија. ти бараш допирни точки со темата, а не трпиш амуегрнтирана критика, во суштина ти бараш само потврда на она што си го изнел како факт. историјата не е субјективна. - затоа читај и сомневај се, а не се фаќај ко слеп за стап за се и сешто. ти го дадов захи хавас- најголемиот жив египтолог, прочитај ја барем таа што ти ја наведов за градителите на пирамидите, (ти реков, ја имам дома, ќе ти ја позајмам ако сакаш,), па тогаш зборувај за бетонот и вади информации за т.н.„нови откритија“ за бетонот. Лесно е да се стави цитат, ама тешко е да го браниш, а ти со една реченица не си се посомневал, и ниту го потврдуваш она што си го извадил од Ббц.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Немој само да ни се нервираш.

Како прво, второ и трето, многу подобро од тебе знам која е цитираната докторка, а уште подобро ги познавам наведените книги кои воопшто не се актуални со темава.

Не си ги ниту отворил, не пак прочитал, затоа немаш ниту цитати, ниту страни, туку само свои интерпретации кои ти ги суфлирал некој друг.

Ароганцијата не е во состојба да надокнади за твоето незнаење и непознавање на тематиката.

Овде завршува мојата реплика кон тебе и можеме да продолжиме со дискусијата стриктно по темава. Редот на дискутирање повеќе нема да го повторувам.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Меддле, не тропај глупости, твоите пирамиди и микена имаат многу фалинки.
најпрво, прашај дома за следново
колку време е потребно за
The durability of limestone
а колку за
The durability of real marble ?

потоа објасни ни за длабоката старост....

а твоите хелени се првпат спомати во 16-17 век ли беше, ама по Ристета.

факт е дека на атињаните им влегувале не само шпици во анусите, и факт е дека потоа ги ладеле чмаровите на мермерни трибини изградени од Аце.
во твојата омилена гејлада, а и никаде, немало стадион, театар од тврда градба, изграден во времето пред Аце.

архитектите, веројатно учеле и историја, а посебно, историја на градбите.
најди ја таа лекција, и врати се.

п.с.
а за книгите на авторите, заборавиле во абстрактот да напоменат дека
Meaning "the Greek language" is from late 14c по Ристета
а Грци од 13 век по Ристета, име дадено од италијанците, и дека дури и во 19 век Пулески вели дека атинските цигани немаат народно име, а се викаат меѓусебно уруми, прашањето е роми или римјани?
радио милева, кој овде зборува за мермер? темата е бетон, упс поправо, цемент, ако ја цитираме уважената докторка!, а од бетон до цемент, односно до армиран бетон .. знаеш ли колкава разлика има? треба ли сега хемиски формули да изведувам тука? ја дадов како прилог под бр.9 бетон и армиран бетон - учебник по бетон и армирано бетонски конструкции од архитектонски факултет, па ако толку те пецка тоа со бетонот, ја земи купи и прочитај! а во тие книги ја додадов и историја на архитектурата и уметноста, доволно е том први, оти тука има за стариот свет.
Второ, кој овде зборува за издржливост, т.е. подложност на материјалите под временските услови, особено за мермерот и варовникот? овде зборуваме за бетонот како врзиво. а како таков тој се состои од три компоненти, песок, вода и агрегат (некои сметаат дека има и четврта компонента - воздухот). и што е тука спорно? ти реков и египќаните го користеле. првите пирамиди како биле изградени, си видел ли воопшто како изгледале пирамидите пред трите големи пирамиди во ел-гиза? а египетските гробници и храмовите како биле градени?
трето, кога ќе одиш во грција на одмор, топло ти препорачувам да си го згрееш газот читајќи историја на уметност (пак ќе ти го наведам - Salomon renak - apolo - библија за историја на уметноста) на грчки мермер и да си ги поставиш следниве прашања: кога започнал хеленскиот период во античка грција? која година се напишани илијадата и одисејата од хомер? која година живеел хомер? кога е изграден храмот на артемида во ефес? кога е основан градот ефес? кога е изграден храмот на аполо во делфи? која година е изграден делфи? кога е изграден најголемиот амфитеатар во светот- епидаурус? кој е првиот крал на античките македонци од која до која година траело нивното царство? која година аце „наш“ ги освоил грците? кога ќе ми ги одговориш, тогаш можеме да разговараме за аце, хеленизацијата, пулевски и сл.

четврто, каква врска има бре пулевски и називот на „античките грци“ или „хелените“ кој го дал и зошто го дал и од каде тоа име потекнува? мислам дека темата на разговор овде е кој го измислил бетонот - односно цементот - ако ја цитираме уважената докторка.

бидејќи многу го спомнувате аце „наш“- повеќе го почитувам диоген во оваа ситуација, не знам дали ја знаете случката, но отприлика оди вака: „кога дошол аце „наш“ во атина, и ги освоил нели грците, дошол пред диоген и му рекол, епа диогене поклони ми се, јас сум сега вашиот нов цар! диоген само си ја поткренал главата и му рекол - тргни се ми сметаш, не можам да го гледам сонцето! овој „нашиов“ си завртел опаш и си отишол.“
--- надополнето: Aug 17, 2011 9:12 AM ---
Немој само да ни се нервираш.

Како прво, второ и трето, многу подобро од тебе знам која е цитираната докторка, а уште подобро ги познавам наведените книги кои воопшто не се актуални со темава.

Не си ги ниту отворил, не пак прочитал, затоа немаш ниту цитати, ниту страни, туку само свои интерпретации кои ти ги суфлирал некој друг.

Ароганцијата не е во состојба да надокнади за твоето незнаење и непознавање на тематиката.

Овде завршува мојата реплика кон тебе и можеме да продолжиме со дискусијата стриктно по темава. Редот на дискутирање повеќе нема да го повторувам.
ајде продолжи, ако си ги прочитал сите тие што ги наведов, ајде продолжи цитирај од таму во контекст на темата...

Kajgana Shop

На врв Bottom