КОМУНИЗАМ-промашена или совршена идеологија

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Epa tuka e problemot. Bakunjin (ruski anarhist) smetal deka drzavata treba i moze odma da se ukine da nema diktatura na proleterijatot bidejki znaejki ja covekovata priroda pak ke se sozdade klasa koja ke vladee nad drugite, no od druga strana ako prirodata na covekot e takva i bez drzava ne ja biduva.
Covekovata priroda i mentalitet kje ja smeni samo nekoe "tektonsko" slucuvanje od tipot: zakana po opstanokot na planetava ili po opstanokot na samiot homosapiens.

Duri posle edno takva kataklizmicka situacija bi se promenile ( a moze i ne kojznae) lugjeto, i bi funkcionirale onaka kako sto sega funkcioniraat nekoi insekti, pred se pcelite i mravkite.

Член од
20 јуни 2011
Мислења
119
Поени од реакции
28
Epa tuka e problemot. Bakunjin (ruski anarhist) smetal deka drzavata treba i moze odma da se ukine da nema diktatura na proleterijatot bidejki znaejki ja covekovata priroda pak ke se sozdade klasa koja ke vladee nad drugite, no od druga strana ako prirodata na covekot e takva i bez drzava ne ja biduva.
Не бе батали анархизам.Има и добри работи(тоа што кажа нема дикатори нема влада)ама има и ложи работи(нема норми,нема закон,нема полиција,има хаос)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.325
Поени од реакции
26.269
Кина е сега социјалистичка земја а не капиталистичка инаку тешко на Земјината топка ако они почнат да трошат ко шо трошиме ние замисли милијарда Кинези На Миконос тераат узиванција и јадат лубеници :pos:
Не идат затоа што немаат пари. А има кинези милијардери. Толку од комунизмот.
КИНА СЕ ДЕКЛАРИРА КАКО КОМУНИСТИЧКА ЗЕМЈА АЛООО!Се разбира дека не е истиот комунизам од порано ама столбовите,структурата е истата само се сменети некои фактори за да им биде усовршен на нив.
И Македонија се декларира како социјална држава. За какви столбови збориш кога во Кина е дозволена приватна сопственост. Пола милијарда кинези работат како робови за мизерна плата.

Член од
20 јуни 2011
Мислења
119
Поени од реакции
28
Не идат затоа што немаат пари. А има кинези милијардери. Толку од комунизмот.

И Македонија се декларира како социјална држава. За какви столбови збориш кога во Кина е дозволена приватна сопственост. Пола милијарда кинези работат како робови за мизерна плата.
Македонија може да се декларира само како сиромашна држава,земја со најголем број депримирани невработени млади луѓе,алкохоличари и слично.Доста ајде за Македонија да се опрај треба гооолеми реформи(сепак е можно за некои 4-5 годни може и повеќе)
Изгледа го узмина тоа каде што кажувам дека кинезите си го приспособија комунизмот со мали имзени.Да,дозмолена е приватна сопственост но не како кај нас туку си има определени законски регулативи за тоа.
Иначе гледај телевизија или најди на нет каде што кинезите се нудат на Европа,Америка за помош а овие со наведната глава страмно одобруваат.

Член од
18 мај 2010
Мислења
149
Поени од реакции
54
дечки полека гледам некои мешаат комунизам и социјализам од тоа заклучувам дека тие што мешаат немаат познавање ни од едно ни од друго туку само слушнале нешто и се впуштаат во дискусии, значи прочитајте барем дефиниции.
инаку комунистичко општество никогаш немало, по мое мислење нити ќе има барем не во скоро време, маркс доста добро го осмислил комунизмот НО има доста недоречености во преодната фаза кон комунизмот(значи не може преку ноќ едно општество да премине во комунизам) таа преодна фаза кон комунистичкото општество е социјализмот кој ленин, сталин, мао, тито и сите други тогашни лидери го толкувале на различен начин, во основа исто но во различни правци и прераснале во диктатори. инаку комунизмот по маркс е општество без граници каде што сите се рамноправни и имаат се зависно од нивните потреби е сега за да се дојде до тоа потребен бил социјализмот според него, за време на кој би требало да се изгради општеството (фабрики, инфраструктура и се и сешто во обем да сите би имале се според потребите) е сега во тоа време лидерите за време на социјализмот се здобиле со голема моќ од која станале заслепени и по секоја цена сакале да ја задржат, тука е проблемот.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.325
Поени од реакции
26.269
Македонија може да се декларира само како сиромашна држава,земја со најголем број депримирани невработени млади луѓе,алкохоличари и слично.Доста ајде за Македонија да се опрај треба гооолеми реформи(сепак е можно за некои 4-5 годни може и повеќе)
Изгледа го узмина тоа каде што кажувам дека кинезите си го приспособија комунизмот со мали имзени.Да,дозмолена е приватна сопственост но не како кај нас туку си има определени законски регулативи за тоа.
Иначе гледај телевизија или најди на нет каде што кинезите се нудат на Европа,Америка за помош а овие со наведната глава страмно одобруваат.
Со тебе изгледа не може со зборови, па ќе пробам со слики
chinahouse2.jpg
china1.jpg
farmer_74196823.jpg

vs.

images.jpeg
chinese-wedding-cars-6_0.jpg
chinese_millionaire_1.jpg

Дали си го читал Маркс. Не постои комунизам со приватна сопственост. Не ми кажувај колку е богата Кина, за комунизмот е битно колку е богат народот, не државата. Во Македонија живееме многу побогато отколку во Кина.

Член од
20 јуни 2011
Мислења
119
Поени од реакции
28
Со тебе изгледа не може со зборови, па ќе пробам со слики
Прегледај го приврзокот 32919
Прегледај го приврзокот 32920
Прегледај го приврзокот 32921

vs.

Прегледај го приврзокот 32922
Прегледај го приврзокот 32923
Прегледај го приврзокот 32924

Дали си го читал Маркс. Не постои комунизам со приватна сопственост. Не ми кажувај колку е богата Кина, за комунизмот е битно колку е богат народот, не државата. Во Македонија живееме многу побогато отколку во Кина.
Јас лично еве морам застрамено да кажам дека се немам сретнато со делата од Маркс и си ставив во план дека тоа ќе го направам што е можно побрзо.Иронично...делата негови во сопственост ги има мојот татко и ми има кажувано дека е добро сите да ги имаат разгледано за да добијат што е можно подобра слика за општеставта не само комунистичното(добро би било за студенти од политички науки,правни,економски,историја и слично)
Вака сега за сликиве...да се кладиме дека јас можам да најдам многууу полоши слики од овие први три од Кина и многуу подобри слики од овие последни три за Македонија.
Кажав и пак ќе кажам модерниот кинески комунизам не е истиот по структура како комунизмот на Маркс(таков за жал мора да се согласиме дека и никогаш не излегол целосно од хартија во пракса)комунизмот во Кина е преорганизиран во неколку точки како што кажав за приватната сопственост и законите...Нема држава каде неможеш данајдеш такви слики какви што се овие за жал.
Иначе со мене се може со зборови иако признавам дека неизгледа така имам оргомна почит кон твоите мислења и аргументи токму тоа го сакам дискусија.А знаеме дека дискусијата е одлика на демократијата ап со тоа покажуваме дека ја почитуваме демократијата

Член од
24 март 2010
Мислења
15.325
Поени од реакции
26.269
Јас лично еве морам застрамено да кажам дека се немам сретнато со делата од Маркс и си ставив во план дека тоа ќе го направам што е можно побрзо.Иронично...делата негови во сопственост ги има мојот татко и ми има кажувано дека е добро сите да ги имаат разгледано за да добијат што е можно подобра слика за општеставта не само комунистичното(добро би било за студенти од политички науки,правни,економски,историја и слично)
Вака сега за сликиве...да се кладиме дека јас можам да најдам многууу полоши слики од овие први три од Кина и многуу подобри слики од овие последни три за Македонија.
Кажав и пак ќе кажам модерниот кинески комунизам не е истиот по структура како комунизмот на Маркс(таков за жал мора да се согласиме дека и никогаш не излегол целосно од хартија во пракса)комунизмот во Кина е преорганизиран во неколку точки како што кажав за приватната сопственост и законите...Нема држава каде неможеш данајдеш такви слики какви што се овие за жал.
Иначе со мене се може со зборови иако признавам дека неизгледа така имам оргомна почит кон твоите мислења и аргументи токму тоа го сакам дискусија.А знаеме дека дискусијата е одлика на демократијата ап со тоа покажуваме дека ја почитуваме демократијата
ОК извини ако те навредив. Прочитај го Капитал. Ќе видиш дека Маркс ја презира приватната сопственост и тука не може да има компромис ако се стремиш кон комунизам. Знам дека има и многу полоши и многу подобри слики. Ама не е Македонија комунистичка држава. Кина тврди дека е. Значи кај нив не смее да се појавуваат класни разлики. Ајде, во ред, совршено нема нигде, ама ова на сликиве се огромни класни разлики. Едноставно комунистичка земја не може да си го дозволи тоа. Кина од средината на 90-тите ја дозволи приватната сопственост и премина во капитализам како економски систем (од социјализмот им остана само “лошиот“ дел -- тоталитаризмот). Види информации за просечна плата, за ниво на сиромаштија, за поделбата на капиталот ќе наидеш на многу полоши бројки отколку кај нас.

Член од
20 јуни 2011
Мислења
119
Поени од реакции
28
дечки полека гледам некои мешаат комунизам и социјализам од тоа заклучувам дека тие што мешаат немаат познавање ни од едно ни од друго туку само слушнале нешто и се впуштаат во дискусии, значи прочитајте барем дефиниции.
инаку комунистичко општество никогаш немало, по мое мислење нити ќе има барем не во скоро време, маркс доста добро го осмислил комунизмот НО има доста недоречености во преодната фаза кон комунизмот(значи не може преку ноќ едно општество да премине во комунизам) таа преодна фаза кон комунистичкото општество е социјализмот кој ленин, сталин, мао, тито и сите други тогашни лидери го толкувале на различен начин, во основа исто но во различни правци и прераснале во диктатори. инаку комунизмот по маркс е општество без граници каде што сите се рамноправни и имаат се зависно од нивните потреби е сега за да се дојде до тоа потребен бил социјализмот според него, за време на кој би требало да се изгради општеството (фабрики, инфраструктура и се и сешто во обем да сите би имале се според потребите) е сега во тоа време лидерите за време на социјализмот се здобиле со голема моќ од која станале заслепени и по секоја цена сакале да ја задржат, тука е проблемот.
КАПИТАЛИЗАМ---СОЦИЈАЛИЗАМ---КОМУНИЗАМ
Социјализмот е создаден и изтраен во функцијата за која бесе создаден.Имено.Гледајтеа шемата горе Социјализмот претставува ништо друго освен мост низ кој треба да пројде од едната страна капитализмот,по пат да се преобрази(работа ан социјализмот)и да излезе Комунизмот.Функицјата е заврсена и така и се случи.Ама за жал тоа се случи во многу многу мал временски период.Социјализмот направи упади таму каде што треба да го смени капитализмот и беше делумно успешен во тоа затоа што целата трансформација,целиот пат навраќајќи се сега по шемата се изоде пребрзо.Пребрзо се случија измените и добиениот Комунизам усте на почетокот небесе 100% таков каков што го толкуваше Маркс.После Сталинисти и компанија си правеа коктелчина од комунизам и сопствени идеии и потреби и излегуваа страшни работи но Тито мислам дека беше најуспешен во неговиот коктел и мислам дека титовиот тогашен комунизам уште на почетокот беше најблиску(не целосно исто)до комунизмот кој го очекуваше Маркс

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
najgolemata ironija e sto poveke socijalizam ima vo kapitalistickite zemji otkolku denes kaj nas sto se vika do vcera se deklariravme kako socijaliosticki.

Член од
20 јуни 2011
Мислења
119
Поени од реакции
28
ОК извини ако те навредив. Прочитај го Капитал. Ќе видиш дека Маркс ја презира приватната сопственост и тука не може да има компромис ако се стремиш кон комунизам. Знам дека има и многу полоши и многу подобри слики. Ама не е Македонија комунистичка држава. Кина тврди дека е. Значи кај нив не смее да се појавуваат класни разлики. Ајде, во ред, совршено нема нигде, ама ова на сликиве се огромни класни разлики. Едноставно комунистичка земја не може да си го дозволи тоа. Кина од средината на 90-тите ја дозволи приватната сопственост и премина во капитализам како економски систем (од социјализмот им остана само “лошиот“ дел -- тоталитаризмот). Види информации за просечна плата, за ниво на сиромаштија, за поделбата на капиталот ќе наидеш на многу полоши бројки отколку кај нас.
Во ред е не :)
...За едно време по кое сите гледаат со носталгија...Со овие реченици се е кажано.Комунизмот кој најмногу наликуваше на Марксовиот умре...го нема повеќе.
Суштинава на дискусијата беше да се навратиме на тоа време кое старите и помладите кои го фатиле овој систем сега со носталгија зборуваат за истиот.Кога ќе седнам со дедо ми верувај дека морници ме лазаат од работите кои ми ги кажувасе разбира немало само добри тоа е факт)кога му го слушам гласот кога зборува како внатрешно душата да го боли затоа што повеќе го енма тоа време тој тон на гласот го има и кај останатите луѓе со кои сум разбоварал за ова но посебно кај постарите што го фатиле најповеќе комунизмот тој немир во душата многу се забележува...се прашуваат каде е Македонија што беше порано...се прашуваат до каде ли и како догуравме до ова ниво на кое што сме сега...им фали вистинската татковина.
Тоа беше целата инспирација за да е отварам оваа тема тој нивни немир во душата таа моја восхит од приказните сакав само да го споделам ова сос ите вас.Навистина ми е жал што можеби некого сум изиритирал со моите ставови и мислења...и би сакал да сум бил роден во тој период не цел туку само да го вкусам дел од тој живот од кој сите се фалеле...за жал комунизмот нема да се покрене пак не во таа форма во која што треба да биде...ЈА САКАВМЕ ДЕМОКРАТИЈАТА ЈА ДОБИВМЕ СЕГА АЈДЕ ДА ЖИВЕЕМЕ ВО ОВА СЕГА!!!

Член од
24 март 2010
Мислења
15.325
Поени од реакции
26.269
Во ред е не :)
...За едно време по кое сите гледаат со носталгија...Со овие реченици се е кажано.Комунизмот кој најмногу наликуваше на Марксовиот умре...го нема повеќе.
Да југословенскиот социјализам беше подобар од сегашнава економска ситуација кај нас. Ние немаме проблем со демократијата, имаме со капитализмот кој го применивме многу сурово, и многумина научени на мирниот социјализам се “удавија“ во новиов систем. Ама тоа си е наша грешка, не значи тоа дека нема добри капиталистички општества, еве ќе ги земам скандинавците како пример.

Член од
20 јуни 2011
Мислења
119
Поени од реакции
28
Да југословенскиот социјализам беше подобар од сегашнава економска ситуација кај нас. Ние немаме проблем со демократијата, имаме со капитализмот кој го применивме многу сурово, и многумина научени на мирниот социјализам се “удавија“ во новиов систем. Ама тоа си е наша грешка, не значи тоа дека нема добри капиталистички општества, еве ќе ги земам скандинавците како пример.
Ние сега неможеме ништо да направиме ако речиме лошо за нешто одма сме етикетирани каок опозиција ако речиме добро за неште веднаш не прават припадници на владејачката гарнитура.На обичните граѓани им е најтешко

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.618
Поени од реакции
2.138
Covekovata priroda i mentalitet kje ja smeni samo nekoe "tektonsko" slucuvanje od tipot: zakana po opstanokot na planetava ili po opstanokot na samiot homosapiens.

Duri posle edno takva kataklizmicka situacija bi se promenile ( a moze i ne kojznae) lugjeto, i bi funkcionirale onaka kako sto sega funkcioniraat nekoi insekti, pred se pcelite i mravkite.
Тешко дека нешто ќе ја смени човековата природа, оти тоа е ЧОВЕКОВА ПРИРОДА.
Тоа ти се милиони години на еволуција во кој важеле правилата на природна селекција, милиони години во кој човекот бил примарно заинтересиран за сопствените интереси, а не за алтруизам и сл.

Друг проблем е што едноставно нема доволно природни ресурси на Земјата за 7 милијарди да го живеат животот како ќе им текне, во лагода и уживање, барем не за подолг период. Замисли на пример ако на сите возрасни на земјата им се даде по еден автомобил, од кај ќе се најде толку нафта во светот? Ами автопати за истите? Ами паркинг? Може ли да замислиш кој сообраќаен метеж ќе настане?
Или сите да можат да отпатуваат на одмор каде сакаат во светот бесплатно, кај ќе се најдат толку авиони и гориво за истите?

За да се воведе некоја еднаквост во светот треба да им се ЗЕМЕ од животниот стандард на луѓето во развиените земји за да им се даде на тие во сиромашните земји.

Е сега најтешката задача, најди ми политичар во западните земји кој пред избори, на митинг ќе рече, луѓе ако јас дојдам на власт ќе ви скратам 50 % од платата, ќе може да купувате само 1 литар бензин дневно и ќе може да јадете само еден хамбургер дневно оти треба да ги помогнеме тие што живеат во сиромашните земји. Таков нема да се најде а и да се најде сигурно нема да ги добие изборите.

Зошто?

Оти тоа е ЧОВЕКОВА ПРИРОДА.

Поради ова мислам дека нема да видиме нешто слично на комунизмот или било какво друго колективистичко уредување во догледно време.

Kajgana Shop

На врв Bottom