Covekovata priroda i mentalitet kje ja smeni samo nekoe "tektonsko" slucuvanje od tipot: zakana po opstanokot na planetava ili po opstanokot na samiot homosapiens.
Duri posle edno takva kataklizmicka situacija bi se promenile ( a moze i ne kojznae) lugjeto, i bi funkcionirale onaka kako sto sega funkcioniraat nekoi insekti, pred se pcelite i mravkite.
Тешко дека нешто ќе ја смени човековата природа, оти тоа е ЧОВЕКОВА ПРИРОДА.
Тоа ти се милиони години на еволуција во кој важеле правилата на природна селекција, милиони години во кој човекот бил примарно заинтересиран за сопствените интереси, а не за алтруизам и сл.
Друг проблем е што едноставно нема доволно природни ресурси на Земјата за 7 милијарди да го живеат животот како ќе им текне, во лагода и уживање, барем не за подолг период. Замисли на пример ако на сите возрасни на земјата им се даде по еден автомобил, од кај ќе се најде толку нафта во светот? Ами автопати за истите? Ами паркинг? Може ли да замислиш кој сообраќаен метеж ќе настане?
Или сите да можат да отпатуваат на одмор каде сакаат во светот бесплатно, кај ќе се најдат толку авиони и гориво за истите?
За да се воведе некоја еднаквост во светот треба да им се ЗЕМЕ од животниот стандард на луѓето во развиените земји за да им се даде на тие во сиромашните земји.
Е сега најтешката задача, најди ми политичар во западните земји кој пред избори, на митинг ќе рече, луѓе ако јас дојдам на власт ќе ви скратам 50 % од платата, ќе може да купувате само 1 литар бензин дневно и ќе може да јадете само еден хамбургер дневно оти треба да ги помогнеме тие што живеат во сиромашните земји. Таков нема да се најде а и да се најде сигурно нема да ги добие изборите.
Зошто?
Оти тоа е ЧОВЕКОВА ПРИРОДА.
Поради ова мислам дека нема да видиме нешто слично на комунизмот или било какво друго колективистичко уредување во догледно време.