- Член од
- 19 март 2011
- Мислења
- 18.984
- Поени од реакции
- 40.197
Мики, штотуку го заработи првиот лајк од мене.......за таквите е Царството Небесно....![]()

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Мики, штотуку го заработи првиот лајк од мене.......за таквите е Царството Небесно....![]()
1. Негов проблем (а веројатно и твој). Јас не сум ниту адвокат, нит па негов првобранител, а најмалку па негов следбеник.
2. Лутер не е измислувачот на сола фиде. Спасувањето само по вера е конзистентно учење на новиот завет. Прееска само за 5мин истражување на Библијата ти постирав 11 стихови кои јасно и директно потврдуваат дека се спасуваме само прекува верата. Да продолжев со истражувањето уште 10мин сигурно ќе ти постирав уште 10тина стихови. Интересно е што ти не искоментира ништо за стиховите, туку само изусти „чорбаџи срамота е тоа што го правиш“
Јаков никаде не споменува мртва вера
Апостолот сака(л) да го каже следното: дека се спасуваме преку верата
А тоа што ти реков дека е срамота тоа што го правиш. Тоа е затоа што го игнорираше посланието на Јаков,
Чорбаџија напиша:Во Јаковото послание Јаков зборува за мртвата вера (од која не произлегуваат вера) и живата вера (од која произлегуваат дела). Тој образложува дека мртвата вера не е спасоносна, туку само живата и потенцира дека жива вера е онаа вера од која произлегуваат дела. Значи тој не вели дека ние се спасуваме и со дела, туку потенцира дека верата од која не произлегуваат богоугодни дела е мртва вера т.е. иста како и неверата.
Чорбаџија напиша:„Зашто по благодат сте спасени, преку верата, и тоа не е од вас самите - тоа е Божји дар! Не од делата, за да не се фали некој. “ (Ефешаните 2:9, Библијата)
„зашто со делата на Законот ниедно тело нема да се оправда пред Него; зашто преку Законот доаѓа самото познавање на гревот.“ (Римјаните 3:20, Библијата)
„И така, ние заклучуваме дека човекот се оправдува преку верата, без делата на Законот.“ (Римјаните 3:28, Библијата)
„Но бидејќи знаеме дека човекот не се оправдува од делата на Законот, туку само преку верата на Исус Христос, и ние поверувавме во Христа Исуса, за да се оправдаме од верата во Христа, а не од делата на Законот ; зашто од делата на Законот нема да се оправда ниту еден човек“ (Галатјаните 2:16, Библијата)
„Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, за секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.“ (ев. Јован 3:16, Библијата)
„Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син.“ (ев. Јован 3:18, Библијата)
„Кој верува во Синот, има вечен живот; а кој не се покорува на Синот, нема да види живот, туку Божијот гнев останува врз него.“ (ев. Јован 3:36, Библијата)
„Вистина, вистина ви велам: кој го слуша Моето слово и верува во Оној, Кој Ме прати, има вечен живот и не доаѓа на суд, туку преминал од смртта во живот.“ (ев. Јован 5:24; Библијата)
„Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене има вечен живот.“ (ев. Јован 6:47, Библијата)
„Исус и рече: „Јас Сум Воскресението и Животот; кој верува во Мене - и да умре - ќе живее. И секој, кој живее и верува во Мене, нема да умре довека. Веруваш ли во ова?“ (ев. Јован 11:25, Библијата)
„од сè од што не можевте да се оправдате преку Мојсеевиот Закон, преку Него се оправдува секој, кој верува. “ (Дела 13:39, Библијата)
„И така, верата, ако нема дела, сама по себе е мртва„ (Јаков, 2:17, Библијата)
Амин! Конечно и ти да кажеш нешто паметно, издржано и библиски!
Ете ако те мрзи да ни ги објасниш сите стихови, објасни го барем (по 3 пат те прашувам) следниов стих:
„Зашто по благодат сте спасени, преку верата, и тоа не е од вас самите - тоа е Божји дар! Не од делата, за да не се фали некој. “ (Ефешаните 2:9, Библијата)
Демек протестантите потекнуваат од 1 век и имаат континуитет доденес?
Во Јаковото послание Јаков зборува за мртвата вера (од која не произлегуваат вера) и живата вера (од која произлегуваат дела). Тој образложува дека мртвата вера не е спасоносна, туку само живата и потенцира дека жива вера е онаа вера од која произлегуваат дела. Значи тој не вели дека ние се спасуваме и со дела, туку потенцира дека верата од која не произлегуваат богоугодни дела е мртва вера т.е. иста како и неверата.
Ова е Војна на СветовитеMene mi lici deka temava stanuva bojno pole megju Protestantskata I Pravoslavnata "crkva"
Zasega se gleda deka Corbadzija e daleku poubedliv, pokoncizen i poverodostoen vo svoite objasnuvanja.
p.s Ne drzat voda muabetite deka e majstor za manipulacija, vadenje od kontekst i slicno. Ednostavno negovite stavovi se porazumni. Ne moze da bides izmanipuliran ako si dovolno siguren vo sopstvenite kontraargumenti![]()
Mene mi lici deka temava stanuva bojno pole megju Protestantskata I Pravoslavnata "crkva"
Zasega se gleda deka Corbadzija e daleku poubedliv, pokoncizen i poverodostoen vo svoite objasnuvanja.
p.s Ne drzat voda muabetite deka e majstor za manipulacija, vadenje od kontekst i slicno. Ednostavno negovite stavovi se porazumni. Ne moze da bides izmanipuliran ako si dovolno siguren vo sopstvenite kontraargumenti![]()
Така е Мики, во право си.
Пошто протестантизмот никако не може да го надмине својот овосветовен рационализам и прагматизам (а не може без Божја помош...), затоа мене лично, уопште не ме чудат заклучоците дека ете, протестантите биле „поубедливи„ д православните. Проблемот е во нешто друго: за световние луѓе, кои не веруваат, а кои живеат на телесно-сетилно и рационално ниво, поприфатливи им се протестантките ставови, затоа што и тие (ставови) се чисто телесни и овосветовни. Или, како што би рекле елинските философи: „Слично се препознава со слично„. Затоа, јасно е зашто проетстантизмот Ти е поблизок од праволавието.. Православието пак, не мудрува телесно и рационално, туку православието Богомудрува, а Богомудрува за нешата кои не се за овој и од овој Свет.
Ете зашто правоалавието е неприфатливо за овосвенотните луѓе...
Хммм....Обрати се до т.н. „христијански центар„ у Дебар маало, верувам дека „оберучке„ ќе те прифатат..... А мож и Библија ќе Ти подарат-бесплатно, нормално....
.
Хммм....Обрати се до т.н. „христијански центар„ у Дебар маало, верувам дека „оберучке„ ќе те прифатат.....
А мож и Библија ќе Ти подарат-бесплатно, нормално.....