Целата Вистина за бог

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Одма да ти кажам дека више нема да ти реплицирам, поради две причини: 1. твоето бладање, и 2. здравствени причини. За првото -- одговоров ти вришти од логика и познавање, а ептен ми праи кејф шо сакаш да останеме во заблуда. Такви како тебе можат да просветлат евентуално некоја канализациона шахта. :tapp: За втората причина: Стварно ме фаќа вртоглавица од твоиве километарски реченици, болдови, подвлекуења и налупан текст. Глеам си почнал чат-пат и запирки да ставаш, ама не е доволно.
a ovoj dokaz posto gleam po dokazite si, ovoj tvojov e ad hominem to est toa e mamka, koga nemas kontra argumenti udiras po covekot!
Pak pojma nemas od logika ne moze da se prosvetli kanalizaciona sahta posto taa ne postoi po sebe nema setila i svest i ne potpaga pod principot na induvidualnosta.Ili upotrebuvas metafora.
A za poslednovo ako za ova te zaboli glava zemi procitaj ja kritika na cistiot Im od Kant ili Bitie i Vreme od Hajdeger pa da vidis sto se километарски реченици, ako od ova te boli glava, ti od filozofija nemas pojma a se osmeluvas da iznesuvas stavovi no sto se tvrdi treba i da se dokaze a site tvoi dokazi se pobieni vo knigi od koi tebe te boli glava da gi procitas poradi километарски реченици !

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
„И многу други чуда направи Исус пред учениците, кои не се запишани во книгава; а овие се запишани, за да верувате дека Исус е Христос, Божји Син, и верувајќи да имате живот во Негово име.“ (ев. Јован 20:31, Библијата)
Па баш овде ти пишува дека многу работи не се запишани во Писмото, инаку би имало милион страници. Па и ова, бре ти укажува кон преданието.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Јас знам многу малку на таа тема, ама сега ќе го земам Ошо да го читам, за да ми се отворат очите...
Е па не го читај Ошо, читај ја библијата и слушај ги поповите, на кои им оставаш пари во црквата во замена за убавите детски приказни за рајот и пеколот, приказни за кои никој не знае дали се вистинити.
Еве мене ми се отворија, инаку и претходно ми беа малку подотворени, бидејки не чувствував посебна поврзаност кон религијата, онака ради реда беше работата.
Јас единствено што гледам кај тебе е потценување на другиот, со цел самиот себе да се истакнеш да испаднеш паметен. И те разбирам зошто сакаш да се истакнеш, а ке ти кажам дека то шато сакаш да се истакнеш не потекнува од твоите основни човечки функции. Тоа ти е всадено од најмалите години и ти се всадува до ден денес, преку примање на разни информации, за кои ти најверојатно не си ни се запрашал дали тие информации ти се природни добри, убави нормални, ненасилни, љубовни.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
1. Каде се запишани чудата кои Он ги правел, а не се запишани во Писмото?
2. Категоријата „...имање живот во Негово име...„ ни оддалеку не асоцира на живот вечен! Не секој кој верува во Христа ќе влезе во Рајот, оти и демоните веруваат па дури и Го знаат Христа, ама ним пеколот им е загарантиран.
Аплауз за ова Мики.
--- надополнето: Aug 9, 2011 3:46 PM ---
Реформаторите (не само популарните), иако биле со бројни недостатоци, сепак одиграле голема улога во преведувањето на Библијата на народен разбирлив јазик и во промовирање на изворното христијанство, писменоста, културата, човечките слободи и права, книжевноста, слободоумието, семејниот живот итн. Преведувањето на Библијата на разбирлив народен јазик било иницијалната каписла за Реформацијата.
Голем дел од нив платиле скапа цена за своите залагања.
Тоа го правеа Климент и Наум, и нивните следбеници, 500-600 години пред реформаторите.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Еве мене ми се отворија, инаку и претходно ми беа малку подотворени, бидејки не чувствував посебна поврзаност кон религијата, онака ради реда беше работата.
Јас единствено што гледам кај тебе е потценување на другиот, со цел самиот себе да се истакнеш да испаднеш паметен. И те разбирам зошто сакаш да се истакнеш, а ке ти кажам дека то шато сакаш да се истакнеш не потекнува од твоите основни човечки функции. Тоа ти е всадено од најмалите години и ти се всадува до ден денес, преку примање на разни информации, за кои ти најверојатно не си ни се запрашал дали тие информации ти се природни добри, убави нормални, ненасилни, љубовни.
Знам бе, мојата суштина е Љубав, ама лошите институции ја извитоперија таа суштина. Сега сум и јас лош и се обидувам тебе да те расипам, но бидејќи ти го имаш читано Ошо, не се даваш...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Каква пародија, некогашниот чешки еретик денес има споменик во главниот град на Чешка (Прага) и народот кој ја фрли неговата пепел во реката Рајна денес го празнуваат Денот на реформацијата одбележувајќи го и животот и делото на својот реформатор Јан Хус.
Чешка е меѓу најнехристијанските земји во Европа.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Па баш овде ти пишува дека многу работи не се запишани во Писмото, инаку би имало милион страници. Па и ова, бре ти укажува кон преданието.
Извади ги православските очила и ќе прочиташ нешто друго: Се разбира дека Исус направил повеќе работи отколку што се запишани во евангелијата, но апостолот вели дека ова што е запишано е она што е животоважно, тоа е доволно за да имаш вечен живот. Апостолот не вели дека тие други работи се запишани во некоја друга „света“ книга (ака предание), туку потенцира на доволноста на она што е напишано.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Еве и ова со прагматизмот ти е уште еден пример -- ако ти мислиш дека прагматизнмот е одговор во случајов, нека ти биде. Треба ли да те потестувам дека грижата и љубовта за другиот се апсолутно непрагматични? Тука ова теоретизирањево за прагматизмот ти паѓа во вода.
Za ova ne si vo pravo, nema nisto popragmaticno od ljubovta i grizata za drugiot no vo slucaj na dve i/ili poveke svesni individui vo megjusebna korelacija na obostrana korist i zadovolstvo, a i vo hristijanstvoto tie raboti se pragmaticni gledano od gledna tocka na vecnosta, ne e bas prakticno da se pravi grev i da se zavrsi vo adot....:D

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Знам бе, мојата суштина е Љубав, ама лошите институции ја извитоперија таа суштина. Сега сум и јас лош и се обидувам тебе да те расипам, но бидејќи ти го имаш читано Ошо, не се даваш...
Точно. Бидејки се околу нас е толку извитоперено и несвесно, и ние прифаќаме да го одбереме најлесниот начин на живеење со што и ние стануваме несвесни. Откако ке постанеме сите несвесни, еден ако се одвои од несвесните и стане свесен, по автоматизам му се лепи етикета дека е луд, бидејки не размислува исто како сите што размислуваат, наместо да се запрашаме што сака да каже човекот, и да го сослушаме без етикети и без предрасуди за неговиот изглед или различен став. Треба да се запрашаме дали има некоја логика или нормалност во тоа што го кажува, да бидеме слободоумни, со слободен ум, а тој ум е ум кој е слободен од предрасуди за групна припадност, религиски верувања, физички изглед и др. Значи тој ум е отворен за сослушување на секое мислење.
Уствари и тоа е целата поента на усовршувањето, креационизмот, како ке се надоградуваме ако не сакаме да погледнеме во различните мислења и да размислиме слободно без притисок од стекнатите информации во умот?
Религијата само ни ја скратува креативноста со тоа што не држи во рамките на тој свет кој е напишан во библијата, и ни вика ако излеземе од тој свет и да пробаме да гледаме од Месечината дека ке бидеме казнети. И затоа ние не се ни осмелуваме да отидеме до месечината па да го погледнеме светот од таму како игледа. Затоа што ни е страв од казна. Е па тоа не е Божја љубов, тоа е Божја граница.

S

smexy

Гостин
Така е...лукавиот беше тој што сакаше да ја воведе перестројката и во Чешка :vozbud:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Сола фиде - велите човек се спасува само преку верата, а не со дела. А дали е така?
Точно така, човекот се спасува само преку (живата) вера, а од живата вера се разбира дека ќе произлезат и богоугодни дела. Но делата не се оние кои не спасуваат, туку верата, исто како што и коренот е она што го храни дрвото, а плодовите се само доказ дека тоа дрво е живо.

„Зашто по благодат сте спасени, преку верата, и тоа не е од вас самите - тоа е Божји дар! Не од делата, за да не се фали некој. “ (Ефешаните 2:9, Библијата)
„зашто со делата на Законот ниедно тело нема да се оправда пред Него; зашто преку Законот доаѓа самото познавање на гревот.“ (Римјаните 3:20, Библијата)
„И така, ние заклучуваме дека човекот се оправдува преку верата, без делата на Законот.“ (Римјаните 3:28, Библијата)
„Но бидејќи знаеме дека човекот не се оправдува од делата на Законот, туку само преку верата на Исус Христос, и ние поверувавме во Христа Исуса, за да се оправдаме од верата во Христа, а не од делата на Законот ; зашто од делата на Законот нема да се оправда ниту еден човек“ (Галатјаните 2:16, Библијата)
„Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, за секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.“ (ев. Јован 3:16, Библијата)
Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син.“ (ев. Јован 3:18, Библијата)
Кој верува во Синот, има вечен живот; а кој не се покорува на Синот, нема да види живот, туку Божијот гнев останува врз него.“ (ев. Јован 3:36, Библијата)
„Вистина, вистина ви велам: кој го слуша Моето слово и верува во Оној, Кој Ме прати, има вечен живот и не доаѓа на суд, туку преминал од смртта во живот.“ (ев. Јован 5:24; Библијата)
„Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене има вечен живот.“ (ев. Јован 6:47, Библијата)
„Исус и рече: „Јас Сум Воскресението и Животот; кој верува во Мене - и да умре - ќе живее. И секој, кој живее и верува во Мене, нема да умре довека. Веруваш ли во ова?“ (ев. Јован 11:25, Библијата)
„од сè од што не можевте да се оправдате преку Мојсеевиот Закон, преку Него се оправдува секој, кој верува. “ (Дела 13:39, Библијата)

Во Јаковото послание Јаков зборува за мртвата вера (од која не произлегуваат вера) и живата вера (од која произлегуваат дела). Тој образложува дека мртвата вера не е спасоносна, туку само живата и потенцира дека жива вера е онаа вера од која произлегуваат дела. Значи тој не вели дека ние се спасуваме и со дела, туку потенцира дека верата од која не произлегуваат богоугодни дела е мртва вера т.е. иста како и неверата.

17 Така и верата: ако нема дела, мртва е сама по себе.
Изразот Sola Fide се појавил како реакција на ересите на католичката (а подоцна и православните цркви) дека човекот мора да направи некакви религиозни дела за да се спаси. Меѓу другото се учело и дека мора да се плати одредена сума на пари за да се купат индулгенции (прошталници) од папата и дека со нив се простувале гревовите.
Во православните цркви луѓето раздаваат храна по гробиштата (за време задушница) мислејќи дека со тие „дела“ ќе ги подбутнат мртвите кои евентуално заглавиле на измислените митарства или пак дека ќе ја зголемат нивната позиција во рајот. Исто така и палењето свеќа за живи и мртви е еден вид религиозно дело со кое православните мислат дека ќе добијат Божја благонаклоност или дека ќе направат Бог да се смилува над некој нивни покоен роднина или пријател.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Така е...лукавиот беше тој што сакаше да ја воведе перестројката и во Чешка :vozbud:
А ти да не стоеше во близина на тој "лукавиот" за да знаеш што сакал да направи? Или некој онака ти кажал за лукавиот, па ти си му поверувал така кученце кога ке го залажеш со некоја коска?
Дајте бе кажете ми како изгледа барем, не ми кажувајте кај можам да се најдам со него, барем кажете како изгледа.
Кој го видел нека крене два прста.
Истот важи и за тој нелукавиот, боженствениот, совршениот, многу ме интересира како изгледа, кај бил, на кого му помогнал, и како со сигурност ке знам дека е тој што се претставува дека е? Бидејки е бессмртен сигурно е жив и е меѓу нас, каде живее, одма фаќам чартер лет и идам да се уверам дека е жив. Единствено што знам и сум сигурен дека Бог живее во нашите умови. На друго место не сум го сретнал.
--- надополнето: Aug 9, 2011 4:26 PM ---
Точно така, човекот се спасува само преку (живата) вера, а од живата вера се разбира дека ќе произлезат и богоугодни дела. Но делата не се оние кои не спасуваат, туку верата, исто како што и коренот е она што го храни дрвото, а плодовите се само доказ дека тоа дрво е живо.
Јас би де советувал да му погледаш во семето на тоа дрво и се ке ти биде јасно.
Погледај во Адам и Ева и целата таа филозофија со дрвото на мудроста. Ама пробај да читаш меѓу редови, не само редовите.
Мислам дека пишав во претходните постови за таа тема, ако те интересира мојот одговор, врати се неколку страни назад, да не пишувам по два пати сличен одговор.

S

smexy

Гостин
А ти да не стоеше во близина на тој "лукавиот" за да знаеш што сакал да направи? Или некој онака ти кажал за лукавиот, па ти си му поверувал така кученце кога ке го залажеш со некоја коска?
Дајте бе кажете ми како изгледа барем, не ми кажувајте кај можам да се најдам со него, барем кажете како изгледа.
Кој го видел нека крене два прста.
Истот важи и за тој нелукавиот, боженствениот, совршениот, многу ме интересира како изгледа, кај бил, на кого му помогнал, и како со сигурност ке знам дека е тој што се претставува дека е? Бидејки е бессмртен сигурно е жив и е меѓу нас, каде живее, одма фаќам чартер лет и идам да се уверам дека е жив. Единствено што знам и сум сигурен дека Бог живее во нашите умови. На друго место не сум го сретнал.
you are SO off...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Кантер страјк барем ми беше интересна за тепање време како помлад, истото е со акционите филмови. Ова твоево за вечна љубов е досадно и детско. Тоа кажано, јас лично не познавам возрасни луѓе кои сеуште ја застапуваат оваа 'теза'. Колку години имаш?
Ти остаре, ти дојде памет и стана нихилист....БРАВОС!

Kajgana Shop

На врв Bottom