Целата Вистина за бог

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Заштитата на блиските во таквите случаи Е одраз на љубов.-Da toa e odraz na ljubov,NO tuka brkas stvari, Isus zbori za ljubov kon neprijatelot a ne za ljubov to est zastita na bliskite. Znacu UTKA!Znaci ako treba da go svrtime obrazot namesto da se sprotivstavime togas Isus govori za ljubov kon neprijatelite a neznam (ti znaes) kako u isto vreme em da go ljubime blizniot i da go zastitituvame em da go sakame i neprijatelot. Znaci ima razlika megu sakanje na blizniot, toa sakanje podrazbira fizicka zastita vo extremni situacii i sakanje kon neprijatelot koja ne podrazbira zastita posto ne mozes da go zastituvas i Onoj sto gi napaga tvoite bliski i onie koi baraat zastita I spas od nego.
да не ми ги извртуваш зборовите -- реков непоткрепено, не нејасно. Ova nepotkrepeno a ne nejasno aj, epa sto sakas imas cel kup primeri...ne veruvam deka mozes da najdes posto voopsto ne zastapuvas takva teza, zatoa vaka na brzina ... stavovi: ili ke bide po nase ili vojna nie sme za mir no da bide po nase, vie ke ne tolerirate nas primer zapadnjacki nacin na zivot no nula tolerancija za islamskata kultura i obicai, zabrana na burki, a celo vreme za tolerancija se zbori, kamo ja na delo,Burki ne smee razgoluvanje smee znaci vie nas ke ne tolerirate a ne nie vas...i Ti daj primer za obostrana tolerancija ama od zivotot ne od teorija, na delo daj primeri od zivotot, jas eve nekolku deka tolerancijata e izgovor drugite da toleriraat za da ne ja pobaraat vinata vo sebe onie koi baraat nekoj da gi tolerira a so toa svojata da ja prefrlat na drugite, a sto e vprocem stavot pobaraj ja vinata vo sebe osven prefrlanje na svojata vina vrz drugiot...
дај да видиме кои се процентите на зачестеноста на ваквиот изговор
Za procenti znaci sega pak se vrakame na delo, epa...kolku sakas pa cel svet ne se toleriraat megusebno razlicni kukturi, Talibancite vikaat nie sme za mir ama odete si od Avganistan, Amerikancite vikaat nie sme za mir vi nosime zapadnjacki model na demokratija...gledam deka si cepidlaka sto ne ja gleda celta ne pak da ja pogodi...za ova boldiranoto, дали јас би бил подобар ако постапувам како него? Дали мојата реципрочна агресија ќе биде соодветен одговор? За мене, не.
Ti ne samo sto ne bi bil podobar od nego, tuku ne bi ostanal ziv ako blagovremeno I reciprocno ne ragiras, , znaes ti sto pravis- ne znaes sto zboris,instinktivno reagiras a za mentalna masturbacija moze da se lazeme i da zborime kako se e ok, znaci nema da bides ziv ako ne postapuvas kako nego a ne pak podobar. Toa ti e kako vo seksot na zborovi moze da kazes sto sakas na delo se pokazuva dali te pali nekoja ili ne, teloto samo reagira.
Ne drzam predavanja mene mi odgovara da ostanete vo zabluda, a za toa deka mi se jasni moite mislenja kazuvaat samite recenici, no treba toa nekoj da go primi, da dopre do nego, ako ne ja fakas taa frekfencija togas tebe ne ti e jasno sto zboram uopste.
Треба ли да те потестувам дека грижата и љубовта за другиот се апсолутно непрагматични?
Ova e vrv na glupoosta !-kako ne se, eve ti Bibliski primer isus rekol PO DELATA KE GI POZNAETE (pragmatizam na delo) daj da ja vidam vasata ljubov na delo kako funkcionira ne samo na zborovi, toa ti e osnova na pragmatizmot, za proverka na nekoe mislenje daj da vidime dali se rakovodis po nego ako navistina se grzis za bliskite tvoi - toa dava rezultat na delo i e pragmaticno, taka da ova ti e utka.
Grizata za bliznite se pragmaticni nesta ako navistina se grizis za bliznite, ako funkcionira ako e delotvorna ucinkovita tvojata griza ako ne e, togas da, ne e pragmaticna,znaci idejata deka treba da se grizis za bliznite e pragmaticna AKO I SAMO AKO se grzis za bliznite. Треба ли да те потестувам дека грижата и љубовта за другиот се апсолутно непрагматични?
Najposle, pak vo duhot na pragmatizmot kaj vi se delata ili tolku nemate ljubov i griza za bliznite pa zatoa i istata ja okarakteriziravte kako nepragmaticna, da taa ne e pragmaticna za vas, no e i toa kako pragmaticna i funkcionalna za onie koi stvarno pokazuvaat griza, pomos i zastita za svoite bliski!
No gledam deka se fakas za zborovi a ne ja kontas poentata no ako ti lazes koga zboris teloto ne laze koga deluva, taka da nema te napravi podobar toa sto nema da reagiras kako nego oti KE REAGIRAS KAKO NEGO,to est adekvatno, kako sto kaza vo extremni situacii praviloto ne vrakaj so ista merka ima isklucok.... so zborovi mozeme da se lazeme, no delata gi pobivaat laznite neiskreni mislenja a gi poptvrduvaat tocnite i iskrenite.
Moze, moite stavovi ne se bas moi ne izmisliv topla voda, (ti kako poznavac moze da kazes koi slavni misliteli go rekle ova, a toa sto go mislis ti ako mislis deka ne go rekol nekoj pred tebe togas nemas poznavanja ili stvarno na nikogo ne mu teknalo takva glupost), no Ne se edinstveni, vo pravo si, sekoj ima pravo da ima svoe ubeduvanje i mislenje pa makar i da e vo zabluda sto podrazbira deka istoto mozes da go kazes i za moite mislenja!
A za toa TREBA pak ne kontas toa treba ne e za mene ili tebe nego site tie pravila se pod principot TAKA TREBA a ne individualno dali treba ili mora, mora samo da se umre.
I ne si laskaj deka ti mrcam i drzam predavanja, ti samo me inspirira so tvoite besmislici, jas ova go napisav za nekoj koj mozebi ke go procita i ke se soglasi so mene zatoa sto so svoe razmisluvanje dosol do istite vistini!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
МПЦ е само возобновена во 1967 г., но никако и создадена.
Значи не според моите, туку според вашите, буквално вашите црковни канони црква не се возобновува со одвојување и самопрогласување на афтокефалност.
Значи не јас, туку целиот православен свет во светот заради ова не ја признава МПЦ за канонска црква.

Патем, СПЦ е чедо на МПЦ, поточно на ОА а не обратно.
Во 1958 година МПЦ побара од СПЦ да им ракоположи свештеници, а не обратно. Според православните (вашите) црковни канони, мајка црква е онаа која ракоположува (онаа што го дава ткн. апостолско преемство), а не онаа која што е ракоположена (која што го прима апостолското преемство).
Тоа што сега неканонската самонаречена „МПЦ“ сака да си се накалеми на укинатата ОА тоа е само нецрковен политички обид - интерно признат, но не и во православниот свет.

Значи вие ни според сопствентие православни канони не сте црква, а камо ли пак според Христовите канони запишани во Библијата.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
дали таа црва го следи новозаветното учење на Христос и апостолите или пак некои свои човечки преданија, како што и Христос рече во една прилиика:

„напразно Ме почитуваат, учејќи науки, што се човечки повелби... Вие ја оставате Божјата заповед, а го држите човечкото предание.“ (Исус Христос, ев. Марко 7:7,9 Библијата)
Зарем Мики не ти го постира стално за ова, цитатот каде се вели да ги чуваме преданијата? И она што било запишано и она што било усно пренесено? Да не се повторувам и јас, ете ќе ти дадам нешто друго.

Јуда 1:9 А архангелот Михаил, кога се расправаше и препираше со ѓаволот за телото на Мојсеј, не се осмели да изрече навредлива пресуда, туку рече: "Господ да те прекори!"

Од каде вакво нешто, кога тоа го нема никаде споменато во Стариот Завет? Да не е ова од некое предание?

Не знам за која тоа „наша црква“ од 16ти век зборуваш. Нашата црква е создадена во 1век, на Педесетница, од Исус Христос лично!

Нашата црка е создадена од Таткото, Исус Христос и Светиот Дух во 1век, на Педесетница.
А каде беше вашата црква од првите неколку века па се до појавата на Лутер? Патем чорбаџи, не ли го знаеш стихот Матеј 16-18. Зарем Исус не напомена дека вратите на пеколот нема да ја надвладеат Црквата Негова? А ете вие велите обратно. Зарем Исус рекол, вратите на пеколот ќе ја надвладеат Мојата Црква одма после неколку години од создавањето и сето тоа ќе трае повеќе од 1000 години. И дека тогаш ќе дојде некој човек да ја реформира? Жално е да се фалите со сола скриптура, а вакви небиблиски работи да кажувате.

Ние христијаните не го следиме Мартин Лутер, туку Исус Христос.
За вас протестантите Лутер изгледа дека е поголем од Светиот Дух. Дека и Лутер имал власт да создава Цркви.

M

MagisterLudi

Гостин
Ц....

МПЦ е само возобновена во 1967 г., но никако и создадена. Воа е уше една лага, која редовно ја насочувате кон Црквата, со цел да покажете дека, у ствари, Вие сте биле Црквата, која Христос и Духот Свет, ја зачнаа на Педесетница.

Патем, СПЦ е чедо на МПЦ, поточно на ОА а не обратно.

Како си тргнал со клеветење, ќе испадне дека не само што сте формирани на Педесетница, туку сте биле заедно со праведниот Ное во неговата арка!
Абе ало бе Браман - Атман и крај. ОМ! Не гњави со христијанство само значи ако е Бог не мора да биде бог од библијата или од куранот или од ведите или од било кои други свети списи и мавни МПЦ СПЦ и било кое ПЦ. Не се ограничувај со една религија прочитај повеќе работи сите имаат иста суштина. Љубов

П.С Сите сме едно, сите сме енергија

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Значи не според моите, туку според вашите, буквално вашите црковни канони црква не се возобновува со одвојување и самопрогласување на афтокефалност.
Значи не јас, туку целиот православен свет во светот заради ова не ја признава МПЦ за канонска црква.

Во 1958 година МПЦ побара од СПЦ да им ракоположи свештеници, а не обратно. Според православните (вашите) црковни канони, мајка црква е онаа која ракоположува (онаа што го дава ткн. апостолско преемство), а не онаа која што е ракоположена (која што го прима апостолското преемство).
Тоа што сега неканонската самонаречена „МПЦ“ сака да си се накалеми на укинатата ОА тоа е само нецрковен политички обид - интерно признат, но не и во православниот свет.

Значи вие ни според сопствентие православни канони не сте црква, а камо ли пак според Христовите канони запишани во Библијата.
Си чул некогаш за Климент Охридски, чиј ден денес се слави? Упс, тогаш уште не беше создадена вашата црква, се разбира дека не ви е по ќеф? А за Охридската Архиепископија за веремето на Цар Самоил? Упс, не не, тоа е пред протестантството, овие сите не биле вистински Христијани тогаш. Чорбаџи, Павле го донесе Христијанството на нашите простори и оттогаш Црквата во Македонија си има континуитет па се до денес.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Пак си во криво.

ОА (Охридската Архиепископија) беше укината со султански документ од 1776 г. Пошто султанот, или било кој световен владетел, не е фактор кој ќе одреди дали Црквата Христова може да постои или не, таквиот султанов документ нема „правно„ дејство врз и за Црквата, оти Црквата Христова, не султанот, туку ни портите на пеколот нема да ја надвладеат!

На целиот праволсавен Свет, веќе му е јасно дека проблемот со признавање на МПЦ_ОА е чисто политичко, а не црковно прашање. Но, на некои, се чини дека тоа сеуште не им е јасно!
--- надополнето: Aug 9, 2011 1:15 PM ---
За да се запази континутетот или основањето на некоја помесна Црква, мора да се прими и контунуитетот со/од преносот на даровите од Светиот Дух, преку ракополагање.
--- надополнето: Aug 9, 2011 1:18 PM ---
Добро де, еве, Вие сте Црква! А од кого Вие примивте ракополагање? Од самите себе? :confused:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Зарем Мики не ти го постира стално за ова, цитатот каде се вели да ги чуваме преданијата? И она што било запишано и она што било усно пренесено?
Апостолот Павле им вели на христијаните во Солун и Коринт да ги држат преданијата, но тука не мисли на човечките преданија, туку на Христовите и апостолските преданија кои подоцна биле срочени и во писмена форма т.е. биле канонизирани во Новиот Завет. Павле им пишува на христијаните во Солун и Коринт во периодото пред 70та година, во време кога се уште не се запишани многу од новозаветните книги и многу јасно дека христијаните се воделе по писменото и усното предание, се додека подоцна она што е најважно и Богоинспирирано влегло во кориците на Новиот Завет.

Да не се повторувам и јас, ете ќе ти дадам нешто друго.

Јуда 1:9 А архангелот Михаил, кога се расправаше и препираше со ѓаволот за телото на Мојсеј, не се осмели да изрече навредлива пресуда, туку рече: "Господ да те прекори!"

Од каде вакво нешто, кога тоа го нема никаде споменато во Стариот Завет? Да не е ова од некое предание?
А зошто мора да е спомнато во Стариот завет? Зарем Јуда го немал Светиот Дух да го води при запишувањето на неговото послание?
„светите Божји луѓе зборувале водени од Светиот Дух.“ (2 Петрово 1:21, Библијата)
Можеби оваа случка и била запишана во некоја еврејска книга (библиските вистини не се наоѓаат само во Библијата!), но тоа не значи дека таа книга била Боговдахновена, затоа што ако била Боговдахновена ќе била дел од канонот на Светото Писмо на евреите, но очигледно не била.
Истото важи и за католичките и православните преданија. Доколку тие биле Боговдахновени, тие ќе влегле во канонот на Новиот Завет. Но очигледно не влегле и тоа што католичката и православните цркви ги земаат и нив рамно на Божјиот збор, тоа суштински противречи на самата идеја за канонизација на Светото Писмо. Која е целта и суштината на канонизацијата, доколку некој ги смета и неканонските книги за свети и Боговдахновени? Зошто воопшто Библијата има корици?

А каде беше вашата црква од првите неколку века па се до појавата на Лутер? Патем чорбаџи, не ли го знаеш стихот Матеј 16-18. Зарем Исус не напомена дека вратите на пеколот нема да ја надвладеат Црквата Негова? А ете вие велите обратно. Зарем Исус рекол, вратите на пеколот ќе ја надвладеат Мојата Црква одма после неколку години од создавањето и сето тоа ќе трае повеќе од 1000 години. И дека тогаш ќе дојде некој човек да ја реформира? Жално е да се фалите со сола скриптура, а вакви небиблиски работи да кажувате.
Ние христијаните не велиме обратно. Тоа што Христос рекол дека вратите на пеколот нема да ја надвладеат Неговата црква, тоа не значи дека таа нема да има застранувања и падови, туку дека нема да згасне, нема тотално да биде уништена. А дека ќе застранува одредени периоди, па тоа и очигледна вистина запишана во Библијата. Црквата тргнала по грешен пат уште во времето на апостолите. Читај ги само посланијата на Павле и ќе видиш како тој ги укорува и поправа христијаните од другите цркви. Прочитај го посланието до црквата во Коринт и ќе видиш колку застранила оваа црква, а сепак Павле тамошните ги нарекува браќа и сестри, повикани, свети и сл. Сепак таа се уште била Христова Црква, се уште Христос го немал повлечено светилникот од неа и затоа ги укорувал и поправал преку апостолот Павле. Слично е и со другите цркви.
Прочитај ги писмата до седумте цркви што Исус им ги порачал преку откровението на апостол Јован (Откровение 1:4, Библијата) и ќе видиш колку застраниле овие цркви, толку застраниле што самиот Исус на една од нив и вели:
„И така, спомни си од каде падна, и покај се, и врши ги своите први дела; а ако не, скоро ќе дојдам при тебе и ќе го отстранам твојот светилник од неговото место, ако не се покаеш.“ (Откровение 2:5, Библијата) Значи тука гледаме дека Христос може да отстрани и светилник од одредена локална црква доколку таа црква премногу застрани и не се покајува. Но тоа не значи дека со тоа Црквата Христова ќе биде надвладеана од вратите на пеколот.
Значи Христовата Црква може да застрани, да тргне по грешен пат и никаде не е напишано колку долго Бог може да ја толерира како таква. Во Библијата на неколку места пишува дека Бог е долготрпелив (Излез 34:6; Броеви 14:18; Псалм 103:8; 145:8; Наум 1:3, Библијата) и може да трпи и повеќе од 1000 години особено доколку има свои избрани во некоја црква, затоа што Бог ветил дека „вратите на пеколот нема да ја надвладеат“ Неговата Црква (Матеј 16:18, Библијата) Штом Исус рекол дека вратите на пеколот нема да ја надвладеат, со тоа индиректно ни навестил дека ќе има борба, дека Неговата црква ќе биде нападната од ѓаволот, но дека нема да биде надвладеана т.е. нема да згасне и така и се случило. Ако читаш црковна историја ќе видиш дека одвреме навреме имало обиди за реформација, но дека институционализираната црква (која била и се уште е во брак со власта) ги задушувала, но веќе после 11 век реоформаторските движења се засилуваат и најпосле прангите на католичката црква попуштаат и Црквата повторно нашироко живнува иако дел од неа останува се уште закоравен и во темнина. Всушност, ако гледаш историски, важна предходница на Реформацијата било преведувањето на Библијата на народен јазик и конструирањето на Гутенберговара печатница со чија помош можела Библијата да се ипечати во поголем број и да се достави до обичниот мирјанин. И токму кога Божјото слово стигнало до луѓето, болснала светлина меѓу нив и тие биле ослободени од темнината на католицизмот и тоа довело до неопходната реформација. Божјото Слово не се враќа без плод (Исаија 55:11, Библијата) и тоа било случајот со Реформацијата.

За вас протестантите Лутер изгледа дека е поголем од Светиот Дух. Дека и Лутер имал власт да создава Цркви.
Повторно ти со твојот Лутер. Се чудам зошто го спомнуваш Лутер кога зборуваш за мене? Дали јас некогаш сум се повикал на Лутер? Каде јас сум цитирал некој негов цитат и да пишам: (Лутер, 25 теза) Зарем не се сите мои цитати поврзани со верата од овој облик (ев. Матеј 3:15; Библијата) ? Зарем не е очигледно дека се повикувам на Библијата и само на Библијата? Зошто тогаш лукаво ми го вметнуваш тој Лутер во моите прсти создавајќи притоа лажна слика пред останатите демек јас сум негов следбеник?
Второ, јас и во многу работи не се сложувам со учењата на Мартин Лутер (како што е бебекрштевањето, во тоа дека лебот буквално се претвара во Христовот тело, а виното во Христова крва итн). Така што доколку Лутер беше жив и пишуваше на овој форум и ако дискутиравме на овие теми, веројатно ти и тој ќе бевте на иста страна, а јас (со помош на Словото) ќе се контрав и со двајцата вас. Затоа се чудам како воопшто можеш да кажеш таква небулоза и да го нарекуваш Лутер наша култна личност, кога од врв на Водно се гледа дека не е.
Ние сме дел од Христовата Црква создадена на Педесетница и Го следиме единствено нашиот Господ Исус Христос!
--- надополнето: Aug 9, 2011 1:48 PM ---
Чорбаџи, Павле го донесе Христијанството на нашите простори и оттогаш Црквата во Македонија си има континуитет па се до денес.
Ако е така, тогаш зошто локалните македонски попчиња мораа да одат дури до Србија за да добијат ткн. „апостолско преемство“ од свештениците на СПЦ? :)

И апостол Павле донел христијанство во Македонија, а не православие. Тој не проповедал национализам и етнофилетизам, ниту икони, ниту свеќи, митарства, мошти, ниту правел божество од блажената Марија - туку фокусот му бил на Исус (а блажената Марија никаде не ја ни спомнал во неговите посланија)

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Религијата е најдобрата магија која човекот го ослепува и оддалечува од својата природа и слобода.
Најосновната природа на човекот е љубовта. Со религијата љубовта ја нема, бидејки таа ти вели да го сакаш Бог, не да се сакаш себеси. Ако не знаеш да се сакаш себеси, како ке знаеш некој друг да сакаш т.е Бог? Од каде ке зрачи твојата љубов кога таа претходно не си ја пронашол во себе, за да можеш да ја предаваш,емитираш како посебна фреквенција, не си почувствувал што е љубов, а љубов сигурно не е само физичката привлечност на телата и убавината што ја гледаме преку очите. Сите збориме за внатрешноста на човекот, за духот а никој од нас не го почувствувал, не го осознал.
Љубовта е иста како радио. Мора да имаш музика, која треба да биде предадена, предавател,кој ке ја емитира музиката во етерот,преку одредена фреквенција,која потоа ја примаат нашите музички системи и ние ја слушаме музиката.
Ако не го пронајдеш изворот на љубов во себе, тогаш ти не можеш да ја предаваш љубовта на другите кои треба да ја примат, бидејки прво треба да ја осознаеш за да ја предадеш.
Затоа треба да сватиме дека цело време другите ни ги водат нашите животи во една иста насока, во пропаст. Во моментот кога ке сватиме дека треба да се ослободиме од рамките, тогаш ке почнеме да ја осознаваме љубовта која сите ние ја имаме во нас, длабоко скриена и чека да излезе на површина.
Религијата ни ја забранува љубовта со тоа што вели дека сексот е грев. Тоа е еден начин од одалечување на нас од самите себеси, од корените на човековата природа, од љубовта.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
На целиот праволсавен Свет, веќе му е јасно дека проблемот со признавање на МПЦ_ОА е чисто политичко, а не црковно прашање. Но, на некои, се чини дека тоа сеуште не им е јасно!
Тогаш зошто црквите се раскарани? Ако е политичко прашањето, тогаш треба државите да се раскарани, а црквите да живеат во мир и единство. Но во реалноста гледаме дека не политичарите, туку поповите очите си ги вадат. Исто така гледаме и дека црковните владици бараат политичка помош од власта за гонење на „братот“ од другата црква (Јован Вранишковски). Значи не само што се раскарани црквите, туку тие бараат и доплнителна помош од државата во нивното карање :)

За да се запази континутетот или основањето на некоја помесна Црква, мора да се прими и контунуитетот со/од преносот на даровите од Светиот Дух, преку ракополагање.
Добро е што признаваш дека во Македонија имало дисконтинуитет (читаш Genesis?). Но залудно ви е тоа, кога мајката црква (од која што наводно сте ги добиле даровите на Светиот Дух) не ве признава како црква, го немате благословот и согласно црковните канони вие сте неканонска црква, не сте дел од црквата.

Добро де, еве, Вие сте Црква! А од кого Вие примивте ракополагање? Од самите себе?
Ткн. „Апостолското преемство“ е католичко/православна измишљотина, а не христијанска и затоа јас нагласувам дека тоа е „според вашите канони“, а не според каноните на Христос.
Од кого го прими апостолското преемство апостол Павле? :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ние сме дел од Христовата Црква создадена на Педесетница и Го следиме единствено нашиот Господ Исус Христос!
--- надополнето: Aug 9, 2011 1:48 PM ---
Ц, ц,ц...

А како Ви успева да го постигнете континуитетот во однос на првозоздадената-ерусалимската Црква? Си ласкате самите на себе дека сте ѓоамити наследници на Црквата од Ерусалим?
--- надополнето: Aug 9, 2011 1:58 PM ---
. Павле им пишува на христијаните во Солун и Коринт во периодото пред 70та година, во време кога се уште не се запишани многу од новозаветните книги и многу јасно дека христијаните се воделе по писменото и усното предание, се додека подоцна она што е најважно и Богоинспирирано влегло во кориците на Новиот Завет.
А-ха....

А што е она, кое било дел од усното предание, кое ѓоамити не е запишано и ѓоамити не влегло како дел од Светото Писмо? Што е тој „вишок„ од усно предание? Дали тоа било некое „безвезно„ учење, кое Апостолите „онака„ го проповедале, колку да им помине денот? И кој е тој фактор кој одлучил што од запишаното предание ќе биде дел од Светото Писмо и по кој критеруим се вршело тоа селектирање на „поважни„ и „неважни„ записи?
--- надополнето: Aug 9, 2011 2:00 PM ---
Т
Од кого го прими апостолското преемство апостол Павле? :)
Еве и од мене „една„, во Твој стил: а од кого прими преемство Св. Ап. Петар? :)
--- надополнето: Aug 9, 2011 2:03 PM ---
Ткн. „Апостолското преемство“ е католичко/православна измишљотина, а не христијанска и затоа јас нагласувам дека тоа е „според вашите канони“, а не според каноните на Христос.
А како Ти се допаѓа ова:
„...А Симон, кога виде дека Духот Свети се дава со полагање раце од Апостолите, им донесе пари....„ (Дела, 8.1.8).

Према томе, како Вие, кои се во „црквата„, го примате Духот Свет, т.е. Неговите дарови? На кој начин?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
А што е она, кое било дел од усното предание, кое ѓоамити не е запишано и ѓоамити не влегло како дел од Светото Писмо? Што е тој „вишок„ од усно предание? Дали тоа било некое „безвезно„ учење, кое Апостолите „онака„ го проповедале, колку да им помине денот? И кој е тој фактор кој одлучил што од запишаното предание ќе биде дел од Светото Писмо и по кој критеруим се вршело тоа селектирање на „поважни„ и „неважни„ записи?
Не станува збор за, како што ти ги нарекуваш, неважни, безвезни учења и записи на апостолите. Но тоа не значи дека биле Боговдахновени, затоа што ако биле Боговдахновени ќе влегле и тие во канонот на Светото Писмо - кое е свето баш заради тоа што е составено од Боговдахновени писма.
Прашуваш за пример, еве ти еден пример.

„Кога ќе се прочита ова послание при вас, погрижете се да се прочита и во Лаодикијската црква! А она од Лаодикија, прочитајте го и вие!“ (Колошаните 4:16, Библијата)

Овде апостол Павле јасно ни кажува дека тој напишал писмо и до црквата во Лаодикија, но сепак тоа писмо не влегло во канонот на Светото Писмо. И нормално и очекувано е дека еден интелектуалец како апостол Павле напишал повеќе отколку само оние писма кои што денес ги имаме во Новиот завет. Но тоа не значи дека се што напишал е Боговдахновени и Божја порака до сите луѓе.

Еве и од мене „една„, во Твој стил: а од кого прими преемство Св. Ап. Петар? :)
Секогаш кога не знаеш да одговориш наа прашање, или ќе треснеш некоја тротоарска глупост, или ќе поставиш џоамити котра прашање, се со цел лукаво да го избегнеш одговорот (кој предосеќаш дека е шах мат за твоите верувања).
Значи ќе повторам: Од кого го прими апостолското преемство апостол Павле? (може и некој друг православец да одговори пошо MIKI1 очигледно зариба)

А како Ти се допаѓа ова:
„...А Симон, кога виде дека Духот Свети се дава со полагање раце од Апостолите, им донесе пари....„ (Дела, 8.1.8).
А како ти се допаѓа ова:
„Додека Петар уште ги зборуваше тие зборови, Светиот Дух слезе на сите, кои го слушаа словото“ (Дела 10:44, Библијата)
„И кога почнав да зборувам, Светиот Дух слезе на нив, како и на нас во почетокот.“ (Дела 11:15, Библијата)
Како тоа овие го примиле Светиот Дух без да бидат ракоположени?

Према томе, како Вие, кои се во „црквата„, го примате Духот Свет, т.е. Неговите дарови? На кој начин?
Со покајание, вера во Исус Христос и крштевање во Името на Таткото, Синот и Светиот Дух.

„А Петар им рече: „Покајте се! И секој од вас нека се крсти во името на Исуса Христа за проштавање на вашите гревови; и ќе примите дар од Светиот Дух. Зашто, ова ветување е за вас, и за вашите деца, и за сите далечни, колку што ќе ги повика Господ, нашиот Бог.”“ (Дела 2:39, Библијата)

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Повторно ти со твојот Лутер. Се чудам зошто го спомнуваш Лутер кога зборуваш за мене? Дали јас некогаш сум се повикал на Лутер? Каде јас сум цитирал некој негов цитат и да пишам: (Лутер, 25 теза) Зарем не се сите мои цитати поврзани со верата од овој облик (ев. Матеј 3:15; Библијата) ? Зарем не е очигледно дека се повикувам на Библијата и само на Библијата? Зошто тогаш лукаво ми го вметнуваш тој Лутер во моите прсти создавајќи притоа лажна слика пред останатите демек јас сум негов следбеник?
Второ, јас и во многу работи не се сложувам со учењата на Мартин Лутер (како што е бебекрштевањето, во тоа дека лебот буквално се претвара во Христовот тело, а виното во Христова крва итн). Така што доколку Лутер беше жив и пишуваше на овој форум и ако дискутиравме на овие теми, веројатно ти и тој ќе бевте на иста страна, а јас (со помош на Словото) ќе се контрав и со двајцата вас. Затоа се чудам како воопшто можеш да кажеш таква небулоза и да го нарекуваш Лутер наша култна личност, кога од врв на Водно се гледа дека не е.
Зарем ти не си протестант? Зарем не ми ја споменуваше реформацијата во секој пост? Ако не беше Лутер ќе постоеше ли и твојата црква? Од кај го зеде ти сола скриптура? Нема потреба да се срамиш од таткото на протестантите и реформаторите Мартин Лутер. Велиш ти со помош на Словото ќе си бил против Лутер. Сам се лажеш или мене сакаш да ме лажеш? Значи создателот на реформацијата и протестантското движење бил против Словото? Тогаш чорбаџи и ти си против Словото.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Тогаш зошто црквите се раскарани? Ако е политичко прашањето, тогаш треба државите да се раскарани, а црквите да живеат во мир и единство. Но во реалноста гледаме дека не политичарите, туку поповите очите си ги вадат. Исто така гледаме и дека црковните владици бараат политичка помош од власта за гонење на „братот“ од другата црква (Јован Вранишковски). Значи не само што се раскарани црквите, туку тие бараат и доплнителна помош од државата во нивното карање :)
Затоа што се е игра на интереси. Поповите тоа го знаат, исто како што знаат дека ако нема верници нема да имаат пари за леб. И бидејки е игра на интереси мора да се изгради некаква политика по тие одредени прашања.
И кажете ми сега дали овие попови ке ни бидат пример за љубов и разбирање, и дали се достојни да не водат по "патот до Бог". Така ли ке не водат, само од интерес и со политика, која само ги разделува наеродите и ги прави да се мразат и убиваат?
Е затоа јас ке бидам попаметен, и свесен дека тука нешто смрди, и нема да дозволам повеќе ниту збор да ме излажат, а сум бил лажен до пред скоро време, признавам и ми е криво што моето време поминало во заблуда.

Н

нихилист

Гостин
Тројца се расправаат чија црква е боЉа, а други двајца одстрана бладаат за љубов и енергија. Овие вториве полоши од првите. :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom