Целата Вистина за бог

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ставов Ти е изнесен во облик од памфлет, во стилот „Солун е наш!„, зад кој (став) немаш никаква доказна постапка, со која ќе докажеш и покажеш дека „мракот„ и затуцаното „институционалзирано„ рисјанство го кочеле напредокот„ кон „убавата иднина„.

Патем кажано, целата елинска цивилизација е заснована на тешка педерастија (од која се срамат денешните философи!) па ајде да Те видам, што мислиш, кон што би „напредувало„ човештвото во однос на елинските „топли браќа„? :D
Која црна доказна постапка бре туџглаво тврдоглава? :pos: За илјада годишната агонија позната како Dark Ages сведок е историјата, за спалувањето, прогонувањето, убивањето, цензурирањето итн, ли ти треба доказ? Спадна на ниво на жена пред врата која оговара, користејќи небедувања за сексуалноста на античките народи?! Па не си свесен колку е тоа само мизерно, смешно и во исто време тажно!
Да плукаш по античките филозофи и мислители, набедувајќи ги дека биле педерастични?!:tapp:

П.С. До ТАПЕТАРОТ ПЕТАР - Ајде кажи ми како да не критикувам и како да не "напаѓам" вакви небулози и дебилштини? Како??

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Impissimus,

пак ескивираш и пак не ми одговараш. Уопште не Те прашав каков бил „мрачниот„ среден век (веројатно недостаток од електрична енергија...), пошти сум сигурен дека си немаш поим како навистина „изгледал„ средниот век, оти тоа е надвор од Твоето искуствено сознание за тој период.

Прашањето ми беше: не каков бил средниот век и што правела тогаш Црквата (која Црква?:confused:), туку прашањето ми беше (еве го пак..), како би изгледал денес Светов, ако не беа мракот средновековен и институционализираната и затуцана рисјанска религија?

А? :D

П.С.
Патем кажано-да, чак и славните елински философи биле „вруќи браќа„, само што тоа никој (или ретко кој...) јавно го признава! :D

П.П.С.
Тапетару Петар, спасувај го чоеков! :D

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Прашањето ми беше: не каков бил средниот век и што правела тогаш Црквата (која Црква?:confused:), туку прашањето ми беше (еве го пак..), како би изгледал денес Светов, ако не беа мракот средновековен и институционализираната и затуцана рисјанска религија?

:D
Па сега... ..денес..... наместо да го јаваш Денвер и газиш и подмочуваш тревниците најверојатно со некое мало зелено ќе водеше тешки дебати дали ти или тоа зеленото е створено по божјиот лик....:D

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Факт е дека институционализираната самонаречена „црква“ го држела во мрак народот околу 1000 години (Dark Age), но исто така непобитен факт е дека протестантската реформација ги скршила прангите на тиранинот (институционализираната самонаречената „црква“) и токму таа го ослобоила народот од неа, создавајќи религиозна слобода, слобода во писменоста слободата на мислата, творештвото, науката, книжевноста, образованието, националните јазици и култири, демократијата итн.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Далеку понапреден и подобар одколку што е денес. Без религијата, луѓето би имале помалку причини да се делат на "наши" и "ваши", со што побрзо би се обединиле и би напредувале! Треба ли да напоменувам дека нациите се промовирани од религиите? Кога старозаветниот бог издвојува одредени племиња и ги прогласува за свој избран "народ"? Што значи промоцијата на "народот" како група луѓе одвоени од останатите групи луѓе, се појавува поради религиите, а каде водат тие поделби, и какви конфликти се случувале, се случуваат и ќе се случуваат поради тоа на сите им е јасно.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
непобитен факт е дека протестантската реформација ги скршила прангите на тиранинот (институционализираната самонаречената „црква“) и токму таа го ослобоила народот од неа, создавајќи религиозна слобода, слобода во писменоста слободата на мислата, творештвото, науката, книжевноста, образованието, националните јазици и култири, демократијата итн.
Демек протестантската црква не е самонаречена. Зарем Светиот Дух дојде во 16 век да ја формира вашата црква. Та нели вие се повикувавте на сола скриптура, епа тогаш јасно е кога е создадена Црквата, и единствената самопрогласена црква е вашата. Патем што мислиш е повистинито - создадената Црква од Исус и Светиот Дух на Педесетница, или вашата реформирана создадена од Мартин Лутер и другарите во 16 век?
--- надополнето: Aug 9, 2011 11:43 AM ---
Далеку понапреден и подобар одколку што е денес. Без религијата, луѓето би имале помалку причини да се делат на "наши" и "ваши", со што побрзо би се обединиле и би напредувале!
Место одговор, несакајки ти стиснав и еден лајк. Да не помислиш дека навистина ми се допаѓа она што го напиша.

А велиш без религијата народот немало да се дели? Та зарем ти не беше сатанист? Зарем ти не се делиш од другите?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Место одговор, несакајки ти стиснав и еден лајк. Да не помислиш дека навистина ми се допаѓа она што го напиша.

А велиш без религијата народот немало да се дели? Та зарем ти не беше сатанист? Зарем ти не се делиш од другите?
Епа фала ти за лајкот, можеби твојата потсвест се слага со мене, без да знаеш. ;)
Не се делам, не осудувам никого доколку не ја наметнува својата воља и убедување на мене и останатите! За разлика од верниците како Мики1 според кој античките филозофи не се вредни за човештвото затоа што биле "вруќи браќа":tapp:
Да не се наметнуваше христијанството како единствена вистина, и ако не ги наметнуваше своите етички, морални и идеолошки принципи на останатите, немаше ни него да го критикувам.
За религиите не е важна вистината туку догмата, а тоа е зло и опасност за напредокот на човештвото.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Факт е дека институционализираната самонаречена „црква“ го држела во мрак народот околу 1000 години (Dark Age), но исто така непобитен факт е дека протестантската реформација ги скршила прангите на тиранинот (институционализираната самонаречената „црква“) и токму таа го ослобоила народот од неа, создавајќи религиозна слобода, слобода во писменоста слободата на мислата, творештвото, науката, книжевноста, образованието, националните јазици и култири, демократијата итн.
Заборави да ги наведеш човековите права и правата на животните...А и правата на „поинаквите„.
--- надополнето: Aug 9, 2011 12:06 PM ---
Далеку понапреден и подобар одколку што е денес.
Ова е уште еден памфлет, во стилот „Солун е наш„. Што е тоа „понапреден„ и како изгледа „напредокот„?
--- надополнето: Aug 9, 2011 12:08 PM ---
Без религијата, луѓето би имале помалку причини да се делат на "наши" и "ваши", со што побрзо би се обединиле и би напредувале! .
На Твое жалење, луѓето одсекогаш имаа и колективна и лична вера, за разлика од денес преовладувачкиот атеизам. Доцниш...
--- надополнето: Aug 9, 2011 12:08 PM ---
Треба ли да напоменувам дека нациите се промовирани од религиите? .
Треба! Еве, јас велам „Трст е наш!„.
--- надополнето: Aug 9, 2011 12:12 PM ---
Кога старозаветниот бог издвојува одредени племиња и ги прогласува за свој избран "народ"?
Очигледно е дека не си ја разбрал Божјата промисла, како што тоа сторија и сеуште го чинат јудеите, сметајќи се себе си за „одбран„ народ Божји, кој во реалното живеење сеуште покажува нетрпение кон сите не-јудеи!

Бог промисли, дека спасот не само за јудеите, туку и за целиот човечки род, треба да дојде преку коленото Давидово, преку Синот Божји Единороден.
--- надополнето: Aug 9, 2011 12:16 PM ---
Па сега... ..денес..... наместо да го јаваш Денвер и газиш и подмочуваш тревниците најверојатно со некое мало зелено ќе водеше тешки дебати дали ти или тоа зеленото е створено по божјиот лик....:D
Е, тоа се вика „напредок„ бе, да си прајш муабет со то „саурусите„, Ами како!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Очигледно е дека не си ја разбрал Божјата промисла, како што тоа сторија и сеуште го чинат јудеите, сметајќи се себе си за „одбран„ народ Божји, кој во реалното живеење сеуште покажува нетрпение кон сите не-јудеи!

Бог промисли, дека спасот не само за јудеите, туку и за целиот човечки род, треба да дојде преку коленото Давидово, преку Синот Божји Единороден.
Ако идеата му била спас за целиот човечки род, зошто им дава упатства на Јудеите да не земаат робови од своите, туку од околните народи?
Гледам дека никој освен тебе не ја разбрал "божјата премисла", сигурно имате жешка линија отворено со бог, каде од прва рака само на тебе ти кажува што му се присакува.
Ти Мики најдобро напиши едно евангелие според тебе, за да им разјасниш на сите што мислел и што сакал бог, затоа што никој освен тебе ништо незнае и ништо неразбира.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Демек протестантската црква не е самонаречена.
Зависи која. Во демократските и секуларни земји, секој може да си ја именува својата црква како што сака. Во западните земји можеш да собереш група луѓе и да се наречете „Вистинска православна црква“. Дали тоа значи дека другите православни се лажни православни?
Фирмата (именувањето) на одредена црква е ирелевантна и воопшто не кажува дали одредена заедница е црква или самонаречена „црква“. Показател дали една црква е Христова Црква е дали Глава на таа Црква е Христос, или пак можеби таа е водена од политичките води, од национализмот и етнофилетизмот (како што тоа е случај во православните самонаречени цркви), дали таа црва го следи новозаветното учење на Христос и апостолите или пак некои свои човечки преданија, како што и Христос рече во една прилиика:

„напразно Ме почитуваат, учејќи науки, што се човечки повелби... Вие ја оставате Божјата заповед, а го држите човечкото предание.“ (Исус Христос, ев. Марко 7:7,9 Библијата)

зарем Светиот Дух дојде во 16 век да ја формира вашата црква.
Не знам за која тоа „наша црква“ од 16ти век зборуваш. Нашата црква е создадена во 1век, на Педесетница, од Исус Христос лично!

Та нели вие се повикувавте на сола скриптура, епа тогаш јасно е кога е создадена Црквата,
Јасно е де. Се надевам дека и на тебе ти е јасно.

Патем што мислиш е повистинито - создадената Црква од Исус и Светиот Дух на Педесетница, или вашата реформирана создадена од Мартин Лутер и другарите во 16 век?
Нашата црка е создадена од Таткото, Исус Христос и Светиот Дух во 1век, на Педесетница. Ние христијаните не го следиме Мартин Лутер, туку Исус Христос. Тоа што вие православните сте навикнати да назначувате и прогласувате светци, богињи, култни личности и сл. не значи дека тоа е пракса и на христијаните. Ние единствено го славиме и следиме Исус Христос и не нарекуваме никого отец освен Отецот Небесен - токму онака како што ни заповеда Исус Христос:
„И никого на земјата не наречувајте го свој ‘татко’, зашто е Еден вашиот небесен Татко.“ (Исус, ев. Матеј 23:9, Библијата)
... наспроти православните цркви кои ја игнорираат оваа Христова заповед и имаат еден куп духовни отци,

МПЦ е создадена во 1967 со нејзиното отцепување од СПЦ. А пак сите денешни балкански православни „цркви“ се создадени во 1054 година со отцепувањето на Византиската црква од Католичката црква. Сите тие се следбеници на екскомуницираниот Цариградски патријарх Михаил.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако идеата му била спас за целиот човечки род, зошто им дава упатства на Јудеите да не земаат робови од своите, туку од околните народи?
Гледам дека никој освен тебе не ја разбрал "божјата премисла", сигурно имате жешка линија отворено со бог, каде од прва рака само на тебе ти кажува што му се присакува.
Ти Мики најдобро напиши едно евангелие според тебе, за да им разјасниш на сите што мислел и што сакал бог, затоа што никој освен тебе ништо незнае и ништо неразбира.
„Не ми ја мати водата„, и рече волкот на овчичката. Така, наместо да дајш саглам одговор, вината мене ми ја префрлаш, оти така е полесно, не? :D
--- надополнето: Aug 9, 2011 12:34 PM ---
Нашата црка е создадена од Таткото, Исус Христос и Светиот Дух во 1век, на Педесетница.
Јаааааа...

.А кој друг, освен Вие самите, може да посведочи дека сте формирани токму на Педесетница?
Кој друг, освен Вие самите, Ве нарекува/именува со поимот „христијани„ пошо повеќето атеисти на форумов радо Ве именуваат со „секташи„?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
МПЦ е создадена во 1967 со нејзиното отцепување од СПЦ.
Ц....

МПЦ е само возобновена во 1967 г., но никако и создадена. Воа е уше една лага, која редовно ја насочувате кон Црквата, со цел да покажете дека, у ствари, Вие сте биле Црквата, која Христос и Духот Свет, ја зачнаа на Педесетница.

Патем, СПЦ е чедо на МПЦ, поточно на ОА а не обратно.

Како си тргнал со клеветење, ќе испадне дека не само што сте формирани на Педесетница, туку сте биле заедно со праведниот Ное во неговата арка!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„напразно Ме почитуваат, учејќи науки, што се човечки повелби... Вие ја оставате Божјата заповед, а го држите човечкото предание.“ (Исус Христос, ев. Марко 7:7,9 Библијата)
Уффф.....А кога Христос го наведува почитувањето на човечкото предание, тоа значи дека Христос мисли на православоното предание, така? :confused:
--- надополнето: Aug 9, 2011 12:50 PM ---
:tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom