Подготовки за ПРОМЕНА НА ИМЕТО!

Дали сте за било каква промена или додавка на името на нашата земја РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА?

• Вкупно гласачи
    188

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
провладината канал 5 и офцијално почна да го спрема теренот за референдумско изјаснување за името - ова е прв домашен извор и официјално да ги потврди странските заговори и подготовки за промена на нашето вековно имеи идентитет - КЕ ДОЗВОЛИМЕ ЛИ?

*да подсетиме, на референдумот за територјална поделба по признавањето на САД внатрешно си ја поделивме земјата. Сега истата земја која не призна со лажни ветувања за подобро утре ја бутка промената на нашето име и идентитет со поголеми и послатки но исто толку лицемерни ветувања.

Решението за името се наближува - македонските граѓани со свој став за референдумот

Ништо не е поголемо од чувството на припадност, кон семејството, групата врсници и нацијата. Тоа е идентитетот, нашиот.

Има и име и вредност, луѓето го носат со себе. Во подножјето на споменикот на Александар Македонски, поставен токму во име на корените -со граѓаните разговаравме за нашето име поточно за македонско - грчкиот спор.

Спорот со Грција ги нервира сите и помладите и постарите. Исфрустрирани и напатени од тоа што дваесет години секојдневно ги понижуваат и негираат, дел од овој народ си најде утеха за својата болка. Дваесет и петметарската гордост извајана во бронза и качена на коњ.

„На тие што не им се допаѓа споменикот не треба да живеат тука. Јас ја знам целата историја за Александар Македонски. Каде е роден и што направил“, вели граѓанин.

„Ова требаше да биде поставено многу одамна, треба да и дадеме почит на нашата историја“, вели друг граѓанин.

Политичарите тактизираат, но треба и да делуваат, нам, на народот ни останува да ги коментираме нивните одлуки. Решавањето на името на државата е „ахиловата пета“ на секој граѓанин, но од друга страна им се поставува розовата слика на Европа. Затоа и ги прашавме, ќе го решиме ли името? Едни уште ќе чекаат од Грците да се предомислат, други веќе се подготвени за новата додавка на името.

„Па треба нешто да се направи со името, штом преговараме, значи треба да се согласиме со некакви промени, сметам дека треба да се направи нешто за земјата да влезе во НАТО и ЕУ“, вели граѓанин.

„Јас би се согласила со промена во името, но само со одрединца, иако би сакала да нема никаква промена во нашето име. Тоа е наше и така и ќе остане. Ние како народ и понатаму ќе останаме“, вели граѓанка.

Меѓу желбите, иднината и чувствата за припадност - граѓаните тешко се откажуваат од она што е нивно. А подеднакво свои им се и европската перспектива, но и идентитетот. Ги чека тешка одлука на референдум, тие ќе одлучат за тоа што ќе го договорат политичарите. Изборот, таков е впечатокот овде, дека сепак ќе биде мачен.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=78038

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
провладината канал 5 и офцијално почна да го спрема теренот за референдумско изјаснување за името - ова е прв домашен извор и официјално да ги потврди странските заговори и подготовки за промена на нашето вековно имеи идентитет - КЕ ДОЗВОЛИМЕ ЛИ?
http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=78038
Јасно е дека некој тврдоглаво тргнал по пат кон својот неповрат.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
нек се ебат у гз- јас на референдуми не верувам
само нек се дрзнат за било каква промена- проклетство да ги следи и нив и сите нивни идни поколенија

T

Tetro

Гостин
Името е сменето одамна, само се бара добар начин да му се каже на рајата. Гласав на анкетата со "НЕ", ама мене никој нема да ме праша. Референдум викаш, а? Баш да видиме и тоа чудо.

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
На власта и е страв да не ја изгуби власта на овој начин. За друго ја заболе.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
ахххх искрено преку кур ми дојде оваа промена со името и оваа грчка. вести пратам повремено барем еднаш на ден да видам шо се дешава у државава и еве веќе незнам колку години нема да помине ден а да не го спомнат ова прашање. искрено преку кур ми дојде овој не признавал оној не не признавал рекле вака кажале така. нека си ебат мајката сите до еден на крај. како може да решава некој за прашања кој се во нашата држава? зарем има вакво нешто во некоја друга држава? кој кур се па и овиее јужниве да ни диктираат како да се викаме односно како нив им одговарало а како не им одговарало. па добро шо сме ние? експериментални глувци? животни сме? некој ненормални сме па неазнаеме шо е добро шо е лошо за нас? - крајно ми е смачено од темава веќе. ја имам 22 години и гледам каква ни е ситуацијава у државава. да најдеш работа ти е исто ко да си добил на лото - за било што да направиш потребен ти е некој пријател ( читај врска ) за да воопшто ја почнеш работата а за заврѓшување никој нбе ти гарантира и ред други вакви гомнарии. знаеме сите дека европскава унија и не е толку розева како што ја претставуваат ама пустиве пари па од таму доаѓаат и сакале неќеле многумина гледаат спас во тоа. ја сум си македонец и горд сум на тоа. каде и да отидам ке бидам македонец и никој неможе да го промени тоа. ако нешто треба да се смени кај нас прво и основно се начините на кои 20 години партиите ја водат државава. едни или други сите се исти - кој ке дојде сите гледаат самоз а себе и само од корист. и да влеземе во таа европска унија нема да биде нешто значително подобро туку само ке не искористуваат уште толку и нашиве политички партии и оние „паметните“ во таа посрана европска унија.
а ако некој сака да го смени името без разлика кој и да е и од кај и да е нека постават референдум за тоа па народот најубаво ке се изјасни - гласот на народот е најсилен и последен - тој и само тој одлучува каква иднина сака да има!!!

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Кај нас референдумот е само со консултирачки карактер, така да не ја сфакам логиката, и да кажеме не, може да не не‘ послушаат, или пак ќе им бидеме алиби со цел да не ја изгубат власта, па одговорноста да ја остават на некоја наредна влада. Како и да е, џабе фрлање пари...

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
мене ова страшно ми мириса да ќе има СЕЛАНСКА БУНА
нема ништо да пројде туку така(мирно, поддостоинствено)

S

Shellshock nam67

Гостин
по амнестијата за хашките случаи веќе ништо не ме изненадува уште да му даде Месијата детски доадток и пензии на партизаните од 2001 година.
За името веќе е излишно да коментирам си кажа и летачкиот министер Антонио кој од преезафатеност со државата не можел да му се посвете на детето е такви се овие наши патриоти.
--- надополнето: Jul 25, 2011 7:12 AM ---
Кај нас референдумот е само со консултирачки карактер, така да не ја сфакам логиката, и да кажеме не, може да не не‘ послушаат, или пак ќе им бидеме алиби со цел да не ја изгубат власта, па одговорноста да ја остават на некоја наредна влада. Како и да е, џабе фрлање пари...
не би рекол колешке референдумот е токму тоа инструмент на кој мнозинството од народот ќе одлучи за името на државата е сега друга работа е што Месијата преку медиумите ќе одработи

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
по амнестијата за хашките случаи веќе ништо не ме изненадува уште да му даде Месијата детски доадток и пензии на партизаните од 2001 година.
За името веќе е излишно да коментирам си кажа и летачкиот министер Антонио кој од преезафатеност со државата не можел да му се посвете на детето е такви се овие наши патриоти.
--- надополнето: Jul 25, 2011 7:12 AM ---

не би рекол колешке референдумот е токму тоа инструмент на кој мнозинството од народот ќе одлучи за името на државата е сега друга работа е што Месијата преку медиумите ќе одработи
летечкиот може слободно да одлета и да се вгнезди некаде во ЕУ, ама народов останува овде- гласот негов е побитен од секој еден летечи

S

Shellshock nam67

Гостин
мене ова страшно ми мириса да ќе има СЕЛАНСКА БУНА
нема ништо да пројде туку така(мирно, поддостоинствено)
колку за амнестијата толку и за ова додека не се крене народот како во Грција да се тресе цела држава нема да има иднина во македонија
за било која власт дали е вмро дпмне или СДСМ

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Да, ама не се обврзани да го почитуваат мислењето, ако они решиле да менуваат, ние што сакаме можеме да кажеме, не постои облигаторен референдум кај нас!

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Да, ама не се обврзани да го почитуваат мислењето, ако они решиле да менуваат, ние што сакаме можеме да кажеме, не постои облигаторен референдум кај нас!
е па, таквите предавници се палеле на клада на сред плоштад

Kajgana Shop

На врв Bottom