Идеологијата е понекогаш опасна работа, мене здравиот разум ми кажува дека некои луѓе кога ќе дојдат до допир со радикални идеологии самите стануваат фундементалисти. Талибан, кју клукс, pick your favorite. Сакам да ти кажам дека тоа "луѓе се согласуваат со мене" не значи ништо. Идеологијата истотака знае да заслепи, пример член со кого претходно дискутирав на темава, тврдеше дека сите војни и убиства се вина на концептот држава додека сите добри работи (технолошкиот напредок, зголемување на животниот век, животниот стандард и голем број други) се производ на човекот и немаат врска со државата. Селективно размислување...
Не му се фаќа исто, и викаш да ти верувам дека е така? Дај објасни зошто...
Таман да го дофатам далечинското кога на тема “Анархија“ гледам нов пост и тоа од членот Bunk ни помалку ни повеќе...
Си викам да реплицирам или да гледам турска серија... двата случаи се трагични во својата содржина која не е нешто во кое просечен хомо сапиенс би требало да троши време...но има секаква раја...и се решавам за полошата верзија...да реплицирам...
Не знам... и некои видови на лемури би можеле да се оттргнат од оштрата дихотомија на црно и бело, да сфатат дека никој не рекол дека сите убиства се ради државата, но дека војните се, и према тоа државата е најголем убиец со своите механизми (не е само војна) бидејќи војната не е како на кантер, тоа е мобилизација на огромни ресурси, човечки и материјални од размери во кои не би навлегувал поради “нивото“ на дискусија...
Доволно е да се види кој објавува војна и кој има корист од сето тоа...ете една не премногу тешка задача...
А во колку држави процентуално има пристојни услови за живеачка за мнозинството население?
Процентуално, ова она...
Чисто да видиме што претставува тој концепт во реалноста.
Да ти појаснам, ако процентот е мал тогаш твоите тврдења се феил...
Може и со тврдењето околу технолошкиот напредок, наведи 1 државно финансиран пронајдок од општа корист за рајата јас ќе ти наведам десет кои се индивидуални или приватни...
Како, члену форумски ја доведе конкуренцијата како психолошки и пазарен механизам и апликациите нејзини со државата како ентитет? Одговори пред Адам Смит да почне да се врти во гробот...
Зарем неукоста е до таа мера изразена да се поврзи зголемениот животен век и државата како ентитет?
Бурунди и Хаити не се држави бидејќи не се како Шведска !?
За РМ прочитавме на темава дека не било тоа баш некој пример за држава...бидејќи тоа не е како мали џокица замишља државу...
И секако, да видиме конкретно како тоа државата го наголемила животниот стандард, ова мора да се чуе па бујрум...
бирај држава по желба, ги има 200+ да не испадне после ама таа не чини ко пример, таа не е баш тоа тоа, оваа е ваква или онаква...
А фундаментализмот е тесно поврзан со државата како ентитет, немој да се срамотиш вака по форуми...и не давај пример со вахабитите и муџахедините бидејќи се финансирани од кралството С.Арабија, а тоа ти е...држава...